Näytä värisi rohkeasti - Rakkaudellinen palveleminen ja omakohtaisten kokemusten kertominen ovat nykyajassa toimivia tapoja pitää uskoa esillä

Ari Puonti kehottaa käyttämään evankelioinnissa kertomuksia, sillä ne koskettavat ja puhuttelevat. - Kerro kertomuksia Jeesuksesta ja siitä, mitä hän on tehnyt elämässäsi. Luo inhimillisyyden avulla silta toisen luo. (Shutterstock)
Ari Puonti kehottaa käyttämään evankelioinnissa kertomuksia, sillä ne koskettavat ja puhuttelevat. - Kerro kertomuksia Jeesuksesta ja siitä, mitä hän on tehnyt elämässäsi. Luo inhimillisyyden avulla silta toisen luo. (Shutterstock)

Minni Heinilä 

 

”Jeesus pelastaa” -tekstillä varustettuja vaatteita. Evankelioivien laulujen laulamista kadunkulmassa. Traktaattien sujauttamista vastaantulijoiden käteen. Väittelyitä siitä, miksi juuri kristinusko on ainoa oikea tie. 

Tältä näytti takavuosina herätyskristittyjen käsitys siitä, miten uskoa tuli ilmentää ja ilosanomaa viedä eteenpäin. 

– Valitettavasti evankelioinnista on tullut joillekin uskoville kirosana, ja sitä sävyttävät syyllisyyden ja häpeän tunteet, Helsinki Vineyard-seurakunnan johtava pastori Ari Puonti sanoo. 

– Moni tuntee alamittaisuutta, koska ei koe itseään ekstrovertiksi evankelistatyypiksi. 

 

Evankelistoja on ehkä vain 10–15 prosenttia uskovista. Raamatun mukaan evankelistojen tulisi varustaa seurakuntalaisia palvelutyöhön ottaen huomioon, että kaikki eivät ole ihmistyyppinä evankelistoja. 

Puontin mielestä myös Raamatun kehotus julistaa ”sopimattomalla hetkellä” on ymmärretty väärin. 

– Eräs uskova huusi bussissa ”Jeesus pelastaa” juuri ennen kuin pakeni ulos bussista. Hän toimi ”evankelioimispakon” ajamana eikä uskaltanut kohdata ihmisiä. En usko, että kyse on tästä. 

Mikä sitten olisi ”sopimaton hetki”? 

– Eräs punttisalikaveri valitti, että tuli aina petetyksi yhden illan suhteissaan. Totesin, että sisimpäsi ei tyydyty naisista, vaan ainoastaan Jeesus voi täyttää sisimpäsi tyhjiön. Se upposi. Jumala avaa mahdollisuuksia epäsopivissa tilanteissa, Puonti pohtii. 

 

Ristin Voitto kysyi lukijoilta, miten kristityt nykypäivänä näyttävät värinsä. Vastauksissa korostui pyrkimys elää omien arvojen mukaan arjessa ja tuoda uskoa esille luontevasti ilman sen alleviivaamista. 

Vastaajat olivat kuitenkin valmiita kertomaan uskostaan ja Jeesuksesta sopivan hetken tullen. 

– Pyrin elämään niin, että sanat ja teot ovat samassa linjassa. Usko pukkaa varmaan puheissa läpi, mutta vältän ”tuputtamista”. Myös somessa pyrin pitämään uskoa esillä sopivassa suhteessa ja luontevalla tavalla, eräs vastaaja sanoo. 

– Toivon, että elämäni ja arvoni todistavat arjessa. Toki luontevan tilaisuuden tullen myös keskustelen uskonasioista. 

Todistamispakko (nuoruuden opetus ”sopivasta ja sopimattomasta hetkestä”) on ahdistanut minua pitkälle keski-ikään saakka, kunnes vapauduin siitä, toinen lukija kertoo. 

Muun muassa ikääntymisen nähtiin tuoneen malttia uskon esillä pitämiseen. 

– Enää ei niin paljoa tule ”hyökkäiltyä” ihmisten kimppuun, vaan tulee odoteltua vastapuolen avausta. Ikä on varmaan tuonut tasaisuutta ja elämä kokemusta. Into on kuitenkin edelleen sama kuin 20 vuotta sitten, eräs vastaaja sanoo. 

– Vuosien myötä malttia on tullut enemmän, mutta evankeliumi ei ole muuttunut miksikään. Käytännön tekoja ja rinnalla kulkemista on nyt hieman enemmän, toinen arvioi. 

 

Tällä vuosituhannella maailma on muuttunut nopeasti. Kristillisen yhtenäiskulttuurin aika on ohi, mikä haastaa kristittyjä. Onko yhteiskunnan kielteisemmäksi muuttunut suhtautuminen kristinuskoa kohtaan saanut uskovat arkailemaan värinsä näyttämisessä? 

Osa vastaajista kokee, ettei epäröi tuoda esiin uskoaan. Toisia se taas pelottaa, erityisesti tietynlaisissa tilanteissa. Eräs mainitsi pelkäävänsä, että usko vaikeuttaisi työnsaantia. 

– Arkailen tuoda uskoani esille isommassa joukossa, jossa ihmiset puhuvat liberaaleista arvoistaan. Kerran työpaikallani haukuttiin läheiseni yleisönosastokirjoitusta, jossa hän puolusti naisen ja miehen välistä avioliittoa. Kun rupesin puolustamaan läheistäni ja kerroin oman kantani, aloin itkeä. Lopulta nämä toisin ajattelevat lohduttivat minua, eräs vastaaja kertoo. 

– Moni pelkää leimautuvansa suvaitsemattomaksi, jos tuo ilmi, että kannattaa konservatiivisia arvoja. Mutta tässä ajassa on myös mahdollisuus. Ihmiset tulevat nykyään kaapista ulos mitä erilaisimpien mielipiteiden ja ominaisuuksien kanssa. Mekin saamme olla rohkeasti erilaisia. Meillä ole mitään hävettävää, Puonti kannustaa. 

 

Vaikka kaikki eivät ole evankelistoja, jokainen uskova on kutsuttu todistamaan totuudesta. 

Mutta miten tehdä se, kun tämän ajan ihmiset eivät enää usko yhteen totuuteen? 

– Jos yritämme vakuuttaa ihmisille järjellisesti, että meillä on totuus, he kokevat, että asetumme heidän yläpuolelleen. Vastakkainasetteluita ja väittelyitä tulee välttää. Sen sijaan voimme sanoa, että emme tiedä vastauksia kaikkeen, mutta olemme yhteydessä totuuteen, joka on persoona, Jeesus, Puonti sanoo. 

Hänen mukaansa on hyvä löytää tarttumapintoja, jotka ovat yhteisiä niin uskoville kuin ei-uskovillekin: olemme syntisiä, vajavaisia ja inhimillisiä. Nöyrä, palveleva asenne on tärkeä. 

– Jeesuskin tuli palvelemaan eikä palveltavaksi. 

Lisäksi täytyy ymmärtää, minkälaisessa maailmassa ihmiset nykyään elävät.  

– Ota selvää heidän ajattelustaan. Perehdymmehän me lähetyskentälle lähtiessämmekin paikalliseen kulttuuriin ja opettelemme maan kielen, Puonti vertaa. 

– Suomalaiset ovat vieraantuneita jopa kristinuskon perusasioista. Seurakuntien työntekijöiden tulisi ajatella itseään ennemmin lähetystyöntekijöinä kuin paimenina, kun halutaan tavoittaa uusia ihmisiä. 

 

Ari Puonti on tehnyt paljon Healing on the Streets -työtä, jossa mennään kadulle tarjoamaan ihmisille rukousta ja sitä kautta mahdollisuutta parantua. Siinä ihmisiä lähestytään heidän tarpeistaan käsin. 

– Ihmiset suhtautuvat yleensä myönteisesti siihen, kun heidän puolestaan halutaan rukoilla. Silloin ei olla käännyttämässä heitä vaan ollaan heidän puolellaan. Moni kokee sen välittämisenä. 

Rukouksen merkitystä ei voi korostaa liikaa, kun haluaa elää uskoa todeksi. Rukouksen kautta Jumala avaa tilanteita, joissa saamme todistaa. 

– Kulkiessani arjessa siunaan ihmisiä mielessäni, autan missä voin, tutustun ihmisiin ja kerron oman tarinani. Kerron evankeliumin selkeästi ja tilanteen tullen johdatan ihmisen Jeesuksen yhteyteen, eräs Ristin Voiton lukija kuvailee. 

– Haastoin keväällä seurakuntalaisia rukoilemaan säännöllisesti kolmen läheisensä puolesta. Tämän seurauksena neljä ihmistä tuli uskoon ja meni kasteelle, Puonti kertoo. 

Tarvitaan myös julistusta, rakkautta ja ennen kaikkea Pyhän Hengen voimaa. 

– Ihmisten hengelliseen pimeyteen eivät lopulta tehoa järkipuheet tai muut inhimilliset keinot vaan Pyhä Henki. Kun rukoillaan Jeesuksen nimessä, Pyhä Henki on paikalla, ja silloin alkaa tapahtua. 



Teema
40/201

Teema10.11.2023 | Anniina Jakonen

Tamperelaiset ystävykset Milka Myllynen ja Mia-Carita Hahl ovat sitä ihmistyyppiä, jotka keksivät jatkuvasti uusia luovia ideoita ja käärivät aikailematta hihansa t...
TeemaEero Antturi
Kun Marko Selkomaa tuli uskoon 13-vuotiaana, hän koki hyvin pian Jumalan kutsuvan häntä saarnaajaksi ja lähetyssaarnaajaksi.
– Noita ilmaisuja silloin käytettiin, muistelee nyt 52-v...
TeemaKun Julius Kankkunen aloittaa elämäntarinansa kertomisen, kuulija ei voi olla nauliutumatta paikoilleen. Lapsuuden uskoontuloa seuraa toinen toistaan traagisempia tapahtumia: Ensin...
TeemaMegadethin Dave Mustaine ja Dave Ellefson, Brian Welch ja Reginald Arvizu Kornista, W.A.S.P.-yhtyeen Blackie Lawless ja Iron...
TeemaHyväosaisuus kasautuu myös parisuhdeasioissa. Köyhyys lisää eroriskiä.
TeemaSyviä kriisejä läpi käynyt pariskunta suosittelee vahvaa sitoutumista ja kommunikaatiotaitojen opettelemista.
TeemaAvioliittoleireille tullaan erilaisista tilanteista.
UutisetHuipputeknologia seuloo haitalliset yksilöt suuristakin väkijoukoista.
UutisetAnna Hellgrenin elämään vakava sairaus toi yksinäisyyden, mutta seurakunta on hänelle koti.
TeemaUudentyyppinen tapa tukea lapsia ja nuoria sai pilottikoululta hyvän palautteen.
TeemaFidan globaalikasvatustunnit tavoittavat vuosittain tuhansia oppilaita ja satoja opettajia.
TeemaLukijoiden maailma on otettu huomioon niin kampanjalehden tekstissä kuin kuvissakin.
TeemaYhteiskristillisen Uskovaiset nuoret -nettiyhteisön vastaava nuorisotyöntekijä Mikael Elmolhoda on saa­nut vuosien aikana tukevaa tuntumaa eri kristillisten pii­rien nuoriin.
...
TeemaMillainen on helluntainuori vuonna 2018? Nuoret kertovat siitä itse.
TeemaSeurakunnasta annetut eväät vaikuttavat siihen, kestääkö nuoren usko vai kaatuuko se kuin korttitalo
TeemaYstävän kuolema sai Milja Peuramäen ymmärtämään, ettei aina tarvitse olla vahva.
TeemaMasentunut ja uupunut voi olla turvallisella mielellä, sillä uskossa ei ole kyse siitä, mitä ihminen tekee.
TeemaEläköityneellä opettaja Juhani Happosella on tal­lessa kansioita, joihin on kertynyt yli 200 samaa aihet­ta käsittelevää lehtileikettä. Ne kertovat taistelusta, jon­ka hän kävi 1980-luvulla...
TeemaMielenterveysongelmien stigma on vähentynyt, mutta psykoosisairaudesta kärsivä ja hänen läheisensä jäävät yhä helposti yksin.
TeemaSeurakunta voi tarjota vangille kasvualustan yhteiskuntaan ja kiinnekohdan kristilliseen uskoon.
TeemaParhaat tulokset saavutetaan luottamuksellisilla ihmissuhteilla ja Jumalan voimalla, valtakunnallisilla vankilalähetyspäivillä todettiin.
TeemaHyvä Sanoma ry:n keräämillä lahjoitusvaroilla jaetaan tänäkin vuonna joulumuistaminen jokaiseen maamme vankilaan. Helluntaiseurakuntien vankilatyö välittää vankien luettavaksi yli tuhat Hyvä Sanoma -j...
TeemaIslamin mullan alta nousee paljon pieniä taimia. Jos meillä on hengellinen ilta, puolikuun maissa on vasta aamu.
TeemaLähi-idän kristityistä puhuttaessa tulee melko nopeasti esiin myös vaino. Islamilaisista yhteiskunnista ja lujista sukusiteistä juontava ilmiö tuli näkyväksi Suomessakin äskettäin, kun to...
TeemaTuleva maailmanlaajuinen verkosto tähtää uskon ja lähetysvastuun kasvuun.
TeemaUskoon tulleiden ja potentiaalisten johtajien omankieliset tilaisuudet vastaavat kristillisen arabiyhteisön tarpeisiin Suomessa.
TeemaMiten voisin muistaa maailman tarpeita mutta saada omanikin kuuluviin?
TeemaRukous merkitsee musiikkievankelistana toimivalle Jipulle elämän kantavaa voimaa. Tänä syksynä hän on saanut kokea niin pieniä kuin suuriakin ihmeitä.
TeemaMitkä ovat kolme tärkeintä esirukousvastaustasi? Neljä henkilöä vastaa.





Petri Viinikkala


1. Aikuisuuden kynnyksellä koetin elää hyvää elämää ja kelvata Juma...
TeemaHerra, osoita minulle tie ja tee minut halukkaaksi sitä vaeltamaan. Uskallettua on viipyä, ja vaarallista on jatkaa matkaa. Täytä siis minun ikävöimiseni ja osoita minulle tie.
TeemaKristuspäivä tuo tuhannet kristityt yhteen rukoilemaan.
TeemaMalmin Saalem -seurakuntaan kuuluvat Anneli ja Jorma Lahikainen ovat saaneet tehtäväkseen sytyttää rukoustulta ympäri Suomen.
UutisetKun kodissa on rakkauden ilmanala, homma toimii, Miko Puustelli sanoo.
TeemaLapsen menetys jättää ilmaan paljon kysymyksiä. Katkeruuden tilaan ei kuitenkaan pidä jäädä, Esko Mäkelä sanoo.
TeemaTerapeutti pystyy auttamaan, jos hän kykenee kokemaan saman särkymisen kuin asiakkaansakin.
TeemaOma muuttunut isä oli Rainer Frimanille tärkeä esikuva.
TeemaEsimerkkinä oleminen on nigerialaistaustaisen Samuel Okunoyen mielestä isyyden kulmakivi.
TeemaVasta kun seurakunta tajuaa rikkinäisyytensä, siitä voi tulla parantava yhteisö.
TeemaNoora Nätkin ei luule enää, että kaikkien tunteiden täytyy johtaa toimintaan.
TeemaHomoseksuaalisuuden syntyyn vaikuttavat monet tekijät.
TeemaLähtö ei tullut yllättäen. Silti sen jättämä kaipaus ja ikävä täyttävät sielun kuin sumea usva.
TeemaSururyhmässä on mahdollisuus tulla nähdyksi ja kuulluksi moninkertaisesti.
TeemaYhteistyössä ryhmien käynnistämiseen löytyivät myös riittävät resurssit.
TeemaOman lapsen kuolema on valtavan suuri menetys, jolla on kokonaisvaltaisia ja pitkäaikaisia vaikutuksia.
TeemaOnko evankeliointi koko seurakunnan tehtävä? Kenelle se oikein kuuluu? Miksi niin harvat innostuvat nykyisin evankelioimisesta? Ja mitä se oikeastaan käytännössä on?

...
TeemaMitä seurakunnan tulee ymmärtää maallistuneen nykyihmisen elämästä, jos haluaa tehdä Jeesusta hänelle tunnetuksi ja välittää hänestä aidosti?


– Kun teemme tämän...
TeemaEvankelioimisen suuria innovaatioita helluntailiikkeessä olivat 1900-luvun alkupuolella telttakokoukset ja kitarakuorot. Evankelioiva Hyvä Sanoma -lehti perustettiin sota-aikana. Pai...
TeemaEvankeliumi tavoittaa näinä päivinä yli miljoona maamme asukasta.
TeemaPunainen väri on vähentynyt tavoittavan työn tilannekartoituksessa. Suomen ainoa palkattu HS- yhteysevankelista löytyy Lapista.
TeemaHellevi Pasanen murehtii turhautuneiden seurakuntalaisten puolesta ja innostaa heitä viemään ilosanomaa toisille.
TeemaJumalan navigaattori ohjaa pyöräilijää tarkasti aivan oikeiden henkilöiden luo.
TeemaTuomo Rauma rohkaistui rukoilemaan sairaiden puolesta.
TeemaPirkko Eemola ymmärtää nyt, mitä Jumalan valmistamat teot tarkoittavat.
TeemaBilly Grahamin puheet suunniteltiin tarkkaan etukäteen. Avausiltaan sisältyi elokuvamainen kohtaus, jossa yksinäinen nainen veti väkijoukon liikkeelle.
TeemaKatolinen aktiivi kirjoitti avoimen kirjeen Suomen helluntailaisille, ja RV pyysi siihen vastineen. Yhteisöjen suhteissa kaikki ei ole sitä, miltä näyttää.
UutisetLähestyn teitä, rakkaat Suomen helluntailaiset, ennen kaikkea kristittynä, joka tunnustaa samaa Apostoliseen uskontunnustukseen kirjattua uskoa, jota tekin tunnustatte.
Toiseksi lähe...
UutisetKatolinen teologi Emil Anton on lähestynyt avoimella kirjeellään Suomen helluntailiikettä reformaation merkkivuoden tiimoilta. Kirjoituksellaan hän halusi herättää keskustelua, vähentää enn...
Teema”Yksi viime vuosikymmenten merkittävimmistä globaalin kristillisyyden ilmiöistä.” Näin suurin sanoin on luonnehdittu helluntailaisten ja roomalaiskatolisen kirkon vuonna 1972 aloittamaa k...
Ristin Voiton verkkosisältö nyt Ajassa-lehdessä – diginäköislehti päivittyy toistaiseksi tutulle paikalle ristinvoitto.fi:hin
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan