Päihdetyö palkitsee kärsivällisen

Vuorenniemen mukaan ihannetapauksessa päihde- ja mielenterveysyksiköitä ei tarvittaisi ollenkaan, vaan yhteisö voisi tukea kuntoutujia avohuollon keinoin. - Jos tästä tulee vain viranomaistouhua, metsässä ollaan. Niinsanotusti vahvojen tehtävä on tukea heikkoja. Tärkeää on myös se, että ihmiset oppivat pyytämään apua ja on rakenteita, joiden kautta heitä pystytään auttamaan. Kuva: Anssi Tiittanen
Vuorenniemen mukaan ihannetapauksessa päihde- ja mielenterveysyksiköitä ei tarvittaisi ollenkaan, vaan yhteisö voisi tukea kuntoutujia avohuollon keinoin. - Jos tästä tulee vain viranomaistouhua, metsässä ollaan. Niinsanotusti vahvojen tehtävä on tukea heikkoja. Tärkeää on myös se, että ihmiset oppivat pyytämään apua ja on rakenteita, joiden kautta heitä pystytään auttamaan. Kuva: Anssi Tiittanen
Jouko Vuorenniemi sai elää turvallisen lapsuuden perheessä, jossa alkoholi ei hallinnut elämää.

– Isä saattoi kyllä joskus ottaa jotakin, mutta ei sillä tavalla, että olisin edes huomannut sitä. Sen sijaan naapuriperheessä päihdehaitat näkyivät selvästi.

Aihe tuli syvällisemmin tutuksi siinä vaiheessa, kun Vuorenniemi opiskeli sosiaalikasvattajaksi. Työssä lastensuojelussa vierähti 30 vuotta. Uransa aikana hän sai nähdä, kuinka suuria ongelmia päihteet aiheuttavat perheissä ja kuinka historia toistaa itseään.

– Vielä murrosiän kynnyksellä moni sanoo, ettei koskaan tee samoin kuin äiti tai isä, mutta silti lapsi saattaa aloittaa käytön myöhemmin.

Päihdeperheen lapsilla on muita suurempi riski tulla riippuvaiseksi alkoholista tai huumeista, sillä heillä on taakkanaan sekä geneettinen rasite että ympäristön vaikutus. Rankka tausta ei kuitenkaan ole kohtalo.

Vuorenniemi tuli puolitoista vuotta sitten kristillistä päihdetyötä tekevän Kan ry:n  toiminnanjohtajaksi. Hän tietää, että päihdekierteen katkeamiseen tarvitaan hyviä ihmissuhteita, ja niiden luominen onkin olennainen osa Kanin työtä. Nuorille suunnatussa asumispalveluyksikössä korostetaan lisäksi myönteisiä aikuiskontakteja.

– Minulla on useita nuoria, joiden tukena olen. He käyvät omat kierroksensa, mutta on hyvä olla joku, johon voi ottaa yhteyttä, jos tarvitsee apua.

Ihannointia ja karsastusta

Kun Vuorenniemen kanssa yrittää viritellä keskustelua päihdeongelmista, puhe kääntyy tämän tästä yhteisöllisyyteen. Siinä on sekä monen ongelman avain että kompastuskivi.

Hän siteeraa tutkijaa, jonka mukaan tulevaisuuden yhteiskunta on yksinäisten yhteiskunta. Perheet ovat pieniä, suvut etäisiä ja verkostot löyhiä. Seurakunnilla olisi loistava tilaisuus tuoda yhteisöllistä henkeä individualistiseen aikaan, mutta onnistuvatko ne siinä?

Vuorenniemi kertoo tositarinan: eräs mies muutti uuteen kaupunkiin ja löysi sieltä paikan, jossa hänet otettiin ystävällisesti vastaan. Harmi vain, että paikka oli baari, sillä mies jäi kiinni aineisiin.

– Voi kunpa seurakunnat voisivat olla tällaisia olohuoneita, joissa voi tuntea olevansa kotonaan, mutta ilman lieveilmiöitä.

Päihdeongelmaisilla on usein korkea kynnys tulla seurakuntaan. Herätyskristillisissä piireissä toisaalta jopa ihannoidaan rankkaa taustaa, mutta toisaalta saatetaan ajatella, että riippuvuudet ovat itse aiheutettuja. Vuorenniemi kutsuu jälkimmäistä suhtautumistapaa tuhlaajapoikavertaukseen viitaten ”isoveljen asenneongelmaksi”.

– Ei kukaan ryhdy ehdoin tahdoin alkoholiriippuvaiseksi. Ongelmajuoja juo ahdistukseensa, usein lääkkeeksi mielenterveysongelmiin.

Surullista on sekin, että jotkut ottavat etäisyyttä seurakuntaansa perheenjäsenen päihdeongelman vuoksi. Vuorenniemi kertoo saaneensa puhelinsoittoja alkoholistien äideiltä ja mummoilta, jotka eivät syyllisyydentunteiden ja häpeän vuoksi uskalla turvautua muihin.

– Kyllä se mietteliääksi pistää, jos äiti kokee, ettei lapsensa ongelmien vuoksi kuulu joukkoon. Emmehän me voi lastemme puolesta päättää, mitä he tekevät elämällään. Päihdeongelmaisten läheisiä pitäisi pystyä tukemaan muutenkin kuin rukouksin.

Yhteisöllisyyden rakentaminen ei hyödytä pelkästään niitä, joiden elämä on mennyt tai menossa raiteiltaan. Sitä tarvitsevat kaikki. Vuorenniemi karsastaa väen jakamista karsinoihin vaikeuksien perusteella ja miettii, miten eri elämäntilanteissa olevat ihmiset saataisiin kohtaamaan toisiaan: vanhukset ja lapsiperheet, rikkinäiset ja niin sanotut vahvat.

– Meillä kaikilla on ongelmia, toiset vain peittävät ne paremmin kuin toiset.

Sopivasti vastuuta

Ensimmäinen askel yhteyden luomisessa otetaan silloin, kun uusi ihminen astuu seurakunnan ovesta sisään. Tulijaa kyllä yleensä tervehditään ystävällisesti, mutta tutustuminen on tunnetusti vaikeampaa.

Yhteisöllisyyttä voisi luoda pienilläkin oivalluksilla.

– Mitä jos laittaisi seurakunnan ilmoitustaululle lapun, jossa lukee, että minut saa kutsua kylään, ja ihmiset kirjoittaisivat puhelinnumeroita perään? Siten voisi avoimesti ilmaista, että haluaa tutustua uusiin ihmisiin.

Vuorenniemi peräänkuuluttaa rakenteita, joissa jako puhujien ja kuulijoiden välillä rikkoutuu. Jos yksi puhuu ja muut tuijottavat toistensa niskoja, ei ihme, jos yhteys jää syntymättä.

– En tarkoita, että perinteiset kokoukset pitäisi lopettaa. Toivoisin kuitenkin enemmän vuorovaikutusta ja tilanteita, joissa asioita pureksitaan yhdessä.

Päihdeongelmaisten kannalta on tärkeää, ettei yhteisö näe heitä vain hyväntekeväisyyden kohteina. Kan-kodeissa kuntoutujille annetaan vastuuta kykyjen mukaan, ja sama lähtökohta sopii seurakuntiin.

– Kun päihdeongelmainen lopettaa päihteiden käytön, elämään jää hirvittävän iso aukko. Silloin tarvitaan mahdollisuuksia mielekkääseen toimintaan. Kaikki eivät osaa saarnata tai laulaa, mutta monet voisivat auttaa toisia muilla tavoin.

Vuorenniemi ei halua rajata mitään tehtävää pois kuntoutujien ulottuvilta, mutta tilannetajua tarvitaan. Oman rikkinäisyytensä kanssa kamppailevalle ihmiselle ei pitäisi antaa vastuuta, johon liittyy kovia paineita tai jossa jää yksin.

– Seurakunnissamme on muutenkin sitä ongelmaa, että joku lähtee täysillä toimintaan mukaan, kunnes väsyy ja ehkä katkeroituukin. Siksi itse kunkin jaksamista pitäisi kartoittaa usein ja keskustelun tulisi olla avointa.

Avoimuuden merkitys korostuu, kun joukossa on ihmisiä, jotka ovat hiljattain vapautuneet  vankilasta. He ovat joutuneet elämään epäluuloisessa ilmapiirissä, ja tunne siitä, että joku haluaa minulle pahaa, voi seurata vapauteenkin ja aiheuttaa ristiriitoja ihmisten kesken.

Vapaaksi paineista

Päihderiippuvaisten kanssa toimiessa on totuttava siihen, että tie ehyempään elämään on usein kivikkoinen. Vuorenniemikään ei nosta mielellään esiin menestystarinoita, sillä tilanteet vaihtelevat nopeasti korkeuksista ojanpohjalle.

– Meille tuli juuri eräskin kaveri neljättä kertaa hoitoon. Ei siinä auta muu kuin rakastaa, mutta pitää myös kysyä ääneen, mitä voisimme tehdä. Rakkaus on lopulta se, mikä toimii,  vaikka välillä tulisi turpaan.

Työ on kaikesta huolimatta palkitsevaa, kun saa nähdä, kuinka usko kantaa ja ihmiset kantavat toisiaan. Vuorenniemi kehuu työntekijöitään, joista monet ovat sekä päihdealan ammattilaisia että kokemusasiantuntijoita. Heidän sanallaan on erityistä painoa kuntoutujien keskuudessa.

 – Kuusi tai seitsemän vuotta kun tekee yhden ihmisen kanssa töitä, niin kyllä siinä voi jo nähdä edistystä. Täytyy nöyrtyä siihen, että muutos ei välttämättä ole nopea eikä toinen aina noudata neuvojani. Tarvitaan enemmän tukijoita ja vähemmän tuomareita.

Lankeemukset eivät ole ainoa asia, joka nostaa päihdekuntoutujien kynnystä seurakuntaan. Vuorenniemen mukaan moni kamppailee sen kanssa, että haluaisi uskoa, muttei mielestään tunne tai osaa ilmaista sitä odotetulla tavalla.

– Uskon pitäisi tuoda vapautta, mutta meillä on usein eräänlaista todistuspainetta. Uskon sisältöä saatetaan tällöin hakea ulkoisista asioista, mikä menee helposti puristamiseksi ja johtaa siihen, että aletaan puristaa kaveriakin oikeaan muottiin.


Kuka

Jouko Vuorenniemi
» sosiaalikasvattaja, työnohjaaja ja seksologi
» Kan ry:n toiminnanjohtaja
» naimisissa, kolmen pojan isä
» harrastaa runojen kirjoittamista ja esittämistä


Säde Loponen

Lukijalta
40/201

Lukijalta22.3.2024 | Olen kiitollinen, että maakuntalehdissämme on auennut toistuvasti tilaa Raamatun sanomaa korostaville kirjoituksilleni. Usein ne sivuavat yhteiskunnallisia haasteita, unohtamatta ikuis...
LukijaltaIhmisten puheissa toistuvat usein ilmaisut kuten ”Kuolema kuittaa univelat” tai ”Haudassa saa sitten levätä”. Ne ovat tavallisia tapoja vältellä ajatusta kuolemanjälkeisestä elämästä ja vaeltaa va...
Lukijalta21.11.2023 | Helluntaikirkon oppikäsityksessä Jeesuksen paluusta ei ole enää vain yhtä tulkintamallia. Jeesuksen paluusta itsessään ollaan varsin yksimielisiä, mutta seurakunnan tempauksen ajoituk...
Lukijalta24.10.2023 | Iso Kirja on hehkuttanut tänä vuonna Opisto omaksi -teemaa. Sen tavoitteena on, että seurakunnat ja niiden jäsenet ottaisivat ja kokisivat entistä enemmän omistajuutta yhteisestä opis...
LukijaltaApostoli Paavali ei tahtonut pitää Roomassa asuvia veljiä tietämättöminä ”tästä salaisuudesta, että Israelia on osaksi kohdannut paatumus – hamaan siihen asti, kunnes pakanain täysi luku on sisäll...
Lukijalta(20.3.2023) Tammikuussa seurakuntamme johtajisto sai ihmetteleviä yhteydenottoja koskien paikallista Turvallinen seurakunta -lausuntoa, jossa olemme osallisena. Siinä oli virheellisesti na...
Lukijalta(6.3.2023) Uudet hyvinvointialueet aloittivat vuoden alusta. Kotiin saamamme esitteen mukaan uuden hyvinvointialueen keskeinen tehtävä on ”hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden edistäminen yht...
LukijaltaTranslain uudistaminen vietiin eduskunnassa maaliin 1.2.2023 äänin 113–69. Lain mukaan jokainen täysi-ikäinen kansalainen voi vaihtaa sukupuolensa pelkkänä ilmoitusasiana. Korjausleikkauksia ja lä...
LukijaltaOikeaoppisuuden tarve on ihmiselle ominaista ja johtuu osin siitä, että se on eräs turvallisuuden tunnetta ruokkiva väline. Uskon kysymyksissä oikeaoppisuuden tarve on hälyttävän suuri. Osasyynä s...
Lukijalta(27.12.2022) Silmiini sattui erään teologin lehtikirjoituksen otsikointi: ”Ateisti, joka tuntee Jumalan?” Kysymysmerkin kanssakin toteamus on absurdi. Ateisti kieltää Jumalan olemassaolon ja kaike...
Lukijalta(22.11.2022) Kun tulin aikoinani uskoon, sain näyn hengellisestä työstä. Se oli määrittelemätön pakottava tarve olla jotenkin hyödyksi Jumalan valtakunnassa. Tämä tarve on ollut läpi uskossa oloaj...
LukijaltaPaimen Plus -lehden kesäkuun numeron talouspalstalla olleessa kirjoituksessa kerrottiin seurakuntien lämpölaskujen noususta viime talvelta. Sama suunta näyttää jatkuvan myös tulevana talvena. Kerr...
LukijaltaJeesus joutui usein herättelemään kuulijoitaan. Tässä muutamia otteita Jeesuksen sanoista: ”Ettekö käsitä? Kuinka te ette käsitä, etten minä puhunut teille leivästä?” Niin hän sanoi heille: ”Ettek...
LukijaltaYhdysvalloissa korkein oikeus kumosi kesäkuussa vanhan ns. Roe vs Wade -nimellä tunnetun, aborttioikeuden turvanneen ennakkopäätöksen. Näin se teki sen, minkä kokeneiden ja laintuntevien tuomareid...
LukijaltaSanan- ja uskonnonvapaus ry (SUV) on osoittanut tarpeellisuutensa kansan keskuudessa. Kesäkuussa 2021 perustettu yhdistys on saanut aatteensa taakse jo yli 1 000 jäsentä ympäri Suomea.
Yh...
LukijaltaHesekielin kirjan luku 33 kertoo sielunhoitajan ja profeetan vastuusta. Toisesta jakeesta löytyvät puhuttelevat sanat: ”Jos minä annan miekan tulla maan kimppuun ––.” Nykyiset aseet eivät ole miekkoja...
LukijaltaLähetyspastori Markku Karjalaisen mukaan Uusi testamentti opettaa seurakunnan johtavan pastorin ja vanhimman viran kuuluvan miehille. Raamatussa sanotaan, että vanhimman virkaan tulee valita ”yhde...
LukijaltaKansallisen veteraanipäivän aikana (27.4.), kun uutiset kertovat Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistön potevan koronan jälkeen keuhkokuumetta, olen pohtinut, kuinka tärkeää on, että maamme...
LukijaltaRisto Karhu esitti Ristin Voitossa 17 kysymyksen: ”Jeesuksen paluu – ennen suurta ahdistusta?” Kirjoitus keskittyi ensisijaisesti odottamamme tempauksen ajankohdan pohdintaan. Mielestäni Risto Kar...
LukijaltaLänsimaiden kristittyjen piirissä on laajalti käsitys, että seurakunnan salainen tempaus tapahtuisi ennen suurta ahdistusta. Etenkin vapaiden suuntien käsitykseen on paljolti vaikuttanut Vilho Har...
LukijaltaJumala ilmoittaa itsensä Raamatun Sanan kautta mutta myös kansojen vaiheissa. Erityisen selvästi tämä ilmenee Israelin kansan historiassa ja nykyhetkessä.
Suomen kansan eri vaiheissa olem...
LukijaltaKiitos Reijo Mänttärille palautteesta (RV 9/22) kirjani erään luvun pohjalta tehtyyn artikkeliin. Tila ei riitä palautteen seikkaperäiseen käsittelyyn, mutta teen joitain yleisiä huomioita. ...
LukijaltaPuheessaan Korneliuksen talossa apostoli Pietari tahtoi sitoa uudet opetuslapset herätyksen alkuperään. Siksi hän sanoo: ”– – sen sanan, joka lähtien Galileasta on levinnyt koko Juudeaan, sen kast...
LukijaltaLehden emerituspäätoimittaja Leevi Launonen pohdiskeli kasvatustieteen asiantuntijana syvällisesti ihmisen persoonaa (RV 5). Hän toteaa ihmisen luonteen kasvamisen jääneen taka-alalle 1900-luvun l...
LukijaltaPitkittynyt poikkeusaika on kuormittanut lapsiperheiden arkea, typistänyt tärkeitä vertaistukiverkostoja ja kaventanut seurakuntayhteyttä. Lasten hengellinen kasvatus on jäänyt pitkälti vanhempien...
LukijaltaHyvin usein puhutaan pettäjä Jaakobista tai siitä, kuinka Jaakob petti veljensä. Ovatkohan nämä ajatukset koko totuus?
1. Moos. 25:21,23: ”Iisak rukoili Herraa vaimonsa puolesta, sillä tä...
LukijaltaVastine Kalevi Marinille – "Ekumeniaa ei tarvitse pelätä"

Ristin Voitossa 46 oli Kalevi Marinin mielipidekirjoitus, joka kommentoi Ristin Voitossa 41 julkaistu...
LukijaltaRistin Voitossa 41 oli hätkähdyttävä artikkeli Helluntailaisena ekumeniaa vahvistamassa. Petri Mäkilä sanoittaa siinä teologian toht...
LukijaltaSuomessa on viime vuosien aikana kyseenalaistettu kristillisiä arvoja. Raamatun mukaista uskoa tunnustavat kokevatkin, että kaikkea muuta suvaitaan paitsi kristillisiä arvoja.
Kuitenkin e...
LukijaltaLehden sivuilla on jälleen käyty keskustelua naisen asemasta. RV:n numerossa 41 Hannu Kangasniemi esitti miehen ja naisen välisen hierarkian olevan osa Jumalan asettamaa järjes...
LukijaltaRistin Voitossa 30–31 oli kirjoitus kalvinismista. Näkemys miehen ja naisen erilaisista sukupuolisidonnaisista rooleista perheessä ja seurakunnassa nousi esiin yhtenä jäsenille tärkeänä näkök...
LukijaltaKesän päivityksiä, uutisia ja mainoksia lukiessa mieleen on noussut kysymys: Onko sellainen paradoksi mahdollista, että voin olla ihmisoikeuksien ja solidaarisuuden puolella ja samaan aikaan kriti...
LukijaltaSuurella mielenkiinnolla, jännityksellä, rakkaudella ja ilolla tartuin Evankelistakoti elää -kirjaan. Jokainen kirja, joka kertoo helluntaiherätyksen alkuajoista Suomessa, sen toiminnast...
LukijaltaOlen kuullut joidenkin väittävän, etteivät uskovat joudu viimeiselle tuomiolle. Silloin tarkoitetaan ns. erillistä ylöstempausta, joka on erotettu ylösnousemuksesta viimeisenä päivänä. Kuitenkin t...
LukijaltaNettikonferenssissa näki paljon mielenkiintoisia vastauksia otsikon kysymykseen. Laulu- ja soitinyhtye Exit sai paljon myönteistä palautetta. Monet pitivät sen esiintymistä jopa koko tapahtuman pa...
LukijaltaPaljolla kirjantekemisellä ei ole loppua. Ristin Voitossa on kirja-arvioita, joista toiset ovat hyviä ja rakentavia uskoamme ajatellen, toiset ovat sitten vähemmän hyviä. Markus Maj...
LukijaltaRistin Voitto -lehden pääkirjoituksessa (12/21) Waltteri Haapala korostaa pastorien johtajuutta ja heidän kunnioittamistaan sangen voimakkaasti. On toki tärkeää, että pastorit saavat heille kuuluv...
Ristin Voiton verkkosisältö nyt Ajassa-lehdessä – diginäköislehti päivittyy toistaiseksi tutulle paikalle ristinvoitto.fi:hin
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan