Menneisyyden traumojen kohtaaminen eheytti identiteettiä

SOS-lapsikylästä Isoon Kirjaan

Kari ja Maane Hänninen ovat menneet yhdessä läpi monien vaikeidenkin vaiheiden. Kuva: Juha Juurikkamäki
Kari ja Maane Hänninen ovat menneet yhdessä läpi monien vaikeidenkin vaiheiden. Kuva: Juha Juurikkamäki

Iso Kirja -opiston keittiössä kattilat, lautaset ja muu tiski löytävät rivakasti paikkansa Kari Hännisen käsissä. Elektroniikka-asentajalta hoituvat opistolla monenlaiset työt salaattien valmistamisesta sähkötöihin. Iso Kirja onkin Kari Hänniselle tuttu jo vuodesta 2007, jolloin hän aloitti Keuruulla seurakuntatyön BA-tutkintoon tähtäävät opinnot. Vaimo Marja-Leena Hänninen eli Maane jätti työnsä Oulussa maahanmuuttajien kouluttajana ja aloitti hänkin opinnot Isossa Kirjassa vuotta puolisoaan myöhemmin.

 

Saatuaan tutkintonsa valmiiksi pariskunta työskenteli yli kaksi vuotta helluntailaisittain ajatellen hyvin poikkeuksellisessa paikassa Lohjalla.

 

– Maane sai emännän pestin katolisen kirkon Helsingin hiippakunnan leirikeskuksesta Stella Mariksesta. Minä toimin sielläkin vapaaehtoisena kiinteistönhuoltajana. Paikka oli pihoja myöten päässyt rapistumaan pahasti, joten työtä riitti.

 

Uusi emäntä aloitti työnsä tilaamalla keittiötiloihin terveystarkastuksen. Siitä alkanut prosessi johti lopulta sädesienen ja muiden lahottajien tuhoaman rakennuksen purkuun.

 

Hänniset auttoivat organisaation muissakin ongelmakohdissa kykyjensä mukaan. Kaikkia asianomaisia ei miellyttänyt se, että helluntailainen pariskunta touhusi katolilaisessa Stella Mariksessa, mutta suurin osa ymmärsi muutosten välttämättömyyden ja oli avusta kiitollinen. Kansainväliset vieraat, veljes- ja sisarkuntien vierailut, leirit sekä retretti- ja pyhiinvaellusryhmät takasivat täystyöllisyyden Hännisille.

 

– Tutustuminen katolilaisuuteen vahvisti vakaumustani ja helluntailaista identiteettiäni. Monista ulkoisista eroavaisuuksista huolimatta koimme yhteyttä varsinkin jumalanpalveluksissa. Niissä katse kohotettiin Jumalaan eikä selitetty Sanaa liikaa.

 

 

Huostaanotto pelasti pahemmalta

Kari Hänninen on ponnistanut elämään hyvin rikkinäisestä taustasta. Isä oli alkoholisti, ja äidistä tuli sittemmin yksinhuoltaja. Äiti oli vakavasti sairas, minkä vuoksi hän menetti kyvyn toimia lastensa huoltajana. Lopulta hän ei enää jaksanut elää. Äidin kuolema oli silminnäkijäksi joutuneelle kolmetoistavuotiaalle pojalle erittäin traumaattinen kokemus.

 

– Minut ja neljä sisarustani sijoitettiin SOS-lapsikylään. Saimme turvallisen sijaisäidin, kannustavan ja rakastavan kodin, perushoidon, tukea koulunkäyntiin, ystäviä ja pelikavereita, Hänninen muistelee.

 

Isän roolissa toimi kyläyhteisön mieshenkilökunta, jonka kanssa pojat pelasivat pallolajeja, tekivät puutöitä ja kävivät katsomassa jääkiekko-otteluita. Yhteisössä asui kahdeksan perhettä ja yli 60 lasta.

 

Lapsuutensa traumat ja keskenjääneen surutyön Kari Hänninen on käynyt läpi muun muassa hyvien terapeuttisten kirjojen kautta. Hän on katsonut menneisyyttään silmiin. Se vaati paluun lapsuuden maisemiin. Jäähyväisinä mies vei äidin kuolinpaikalle kukkia ja kirjoittamansa runon. Prosessi oli äärimmäisen kipeä, mutta varhainen trauma on nyt siedettävän kertomuksen muodossa. Hänninen on käsitellyt sen ja hyväksynyt sen osaksi elämäänsä.

 

– Huostaanotto saattoi pelastaa minut syrjäytymiseltä ja elämän rikkoutumiselta aikuisiässä.

 

 

Eheyttävä isyys

Hänninen muutti seitsemäntoistavuotiaana Vaajakosken oppilaskotiin. Siellä hän sai rauhassa harjoitella itsenäistä elämää ja pohtia ammatinvalintaa. Nuori mies valmistui elektroniikka-asentajaksi 1981. Sitten hän hakeutui SOS-Lapsikylän tarjoamaan liikunnanohjaajakoulutukseen Savonlinnaan. Puoliso löytyi kurssikavereiden joukosta. Molemmat nuoret olivat kiinnostuneita hengellisistä asioista.

 

– Tulimme Marja-Leenan kanssa uskoon kuukausi häiden jälkeen. Luimme paljon Raamattua ja sitä selittävää kirjallisuutta toisillemme ääneen. Hyväksyimme Kristuksen sovitustyön omalla kohdallamme Jumalan armolahjana.

 

Usko Jeesukseen toi nuorenparin elämään vapauden ja sisäisen perusrauhan. Kari Hänninen on kokenut Jumalan nostaneen hänet oman rakkautensa keskiöön, joka on Kristus. Se on hänelle konkreettinen asia. Hän puhuu mielellään vanhemmuudesta maallisessa ja hengellisessä mielessä. Isyys onkin eräs Raamatun keskeisistä sisällöistä.

 

– Jeesuksella oli läheinen suhde Isäänsä, jota hän tuli maailmaan kirkastamaan. Ihmisen itsetunto voi rakentua terveesti vain armon ja rakkauden ilmapiirissä, Kari Hänninen toteaa.

 



Vaikeat kokemukset veivät opintoihin

Usko Jeesukseen muutti Kari Hännisen käsitystä itsestään. Sovinto Jumalan kanssa vapautti energiaa turhalta itsensä tarkkailulta. Kaikki ei muuttunut kerralla, mutta uskoontulo oli muutoksen alku.

 

– Nuoruudessa itsetuntoni oli äärettömän ohut. Se johti ylikriittisyyteen, jonka takia koetin jatkuvasti kontrolloida itseäni ja muita. Se oli raskasta elämää.

 

Pian uskoontulonsa jälkeen nuoripari muutti SOS-Lapsikylään Vihantiin, jonne Kari Hännistä oli pyydetty ohjaajiksi. Raahen helluntaiseurakunnan viikoittaiset rukouspiirit muodostuivat osaksi heidän säännöllistä yhteydenpitoaan paikkakunnan uskoviin.

 

Kari Hänninen toimi lapsikylän ohjaajana Vihannissa yhtäjaksoisesti kaksikymmentä vuotta. Tuona aikana pariskunnalle syntyi kolme omaa lasta. He toimivat useita vuosia myös sijaisvanhempina omassa kodissaan, jonka he myivät pois vuonna 2003. Kaupanteon yhteydessä kiinteistön rakenteista löytyi kosteusvaurioita. Tästä seurasi pitkä ja piinaava

 

prosessi, jonka seurauksena Hänniset ajautuivat suuriin taloudellisiin vaikeuksiin.

 

– Emme ole katkeria tästä kokemuksesta, sillä ilman sitä emme olisi tulleet lähteneeksi Keuruulle Isoon Kirjaan. Elämme nykyisin aineellisesti minimalistista elämää. Se on tavattoman vapauttavaa.

 

Hännisten haasteet eivät olleet vain taloudellisia, sillä taha-asioiden rinnalla horjui myös Karin terveys. Vuonna 2001 Hänniselle tehtiin ohutsuolen avanne pitkällisen sairastamisen jälkeen. Leikkaus paransi sairauden, mutta kuntokartoituksessa hänellä todettiin osittainen invaliditeetti. Vaikka sairaus vaikeutti elämää, diagnoosi kuitenkin yksinkertaisti asioita ja avasi myös uusia ovia. Kela päätti Oulun yliopistollisen sairaalan kuntoutustutkimuspoliklinikan suosituksesta myöntää kuntoutustuen, jonka avulla mies saattoi myöhemmin aloittaa opinnot Iso Kirja -opistossa.

 


Ihmisarvon palautus

Kari Hännisellä on unelmia. Hän on jo vuosia hahmotellut opetuspakettia, joka valmentaa kristilliseen vanhemmuuteen. Oma kokemus isäksi tulosta aikoinaan muutti ja avasi silmiä aiheelle. Unelmana on myös kirjoittaa parissa vuodessa kirja hänelle rakkaasta teemasta, joka on Jeesus Jumalan kuvana. Hänninen on ymmärtänyt, että Jumala palautti Jeesuksessa ihmisille sen kunnian, joka syntiinlankeemuksessa menetettiin.

 

– Saamme absoluuttisen ihmisarvon ja ehjän identiteetin Jeesuksen kautta. Katseemme kääntyy liiaksi sisäänpäin myös jumalanpalveluksissamme. Uskon, että kirkkokunnat tarvitsevat tässä muutosta, joka on jo nähtävissäkin, mies pohtii.

 

Hänninen lukee nyt aiheesta kertovaa lähdekirjallisuutta ja kerää aineistoa. Kreikan kielen kieliopin kautta hän on saanut ymmärrystä Raamatun alkukielen sanojen tulkinnasta. Se on avannut kirjoittajien ajattelua laajemmin kuin mihin suomi antaa mahdollisuuden.

 

– Muutamat ovat ehdottaneet, että kirjoittaisin myös elämäkertakirjan, mutta se ei ole ainakaan juuri nyt ajankohtaista, sanoo vaiheikkaasta elämästään kiitollinen mies.

 

 

Kirsi-Klaudia Kangas



Lukijalta
51

Lukijalta22.3.2024 | Olen kiitollinen, että maakuntalehdissämme on auennut toistuvasti tilaa Raamatun sanomaa korostaville kirjoituksilleni. Usein ne sivuavat yhteiskunnallisia haasteita, unohtamatta ikuis...
LukijaltaIhmisten puheissa toistuvat usein ilmaisut kuten ”Kuolema kuittaa univelat” tai ”Haudassa saa sitten levätä”. Ne ovat tavallisia tapoja vältellä ajatusta kuolemanjälkeisestä elämästä ja vaeltaa va...
Lukijalta21.11.2023 | Helluntaikirkon oppikäsityksessä Jeesuksen paluusta ei ole enää vain yhtä tulkintamallia. Jeesuksen paluusta itsessään ollaan varsin yksimielisiä, mutta seurakunnan tempauksen ajoituk...
Lukijalta24.10.2023 | Iso Kirja on hehkuttanut tänä vuonna Opisto omaksi -teemaa. Sen tavoitteena on, että seurakunnat ja niiden jäsenet ottaisivat ja kokisivat entistä enemmän omistajuutta yhteisestä opis...
LukijaltaApostoli Paavali ei tahtonut pitää Roomassa asuvia veljiä tietämättöminä ”tästä salaisuudesta, että Israelia on osaksi kohdannut paatumus – hamaan siihen asti, kunnes pakanain täysi luku on sisäll...
Lukijalta(20.3.2023) Tammikuussa seurakuntamme johtajisto sai ihmetteleviä yhteydenottoja koskien paikallista Turvallinen seurakunta -lausuntoa, jossa olemme osallisena. Siinä oli virheellisesti na...
Lukijalta(6.3.2023) Uudet hyvinvointialueet aloittivat vuoden alusta. Kotiin saamamme esitteen mukaan uuden hyvinvointialueen keskeinen tehtävä on ”hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden edistäminen yht...
LukijaltaTranslain uudistaminen vietiin eduskunnassa maaliin 1.2.2023 äänin 113–69. Lain mukaan jokainen täysi-ikäinen kansalainen voi vaihtaa sukupuolensa pelkkänä ilmoitusasiana. Korjausleikkauksia ja lä...
LukijaltaOikeaoppisuuden tarve on ihmiselle ominaista ja johtuu osin siitä, että se on eräs turvallisuuden tunnetta ruokkiva väline. Uskon kysymyksissä oikeaoppisuuden tarve on hälyttävän suuri. Osasyynä s...
Lukijalta(27.12.2022) Silmiini sattui erään teologin lehtikirjoituksen otsikointi: ”Ateisti, joka tuntee Jumalan?” Kysymysmerkin kanssakin toteamus on absurdi. Ateisti kieltää Jumalan olemassaolon ja kaike...
Lukijalta(22.11.2022) Kun tulin aikoinani uskoon, sain näyn hengellisestä työstä. Se oli määrittelemätön pakottava tarve olla jotenkin hyödyksi Jumalan valtakunnassa. Tämä tarve on ollut läpi uskossa oloaj...
LukijaltaPaimen Plus -lehden kesäkuun numeron talouspalstalla olleessa kirjoituksessa kerrottiin seurakuntien lämpölaskujen noususta viime talvelta. Sama suunta näyttää jatkuvan myös tulevana talvena. Kerr...
LukijaltaJeesus joutui usein herättelemään kuulijoitaan. Tässä muutamia otteita Jeesuksen sanoista: ”Ettekö käsitä? Kuinka te ette käsitä, etten minä puhunut teille leivästä?” Niin hän sanoi heille: ”Ettek...
LukijaltaYhdysvalloissa korkein oikeus kumosi kesäkuussa vanhan ns. Roe vs Wade -nimellä tunnetun, aborttioikeuden turvanneen ennakkopäätöksen. Näin se teki sen, minkä kokeneiden ja laintuntevien tuomareid...
LukijaltaSanan- ja uskonnonvapaus ry (SUV) on osoittanut tarpeellisuutensa kansan keskuudessa. Kesäkuussa 2021 perustettu yhdistys on saanut aatteensa taakse jo yli 1 000 jäsentä ympäri Suomea.
Yh...
LukijaltaHesekielin kirjan luku 33 kertoo sielunhoitajan ja profeetan vastuusta. Toisesta jakeesta löytyvät puhuttelevat sanat: ”Jos minä annan miekan tulla maan kimppuun ––.” Nykyiset aseet eivät ole miekkoja...
LukijaltaLähetyspastori Markku Karjalaisen mukaan Uusi testamentti opettaa seurakunnan johtavan pastorin ja vanhimman viran kuuluvan miehille. Raamatussa sanotaan, että vanhimman virkaan tulee valita ”yhde...
LukijaltaKansallisen veteraanipäivän aikana (27.4.), kun uutiset kertovat Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistön potevan koronan jälkeen keuhkokuumetta, olen pohtinut, kuinka tärkeää on, että maamme...
LukijaltaRisto Karhu esitti Ristin Voitossa 17 kysymyksen: ”Jeesuksen paluu – ennen suurta ahdistusta?” Kirjoitus keskittyi ensisijaisesti odottamamme tempauksen ajankohdan pohdintaan. Mielestäni Risto Kar...
LukijaltaLänsimaiden kristittyjen piirissä on laajalti käsitys, että seurakunnan salainen tempaus tapahtuisi ennen suurta ahdistusta. Etenkin vapaiden suuntien käsitykseen on paljolti vaikuttanut Vilho Har...
LukijaltaJumala ilmoittaa itsensä Raamatun Sanan kautta mutta myös kansojen vaiheissa. Erityisen selvästi tämä ilmenee Israelin kansan historiassa ja nykyhetkessä.
Suomen kansan eri vaiheissa olem...
LukijaltaKiitos Reijo Mänttärille palautteesta (RV 9/22) kirjani erään luvun pohjalta tehtyyn artikkeliin. Tila ei riitä palautteen seikkaperäiseen käsittelyyn, mutta teen joitain yleisiä huomioita. ...
LukijaltaPuheessaan Korneliuksen talossa apostoli Pietari tahtoi sitoa uudet opetuslapset herätyksen alkuperään. Siksi hän sanoo: ”– – sen sanan, joka lähtien Galileasta on levinnyt koko Juudeaan, sen kast...
LukijaltaLehden emerituspäätoimittaja Leevi Launonen pohdiskeli kasvatustieteen asiantuntijana syvällisesti ihmisen persoonaa (RV 5). Hän toteaa ihmisen luonteen kasvamisen jääneen taka-alalle 1900-luvun l...
LukijaltaPitkittynyt poikkeusaika on kuormittanut lapsiperheiden arkea, typistänyt tärkeitä vertaistukiverkostoja ja kaventanut seurakuntayhteyttä. Lasten hengellinen kasvatus on jäänyt pitkälti vanhempien...
LukijaltaHyvin usein puhutaan pettäjä Jaakobista tai siitä, kuinka Jaakob petti veljensä. Ovatkohan nämä ajatukset koko totuus?
1. Moos. 25:21,23: ”Iisak rukoili Herraa vaimonsa puolesta, sillä tä...
LukijaltaVastine Kalevi Marinille – "Ekumeniaa ei tarvitse pelätä"

Ristin Voitossa 46 oli Kalevi Marinin mielipidekirjoitus, joka kommentoi Ristin Voitossa 41 julkaistu...
LukijaltaRistin Voitossa 41 oli hätkähdyttävä artikkeli Helluntailaisena ekumeniaa vahvistamassa. Petri Mäkilä sanoittaa siinä teologian toht...
LukijaltaSuomessa on viime vuosien aikana kyseenalaistettu kristillisiä arvoja. Raamatun mukaista uskoa tunnustavat kokevatkin, että kaikkea muuta suvaitaan paitsi kristillisiä arvoja.
Kuitenkin e...
LukijaltaLehden sivuilla on jälleen käyty keskustelua naisen asemasta. RV:n numerossa 41 Hannu Kangasniemi esitti miehen ja naisen välisen hierarkian olevan osa Jumalan asettamaa järjes...
LukijaltaRistin Voitossa 30–31 oli kirjoitus kalvinismista. Näkemys miehen ja naisen erilaisista sukupuolisidonnaisista rooleista perheessä ja seurakunnassa nousi esiin yhtenä jäsenille tärkeänä näkök...
LukijaltaKesän päivityksiä, uutisia ja mainoksia lukiessa mieleen on noussut kysymys: Onko sellainen paradoksi mahdollista, että voin olla ihmisoikeuksien ja solidaarisuuden puolella ja samaan aikaan kriti...
LukijaltaSuurella mielenkiinnolla, jännityksellä, rakkaudella ja ilolla tartuin Evankelistakoti elää -kirjaan. Jokainen kirja, joka kertoo helluntaiherätyksen alkuajoista Suomessa, sen toiminnast...
LukijaltaOlen kuullut joidenkin väittävän, etteivät uskovat joudu viimeiselle tuomiolle. Silloin tarkoitetaan ns. erillistä ylöstempausta, joka on erotettu ylösnousemuksesta viimeisenä päivänä. Kuitenkin t...
LukijaltaNettikonferenssissa näki paljon mielenkiintoisia vastauksia otsikon kysymykseen. Laulu- ja soitinyhtye Exit sai paljon myönteistä palautetta. Monet pitivät sen esiintymistä jopa koko tapahtuman pa...
LukijaltaPaljolla kirjantekemisellä ei ole loppua. Ristin Voitossa on kirja-arvioita, joista toiset ovat hyviä ja rakentavia uskoamme ajatellen, toiset ovat sitten vähemmän hyviä. Markus Maj...
LukijaltaRistin Voitto -lehden pääkirjoituksessa (12/21) Waltteri Haapala korostaa pastorien johtajuutta ja heidän kunnioittamistaan sangen voimakkaasti. On toki tärkeää, että pastorit saavat heille kuuluv...
Ristin Voiton verkkosisältö nyt Ajassa-lehdessä – diginäköislehti päivittyy toistaiseksi tutulle paikalle ristinvoitto.fi:hin
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan