”On hyvä antaa lapselle toimintamahdollisuuksia”

Jokainen vanhempi löytää omia tapojaan tukea lapsen hengellistä kasvua, rohkaisee Anne Tuppurainen. Alex-pojan kanssa hengellisiä kysymyksiä käsitellään luontevana osana lapsen arkea.
Jokainen vanhempi löytää omia tapojaan tukea lapsen hengellistä kasvua, rohkaisee Anne Tuppurainen. Alex-pojan kanssa hengellisiä kysymyksiä käsitellään luontevana osana lapsen arkea.
Anne Tuppurainen oli 9-vuotias jyväskyläläinen pikkutyttö, kun hän aloitti kotipyhäkoulun pitämisen. Nyt hän on 9-vuotiaan Alex-pojan äiti ja uskontotieteestä väitellyt tohtori, joka työskentelee Kanadassa Vancouverin St. Paul-sairaalassa päätoimisena sairaalateologina.

Vaikka Tuppuraisen työ painottuu nykyisin sairaalasielunhoitoon, hänet muistetaan Jyväskylän helluntaiseurakunnassa inspiroivana ja monipuolisesti taitavana lapsityöntekijänä, joka johti seurakunnan laajaa lapsityötä yhdessä miehensä Riku Tuppuraisen kanssa 1980- ja 90-luvuilla. Tuppuraiset olivat mukana myös helluntailiikkeen valtakunnallisessa lapsityötoimikunnassa ja vetivät kotiseurakunnan lisäksi lastenleirejä eri puolilla Suomea.

Jyväskylän lapsityöaikojen jälkeen Tuppuraisten tie on vienyt Belgiaan raamattukouluun
(1993), Kanadaan ja Yhdysvaltoihin, uudelleen Belgiaan lähetystyöhön sekä viimeksi taas Kanadaan Vancouveriin vuonna 2012.

Anne Tuppurainen on pohjakoulutukseltaan lastentarhanopettaja. Myöhemmin hän opiskeli teologiaa Belgiassa, jatkoi opintojaan Yhdysvalloissa, Springfield Missourissa Assemblies of God -liikkeen teologisessa seminaarissa ja väitteli Pretoriassa, Etelä-Afrikan yliopistossa.

Vuonna 2014 Tuppurainen julkaisi yhdessä tohtori Paul A. Leen kanssa perhe-elämää  käsittelevän kirjan Building Successful Families: Eight Essential Qualities.

Ristin Voitto
haastatteli Anne Tuppuraista lasten hengellisestä kasvatuksesta.


Miten lapsen hengellistä kasvua voi kotona tukea?

– Lapsi on luonnostaan innostunut ja tiedonhaluinen, ja varmasti jokainen vanhempi löytää
omia tapojaan tukea lapsen hengellistä kasvua. Itse pidän tärkeänä ruoka- ja iltarukouksia, ja lisäksi järjestän lapsen kanssa säännöllisesti yhteisen raamatunlukuhetken. Luemme myös hengellisiä tietokirjoja, katsomme luontoaiheisia dokumentteja ja keskustelemme Jumalan upeasta luomistyöstä.

– Kerran lapsemme Alex kertoi, että koulussa yksi poika oli sanonut kaiken alkaneen vain alkuräjähdyksestä. Tällaisten arkipäivästä nousevien tapahtumien läpikäyminen lapsen kanssa on tärkeää. Hiljattain lapsemme puhui myös juksaamisesta ja valehtelusta ja siitä, miten hänen kaverinsa asian ymmärsivät. Siitä kehkeytyi meille hyvä hengellinen keskustelu rehellisyyden merkityksestä.


Kuinka tärkeää on totuttaa lapsi käymään seurakunnan tilaisuuksissa? Entä mitä pitäisi tehdä, jos hän kieltäytyy lähtemästä mukaan?

– On hyvä antaa lapselle mahdollisuuksia osallistua seurakunnan toimintaan hänen omien kykyjensä ja tasonsa mukaisesti. Täällä siirtolaistyössä lapsemme on mukana seurakunnan tilaisuuksissa kuoroharjoituksista senioritalon vierailuihin. Sunnuntaina saattaa olla kolmekin kokousta. Ohjaamme poikaamme mukaan hänen ikäisilleen tarkoitettuun toimintaan, kuten pyhäkouluun, poikakerhoon sekä puuhakirjojen ja pelien pariin. Joskus
hän voi halutessaan esittää sellosoolon eläkeläisten tilaisuudessa tai auttaa äänentoistopöydän tai valonheittäjän hoitajaa konsertissa.

– Jos lapsi kuitenkin ilmaisee haluttomuutta lähteä seurakuntaan, on tärkeä kuunnella häntä ja pyrkiä ymmärtämään syytä, mistä se johtuu. Asiasta ei kannata keskustella
vasta sunnuntaiaamuna siinä hetkessä, kun jo pitäisi kiirehtiä ovesta ulos. Haluttomuus
lähteä seurakuntaan pitäisi ottaa puheeksi rauhassa etukäteen.


Entä jos lapsella on hengellisiin asioihin liittyviä pelkoja?

– Jos lapsi kokee pelkoa taivaskysymyksissä, hänen pelkojaan ei tulisi vähätellä. Hänen pelkonsa ovat hänelle todelliset.

– Itse en muista koskaan pelänneeni Jumalaa tai epäilleeni taivaaseen pääsyä. Tämän positiivisen ja luottamuksellisen jumalakuvan olen pyrkinyt välittämään myös omalle lapselleni ja pyhäkoululaisilleni.


Miten tulisi toimia, jos lasta kiusataan koulussa sen vuoksi, että hänen perheensä on uskovainen?

– Lasta voidaan kiusata useiden eri asioiden vuoksi koulussa, ei ainoastaan uskon takia. Siksi on tärkeä kasvattaa lapsia ja nuoria hyväksymään erilaisuutta, kommunikoimaan
avoimesti omia arvojaan ja ymmärtämään myös muita. Lisäksi on hyvä auttaa lasta ymmärtämään uskonsa perusteita ja perustelemaan vakaumustaan myös tovereille.


Miten lasta voidaan rohkaista ja kasvattaa asennoitumaan niin, että usko on myönteinen asia, jota ei tarvitse hävetä?

– Voimaannuttaminen on oivallinen käsite myös kasvatuksessa. Valtuutetaan lapsia ja nuoria jumalanpalvelukseen ja annetaan heille erilaisia toimintamahdollisuuksia seurakunnan toiminnassa. He voivat ottaa mielellään osaa erilaisiin tapahtumien järjestelyihin ja projekteihin ja toimia esimerkiksi apulaisena kirjamyynnissä tai pyhäkoulussa.

– Viime sunnuntaina omassa seurakunnassamme oli vietetty rukousviikkoa, ja seurakuntalaiset olivat kirjoittaneet rukous- ja kiitosaiheita, jotka oli koottu rukoushuoneen ilmoitustaululle. Teimme vastaavan projektin myös pyhäkoululaisten kanssa. Puhuimme heidän kanssaan tunteista ja siitä, kuinka rukous on henkilökohtainen asia. Kun lapset
sitten rohkenivat rukoilla yhdessä, he kokivat samalla hengellistä voimaantumista.


Miten lapsen kaveripiirin muodostumista tulisi seurata ja miten siihen voisi vaikuttaa? Entä milloin on syytä huoleen?

– Kun puhumme ennaltaehkäisevästä terveydenhoidosta, ymmärrämme, että terveellinen
ravinto edesauttaa ruumiin terveyttä. Samoin oikean kaveripiirin muodostuminen vaikuttaa ennaltaehkäisevästi lapsen ja nuoren uskonelämän kehitykseen. Siihen tulee todellakin kiinnittää huomiota, ja uskovien kavereiden löytämiseksi vanhempien tulee nähdä
vaivaa.

– Lapsen kohdalla on syytä huoleen, jos hänessä näkyy oireita sisäisestä kivusta, surusta tai ahdistuksesta. Avoin kommunikointi lapsen ja vanhempien sekä lapsen kavereiden ja heidän vanhempiensa välillä on tärkeää. Olemme kutsuneet Alexin kavereita ja heidän
vanhempiaan meille myös kylään tutustumaan.


Miten toimia silloin, kun lapsi esittää vaikeita hengellisiä kysymyksiä?

– On erittäin hyvä, että lapsi kysyy. Jokaiseen kysymykseen ei tarvitse antaakaan kattavaa vastausta, tai sitten kysymyksiin voidaan etsiä myös yhdessä vastauksia. Joskus on hyvä vaihtaa jopa roolia: kysy sinä ja anna lapsen tai nuoren vastata. Se voi olla rakentavaa
kommunikointia puolin ja toisin.


Entä kun lapsi on viehättynyt kirjoihin, lehtiin ja videoihin, joita vanhempana pidän hengellisesti arveluttavina? Pitääkö niiden käyttöä rajoittaa?

– Vanhempien olisi ihanteellista olla ajan tasalla lapsille tarjolla olevista niin hengellisistä kuin ei-hengellisistäkin materiaaleista. Itse olen saanut rohkaisua muilta vanhemmilta, joilla on poikaani vanhempia lapsia.

– Arveluttavien materiaalien käyttöä tulee rajoittaa, mutta mielestäni lapsen tulee itse olla osallinen tässä prosessissa. Esimerkiksi meidän poikamme tiedostaa itsekin, että hänen ei ole hyvä katsoa liian jännittävää lasten ohjelmaa, koska se aiheuttaa hänelle pelkoa. Saatamme mennä kirjastoon, kirjakauppaan tai videopelikauppaan ja valita yhdessä jotain
sellaista, mikä on sopivaa ja myös kiinnostavaa. Olen kuitenkin oppinut, että jos lapsi toteaa jonkin olevan ”ihan pienten juttu”, lasta on parasta kuunnella, muuten se jää käyttämättömänä hyllyyn.

– Monet suomalaiset lapset ja nuoret ovat taitavia englannin kielen käyttäjiä. Hengellisessä tuotevalikoimassa löytyy erinomaista materiaalia myös englannin kielellä.  Se voisi innostaa lasta ja nuorta aivan uudella tavalla.


Teini-ikäiset nuoret viettävät suuren osan ajastaan koneilla ja laitteilla esimerkiksi kaverien kanssa chattaillen ja pelaillen. Mitä toimivia ohjeita antaisit tähän tilanteeseen?

– Jälleen kerran korostaisin esimerkkiä. Tiedän, että suomalainen perhe on erinomainen viestintäteknologian käyttäjä, mutta jos vanhemmat puhuvat lapselle vain puhelin toisella korvalla tai katse facebookissa, lapsetkin oppivat saman kommunikointimallin. Toisaalta modernia teknologiaa voi käyttää myös erinomaisesti hengellisen kasvun tukemiseen
oikeilla ohjelmilla ja lähteillä.


Miten toimia vanhempana tilanteessa, jossa helluntaiperheen lapsi on kasvanut rauhallisesti uskoon mutta ei ole käynyt kasteella, eikä ehkä edes mieti sitä?

– Helluntaiperheessä kasvaneelta lapselta ja nuorelta voi hyvin kysyä kasteasiaa. Ehkä hän on odottanut, että olisi muitakin hänen ikäisiään, jotka menisivät kasteelle tai joiden kanssa voisi asiasta keskustella.

– Kevätsipulissa on kukka ja siemenessä omenapuu. Kotelovaiheessa on piilossa lupaus, elävä perhonen. Kylmässä talvessa ja lumessa on jo läsnä kevät, joka vain odottaa puhkeamistaan.

– Niin ovat lapsetkin taivaan lahjaa, joille Jumala avaa ajallaan uskon ja hengelliset  totuudet. Siihen on hyvä vanhempana luottaa.


Leevi Launonen

Teema
40/201

Teema10.11.2023 | Anniina Jakonen

Tamperelaiset ystävykset Milka Myllynen ja Mia-Carita Hahl ovat sitä ihmistyyppiä, jotka keksivät jatkuvasti uusia luovia ideoita ja käärivät aikailematta hihansa t...
TeemaEero Antturi
Kun Marko Selkomaa tuli uskoon 13-vuotiaana, hän koki hyvin pian Jumalan kutsuvan häntä saarnaajaksi ja lähetyssaarnaajaksi.
– Noita ilmaisuja silloin käytettiin, muistelee nyt 52-v...
TeemaKun Julius Kankkunen aloittaa elämäntarinansa kertomisen, kuulija ei voi olla nauliutumatta paikoilleen. Lapsuuden uskoontuloa seuraa toinen toistaan traagisempia tapahtumia: Ensin...
TeemaMegadethin Dave Mustaine ja Dave Ellefson, Brian Welch ja Reginald Arvizu Kornista, W.A.S.P.-yhtyeen Blackie Lawless ja Iron...
TeemaHyväosaisuus kasautuu myös parisuhdeasioissa. Köyhyys lisää eroriskiä.
TeemaSyviä kriisejä läpi käynyt pariskunta suosittelee vahvaa sitoutumista ja kommunikaatiotaitojen opettelemista.
TeemaAvioliittoleireille tullaan erilaisista tilanteista.
UutisetHuipputeknologia seuloo haitalliset yksilöt suuristakin väkijoukoista.
UutisetAnna Hellgrenin elämään vakava sairaus toi yksinäisyyden, mutta seurakunta on hänelle koti.
TeemaUudentyyppinen tapa tukea lapsia ja nuoria sai pilottikoululta hyvän palautteen.
TeemaFidan globaalikasvatustunnit tavoittavat vuosittain tuhansia oppilaita ja satoja opettajia.
TeemaLukijoiden maailma on otettu huomioon niin kampanjalehden tekstissä kuin kuvissakin.
TeemaYhteiskristillisen Uskovaiset nuoret -nettiyhteisön vastaava nuorisotyöntekijä Mikael Elmolhoda on saa­nut vuosien aikana tukevaa tuntumaa eri kristillisten pii­rien nuoriin.
...
TeemaMillainen on helluntainuori vuonna 2018? Nuoret kertovat siitä itse.
TeemaSeurakunnasta annetut eväät vaikuttavat siihen, kestääkö nuoren usko vai kaatuuko se kuin korttitalo
TeemaYstävän kuolema sai Milja Peuramäen ymmärtämään, ettei aina tarvitse olla vahva.
TeemaMasentunut ja uupunut voi olla turvallisella mielellä, sillä uskossa ei ole kyse siitä, mitä ihminen tekee.
TeemaEläköityneellä opettaja Juhani Happosella on tal­lessa kansioita, joihin on kertynyt yli 200 samaa aihet­ta käsittelevää lehtileikettä. Ne kertovat taistelusta, jon­ka hän kävi 1980-luvulla...
TeemaMielenterveysongelmien stigma on vähentynyt, mutta psykoosisairaudesta kärsivä ja hänen läheisensä jäävät yhä helposti yksin.
TeemaSeurakunta voi tarjota vangille kasvualustan yhteiskuntaan ja kiinnekohdan kristilliseen uskoon.
TeemaParhaat tulokset saavutetaan luottamuksellisilla ihmissuhteilla ja Jumalan voimalla, valtakunnallisilla vankilalähetyspäivillä todettiin.
TeemaHyvä Sanoma ry:n keräämillä lahjoitusvaroilla jaetaan tänäkin vuonna joulumuistaminen jokaiseen maamme vankilaan. Helluntaiseurakuntien vankilatyö välittää vankien luettavaksi yli tuhat Hyvä Sanoma -j...
TeemaIslamin mullan alta nousee paljon pieniä taimia. Jos meillä on hengellinen ilta, puolikuun maissa on vasta aamu.
TeemaLähi-idän kristityistä puhuttaessa tulee melko nopeasti esiin myös vaino. Islamilaisista yhteiskunnista ja lujista sukusiteistä juontava ilmiö tuli näkyväksi Suomessakin äskettäin, kun to...
TeemaTuleva maailmanlaajuinen verkosto tähtää uskon ja lähetysvastuun kasvuun.
TeemaUskoon tulleiden ja potentiaalisten johtajien omankieliset tilaisuudet vastaavat kristillisen arabiyhteisön tarpeisiin Suomessa.
TeemaMiten voisin muistaa maailman tarpeita mutta saada omanikin kuuluviin?
TeemaRukous merkitsee musiikkievankelistana toimivalle Jipulle elämän kantavaa voimaa. Tänä syksynä hän on saanut kokea niin pieniä kuin suuriakin ihmeitä.
TeemaMitkä ovat kolme tärkeintä esirukousvastaustasi? Neljä henkilöä vastaa.





Petri Viinikkala


1. Aikuisuuden kynnyksellä koetin elää hyvää elämää ja kelvata Juma...
TeemaHerra, osoita minulle tie ja tee minut halukkaaksi sitä vaeltamaan. Uskallettua on viipyä, ja vaarallista on jatkaa matkaa. Täytä siis minun ikävöimiseni ja osoita minulle tie.
TeemaKristuspäivä tuo tuhannet kristityt yhteen rukoilemaan.
TeemaMalmin Saalem -seurakuntaan kuuluvat Anneli ja Jorma Lahikainen ovat saaneet tehtäväkseen sytyttää rukoustulta ympäri Suomen.
UutisetKun kodissa on rakkauden ilmanala, homma toimii, Miko Puustelli sanoo.
TeemaLapsen menetys jättää ilmaan paljon kysymyksiä. Katkeruuden tilaan ei kuitenkaan pidä jäädä, Esko Mäkelä sanoo.
TeemaTerapeutti pystyy auttamaan, jos hän kykenee kokemaan saman särkymisen kuin asiakkaansakin.
TeemaOma muuttunut isä oli Rainer Frimanille tärkeä esikuva.
TeemaEsimerkkinä oleminen on nigerialaistaustaisen Samuel Okunoyen mielestä isyyden kulmakivi.
TeemaVasta kun seurakunta tajuaa rikkinäisyytensä, siitä voi tulla parantava yhteisö.
TeemaNoora Nätkin ei luule enää, että kaikkien tunteiden täytyy johtaa toimintaan.
TeemaHomoseksuaalisuuden syntyyn vaikuttavat monet tekijät.
TeemaLähtö ei tullut yllättäen. Silti sen jättämä kaipaus ja ikävä täyttävät sielun kuin sumea usva.
TeemaSururyhmässä on mahdollisuus tulla nähdyksi ja kuulluksi moninkertaisesti.
TeemaYhteistyössä ryhmien käynnistämiseen löytyivät myös riittävät resurssit.
TeemaOman lapsen kuolema on valtavan suuri menetys, jolla on kokonaisvaltaisia ja pitkäaikaisia vaikutuksia.
TeemaOnko evankeliointi koko seurakunnan tehtävä? Kenelle se oikein kuuluu? Miksi niin harvat innostuvat nykyisin evankelioimisesta? Ja mitä se oikeastaan käytännössä on?

...
TeemaMitä seurakunnan tulee ymmärtää maallistuneen nykyihmisen elämästä, jos haluaa tehdä Jeesusta hänelle tunnetuksi ja välittää hänestä aidosti?


– Kun teemme tämän...
TeemaEvankelioimisen suuria innovaatioita helluntailiikkeessä olivat 1900-luvun alkupuolella telttakokoukset ja kitarakuorot. Evankelioiva Hyvä Sanoma -lehti perustettiin sota-aikana. Pai...
TeemaEvankeliumi tavoittaa näinä päivinä yli miljoona maamme asukasta.
TeemaPunainen väri on vähentynyt tavoittavan työn tilannekartoituksessa. Suomen ainoa palkattu HS- yhteysevankelista löytyy Lapista.
TeemaHellevi Pasanen murehtii turhautuneiden seurakuntalaisten puolesta ja innostaa heitä viemään ilosanomaa toisille.
TeemaJumalan navigaattori ohjaa pyöräilijää tarkasti aivan oikeiden henkilöiden luo.
TeemaTuomo Rauma rohkaistui rukoilemaan sairaiden puolesta.
TeemaPirkko Eemola ymmärtää nyt, mitä Jumalan valmistamat teot tarkoittavat.
TeemaBilly Grahamin puheet suunniteltiin tarkkaan etukäteen. Avausiltaan sisältyi elokuvamainen kohtaus, jossa yksinäinen nainen veti väkijoukon liikkeelle.
TeemaKatolinen aktiivi kirjoitti avoimen kirjeen Suomen helluntailaisille, ja RV pyysi siihen vastineen. Yhteisöjen suhteissa kaikki ei ole sitä, miltä näyttää.
UutisetLähestyn teitä, rakkaat Suomen helluntailaiset, ennen kaikkea kristittynä, joka tunnustaa samaa Apostoliseen uskontunnustukseen kirjattua uskoa, jota tekin tunnustatte.
Toiseksi lähe...
UutisetKatolinen teologi Emil Anton on lähestynyt avoimella kirjeellään Suomen helluntailiikettä reformaation merkkivuoden tiimoilta. Kirjoituksellaan hän halusi herättää keskustelua, vähentää enn...
Teema”Yksi viime vuosikymmenten merkittävimmistä globaalin kristillisyyden ilmiöistä.” Näin suurin sanoin on luonnehdittu helluntailaisten ja roomalaiskatolisen kirkon vuonna 1972 aloittamaa k...
Ristin Voiton verkkosisältö nyt Ajassa-lehdessä – diginäköislehti päivittyy toistaiseksi tutulle paikalle ristinvoitto.fi:hin
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan