Alkukristittyjen soundi

Vietin erään sunnuntaipäivän Rooman katakombeissa. Ne ovat maan alla risteileviä labyrintteja, jonne ensimmäisten vuosisa­tojen uskovat hautasivat omiaan keisarien aikoina. Koskaan ai­emmin en ole tuntenut olevani yhtä lähellä alkukristittyjä, saati kuullut heistä yhtä kiinnostavia ja myyttejä murtavia asioita.

 

Yleisesti luullaan, että Rooman kristityt piileskelivät katakom­beissa keisarien raivoa. Oikeasti vainottu seurakunta kokoontui kodeissa tai ulkona kaupungin laidalla, jossa katakombitkin si­jaitsevat. Pimeisiin hautakäytäviin uskovat laskeutuivat rukoile­maan vain harvoin. Säännölliseen kokoontumiseen ne eivät olisi kelvanneetkaan, sillä niissä olisi loppunut niin valo, tila kuin happikin. Katakombien kapeissa käytävissä samoilun jälkeen tämä on helppo ymmärtää – vielä kun muistaa, että tuolloin hautakäytävien seinämät olivat täynnä marmori- ja savilaattojen taakse säilöttyjä ruumiita.

 

Uskovilla on tapana ihannoida alkuseurakuntaa, mutta lopulta emme tiedä siitä paljoakaan. Katakombeihin piirretyt ja maa­latut kuvat kertovat jotakin varhaiskristittyjen sielunelämästä. Taideteosten perusteella Jeesus näyttäytyi heille ennen muuta hyvänä paimenena, joka kantaa lammasta hellästi harteillaan. Hänessä kristityt olivat löytäneet täysin erilaisen hallitsijan kuin Rooman maailmanvallan mahtailevat puolijumalat.

 

Myös alkukristittyjen tunnusta eli kalaa, jonka kreikkalaisiin kirjaimiin kätkeytyy uskontunnustus ”Jeesus Kristus Jumalan Poika Pelastaja”, näki katakombeissa. Kala ei ollut kuitenkaan välttämättä sellainen kuin uskovien autojen perässä nykyisin, vaan alkukristityt saattoivat piirtää sen reilusti myös silmien ja evien kera.

 

Muinaiset kuvat paljastivat yllättäen myös alkukristittyjen rukousasennon: kädet kohollaan ja kämmenet kohti taivasta. Muun muassa Rooman vanhimmassa kristillisessä maalaukses­sa uskova nainen rukoilee näin kahden apostolin keskellä.

 

Katakombeissa soi aito alkukristittyjen soundi, joka poikkeaa selvästi Hollywoodin dramatisoinnista. Oli rohkaisevaa kirjoit­taa uudelleen historiakäsitystään ja nähdä, etteivät alkukristityt olleetkaan pelon lannistamia lymyäjiä, vaan heidän sisällään roihusi valoisa iankaikkisen elämän odotus. Itse asiassa juuri usko ruumiin ylösnousemukseen sai heidät hautaamaan omien­sa ruumiit maan alle eikä polttamaan niitä tuhkaksi ajan tavan mukaan.

 

Toki osa Rooman kristityistä vaikeni uskostaan julkisesti ja vain arviolta muutamat sadat maksoivat siitä hengellään. Muun muassa Domitillan katakombiin 300-luvulla tehty kirkkosali on omistettu kahdelle keisarin henkivartijalle, jotka surmattiin marttyyreina heidän tunnustauduttuaan kristityiksi. Tämä jos mikä oli noloa keisarin huoneelle ja kertoo kristinuskon vallan­kumouksellisuudesta.

 

Olikin pysäyttävää tajuta, että sana marttyyri tarkoittaa yksin­kertaisesti todistajaa. Ovathan piinatuimmat kristityt nykyäänkin usein juuri niitä, jotka eivät ole pitäneet matalaa profiilia vaan matkalippua ikuisuuteen suurempana aarteena kuin henkeään. Eräs opas totesikin alkukristittyjen suhtautuneen vainoihin jo­takuinkin näin: ”Jos kuolen, mitä sitten? Parempaa on edessä.”  

 

 

Ruut Ahonen

 

Kirjoittaja on Ristin Voiton toimittaja.



Uutiset
15/2018

UutisetKun laki kieltää ulkoevankelioinnin, kutsutaan jalkapalloyleisö kirkkoon, ajattelivat Venäjän herätyskristityt.
UutisetTeologian opiskelu ei tehnyt Havukaisen pojasta epäilevää Tuomasta. Perusta Sanan arvostukselle oli valettu jo lapsuudenkodissa.
UutisetJo muutaman nuoren kanssa voi aloittaa hedelmällisen työn.
UutisetSuomen helluntaiseurakuntien vuosittainen Juhannuskonferens­si järjestetään Keuruulla Ison Kir­jan alueella 20.–24. kesäkuuta. Konferenssi on yksi suurimmista Suomen ja Euroopan kristillisis...
UutisetLuterilaiset seurakunnat ker­toivat toimeentulotuen maksa­tusviivästysten näkyneen alkuvuonna leipäjonoissa kasvavana asiakasmääränä.

– Seurakunnat ja järjestöt tar­joav...
UutisetHelluntailiikkeen raamattuopisto joutuu sopeuttamaan toimintaansa hiipuneiden
opiskelijamäärien ja talouden realiteetteihin.
UutisetRVTV:n keskustelussa koordi­naattori Juha Lehtonen Fidasta ja kehityspäällikkö Mika Ahonen Avainmediasta ottivat kantaa lä­hetystyön tulevaisuuteen.

Juha Lehtosen mukaa...
UutisetKirkon rippikoulu tavoittaa edel­leen valtaosan Suomen nuorista. Vuonna 2017 rippikouluun osal­listui yhteensä 48 734 henkilöä, ja valtakunnallinen tavoittavuus oli 84,3 prosenttia. Kirkkoon...
UutisetNoin 800 000 pakolaista elää humanitaarisen suurkriisin keskellä. Fida tukee paikallisen kumppaninsa avustustyötä toimittamalla ruoka- ja koulutarvikkeita.
UutisetMonenlaisten yhteiskunnal­listen ongelmien riivaamassa El Salvadorissa on menossa hengel­linen herätys, jonka seurauksena myös suuri joukko rikollisjengien jäseniä on kääntynyt Jeesuksen seu...
UutisetVenäjän protestanttikristityt ää­nestivät laajasti presidentti Vladi­mir Putinia jatkokaudelle maa­liskuussa järjestetyissä presiden­tinvaaleissa, Venäjän Evankelisen Allianssin edustajat ar...
UutisetEtäisistä väleistään tunnetut Turkin kristilliset kirkot ovat jul­kaisseet yhteisen kirjan kristillisestä opista.

Mukana hankkeessa olivat kaikki Turkin keskeiset krist...
UutisetLähetysrakkauden säilyttäminen seurakunnissa on jatkuva haaste.
Ristin Voiton verkkosisältö nyt Ajassa-lehdessä – diginäköislehti päivittyy toistaiseksi tutulle paikalle ristinvoitto.fi:hin
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan