Pakina: Taide pitkä, elämä lyhyt

Sibelius
Sibelius
Jumala on Luoja. Hän on luonut kaiken näkyvän ja näkymättömän. Ja ihminen on Jumalan kuva. Taiteellisissa ihmisissä Jumalasta heijastuva luovuuden ja näkymättömän ymmärtäminen muuttuu konkreettiseksi heidän ajatustensa ja toimintansa kautta.

Ilmeneekö tämä vain uskovissa ihmisissä? Ei, ja tämä onkin merkillistä. Voisi ajatella että suuret lahjat, nerous, virtuositeetti ja suvereeni uuden löytäminen olisivat vain Herralle omistautuneiden osa.

Aurinko paistaa kuitenkin niin hyville kuin pahoillekin, ja siksi myös jotkin Jumalan lahjat löytävät välillä kohteensa ihmisestä, jonka viimeiseksi uskoisi olevan kelvollinen toimimaan astiana.

Tästä viriää myös pohdinta, voiko Jumalasta viis veisaavan tekemä taideteos olla hyvä? Kyllä se voi – vaikka instrumenttina on umpipakana, niin kipinä on Jumalasta.

Mistä sitten tietää onko teos hyvä, henkevä, ylevöitynyt, tarpeellinen tai yleensäkin "muusta maailmasta"? Siihen ei ole olemassa mittaria, kriteerejä eikä ohjekirjaa. Se on se sisäinen tunne – varmuus jonkin korkeamman läsnäolosta, ilo tai hämmästys, joka läikehtii rinnassa, kun et saa silmiäsi irti jostakin taulusta tai palaat kuuntelemaan aina samaa kappaletta uudestaan, ja huomaat löytäväsi siitä joka kerta jotakin uutta.

Espanjalainen Pablo Picasso oli julkiateisti, mutta jo nuorena hänen lahjansa olivat niin poikkeukselliset, että hän pääsi Barcelonan taideakatemiaan 13-vuotiaana.

Hänen kuuluisa maanmiehensä Salvador Dali taas piti tiukasti kiinni katolisesta kirkosta (ainakin silloin, kun se hänelle sopi), mutta luulen että hänkään ei ollut elävässä uskossa.

Mozart sävelsi uskomattoman monipuolisia ja henkeviä teoksia huomattavan lyhyessä ajassa ja oli samalla vapaamuurari. Samoilla linjoilla liikuskeli myös oma Sibeliuksemme.

Vincent van Gogh, papin poika, halusi ensin maallikkosaarnaajaksi mutta ei lopulta pystynyt vastustamaan luomisviettiään. Hän kamppaili uskonasioissa elämänsä loppuun asti. Hänen taulunsa eivät kuitenkaan jätä arvailun varaa siitä, onko niissä Korkeimman kosketus läsnä.

Kirkot ovat osaltaan mesenoineet monia taiteilijoita tunnetuiksi: Michelangelo, Hugo Simberg, da Vinci, Bach, Händel.

Heissä kaikissa vaikutti jumalallinen kosketus, mutta kuinka moni heistä tunnisti sen  alkuperän? Taiteilijan on niin helppo sanoa valmiin teoksensa äärellä "Minä sen tein", ja ällistellä itsekin, miten on taas osannut olla niin hyvä!

Vaikeampaa onkin myöntää olevansa vain instrumentti jonkun suuremman kädessä, ja antaa kunnia sille, jolle kunnia kuuluu.

Amadeus-elokuvassa hovisäveltäjä Salieri lupaa Jumalalle ylistää häntä kaikissa teoksissaan ja omistautua nöyränä tälle koko sydämestään, JOS hän vain saisi ylivertaisen kyvyn säveltää upeaa musiikkia ja tulla kaikkien rakastamaksi maestroksi.

Salierin ulkokultaus kuitenkin rapisee, kun hän hän näkee ilveilevän, alati juhlivan ja huonokäytöksisen Mozartin säveltävän mitä uskomattominta musiikkia samalla vaivattomuudella, jolla tavallinen kansalainen harjaa hampaansa. Salieri vannoo kostavansa Jumalalle, koska koki tulleensa kohdelluksi väärin, ja lupaa käyttää loppuelämänsä Mozartin tuhoamiseen.

Tästä voimme vain päätellä, että ei ole ihmisen asia katsoa Jumalan lahjahevosen suuhun. Otetaan kiitollisina vastaan se, mitä meille tarjotaan, ja nautitaan siitä.


Mika Kavasto

P.S. Aiemmin kadonneeksi ilmoittamani Raamattu löytyi pari viikkoa sitten kankaisesta kauppakassista, jonka olin itse muuttokiireessä pakannut ja samaan hengenvetoon unohtanut moista koskaan tapahtuneenkaan.


13/2016

UutisetVuosi 1993 oli tärkeä taitekohta herätysliikkeen jäsenmäärän kehityksessä. Silloin kasvuvaihe päättyi ja kääntyi hitaaseen laskuun.
UutisetTaistelujen taukoaminen Ukrainassa on mahdollistanut seurakuntatyön elvyttämisen sisällissodan rintamalinjan lähistöllä sijaitsevissa seurakunnissa.

Slavjanskissa maan itäosassa toimiva Ukraina...
UutisetSuomen ortodoksisen kirkon mukaan ”kirkko ei hyväksy jäsenilleen samaa sukupuolta olevien välisiä liittoja ––. Kirkon on käytettävä kaikkia mahdollisia pastoraalisia keinoja, että tällaisissa liitoiss...
UutisetIsrael päästi tänä vuonna noin 850 gazalaiskristittyä viettämään pääsiäistä Jerusalemiin. Asiasta uutisoivan The Christian Postin mukaan tapaus on historiallinen.

– Tämä on ensimmäinen kerta,...
UutisetRanskan katolisissa seurakunnissa kastettiin pääsiäisyönä noin 5 000 nuorta ja aikuista, mikäli kaikki etukäteen sovitut kasteet todella toteutuivat. Kastettavien lukumääristä uutisoi katolinen evanke...
UutisetRuotsin Timråssa on sattunut kaksi erikoista ja uhkaavaa tapausta, jotka ovat saaneet paikallisen helluntaiseurakunnan varpailleen.

Pari viikkoa sen jälkeen, kun seurakunnassa oli kastettu kaks...
UutisetIslamistitaistelijat ovat surmanneet neljä raamatunkääntäjää Wycliffe Associates -järjestön toimistoon tekemässään iskussa Lähi-idässä. Lisäksi hyökkäyksessä haavoittui useita muita henkilöitä.
...
MuutJoosuan sanat ”Minä ja minun perheeni palvelemme Herraa” olivat vastaus Lavrenchukin perheen yhteiseen rukoukseen, kun he pyysivät johdatusta elämäänsä.
ArtikkelitNykyajan kristityillä olisi paljon hyödyllistä opittavaa kirkkohistoriasta. Siksi onkin harmillista, että sitä tunnetaan niin vähän.

Myös kysymys Sanan ja Hengen, järjen ja tunteen, teologian j...
MuutNyrkkeilijä Niklas Räsänen on avoimesti kristitty (hs.fi 19.3.).

Uskostaan Räsänen on puhunut vuosien varrella usein esimerkiksi kristillisille lehdille.

Hän sanoo, että urheilu ja usko...
PikavisiittiMirja Vehosmaa on tulimummoiksi kutsutun julistajaparin toinen osapuoli. Hänen perheeseensä kuuluvat aviomies Lauri, kaksi lasta ja viisi lastenlasta, jotka ovat kaikki poikia ja ”harvinaisen komeita”...
MuistolleSalme Lahtinen os. Hokkanen syntyi Hartolassa 27.6.1927. Salme tuli uskoon 1945. Saman kylän poika Antero Lahtinen vei Salmen vihille vuonna 1946.

Salme ja Antero ehtivät asua Sysmässä, Jokiois...
MuutFeija Grönfors oli kahden vuoden ikäinen, kun vuonna 1928 heidän perheensä, johon kuuluivat myös isä Santeri, äiti Alina ja Vihtori-veli, muutti Kiuruvedelle. Miranda syntyi seuraavana vuonna.

...
ArtikkelitPommi-iskujen, pakolaisongelmien ja kasvavan rasismin keskellä kamppailevassa Euroopassa helluntaiherätys hakee yhä syvempää yhteyttä. Euroopan Helluntaiyhteisön PEF:n yleiskokous pidettiin maaliskuun...
MuutJumala on Luoja. Hän on luonut kaiken näkyvän ja näkymättömän. Ja ihminen on Jumalan kuva. Taiteellisissa ihmisissä Jumalasta heijastuva luovuuden ja näkymättömän ymmärtäminen muuttuu konkreettiseksi...
UutisetAnni Paadar kiersi lapsena saamelaistaloja sotaorpona. Yli 50 vuotta myöhemmin hän palasi kertomaan taivaallisesta Isästään.
KolumniErilaisista valmennuksista on tullut aikanamme varsin trendikkäitä. Ohjaustarjonnasta ei ole pulaa. Personal trainerit kannustavat kunnonkohottajia. Business coachit jakavat ajatuksiaan yritysjo...
MielipideMissä oikein mennään hengellisessä toiminnassa? Tuon yhden näkökohdan mietittäväksi.

Jeesuksen mukaan uskovien keskuuteen tulee susia, jotka toimivat lammasten vaatteissa. Ne ovat siis päältä p...
MielipideUudessa testamentissa on kaksi hahmoa, joiden roolit poikkeavat toistaan radikaalisti. Toista kutsutaan Puolustajaksi, toista veljiemme syyttäjäksi. Lisäksi ensin mainittua kutsutaan Totuuden Hengeksi...
MielipideRaamattu sanoo: ”Vanhurskas tuntee, mitä hänen karjansa kaipaa, mutta jumalattomain sydän on armoton” (Snl. 12:10).

Herralle antautunut sydän on sellainen, jossa Herra vaikuttaa, ja jolle hän l...
MielipidePeter Mata kirjoitti kauniisti, että naisen asemasta eri mieltä olevat pyrkivät molemmat totuuteen (RV 11). Heti perään hän kuitenkin väittää, että tulkitsijatahojen toinen ryhmä ajaa sokeasti oman su...
MielipideTerrorismin uhka ja radikalisoituminen kasvavat maassamme koko ajan. Pakolaisten määrän kasvaessa myös muut riskit lisääntyvät.

Tähän vaikuttaa oleellisesti pakolaisten oma hyvinvointi. Jos he...
MielipideJuhani Happonen esitti haasteen seurakuntarajat ylittävälle yhteistyölle esimerkiksi Raamattu-teeman tiimoilta (RV 8). Mahdollisuus, joka kannattaa ottaa huomioon, on Suomen, reformaation ja kan...
UutisetVapaakirkollisen Suomen Viikkolehden päätoimittaja Hannu Lahtinen käsitteli viime viikolla blogissaan seurakuntalainen.fi:ssä onnellisuutta.

– Onnellisuudesta puhuttaessa on tärkeää muistaa: ke...
UutisetMediaa voi käyttää myös lastenleirillä monipuolisesti.
UutisetSaalemin laskettelumatkat yhdistivät monia nuorisosukupolvia.
UutisetKuopioon perustettiin toissa lauantaina uusi katolinen seurakunta. Se toimii Savon ja Pohjois-Karjalan alueella.

Seurakunnan toiminnan keskuspaikka on Pyhän Joosefin kirkko. Rakennus on entinen...
UutisetMAF Suomi eli Suomen Lähetyslentäjät täyttää tänä vuonna 40 vuotta. Juhlavuoden kunniaksi yhdistys järjestää kiertueen, jonka aikana museoituun Cessna 206-lentokoneeseen ja lähetyslentäjien työhön voi...
UutisetValtion rahoitusleikkausten myötä työttömäksi jäänyt kehitysyhteistyöväki on joutunut etsimään uusia urapolkuja.
Miten onPaimen Plus -lehti uutisoi viime tammikuussa helluntaiseurakuntien koulupalveluun liittyvistä muutoksista. Uutisen mukaan pitkäaikainen koulupastori Leevi Ahopelto jää pois Pirkanmaan koulutyöstä ja s...
PääkirjoitusJeesuksen seurakunnalle jättämä tehtävä on yksinkertainen: julistaa evankeliumia. Evankeliumi on viesti, jonka avulla ihminen voi pelastua varmalta kuolemalta.

Seurakunnan tehtävä vaikuttaa hel...
Ristin Voiton verkkosisältö nyt Ajassa-lehdessä – diginäköislehti päivittyy toistaiseksi tutulle paikalle ristinvoitto.fi:hin
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan