Raamattuja tarvitaan koko ajan lisää - Syvännön Raamattutyötä tehdään yhä juutalaisille ensin -periaattella, mutta se on laajentunut kansainväliseksi

Vaikka Raamattuja jaetaan paljon, Jonatan Syvännön mukaan on tärkeää, että Sanan lahjoittamiseen liittyy aina henkilökohtaisuus. - Jeesukseen uskovat Ukrainan juutalaiset kertovat oman tarinansa maahanmuuttajille. (Syvännön Raamattutyö)
Vaikka Raamattuja jaetaan paljon, Jonatan Syvännön mukaan on tärkeää, että Sanan lahjoittamiseen liittyy aina henkilökohtaisuus. - Jeesukseen uskovat Ukrainan juutalaiset kertovat oman tarinansa maahanmuuttajille. (Syvännön Raamattutyö)

Anssi Tiittanen 

(15.4.2023) Jonatan Syväntö nostelee Raamattuja pakettiautoon. Monet Syvännön Raamattutyön välittämien kirjojen kansista ovat vuodesta 2022 alkaen olleet sinikeltaisia. 

Ukrainan juutalaisia on kotiutunut Israeliin sodan vuoksi yli 15 000. Monet pitävät ensimmäistä kertaa elämässään ukrainankielistä Raamattua käsissään. 

– Koko Raamattu, jossa on myös Uusi testamentti, on monille juutalaisille vieras kirja, kuin Koraani kristityille, Syväntö vertaa. 

Ukrainan värein koristetut Raamatut ovat olleet haluttuja. Niitä on toimitettu Raamattutyön kautta, jota Jonatan Syväntö johtaa yhdessä Aviel ja Nirit Gershin (o.s. Syväntö) kanssa. Ukrainankielisiä Raamattuja on jaettu tähän mennessä pari tuhatta. 

– Emme tyrkytä Raamattua kenellekään, eikä niitä lähetetä johonkin satunnaiseen osoitteeseen. Ihmisen täytyy itse pyytää saada Raamattu. 

 

Syväntö on myös huomannut, että paperille painetulla Raamatulla on äppien aikakaudella yhä suuri merkitys. 

– Raamattu on pyhä kirja. Ortodoksijuutalaiset esimerkiksi ajattelevat, ettei sitä voi lukea tabletin ruudulta. 

Usein paperinen Raamattu on myös käytännöllisin vaihtoehto. 

– Osa toimittamistamme Raamatuista viedään esimerkiksi Afrikkaan sinne, minne ei edes posti kulje. Ei siellä ole sähköä eikä kännyköitäkään. 

Raamattutyön puitteissa Raamattuja on toimitettu yli 30 kielellä kaikkialle maailmaan. Kaikkiaan kirjoja – Raamattuja, Uusia testamentteja ja eri evankeliumeja – on vuosikymmenien saatossa toimitettu arviolta muutama miljoona. 

 

Israel on nykyisin tyyris maa asua ja kotiutua. Tel Aviv kuuluu maailman kalleimpien kaupunkien joukkoon. 

Kerrostaloasunnosta kohtuullisella sijainnilla saa maksaa 500 000 euroa, omakotitalon hinta kipuaa 800 000:sta miljoonaan euroon. 

– Israel on hightec-maa, ja se vaikuttaa kaikkeen. 

Startup-kulttuurissa Israeliin on syntynyt kymmenkunta vanhan Nokian veroista menestyjää. Niiden ekosysteemeissä on satoja pienempiä huippuyrityksiä. 

– Täällä on kasvava määrä ihmisiä, joilla on paljon rahaa. Toisaalta monilla Israelissa on talousvaikeuksia, jotka johtuvat hintojen rajusta noususta ja palkkojen heikkenemisestä. 

Israelin talous on noussut parikymmentä vuotta ilman suurempia häiriöitä. Maahan muuttaa myös jatkuvasti varakkaita ihmisiä esimerkiksi Ranskasta ja Yhdysvalloista. 

– Monille ei ole mitään väliä, maksaako koti miljoonan vai viisi miljoonaa. 

 

Jonatan Syvännön perheeseen kuuluvat amerikkalainen Melissa-vaimo sekä tytär Naomi. Syvännöt asuvat monille suomalaisille tutulla Jad Hashmonan alueella Jerusalemin lähistöllä. 

Kun Syväntö aloittaa opastuksen alueella vierailevalle suomalaiselle turistiryhmälle, kiinnostuneita korvia riittää. Syvännön opastuksessa kuuluu sukupolvien mittainen syvä kokemus ja tieto pyhästä maasta. 

Syväntöjen opastukset ovat olleet osa suomalaisten matkailijoiden yhteistä Israel-kokemusta jo vuosikymmenien ajan. Oppaina ovat toimineet Jonatan Syvännön isä Olavi, setä Kalervo tai isoisä Kaarlo Syväntö, joka saapui Israeliin vuonna 1947 – siis jo ennen maan itsenäistymistä – ja aloitti Raamattutyönä yhä tunnetun palvelun, jonka tehtävänä on toimittaa Raamattuja Roomalaiskirjeen hengessä ”juutalaisille ensin, sitten myös kreikkalaisille”. 

Tärkeänä tukijana työssä on läpi historian ollut Lempäälän helluntaiseurakunta ja sen ylläpitämä Lempäälän Israel-kassa. Muita tärkeitä tukijoita ovat olleet muun muassa Raamattuopisto Kauniaisissa sekä medialähetysjärjestö Avainmedia. 

 

Jonatan Syväntö, 53, on yksi harvoista kolmannen polven Israelin suomalaisista. Suomessa hän on asunut yhtäjaksoisesti aikanaan vain parin vuoden ajan ollessaan töissä rakennusalalla ja varusmiespalveluksessa. Syväntö palveli raivaajasukeltajana, jonka tehtävänä on muun muassa purkaa merimiinoja. 

Kasvaminen Israelissa sisältää jännitystä, josta tulee myös tiedostamatonta.  

– Ulkopuolisen silmin meno on hullua. Illalla raketit lentävät ja aamulla mennään taas töihin. 

Israelin puolustusvoimien vahva ohjuspuolustus on luonut luottavaisen ilmapiirin. 

– Toisaalta, mitä vaihtoehtoja meillä on? Elämän on aina jatkuttava, eivätkä ihmiset halua luovuttaa. 

Perheen muuttoa vuonna 2016 Yhdysvalloista takaisin Israeliin ihmeteltiin. 

– Moni täällä kysyi, miksi ihmeessä tulitte. Israelilaiset ystävät ja työtoverit sanoivat, että asuisivat paljon mieluummin itse Amerikassa, jos vain sinne pääsisi. 

Syväntö toteaa, että elämä Yhdysvalloissa oli monella mittapuulla helpompaa kuin Israelissa. 

– Meillä oli omakotitalo ja kaksi autoa. Fysioterapeutin klinikkaa oli siellä ihan hyvä vetää. 

Israeliin Syvännön toi kutsu tehdä jotain Jumalan valtakunnan hyväksi. Ei ollut itsestään selvää, että se jokin olisi jatkaa isän ja isoisän Raamattutyötä. 

– Edelleen olen sitä mieltä, että tämä ei voi olla mikään oma pakkomielle. Teemme tätä työtä niin kauan kun on olemassa näky ja tukijoita, jotka pitävät tätä työtä tärkeänä. 

Valtaosa Raamattutyön vastaanottamista lahjoituksista menee Raamattujen painamiseen, varastointiin ja jakeluun. Sekä Syväntö että Aviel ja Nirit Gershin palvelevat omien ammattiensa ohella. 

 

Uudet maahantulijat, muutkin kuin ukrainalaiset, ovat Raamattutyön keskeistä kohderyhmää.  

– Kun uusi siirtolainen tulee, alkuvaiheessa on yleensä paremmat mahdollisuudet myös puhua hengellisistä asioista. Ihminen kotiutuu tänne kolmessa–viidessä vuodessa, ja avoimuus usein karisee pois. 

Silti koko ajan eri taustoista tulevia juutalaisia löytää Jeesuksen messiaana. 

– Olen tavannut ortodoksijuutalaisia, jotka ovat löytäneet Jeesuksen Vanhasta testamentista, esimerkiksi lukemalla Jesajan kirjasta kärsivästä messiaasta. 

Monille uskonnollisille juutalaisille Vanha testamentti on sivuroolissa. Tilalle ovat tulleet myöhemmät juutalaisuuden pyhät tekstit, kuten Mishna ja Talmud. 

Jonatan Syväntö pitää tärkeänä sitä, että Raamattuja ja evankeliumia välittävät ne, joilla on omakohtainen kokemus asiasta ja jotka puhuvat samaa kieltä juutalaisten kanssa. 

– Siksi ukrainankieliset Raamatutkin menevät nopeasti. Jeesukseen uskovat Ukrainan juutalaiset kertoivat oman tarinansa ja sen, mihin heidän uskonsa nyt perustuu. 

– On hienoa tukea heitä. Autamme kaikenlaisia ihmisiä ja järjestöjä, jotka vain tarvitsevat Raamattuja.  




40/201

Helluntaiseurakuntien jäsenkehityksessä pientä virkistymistä
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan
Seurakuntien perustajille uusia verkostoja