Emeritusseurakunnanjohtaja Jarmo Makkonen 70 vuotta

”Olen saanut tehdä sitä, mitä rakastan”

- Olen saanut maailman parhaan elämäntoverin, 52 vuotta Hellevin kanssa avioliitossa ollut Jarmo Makkonen sanoo kiitollisena.
- Olen saanut maailman parhaan elämäntoverin, 52 vuotta Hellevin kanssa avioliitossa ollut Jarmo Makkonen sanoo kiitollisena.

”Olen saanut tehdä sitä, mitä rakas­tan. Evankeliumi on niin valloitta­vaa, että en ole päässyt kyynistymään. Pidän it­seäni onnellisena, ja toivon, että se myös näkyisi minusta, sanoo yli 22 vuotta Tampereen hellun­taiseurakuntaa johtanut Jarmo Makkonen.

 

 

Aktiivinen eläkeläinen

Vahvan ja sisällökkään työn vaih­tuminen eläkepäiviin voi helpos­ti tuntua putoamiselta henkiseen tyhjiöön, mutta Makkosen tapauksessa näin ei ole käynyt. Seit­semän eläkevuotensa aikana hän on tähän mennessä saarnannut lähes joka sunnuntai. Kerran kuu­kaudessa hän ajelee Ikaalisiin ja pari kertaa kuukaudessa Huit­tisiin päiväkokousta pitämään. Muina aikoina hän saattaa puhua jossakin muualla Suomessa tai vaikkapa Espanjassa, Valko-Ve­näjällä tai Turkissa.

 

– Seurakunnat ovat pyytäneet ja minä olen nauttinut. Olen saa­nut julistaa evankeliumia Juma­lan sanana eikä minun ole tar­vinnut keskittyä hallinnollisiin kysymyksiin tai seurakunnan si­säisiin asioihin. Ja mikä parasta, saan tehdä tätä yhdessä puolisoni Hellevin kanssa! Makkonen heh­kuttaa.

 

Toimelias eläkeläispastori on ehtinyt tehdä Avainmedian toi­minnanjohtaja Niilo Närhin kanssa TV7:lle ohjelmasarjan ni­meltä Raamatun 66 kirjaa. Lisäk­si Makkonen on puhunut useita kertoja Pyhän Hengen illoissa.

 

Pastorin toive on, että hän voisi vielä tulevan vuosikymmenen ra­kentaa omalta osaltaan maamme hengellistä elämää.

 

 

Seniorityötä ja hautajaisia

Omassa kotiseurakunnassa Jar­mo Makkoselle tarjottiin eläke­läistyön johtamista, mutta orga­nisoinnista kylliksi saaneena hän mieluummin säestää seniorien ti­laisuuksissa lauluja sekä julistaa, rukoilee ja keskustelee ihmisten kanssa. Vanhainkodeissa ja hoito­laitoksissa häntä odotetaan usein rukoilemaan, sillä vuosikymmen­ten aikana kosketuspintaa sinne­kin on syntynyt.

 

Erityisenä kunniatehtävänä Makkonen pitää sitä, että hän on saanut siunata monia heidän vii­meiselle matkalleen.

 

– Hautajaiset ovat kaikkein koskettavimpia tilaisuuksia seu­rakuntaan kuulumattomia ihmisiä ajatellen. Siellä voi vapaasti puhua ikuisuudesta ja vainajan elämänarvoista. Huolehdin sii­tä, että iankaikkisen elämän toivo on aina läsnä. Usein kohtaan jäl­kikäteen kauppareissulla kiitolli­sia hautajaisvieraita.

 

Jarmo Makkonen on jättänyt jo kaikki muut toimikunnat ja hal­litusvastuut, vain jäsenyys neu­voa-antavissa vanhimmissa Pir­kanmaan edustajana on vielä jäl­jellä. Valjaiden mukana hän on saanut riisua myös niihin liitty­vät murheet, mutta ihmiskontak­teja on ikävä.

 

– Onneksi minulla on hyviä ys­täviä saarnaajien ja vanhimpien joukossa.

 

 

Perhe on paras

Makkonen on myös haluttu vih­kipastori. Itsellään hänellä on 52 vuoden kokemus avioliitosta rak­kaan Hellevinsä kanssa.

 

– Tiesitkö, että olen saanut maailman parhaan elämäntove­rin? pastori virnistää ja ilmoittaa rakastavansa vaimoaan enem­män kuin koskaan ennen.

 

Kukoistavassa ja koetellussa aviosuhteessa on myös makset­tu oppirahoja. Ensimmäiset vuo­det tultiin ja mentiin yhdessä. Kun Jarkko-poika syntyi, Hellevi jäi kotiin, mutta Jarmo meni en­tiseen malliin. Evankeliumin tuli poltti ja elatuksen murheet pai­noivat. Toisen lapsen, Hannelen, syntymän jälkeen Hellevi oli uu­pumisen partaalla.

 

– Silloin minun oli pakko kas­vaa isäksi. Päätin, että puolisoni ei saa kuihtua minun rinnallani. Tämä on tärkein ihmissuhteeni, Jarmo herkistyy.

 

– Ja minun oli suostuttava tuo­hon elämänvaiheeseen pastorin vaimona, Hellevi hymyilee.

 

 

Elämä on lahja

Sairaus hiljensi molempien vauh­tia eläkkeelle jäämisen aikoihin. Jarmo Makkonen menetti toisen munuaisen syövän vuoksi, ja Hel­leville tehtiin sydänleikkaus. Ka­lenterissa on vielä kontrollikäyn­tejä, mutta tulokset ovat pysyneet puhtaina. Jokainen päivä on eri­tyinen lahja.

 

Jarmon uusi rakas harrastus on golf, jossa hänen tasoituksen­sa on 29.

 

 

Perheen neljä lasta ja seitse­män lastenlasta asuvat kaik­ki Tampereella. He poikkeavat viikoittain, joskus päivittäinkin mummin ja vaarin luona. Poika­voittoiseen lastenlasten ketjuun syntyi elokuussa pieni prinsessa, joka ihastuttaa koko sukua.

 

Lastenlapsistaan iloitseva vaa­ri vakavoituu ajatellessaan tule­vaisuutta.

 

– En olisi uskonut, että näen tällaisen yhteiskunnan moraali­sen syöksykierteen elämäni aika­na. Oman uskoontuloni vaiheissa ei ollut puhettakaan, että aika voi­si joskus olla tällainen.

 

 

Hengellinen tilanne huolestuttaa

Makkosen mielestä seurakunnis­sa on jonkinlainen matalasuh­dannekausi.

 

– Me Niilo Yli-Vainion kau­della eläneet kaipaamme aikaa, jolloin opillinen ja kulttuurinen ristiriitaisuus oli vähäisempää. Kyse ei ole aina sukupolvien väli­sistä mielipide-eroista. Kun hen­gellinen virta murtautuu läpi, ero­avaisuudet unohtuvat.

 

Makkonen sanoo iloitsevan­sa niistä uusista seurakunnista, jotka syntyvät siksi, että ihmisiä tulee aidosti uskoon. Seurakun­taan liittymisen motivaationa on silloin pelastuksen kokeminen ja halu kasvaa yhdessä juuri näiden ihmisten kanssa.

 

Seurakunnan vetovoimana ei saisi hänen mielestään koskaan olla kulttuuri vaan Jumalan sana, sillä jokaisen perustus koetellaan. Makkonen muistuttaa, että me kaikki joudumme tilille eletys­tä elämästä ja tekemisistämme ja Isän eteen astumme vain Vapah­tajan sovituksen turvin.

 

– Seurakunnan pitäisi kuiten­kin olla sellainen yhteisö, johon epäonnistuneen on helppo tul­la ja kokea hyväksyntää. Jos seu­rakunta ei voi ottaa vastaan rik­kimennyttä ihmistä, kuka sitten voi? kokenut pastori kysyy.

 

– Paavalin mukaan parantu­minen tapahtuu Jumalan armon auringon alla. Jos Jumala voi va­pauttaa alkoholistin, eikö hän pa­rantaisi muitakin sielun vammo­ja? Kenet Poika tekee vapaaksi, hän on todella vapaa, ehyt ja Ju­malan kuva.

 

Makkonen on huolissaan Sa­nan auktoriteetin säilymises­tä opetuksessa. Hän muistuttaa, että teologiassa usein esitellään ääriajatteluita vaihtoehtoisina totuuksina, ja kysymys kuuluu: onko Jumala sanonut näin? Jos historialliset perinteet nostetaan esiin ja niille annetaan sama arvo kuin Raamatun sanalle, olemme vaarallisilla vesillä.

 

– Olen ollut helluntailainen koko ikäni ja syntynyt helluntai­kotiin. Uskovat ovat upeaa kan­saa. 50 vuotta seurakuntatyötä tehneenä olen saanut tuhansia esirukoilijoita, joita haluan kiit­tää, päivänsankari sanoo.

 


Kaikki ovat tervetulleita Jarmo Makkosen 70-vuotisjuhlaan, jota vietetään lauantaina 1.9.2018 klo 13 Tampereen helluntaiseurakun­nassa. Ruokailu klo 12 pitkämatka­laisille. Tervetuloa!

 

 

Tarja Jääskeläinen



Lukijalta
51

Lukijalta22.3.2024 | Olen kiitollinen, että maakuntalehdissämme on auennut toistuvasti tilaa Raamatun sanomaa korostaville kirjoituksilleni. Usein ne sivuavat yhteiskunnallisia haasteita, unohtamatta ikuis...
LukijaltaIhmisten puheissa toistuvat usein ilmaisut kuten ”Kuolema kuittaa univelat” tai ”Haudassa saa sitten levätä”. Ne ovat tavallisia tapoja vältellä ajatusta kuolemanjälkeisestä elämästä ja vaeltaa va...
Lukijalta21.11.2023 | Helluntaikirkon oppikäsityksessä Jeesuksen paluusta ei ole enää vain yhtä tulkintamallia. Jeesuksen paluusta itsessään ollaan varsin yksimielisiä, mutta seurakunnan tempauksen ajoituk...
Lukijalta24.10.2023 | Iso Kirja on hehkuttanut tänä vuonna Opisto omaksi -teemaa. Sen tavoitteena on, että seurakunnat ja niiden jäsenet ottaisivat ja kokisivat entistä enemmän omistajuutta yhteisestä opis...
LukijaltaApostoli Paavali ei tahtonut pitää Roomassa asuvia veljiä tietämättöminä ”tästä salaisuudesta, että Israelia on osaksi kohdannut paatumus – hamaan siihen asti, kunnes pakanain täysi luku on sisäll...
Lukijalta(20.3.2023) Tammikuussa seurakuntamme johtajisto sai ihmetteleviä yhteydenottoja koskien paikallista Turvallinen seurakunta -lausuntoa, jossa olemme osallisena. Siinä oli virheellisesti na...
Lukijalta(6.3.2023) Uudet hyvinvointialueet aloittivat vuoden alusta. Kotiin saamamme esitteen mukaan uuden hyvinvointialueen keskeinen tehtävä on ”hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden edistäminen yht...
LukijaltaTranslain uudistaminen vietiin eduskunnassa maaliin 1.2.2023 äänin 113–69. Lain mukaan jokainen täysi-ikäinen kansalainen voi vaihtaa sukupuolensa pelkkänä ilmoitusasiana. Korjausleikkauksia ja lä...
LukijaltaOikeaoppisuuden tarve on ihmiselle ominaista ja johtuu osin siitä, että se on eräs turvallisuuden tunnetta ruokkiva väline. Uskon kysymyksissä oikeaoppisuuden tarve on hälyttävän suuri. Osasyynä s...
Lukijalta(27.12.2022) Silmiini sattui erään teologin lehtikirjoituksen otsikointi: ”Ateisti, joka tuntee Jumalan?” Kysymysmerkin kanssakin toteamus on absurdi. Ateisti kieltää Jumalan olemassaolon ja kaike...
Lukijalta(22.11.2022) Kun tulin aikoinani uskoon, sain näyn hengellisestä työstä. Se oli määrittelemätön pakottava tarve olla jotenkin hyödyksi Jumalan valtakunnassa. Tämä tarve on ollut läpi uskossa oloaj...
LukijaltaPaimen Plus -lehden kesäkuun numeron talouspalstalla olleessa kirjoituksessa kerrottiin seurakuntien lämpölaskujen noususta viime talvelta. Sama suunta näyttää jatkuvan myös tulevana talvena. Kerr...
LukijaltaJeesus joutui usein herättelemään kuulijoitaan. Tässä muutamia otteita Jeesuksen sanoista: ”Ettekö käsitä? Kuinka te ette käsitä, etten minä puhunut teille leivästä?” Niin hän sanoi heille: ”Ettek...
LukijaltaYhdysvalloissa korkein oikeus kumosi kesäkuussa vanhan ns. Roe vs Wade -nimellä tunnetun, aborttioikeuden turvanneen ennakkopäätöksen. Näin se teki sen, minkä kokeneiden ja laintuntevien tuomareid...
LukijaltaSanan- ja uskonnonvapaus ry (SUV) on osoittanut tarpeellisuutensa kansan keskuudessa. Kesäkuussa 2021 perustettu yhdistys on saanut aatteensa taakse jo yli 1 000 jäsentä ympäri Suomea.
Yh...
LukijaltaHesekielin kirjan luku 33 kertoo sielunhoitajan ja profeetan vastuusta. Toisesta jakeesta löytyvät puhuttelevat sanat: ”Jos minä annan miekan tulla maan kimppuun ––.” Nykyiset aseet eivät ole miekkoja...
LukijaltaLähetyspastori Markku Karjalaisen mukaan Uusi testamentti opettaa seurakunnan johtavan pastorin ja vanhimman viran kuuluvan miehille. Raamatussa sanotaan, että vanhimman virkaan tulee valita ”yhde...
LukijaltaKansallisen veteraanipäivän aikana (27.4.), kun uutiset kertovat Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistön potevan koronan jälkeen keuhkokuumetta, olen pohtinut, kuinka tärkeää on, että maamme...
LukijaltaRisto Karhu esitti Ristin Voitossa 17 kysymyksen: ”Jeesuksen paluu – ennen suurta ahdistusta?” Kirjoitus keskittyi ensisijaisesti odottamamme tempauksen ajankohdan pohdintaan. Mielestäni Risto Kar...
LukijaltaLänsimaiden kristittyjen piirissä on laajalti käsitys, että seurakunnan salainen tempaus tapahtuisi ennen suurta ahdistusta. Etenkin vapaiden suuntien käsitykseen on paljolti vaikuttanut Vilho Har...
LukijaltaJumala ilmoittaa itsensä Raamatun Sanan kautta mutta myös kansojen vaiheissa. Erityisen selvästi tämä ilmenee Israelin kansan historiassa ja nykyhetkessä.
Suomen kansan eri vaiheissa olem...
LukijaltaKiitos Reijo Mänttärille palautteesta (RV 9/22) kirjani erään luvun pohjalta tehtyyn artikkeliin. Tila ei riitä palautteen seikkaperäiseen käsittelyyn, mutta teen joitain yleisiä huomioita. ...
LukijaltaPuheessaan Korneliuksen talossa apostoli Pietari tahtoi sitoa uudet opetuslapset herätyksen alkuperään. Siksi hän sanoo: ”– – sen sanan, joka lähtien Galileasta on levinnyt koko Juudeaan, sen kast...
LukijaltaLehden emerituspäätoimittaja Leevi Launonen pohdiskeli kasvatustieteen asiantuntijana syvällisesti ihmisen persoonaa (RV 5). Hän toteaa ihmisen luonteen kasvamisen jääneen taka-alalle 1900-luvun l...
LukijaltaPitkittynyt poikkeusaika on kuormittanut lapsiperheiden arkea, typistänyt tärkeitä vertaistukiverkostoja ja kaventanut seurakuntayhteyttä. Lasten hengellinen kasvatus on jäänyt pitkälti vanhempien...
LukijaltaHyvin usein puhutaan pettäjä Jaakobista tai siitä, kuinka Jaakob petti veljensä. Ovatkohan nämä ajatukset koko totuus?
1. Moos. 25:21,23: ”Iisak rukoili Herraa vaimonsa puolesta, sillä tä...
LukijaltaVastine Kalevi Marinille – "Ekumeniaa ei tarvitse pelätä"

Ristin Voitossa 46 oli Kalevi Marinin mielipidekirjoitus, joka kommentoi Ristin Voitossa 41 julkaistu...
LukijaltaRistin Voitossa 41 oli hätkähdyttävä artikkeli Helluntailaisena ekumeniaa vahvistamassa. Petri Mäkilä sanoittaa siinä teologian toht...
LukijaltaSuomessa on viime vuosien aikana kyseenalaistettu kristillisiä arvoja. Raamatun mukaista uskoa tunnustavat kokevatkin, että kaikkea muuta suvaitaan paitsi kristillisiä arvoja.
Kuitenkin e...
LukijaltaLehden sivuilla on jälleen käyty keskustelua naisen asemasta. RV:n numerossa 41 Hannu Kangasniemi esitti miehen ja naisen välisen hierarkian olevan osa Jumalan asettamaa järjes...
LukijaltaRistin Voitossa 30–31 oli kirjoitus kalvinismista. Näkemys miehen ja naisen erilaisista sukupuolisidonnaisista rooleista perheessä ja seurakunnassa nousi esiin yhtenä jäsenille tärkeänä näkök...
LukijaltaKesän päivityksiä, uutisia ja mainoksia lukiessa mieleen on noussut kysymys: Onko sellainen paradoksi mahdollista, että voin olla ihmisoikeuksien ja solidaarisuuden puolella ja samaan aikaan kriti...
LukijaltaSuurella mielenkiinnolla, jännityksellä, rakkaudella ja ilolla tartuin Evankelistakoti elää -kirjaan. Jokainen kirja, joka kertoo helluntaiherätyksen alkuajoista Suomessa, sen toiminnast...
LukijaltaOlen kuullut joidenkin väittävän, etteivät uskovat joudu viimeiselle tuomiolle. Silloin tarkoitetaan ns. erillistä ylöstempausta, joka on erotettu ylösnousemuksesta viimeisenä päivänä. Kuitenkin t...
LukijaltaNettikonferenssissa näki paljon mielenkiintoisia vastauksia otsikon kysymykseen. Laulu- ja soitinyhtye Exit sai paljon myönteistä palautetta. Monet pitivät sen esiintymistä jopa koko tapahtuman pa...
LukijaltaPaljolla kirjantekemisellä ei ole loppua. Ristin Voitossa on kirja-arvioita, joista toiset ovat hyviä ja rakentavia uskoamme ajatellen, toiset ovat sitten vähemmän hyviä. Markus Maj...
LukijaltaRistin Voitto -lehden pääkirjoituksessa (12/21) Waltteri Haapala korostaa pastorien johtajuutta ja heidän kunnioittamistaan sangen voimakkaasti. On toki tärkeää, että pastorit saavat heille kuuluv...
Ristin Voiton verkkosisältö nyt Ajassa-lehdessä – diginäköislehti päivittyy toistaiseksi tutulle paikalle ristinvoitto.fi:hin
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan