Taneli Skytän mukaan lähetystyöhön tarvitaan nyt nuoren sukupolven edustus ja kaikki mahdollinen luovuus

Taneli Skyttä rohkaisee astumaan eteenpäin Jumalan suunnitelmassa. (Eero Antturi)
Taneli Skyttä rohkaisee astumaan eteenpäin Jumalan suunnitelmassa. (Eero Antturi)

2.2.2024 | Eero Antturi 

 

Lähetysyhdistys Kylväjän toimistolla Tikkurilassa vastassa on ryhdikäs, sinisilmäinen suomalainen, jonka kasvoilla hymy on herkässä. Hymyn syytä voin aluksi vain arvailla, mutta syyt varmistuvat keskustelumme edetessä. 

Keskustelu Taneli Skytän kanssa on vaivatonta, ja asian vieminen uskoasioihin on helppoa. Mutta mikä on saanut luokanopettajaksi opiskelleen miehen antamaan elämänsä lähetystyölle? 

– Lapsuuskodin merkitys on ollut suuri. Jo 1980-luvulla vanhempani pitivät kotonamme pyhäkoulua, johon lähialueen lapset saivat tulla. Vanhemmilleni lähetystyö oli läheinen asia, ja perheellämme oli lähetystyöntekijäystäviä, kertoo Taneli. 

– Rippikoulu oli keskeinen asia henkilökohtaisen uskon syttymiselle. Tajusin silloin, että tarvitaan henkilökohtainen suhde Jumalaan, eikä sitä saada perintönä, Taneli muistelee. 

– Se oli kaiken perustana, ja siitä alkoi muodostua laajempi kutsumustietoisuus kristittynä palvelemiseen. Hanna-vaimollani sen sijaan oli vahva lähetyskutsu, jonka myötä hän osallistui OM:n vuositiimiin Etelä-Afrikassa, ja itsekin lähdin aktioon. 

– Kävimme Lähetysyhdistys Kylväjän puolivuotisen kurssin, jonka jälkeen lähdimme vuodeksi Englantiin raamattukouluun.

 

 

       Tarvitaan henkilökohtainen suhde Jumalaan, eikä sitä saada perintönä.

 

 

Taneli Skyttä koki, että saavuttamattomat kansat ovat lähetystyön strategiassa keskeiset painopistealueet.  

– Tutustuminen 10/40-ikkunan käsitteeseen auttoi hahmottamaan lähetystyön suuret tarpeet. 

Skytän perheen tie vei lähetystyöhön Keski-Aasiaan kehitysyhteistyö-, opetus- ja johtamistehtäviin vuosiksi 2004–2010. Turvallisuussyistä Taneli ei voi vieläkään kertoa yksityiskohtia työstään, mutta viittaa Keski-Aasiaan tunnetulla kuvauksella ”A place where God goes to cry”.  

Taneli on joutunut pohtimaan sitä, kuinka jokainen päivä on tärkeä emmekä tiedä, paljonko meillä on aikaa hyvän sanoman levittämiseen. 

– Sodat ja pakolaisuus ja niiden vaikutukset ovat suuria, mutta niidenkin keskelle jää paikka satsata ihmisten kapasiteetin kasvuun, sanoittaa Taneli eetoksensa. 

– Lähetystyössä olen oppinut joitakin luovuttamattomia asioita, kuten että tunnustusten välinen yhteistyö on välttämätöntä niin kristillisen todistuksen kuin synergiaetujenkin kannalta. Myös integriteetti – se että kehitysyhteistyökin perustuu kristillisille periaatteille – on todistusarvoltaan valtava, sanoo Taneli, jonka taustayhteisö on evankelis-luterilainen Kylväjä. 

 

Taneli on sitä mieltä, että lähetys- ja kehitysyhteistyössä tuloksia pitäisi mitata pitkällä aikavälillä. Hänen yhtenä esikuvanaan ja inspiraation lähteenään on ollut William Wilberforcen elämäntarina, jossa pienet yksityiskohdat ja johdatukset johtivat ketjureaktion tavoin mahtavaan lopputulokseen. 

– Toinen esimerkki on kreivi Zinzendorfin aloittama 24/7-rukousliike, josta muuten juuri teimme podcastin. Tuskin hänkään pystyi ennalta näkemään tämän Jumalan antaman näyn toteutumista ja että se johti sata vuotta kestäneeseen yhtenäiseen rukoukseen ja lähetysliikkeen syntyyn. 

– Jumala kutsuu meitä uskollisuuteen. Uskon, että Jumala myös haluaa käyttää vahvuuksiamme. Teen voitavani, mutta kaikki on lopulta Jumalan kädessä, Taneli pohtii. 

– On turvallinen selkänoja, kun voi ajatella, etten ole rakentamassa lopulta mitään omaa, en omaa ministryä tai kirkkokuntaa. Tahdon elää ajatuksella ”jo nyt, mutta ei vielä”. Jumala vie koko ajan meitä tahtonsa tiellä. 

 

Kotimaan tilannetta Taneli pohtii vähän surullisena.  

– Olen huolissani siitä, että Suomessa ollaan nyt vapaaehtoisesti kulkemassa kohti sitä, mistä monet kansat toivovat pääsevänsä pois. Halutaan pitää kiinni siunauksista, mutta ei haluta pitää kiinni arvoista, jotka ne siunaukset ovat tuoneet. Eikä edes muisteta, mistä meidän pääomamme on saatu. 

Taneli miettii, että olemme Suomessa eläneet poikkeuksellisen vakauden jakson. Hänen isänsä Eino joutui sodan jaloissa syntyneenä lähtemään äitinsä kanssa evakkoon Karjalasta, ja perheen isä oli tuolloin jo kaatunut rintamalla. 

– Ei voi olla, että tehtävämme tässä maailmassa, jossa kaikki murenee, olisi käpertyä itseemme. Nyt juuri pitäisi edistää Jumalan valtakuntaa! julistaa Taneli.  

Taneli on juuri nyt esimiehenä ja asiantuntijana Kylväjän diasporatyössä.  

– Olen kokenut, että reitti on kyllä viitoitettu, mutta samaan aikaan on suotu haasteita. 

”Kylväjän miestä” on puhutellut Jeesuksen kylväjävertaus, jossa siemen kylvetään, sitten se lähtee vähitellen kasvamaan ja lopulta kantaa satoa. Diasporatyössä näkee, että monilla maahanmuuttajilla on lyhyt historia kristittynä kasvamisessa. 

– Alkuvaiheessa on kuljettava rinnalla ja varmistettava, että saatavana on hengellistä ravintoa. Kasvun tavoitteena on aikuisuus ja se, että vähitellen tullaan vastaanottajasta antajaksi. Meidän on hyväksyttävä, että esimerkiksi islamilaisesta taustasta tulleilla on nämä kasvun vaiheet. On myös tuettava maahanmuuttajaryhmien johtajia, joille pitäisi antaa riittävät valtuudet työhönsä, sanoo Taneli.  

 

Taneli tulee pitämään puheenvuoron maaliskuun Tellus-konferenssissa Jyväskylässä. Luvassa on rohkaisua astua eteenpäin Jumalan suunnitelmissa. 

– Sydämelläni on se, että lähetystyössä otetaan nyt käyttöön kaikki mahdollinen luovuus. Vaikkapa ns. globaalien ammattilaisten tehtävät ihan täällä Suomessa! Miksipä ei voisi täälläkin perustaa yritystä, joka olisi ”Jumalan yritys”, jolla on jokin tietty tehtävä?  

– Samoin tarvitsemme nuoremman sukupolven edustajia, jotka ovat valmiit luomaan suhteet oman ikäryhmänsä maahanmuuttajiin. Ja vaikka tarvitsemme sydämen kristittyjä, jotka ovat sitoutuneita taloudelliseen tukemiseen, tarvitsemme myös uusia, luovia tapoja rahoittaa lähetystyötä. 

– Saimme nähdä, kuinka vuoden 2015 maahanmuuttajavyöryn jälkeen kristillinen vieraanvaraisuus oli tarpeen ja mikä siunaus sillä oli, lopettaa Taneli edelleen hymyillen. 

Ei jää epäselväksi, etteivätkö karjalaiset juuret ja luonnollinen vieraanvaraisuus olisi osa Tanelia. Myös usko ja luottamus taivaan Isän johdatukseen heijastuvat häneen positiivisuutena ja haluna levittää hyvää sanomaa sinne, missä sitä ei vielä ole kuultu. 

 

 

Taneli Skyttä 

  • s. 1974 
  • vanhemmat opettajapariskunta Eino ja Hanna Skyttä 
  • perheeseen kuuluu vaimo Hanna ja kolme lasta 
  • asuu Luumäellä 
  • kasvatustieteen maisteri 
  • vuodesta 2021 Lähetysyhdistys Kylväjän diasporatyön erityisasiantuntija, sitä ennen toiminnanjohtajana 

 

Tellus-konferenssi 2024 

  • helluntaiherätyksen vuosittainen lähetyskonferenssi 
  • pidetään Jyväskylän helluntaiseurakunnassa 22.–23.3.2024 
  • inspiroiva ja innostava ohjelma, jossa mukana paikallissävyä ja uusia avauksia 
  • järjestäjinä IK-opisto, Fida, Avainmedia ja Jyväskylän helluntaiseurakunta 
  • vapaa pääsy 
  • ilmoittautuminen ja ohjelmatiedot osoitteessa telluskonferenssi.fi 


Teema
40/201

Teema10.11.2023 | Anniina Jakonen

Tamperelaiset ystävykset Milka Myllynen ja Mia-Carita Hahl ovat sitä ihmistyyppiä, jotka keksivät jatkuvasti uusia luovia ideoita ja käärivät aikailematta hihansa t...
TeemaEero Antturi
Kun Marko Selkomaa tuli uskoon 13-vuotiaana, hän koki hyvin pian Jumalan kutsuvan häntä saarnaajaksi ja lähetyssaarnaajaksi.
– Noita ilmaisuja silloin käytettiin, muistelee nyt 52-v...
TeemaKun Julius Kankkunen aloittaa elämäntarinansa kertomisen, kuulija ei voi olla nauliutumatta paikoilleen. Lapsuuden uskoontuloa seuraa toinen toistaan traagisempia tapahtumia: Ensin...
TeemaMegadethin Dave Mustaine ja Dave Ellefson, Brian Welch ja Reginald Arvizu Kornista, W.A.S.P.-yhtyeen Blackie Lawless ja Iron...
TeemaHyväosaisuus kasautuu myös parisuhdeasioissa. Köyhyys lisää eroriskiä.
TeemaSyviä kriisejä läpi käynyt pariskunta suosittelee vahvaa sitoutumista ja kommunikaatiotaitojen opettelemista.
TeemaAvioliittoleireille tullaan erilaisista tilanteista.
UutisetHuipputeknologia seuloo haitalliset yksilöt suuristakin väkijoukoista.
UutisetAnna Hellgrenin elämään vakava sairaus toi yksinäisyyden, mutta seurakunta on hänelle koti.
TeemaUudentyyppinen tapa tukea lapsia ja nuoria sai pilottikoululta hyvän palautteen.
TeemaFidan globaalikasvatustunnit tavoittavat vuosittain tuhansia oppilaita ja satoja opettajia.
TeemaLukijoiden maailma on otettu huomioon niin kampanjalehden tekstissä kuin kuvissakin.
TeemaYhteiskristillisen Uskovaiset nuoret -nettiyhteisön vastaava nuorisotyöntekijä Mikael Elmolhoda on saa­nut vuosien aikana tukevaa tuntumaa eri kristillisten pii­rien nuoriin.
...
TeemaMillainen on helluntainuori vuonna 2018? Nuoret kertovat siitä itse.
TeemaSeurakunnasta annetut eväät vaikuttavat siihen, kestääkö nuoren usko vai kaatuuko se kuin korttitalo
TeemaYstävän kuolema sai Milja Peuramäen ymmärtämään, ettei aina tarvitse olla vahva.
TeemaMasentunut ja uupunut voi olla turvallisella mielellä, sillä uskossa ei ole kyse siitä, mitä ihminen tekee.
TeemaEläköityneellä opettaja Juhani Happosella on tal­lessa kansioita, joihin on kertynyt yli 200 samaa aihet­ta käsittelevää lehtileikettä. Ne kertovat taistelusta, jon­ka hän kävi 1980-luvulla...
TeemaMielenterveysongelmien stigma on vähentynyt, mutta psykoosisairaudesta kärsivä ja hänen läheisensä jäävät yhä helposti yksin.
TeemaSeurakunta voi tarjota vangille kasvualustan yhteiskuntaan ja kiinnekohdan kristilliseen uskoon.
TeemaParhaat tulokset saavutetaan luottamuksellisilla ihmissuhteilla ja Jumalan voimalla, valtakunnallisilla vankilalähetyspäivillä todettiin.
TeemaHyvä Sanoma ry:n keräämillä lahjoitusvaroilla jaetaan tänäkin vuonna joulumuistaminen jokaiseen maamme vankilaan. Helluntaiseurakuntien vankilatyö välittää vankien luettavaksi yli tuhat Hyvä Sanoma -j...
TeemaIslamin mullan alta nousee paljon pieniä taimia. Jos meillä on hengellinen ilta, puolikuun maissa on vasta aamu.
TeemaLähi-idän kristityistä puhuttaessa tulee melko nopeasti esiin myös vaino. Islamilaisista yhteiskunnista ja lujista sukusiteistä juontava ilmiö tuli näkyväksi Suomessakin äskettäin, kun to...
TeemaTuleva maailmanlaajuinen verkosto tähtää uskon ja lähetysvastuun kasvuun.
TeemaUskoon tulleiden ja potentiaalisten johtajien omankieliset tilaisuudet vastaavat kristillisen arabiyhteisön tarpeisiin Suomessa.
TeemaMiten voisin muistaa maailman tarpeita mutta saada omanikin kuuluviin?
TeemaRukous merkitsee musiikkievankelistana toimivalle Jipulle elämän kantavaa voimaa. Tänä syksynä hän on saanut kokea niin pieniä kuin suuriakin ihmeitä.
TeemaMitkä ovat kolme tärkeintä esirukousvastaustasi? Neljä henkilöä vastaa.





Petri Viinikkala


1. Aikuisuuden kynnyksellä koetin elää hyvää elämää ja kelvata Juma...
TeemaHerra, osoita minulle tie ja tee minut halukkaaksi sitä vaeltamaan. Uskallettua on viipyä, ja vaarallista on jatkaa matkaa. Täytä siis minun ikävöimiseni ja osoita minulle tie.
TeemaKristuspäivä tuo tuhannet kristityt yhteen rukoilemaan.
TeemaMalmin Saalem -seurakuntaan kuuluvat Anneli ja Jorma Lahikainen ovat saaneet tehtäväkseen sytyttää rukoustulta ympäri Suomen.
UutisetKun kodissa on rakkauden ilmanala, homma toimii, Miko Puustelli sanoo.
TeemaLapsen menetys jättää ilmaan paljon kysymyksiä. Katkeruuden tilaan ei kuitenkaan pidä jäädä, Esko Mäkelä sanoo.
TeemaTerapeutti pystyy auttamaan, jos hän kykenee kokemaan saman särkymisen kuin asiakkaansakin.
TeemaOma muuttunut isä oli Rainer Frimanille tärkeä esikuva.
TeemaEsimerkkinä oleminen on nigerialaistaustaisen Samuel Okunoyen mielestä isyyden kulmakivi.
TeemaVasta kun seurakunta tajuaa rikkinäisyytensä, siitä voi tulla parantava yhteisö.
TeemaNoora Nätkin ei luule enää, että kaikkien tunteiden täytyy johtaa toimintaan.
TeemaHomoseksuaalisuuden syntyyn vaikuttavat monet tekijät.
TeemaLähtö ei tullut yllättäen. Silti sen jättämä kaipaus ja ikävä täyttävät sielun kuin sumea usva.
TeemaSururyhmässä on mahdollisuus tulla nähdyksi ja kuulluksi moninkertaisesti.
TeemaYhteistyössä ryhmien käynnistämiseen löytyivät myös riittävät resurssit.
TeemaOman lapsen kuolema on valtavan suuri menetys, jolla on kokonaisvaltaisia ja pitkäaikaisia vaikutuksia.
TeemaOnko evankeliointi koko seurakunnan tehtävä? Kenelle se oikein kuuluu? Miksi niin harvat innostuvat nykyisin evankelioimisesta? Ja mitä se oikeastaan käytännössä on?

...
TeemaMitä seurakunnan tulee ymmärtää maallistuneen nykyihmisen elämästä, jos haluaa tehdä Jeesusta hänelle tunnetuksi ja välittää hänestä aidosti?


– Kun teemme tämän...
TeemaEvankelioimisen suuria innovaatioita helluntailiikkeessä olivat 1900-luvun alkupuolella telttakokoukset ja kitarakuorot. Evankelioiva Hyvä Sanoma -lehti perustettiin sota-aikana. Pai...
TeemaEvankeliumi tavoittaa näinä päivinä yli miljoona maamme asukasta.
TeemaPunainen väri on vähentynyt tavoittavan työn tilannekartoituksessa. Suomen ainoa palkattu HS- yhteysevankelista löytyy Lapista.
TeemaHellevi Pasanen murehtii turhautuneiden seurakuntalaisten puolesta ja innostaa heitä viemään ilosanomaa toisille.
TeemaJumalan navigaattori ohjaa pyöräilijää tarkasti aivan oikeiden henkilöiden luo.
TeemaTuomo Rauma rohkaistui rukoilemaan sairaiden puolesta.
TeemaPirkko Eemola ymmärtää nyt, mitä Jumalan valmistamat teot tarkoittavat.
TeemaBilly Grahamin puheet suunniteltiin tarkkaan etukäteen. Avausiltaan sisältyi elokuvamainen kohtaus, jossa yksinäinen nainen veti väkijoukon liikkeelle.
TeemaKatolinen aktiivi kirjoitti avoimen kirjeen Suomen helluntailaisille, ja RV pyysi siihen vastineen. Yhteisöjen suhteissa kaikki ei ole sitä, miltä näyttää.
UutisetLähestyn teitä, rakkaat Suomen helluntailaiset, ennen kaikkea kristittynä, joka tunnustaa samaa Apostoliseen uskontunnustukseen kirjattua uskoa, jota tekin tunnustatte.
Toiseksi lähe...
UutisetKatolinen teologi Emil Anton on lähestynyt avoimella kirjeellään Suomen helluntailiikettä reformaation merkkivuoden tiimoilta. Kirjoituksellaan hän halusi herättää keskustelua, vähentää enn...
Teema”Yksi viime vuosikymmenten merkittävimmistä globaalin kristillisyyden ilmiöistä.” Näin suurin sanoin on luonnehdittu helluntailaisten ja roomalaiskatolisen kirkon vuonna 1972 aloittamaa k...
Ristin Voiton verkkosisältö nyt Ajassa-lehdessä – diginäköislehti päivittyy toistaiseksi tutulle paikalle ristinvoitto.fi:hin
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan