Unkarin köyhät romanit Honkasten sydämellä

Siilinjärvi jäi taakse, kun Tarja ja Kari Honkanen aloittivat evankelioimistyönUnkarin romanien keskuudessa. Mukaan lähti nuorin lapsista, Joosua. Kuva: Emilia Puustinen
Siilinjärvi jäi taakse, kun Tarja ja Kari Honkanen aloittivat evankelioimistyönUnkarin romanien keskuudessa. Mukaan lähti nuorin lapsista, Joosua. Kuva: Emilia Puustinen
Suomesta on juuri viety muuttokuorma Unkariin ja tavaroille etsitään paikkaa uudessa kodissa. Tarja ja Kari Honkanen ovat ottaneet rohkean askelen jättäessään kotiympyrät ja aloittaessaan työn uudessa kotimaassaan.

Viidentoista Itävallan-vuoden aikana pari vieraili usein naapurimaassa Unkarissa ja erityisesti maan köyhät romanit jättivät jäljen heidän sydämeensä. Nyt he aloittavat evankelioimistyön tämän köyhän kansan keskellä ja ovat mukana paikallisen helluntaiseurakunnan työssä. Vanhoista kontakteista on paljon hyötyä.

– Hiljalleen aloitellaan työtä seurakunnassa, muutamia kertoja aiemmilla vierailuilla olen pitänyt saarnan. Kieltä opetellaan pikkuhiljaa, Tarja Honkanen kertoo.

Nainen puhujapöntössä on pieni kulttuurishokki sikäläisille, mutta Honkasten mukaan tarkoitus ei ole pyyhältää paikalle rinta kaarella näyttämään, miten asiat oikeasti kuuluu tehdä.

– Me olemme tulleet tänne palvelemaan. Tänne ei tarvitse tulla suorittamaan. Suomessa on totuttu siihen, että seurakunta on ohjelmatoimisto ja seurakunnassa pitäisi viihtyä. Täällä ei tarvitse viihdyttää ketään, Tarja Honkanen sanoo lupsakkaan tyyliinsä.

Pieniä rohkaisun sanoja

Tarja Honkanen kuvailee maan romanien elinoloja järkyttäviksi.

– Kun alkeellisessa mökissä ei ole sähköä, juoksevaa vettä eikä viemäriä ja yhteen sänkyyn ahtautuu seitsemän perheenjäsentä pilkkopimeässä nukkumaan, siinä oman olohuoneen verhojen väri ei tunnukaan enää kovin merkitykselliseltä asialta. Tulee ristiriitainen olo, että millä ansioilla minä menen lämpimään suihkuun, syön iltapalaa ja käyn puhtaiden lakanoiden väliin nukkumaan, Tarja kuvailee tuntojaan.

– Emme voi auttaa heitä paljoakaan materiassa, mutta voimme kertoa heille Jeesuksesta. Hän pystyy muuttamaan heidän elämänsä.

Hyljeksityllä kansalla ei juuri ole omanarvontuntoa. Honkaset haluavat rohkaista näitä ihmisiä.

– Kun romaninaiselle sanoo, että olet hyvä äiti, kun olet pessyt lapsesi paidan, huomaa miten hänen ryhtinsä heti oikenee. Pienillä sanoilla on heille iso merkitys, sillä he ovat koko ikänsä kantaneet huonommuuden leimaa rotunsa vuoksi.

– Kuljemme heidän rinnallaan pienen hetken ja osoitamme välittämistä ja rakkautta.

Vauhti hidastuu, päämäärä kirkastuu

Seurakuntatyö Siilinjärvellä jäi puolitoista vuotta sitten vaimon harteille, kun Kari Honkasen sairaus pakotti hiljentämään tahtia. Kolme vuotta sitten todettu Parkinsonin tauti on laittanut perheen elämää uuteen järjestykseen.

– Emme ole halunneet jähmettyä paikoillemme, Tarja toteaa.

Tämä saattaa kuulostaa ironiselta, sillä taudinkuvaan kuuluu nimenomaan liikkeiden ja puheen hidastuminen. Viisitoista kirjaa julkaisseelle Karille on selvää, että niin kauan kuin kirjoittaminen luonnistuu, sen parissa on mielekästä tehdä työtä. Hän tekee juttuja lehtiin, ja
työn alla on jo seuraava kirjakin.

– Etenemme päivän kerrallaan. Ei meidän tarvitse nyt tietää, miten vuoden päästä jaksellaan.

Mukana lähetyskohteessa on pariskunnan nuorimmainen, Joosua, jonka valloittava olemus murtaa muitakin esteitä kuin kielimuureja.


Tanja Katajisto

Kari Honkanen kertoo avoimesti muun muassa sairastumisestaan Parkinsonin tautiin uusimmassa kirjassaan Avoimella sydämellä (Aikamedia Oy, 2016).


28-29/2016

UutisetOsa nuorista on jo etukäteen suunnitellut menevänsä kasteelle juuri Fifteen-leirillä.
MielipideArvostamamme Ristin Voiton toimituspäällikkö Anssi Tiittanen kirjoitti kolumnissaan (RV 26) Juhannuskonferenssin musiikista ja otti tarkastelun kohteeksi kuorojen tilanteen seurakunn...
MielipideKolmen vauhdikkaan pojan äitinä mielestäni yksi parhaista asioista Juhannuskonferenssissa on lasten puuhateltta. Se on paikka, jossa on lapsille paljon tekemistä ja touhuamista – niin pienille ku...
MielipideRV-lehden numeron 26 mielipidepalstalla Eila Kumpulainen esitti kärkevää kritiikkiä tämän lehden sisällöstä. Tekevälle sattuu, se pitää paikkansa myös lehtikirjoituksissa, mutta ovatko kirjoit...
MielipideRaamatun tulkinnan perusperiaatteita on, ettei siellä vain kerran esiintyvästä asiasta voi tehdä oppia. Juniaksen/Junian tapauksessa on vähintäänkin kiistanalaista, oliko hän nainen. Entä oliko...
MielipideToimitus on saanut runsaasti mielipidekirjoituksia naisten asemaan ja palvelutehtäviin liittyen. Jatkossa tilaa annetaan muillekin aiheille, mutta kooste kirjoituksista julkaistaan lähiviikkoina...
Kolumni”Äänellään se lintukin laulaa”, sanoo sananlasku. Olemme taas kuulleet monenlaista lintujen liverrystä. Ne erottuvat toisistaan omina, tunnistettavina ääninään muodostaen yhdessä eräänlaisen luonnon s...
UutisetVenäjän presidentti Vladimir Putin on allekirjoittanut kiistellyn lakipaketin, jonka yhtenä osana on lähetystyöksi katsottavan uskonnollisen viestinnän tekeminen luvanvaraiseksi.

Asiasta uutiso...
UutisetVenäjän Karjalassa kesäkuussa tapahtunut veneturma on vaikuttanut myös Venäjän Helluntaikirkon alaisuudessa toimivan Karjalan kristillisen keskuksen ohjelmaan: keskus on päättänyt peruuttaa kaikki lei...
UutisetAmerikkalaisevankelista Billy Grahamin taustajärjestö, Billy Graham Evangelistic Association (BGEA), on haastanut kristillisen nettisivun oikeuteen Grahamin, 97, nimen ja kuvien väärinkäytöstä.
...
UutisetYli 200 000 tiibetiläistä on kääntynyt buddhalaisuudesta kristinuskoon vain noin vuoden aikana, kertoo Asian Access -järjestö.


Herätys alkoi, kun eräs buddhalaismunkki kä...
UutisetSuomalaisten uskonnollisuus muuttuu kovaa vauhtia, uutisoi Yle (1.7.)

– Voidaan sanoa, että 5–10:n viime vuoden aikana on tapahtunut isoja muutoksia ––, vahvistaa tutkimuskoordinaattori Jussi S...
UutisetKeski-Suomen laajin leirintäalue Iso Kirja Camping on rauhallinen lomanviettopaikka niin pistäytyjille kuin vuosipaikkalaisillekin.

– Moni näkee alueen juhannuksena täynnä väkeä, mutta heinäkuu...
PääkirjoitusYlen nettikysely kartoitti kesäkuussa ihmisten suhdetta uskonnollisuuteen. Vaikka kyseessä ei ollutkaan varsinainen tutkimusaineisto, vastauksista voi tehdä kiinnostavia huomioita.

Puolet vasta...
MuutMikä minut pitää tällä tiellä? pohtii Maarit Murtomaa Päivämiehen blogissa (30.6.2016).

Nukutin reilu kuukausi sitten lapsiani, kun yksi heistä alkoi itkeä lohduttomasti. –– Jostakin syystä lap...
UutisetToivoisi, että muissakin seurakunnissa toimittaisiin näin, sanoo pastoripariskunta, jonka osallistumista leirille seurakunta oli tukenut taloudellisesti.
MuutMiksi Jumala antaa muille mutta ei meille? Kirsi-Mari ja Sam Hardy ovat käyneet läpi kovia kriisejä.
UutisetKeskellä elämää muuttui koko perheen kesäfestivaaliksi.
UutisetVanhoillislestadiolaiset nostivat Siionin laulut ja virret -sovelluksen myyntihitiksi kesä-heinäkuussa.

Iltalehti kertoi sovelluskaupan tilastoja seuraavan App Annie -palvelun tietojen pohjalta...
UutisetKansanlähetysopistolla tanssitaan ja näytellään koko kesä.
MuutKristitty aivotutkija Caroline Leaf kuvaa riippuvuutta aivojen luontaiseksitoiminnaksi. Jos ihminen ei ole riippuvainen Jumalasta, hänon riippuvainen jostain muusta.

Mikään riippuvuus ei synny...
MuutMaisema on vuosien saatossa muovautunut takkuisesta hakkuuaukeasta viihtyisäksi pihapiiriksi. Rantavesien kivijärkäleet on vieritelty kosteikkojen täytteeksi. Paljain käsin.
PikavisiittiAvioliittoleirit ja oman puutarhapalstan hoito täyttävät Hanna Ranssi-Matikaisen
kesän.
MuutStanislav Sirel on itäisessä Virossa toimiva sananjulistaja, avustustyöntekijä ja kristillisten
kirjojen kustantaja. Neuvostoliiton aikana uskoon tullut Sirel on toiminut yhteistyössä useiden maamm...
Miten onWycliffe Raamatunkääntäjät (WRK) on raamatunkäännöstyöhön erikoistunut suomalaisjärjestö, joka kuuluu kansainväliseen ja tunnustustenväliseen Wycliffe-järjestöjen verkostoon.

Suurin osa euroopp...
ArtikkelitKristinusko on uskontokunnista vainotuin. Kristittyjen vainoista raportoivan Open Doors
-järjestön mukaan vuonna 2015 ainakin 7 000 kuoli uskonsa tähden ja vainottuja kristittyjä oli 350 miljoonaa...
MuutTurusta alkanut potkuttelu Keuruulle lähestyy päätöstään. Pääseekö sankarimme perille, vai ievätkö Järvi-Suomen mäet ja mäkärät viimeiset voimat?
UutisetJordaniassa asuu kolme miljoonaa pakolaista, joista suuri osa on paennut Syyrian ja Irakin konflikteja. Helluntaiseurakunnissa heitä kohdellaan kutsuvieraina.
ArtikkelitUsko ihmeiden mahdollisuuteen on viime vuosisatoina kyseenalaistettu rajusti. Hyviä syitä äärimmäiseen skeptisyyteen ei kuitenkaan ole olemassa.
MuutKysymys saattaa kuulosta naiivilta, mutta tarkemmin ajateltuna se on monille kristityille ongelma. Suhde maailmaan ja sen tarjoamiin iloihin on kaksijakoinen. Kristitty kokee olevansa kahden maan kans...
MuutSiunaukset on tarkoitettu eteenpäin, toivakkalaisaviopari uskoo.
MuutSiellä missä on kärsimystä ja hätää, halveksuntaa ja äärimmäistä köyhyyttä, tarvitaan rakkautta. Sen kieltä ymmärtävät kaikki.
UutisetNiilo ja Päivi Räsäsen uutuusteos Mistä on kysymys? Avioliitto (Uusi Tie, 2016) joutui heti ilmestyttyään median syyniin. Raamatullista avioliittokäsitystä edustavasta kirjasta nostettiin useita nykyk...
UutisetFida avasi pop up -myymälän Helsingin Punavuoreen.
Ristin Voiton verkkosisältö nyt Ajassa-lehdessä – diginäköislehti päivittyy toistaiseksi tutulle paikalle ristinvoitto.fi:hin
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan