Sydämen palo vetää edelleen Afrikkaan

Ilkka ja Leena Salmiselle kauniiden maisemien Uganda on rakas lähetyskohde.
Ilkka ja Leena Salmiselle kauniiden maisemien Uganda on rakas lähetyskohde.

Kello soi neljältä. On aika herätä. Kohta ovellam­me odottaa jo ys­tävämme Mauk­ka, joka vie meidät matkalauk­kuinemme Vantaan Hakunilasta Helsinki-Vantaan lentoasemalle. Edessä on jo ties kuinka mones matka meille rakkaaseen lähetys­kohteeseen, Ugandaan. Asuimmekin siellä lähes neljä vuotta. Se oli hienoa aikaa.

 

Lähetystyö on ollut meille aina sydämen palo. Eikä se ole hiipu­nut, vaikka olemme jo eläkkeellä. Rakas kotiseurakuntamme, Kon­tulan Metrokappeli, vastaa myös tällä kertaa matkan kustannuk­sista.



”Tie on pitkä ja pölyinen…”

Ugandassa meitä ovat vastaan­ottamassa ystävämme Heidi ja Pertti Söderlund, jotka ovat ko­keneita lähettejä. Pertti on hoi­tanut matkamme ohjelman ja kaikki käytännön järjestelyt.

Kampalassa on hyvä tehdä os­tokset matkaa varten: kyytiin pa­kataan hengellisiä kirjoja, saip­puoita, deodorantteja ja siteitä vankilassa jaettavaksi.

 

– Mahdutaanko me enää itse kyytiin? kysymme Pertiltä.

 

Söderlundien täyteen pakat­tu auto starttaa perjantaina 17.11. aamutuimaan. Kampalan ruuhka on meille jo tuttua. Eteenpäin pääsee vain tunkemalla auton nokkaa rohkeasti sopivaan vä­liin.

 

Pohjoiseen menevällä tiellä sen sijaan on jo väljempää. Noin kymmenen tunnin matka taittuu mukavasti. Autossa soi nuoruu­desta tuttu kappale ”Tie on pit­kä ja pölyinen, kuljen taakkaani kantaen ja ihmisiä kohtaan mat­kallain…” Laulu tuntuu sopivan mainiosti matkan tunnelmaan.

 

Pohjoisessa tiet ovat kuin pot­tupeltoja. Auto nitisee ja natisee huonolla tiellä, mutta sisällä kuu­luu iloinen puheensorina.



Imaamien ystävyysaterialla ja pakolaisleirillä

Lauantaina 18.11. tapaamme Yumben motellissa paikalliset imaamit. Aistimme ilmapiirissä aluksi hieman jännittyneisyyttä kaikenlaisten uhkailujen vuoksi.

 

Nyt olemme kuitenkin imaa­mien kanssa ystävyysaterialla. Sen yhteydessä jokainen kertoo perheestään ja elämästään. Tun­nelma lämpenee selvästi avoimen keskustelun aikana. Yhteisen ate­riahetken lopussa johtava imaami jopa pyytää kristittyihin kohdistu­neita uhkauksia anteeksi. Tapaa­minen päättyy lämpimään loppu­rukoukseen, ja imaamit toivoivat uutta tapaamista mahdollisim­man pian.

 

Sitten vierailemme Bidibidi-pakolaisleirin telttakirkossa. Pai­kallinen nuorisokuoro on täydessä vauhdissa, ja Pertti Söderlund saarnaa.

 

Sunnuntaiaamuna 19.11. pi­dämme kaksi tilaisuutta pakolais­leirin telttakirkossa. Kuulijakuntana on pääasiassa nuoria ja lap­sia. Monien kasvoista näkee, että he ovat kokeneet elämässään lii­an paljon traagisia asioita. Silmis­sä on silti toivon pilkahdus. Hengelliset laulut ja hetki Sanan äärel­lä ovat heille tärkeitä.

 

Samana iltapäivänä käymme vielä tapaamassa uskoontullutta muslimia, joka on alkanut pitää eri kylillä evankelioimistilaisuuk­sia ystävänsä kanssa.



Raamattukoulua vankilassa

”Welcome to the house of the Lord…” Laulu soi iloisesti ja rum­mut kumisevat 23. marraskuuta Nakasongolan naisvankilas­sa, jonne pääsemme vasta tiuk­kojen turvatarkastusten jälkeen. Raamattukoululaiset ovat odot­taneet tuloamme. Ilo ja ystävällisyys suorastaan yllättävät meidät.

 

Viidenkymmenen oppilaan raamattukurssi on edennyt jo loppusuoralle. Meidän tehtävämme on opettaa heitä kahtena päi­vänä. Aiheinamme ovat Jumalan missio, lähetystyö, evankelioimi­nen ja anteeksiantaminen.

 

Vankilassa saamme kuul­la myös mielenkiintoisia henki­lökohtaisia todistuksia. Entinen muslimi kertoo onnellisena us­koontulostaan. Hän sanoo ole­vansa kiitollinen raamattukurssista ja ilmoittaa haluavansa ryh­tyä evankelistaksi, kun vapautuu vankilasta. Saman toiveen esittää moni muukin. Kohtaamme van­kilassa monia onnellisia raamat­tukoulun oppilaita, jotka tekevät meihin vaikutuksen.

 

Myöhemmin pääsemme vie­lä uudelleen käymään Nakas­ongolan naisvankilassa, ja täl­lä kertaa osallistumme myös raamattukurssilaisten valmis­tujaisjuhlaan. Paikalla ovat kurssilaisten lisäksi vankilan­johtaja, alueen korkein vankilavi­ranomainen sekä raamattukurs­sin opettajat.

 

Tilaisuuteen osallistuu erityis­vieraana myös kaksi entistä kuo­lemaan tuomittua miesvankia. Muistamme hyvin heidän tari­nansa. He pääsivät osallistumaan Kontulan helluntaiseurakunnan kustantamaan vankilaraamat­tukouluun vuosina 2009–2011. Sen seurauksena heidän elämän­sä ja pian myös vankilan ilmapiiri muuttuivat niin radikaalisti, että miehet päätettiin vapauttaa. Nyt toinen heistä toimii Kampalassa 500 hengen seurakunnan pastori­na ja toinen kiertelee evankelista­na Ugandan seurakunnissa.

 

Armahdetut ex-vangit toivat vuosia sitten meille kiitostaulun, jonka veimme Ugandan-tuliaisena kotiseurakuntaamme osoi­tuksena evankeliumin muutta­vasta voimasta. Nyt miehet olivat juhlassa mukana ja rohkaisivat omalla todistuksellaan uskovia naisvankeja levittämään ilosa­nomaa.

 

– Tällainen raamattukurssi pi­täisi saada jokaiseen Ugandan vankilaan, alueen korkein vankilanjohtaja hehkuttaa puheessaan.

 

Hänen mukaansa Raamatun opetus muuttaa koko vankilan il­mapiiriä myönteisempään suun­taan. Haasteita riittääkin, sil­lä Ugandassa on kaikkiaan noin 50 000 vankia.

 

Mutta nyt Nakasongolan van­kilassa on juhlan aika. Ilo on ylim­millään viikunapuun alla, kun 50 raamattukurssilaista saa todistuk­sensa. Lopuksi nautitaan yhtei­sestä ruokailusta ja kakusta limo­nadin kera. Aterian ja kakun on kustantanut eräs suomalaisnai­nen, joka haluaa tällä tavoin olla mukana tukemassa lähetystyötä.



Onnistunut evankelioimis-kampanja Kisorossa

Tiistaiaamuna 28.11. lähdemme evankelioimistapahtumaan Län­si-Ugandaan, Kisoroon. Ajomat­kan aikana kohtaamme 19 po­liisien tarkastuspistettä piikki­mattoineen. Hyvä, kun valvovat liikennettä, sillä juuri tämä tie on yksi maailman vaarallisimmista teistä, jolla on sattunut vähän vä­liä kuolonkolareita.

 

Perillä evankelioimiskampan­jan valmistelut ovat jo hyvässä vauhdissa. Tulopäivän iltana kokoonnumme vielä yhteiseen pa­laveriin. Mukana ovat Peter ja Becki Franz tiiminsä kanssa, paikalliset pastorit ja me suoma­laiset.

 

Afrikkalaiseen tapaan jokainen esittelee itsensä. Saamme kuulla myös iloisen uutisen: ihmisiä on tullut uskoon Jeesus-filmiä kat­soessaan. Rukoilemme yhdessä ja siunaamme toisemme yhteiseen kampanjaan.

 

Evankelioimistapahtumassa 29.11.–3.12. on tiukka päiväohjel­ma: kello 5.30 herätys, 6.00 aamurukouskokous, 7.00 aamu­toimet, 8.00 aamupala ja aamu­hartaus, kello 10–13 opetusta pastoreille ja seurakuntalaisille ja samaan aikaan tiimiläisten evan­kelioimisaktio kaupungilla, mark­kinoilla ja pakolaisleirillä, jossa on noin tuhat kongolaista, 13.00 ruo­kailu ja lepohetki. Keskiviikon oh­jelmaan kuuluu iltapäivällä myös Jeesus-marssi, 15.30 lastenkokous, 16.00 pastoritiimin kokous, 17.00 iltatilaisuus, 20.00 iltaruo­kailu ja sen jälkeen vielä päivän yhteenveto.

 

Kisoron kokoussarja on menes­tys. Sen aikana paikalliset sielun­hoitajat ja pastorit kirjaavat hen­kilötiedot yli 600 uskoontulleesta.



Jeesus-marssilla Kisoron keskustan läpi.
Jeesus-marssilla Kisoron keskustan läpi.

Kummilasten jouluiloa ja avioliitto-opetusta

Lauantaina 9.12. osallistum­me Kampalassa Fidan kummi­lasten joulutapahtumaan. Ohjelmassa on aamuhartauden ja laulujen jälkeen jalkapallon pe­laamista, pomppulinna, kasvomaa-lausta ja erilaisia pelejä. Lopuk­si lapset saavat joululahjakassit, joissa on riisiä, maissijauhoja, so­keria, saippuaa ja karkkeja.

 

Tiistaina 12.12. vierailemme Kampalassa Ugandan Hellun­taikirkon (PCU) pastoripariskun­tien seminaarissa, jossa olemme vastuussa myös päivän opetuk­sesta. Ugandalaiset ovat toivoneet meidän puhuvan siitä, mi­ten elää pastoripariskuntana avioliitossa. Opetamme aihees­ta ”Miehen ja naisen viisi tärkein­tä tarvetta parisuhteessa”. Anne Joensuu juontaa päivän ja toimii tulkkina.

 

Vihdoin tämäkin mielenkiin­toinen lähetysmatka on tullut päätökseen ja on kotiinlähdön aika. Sydämestämme nousee kii­tollisuus suurta Jumalaa kohtaan. Samoin olemme kiitollisia työto­vereillemme, Heidi ja Pertti Sö­derlundille, jotka myös majoitti­vat meidät.

 

Matkan aikana saimme tavata monia afrikkalaisia sekä rohkaista ja siunata heitä jatkamaan uskon­tiellä eteenpäin. Palaamme kotiin hyvillä mielin.



Rohkaisevaa palautetta

Joulun jälkeen saamme vielä Fi­dan Afrikan aluejohtajalta Ari Joensuulta ilahduttavan viestin:

 

 

Ilkka ja Leena, iloitsen suuresti upe­asta ja pyyteettömästä tuestanne Itä-Afrikan lähetystyössämme. Vuosikymmenien aikana kertynyt elämänkokemus yhdessä jumalallisen armoituksen kanssa on tehnyt teistä sellaisen ”hengellisen kirjas­ton”, jota ihmiset mielellään halua­vat lukea. Myös uuden lähetysstra­tegiamme IMUn jalkauttamisessa teillä on ollut keskeinen rooli kan­sallisten vastuunkantajien rohkai­semisessa.

Ilkka ja Leena, teidän toimin­tanne on esimerkki, joka puhuu sil­loinkin, kun sanat on jo lausuttu. Tapaamisiin siis jatkossakin Afri­kassa!

Yhteistyöterveisin, veljellisen ru­tistuksen kera

Ari




Ilkka ja Leena Salminen




51

Helluntaiseurakuntien jäsenkehityksessä pientä virkistymistä
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan
Seurakuntien perustajille uusia verkostoja