Huono rukoilija

Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock
Alakouluikäisenä kiinnostuin rukoilemisesta. Olin oppinut äidiltä Isä meidän -rukouksen, mutta halusin viedä homman seuraavalle tasolle. Kokosin jakkaralle kotialttarin ja asettelin sille kaikki aihepiiriin sopivat esineet, jotka satuin omistamaan: muutaman vuoden takaisen Päivän Tunnussanan, Gideoneilta saadun Uuden Testamentin ja Turun tuomiokirkkoa esittävän postikortin. Jakkara oli nurkassa ja jäi kätevästi piiloon, kun joku avasi huoneeni oven.

Eräänä päivänä olin rukoilemassa, kun isä tuli yhtäkkiä sisään. Hän yllätti minut niin sanotusti housut kintuissa alttarin ääreltä. Häkellyin niin, että purskahdin itkuun. Rauhoituin vasta, kun isä oli riittävästi vakuutellut, ettei ollut syytä itkeä eikä rukoilemisessa ollut mitään pahaa.

Nykyään tapaus tuntuu sekä liikuttavalta että huvittavalta. Mieheni mielestä se on kuin suoraan jostain pyhimyslegendasta. Siinä missä muut lapset jäävät kiinni pornolehtien katselusta, tämä valittu lapsi lehteili vain Päivän Tunnussanaa.

En tiedä, johtuiko reaktioni siitä, että olin kuullut isän esittävän hieman uskontokriittisiä mielipiteitä ja pelkäsin hänen nyt pitävän minua typeränä. Lapsethan yleensä tulkitsevat vanhempiensa puheita itseään koskeviksi silloinkin, kun vanhemmat tarkoittavat vallan muuta. Nolostuminen voi kuitenkin kummuta myös siitä, että rukoillessaan ihminen on tavallaan paljas. Hengellisyydessä on pyhä ja yksityinen puolensa samalla tavalla kuin vaikkapa seksuaalisuudessa.

Suomalaiset ovat tottuneet ajattelemaan, että uskonto on yksityisasia. Herätyskristillisissä piireissä asia ymmärretään toisin. ”Pää pystyyn, näytä värisi! Pää pystyyn, kerro uskosi”, lauletaan tutussa hengellisessä laulussa.

Oma näkemykseni sijoittuu jonnekin edellisten välimaastoon. Minusta on hullua puhua uskosta vain yksityisasiana tai esimerkiksi vaatia, että politiikkaa ja uskontoa ei sekoiteta. Jos usko on ydin, joka lävistää ihmisen koko olemuksen, miten hän voisi irrottaa sen itsestään? Hän voi toki olla puhumatta uskostaan, mutta se vaikuttaa silti hänen tekoihinsa ja ajatuksiinsa.

Toisaalta uskoon liittyy myös yksityinen puolensa, Jumalan ja ihmisen välinen henkilökohtainen kohtaaminen: ”mene kammioosi ja sulje ovesi ja rukoile Isääsi, joka on salassa”.

***

Varhaisesta harrastuneisuudestani huolimatta olen omasta mielestäni huono rukoilija. Tuntikausia kestävät rukouskokoukset kauhistuttavat minua. Käsi puutuu koholla pitämisestä ja ajatus harhailee. Jos rukoilen ääneen, en haluaisi toistaa fraaseja, mutta mitä  muuta sitten sanoisin? Miten sanoa sama asia niin monella eri tavalla, että rukous kestää edes muutaman minuutin?

Vaikka on tiedossa, ettei meitä kuulla monisanaisuutemme tähden, monisanaisuus on muodostunut ihanteeksi. Tämä tulee selvimmin näkyviin silloin, kun joku jättää odotukset täyttämättä. Erästä ystävääni pyydettiin kerran siunaamaan matka, jolle joukko ihmisiä oli lähdössä. ”Herra, siunaa tämä matka. Aamen”, hän sanoi. Muut näyttivät hetken pöllämystyneiltä. Olihan se rukous, muttei kirjoittamattoman kaavan mukainen.

En suinkaan vastusta sanoja, sitä älköön kukaan luulko. Nehän ovat rakkaimpia työkalujani, ja etenkin esirukouksen yhteydessä niillä on myös sielunhoidollinen merkitys sille, joka kuulee puolestaan rukoiltavan. Yksityisessä rukouksessa minulla vain on usein hyvin vähän sanottavaa. Tunnen itseni kykenemättömäksi määrittelemään Jumalaa, ihmisiä ja ihmisten ongelmia; haluaisin vain päästä Jumalan lähelle. Niinpä viihdynkin parhaiten hiljaisen rukouksen tilaisuuksissa.

Kun kaksi ihmistä tuntee toisensa läheisesti ja on syvästi kiintynyt toisiinsa, he voivat toisaalta puhua mistä vain ja toisaalta istuskella hiljaa yhdessä, ilman että vaitiolo tuntuu vaivaannuttavalta. Ehkä näin voi olla myös ihmisen ja Jumalan suhteessa.


Säde Loponen


48/2016

PääkirjoitusSuomen itsenäisyyspäivää vietetään 6. joulukuuta vuonna 1917 tapahtuneen itsenäistymisen kunniaksi. Tätä merkittävää päivää juhlitaan tänäkin vuonna monin perinteisin menoin. Siniristilippu nousee sal...
Miten onHyvinkään ja Imatran helluntaiseurakunnissa on vastikään koettu herätystä, jossa yhteensä vähintään 150 henkilöä on ilmaissut haluavansa Jeesuksen elämänsä Herraksi

Molemmissa tapauksissa valta...
MuutLauluja-evankelista Nina Åström vastasi syksyllä julkaistussa elämäkertakirjassaan kuulijoidensa esittämiin kysymyksiin. Kysymyksiä tehneiden kesken arvottiin lahjapaketti, joka sisältää Aikamedian ju...
UutisetLähetystyössä tarvitaanuutta näkyä lähteä ja lähettää, ja tähän pyritään vastaamaan jälleen ensi maaliskuussa järjestettävässä Tellus-lähetyskonferenssissa. Konferenssin isäntänä toimii tämän vuoden t...
UutisetKirkon kannalta pahin skenario olisi sellainen, että siitä eroavat ensi vuonna sekä ne, jotka pitävät piispojen ja kirkon kantaa liian vanhanaikaisena, että ne, jotka pitävät kirkkoa liian liberaalina...
UutisetTurun tuomiokirkossa on otettu käyttöön mobiilisovellus, jonka avulla voi katsella, millaisia muutoksia uskonpuhdistus aiheutti kirkkoon ja kansan elämään. Asiasta uutisoi YLE.

Sanan seppä -sov...
UutisetRaamattu lupaa, että Jumala ei muutu, vaikka maalliset lait ja hengelliset tilanteet muuttuvat.

Näin totesi Venäjän Helluntaikirkon Karjalan piispa Fjodor Akimenko Suomen helluntaiseuraku...
UutisetValko-Venäjän, Ukrainan, Bulgarian ja Unkarin oppimattomista romaneista on kasvamassa pyhä- ja esikoulujen opettajia.
UutisetItä-Euroopassa romanilapset kohtaavat kaltoinkohtelua ja syrjintää. Fida ja helluntaiseurakunnat tekevät työtä heidän oikeuksiensa hyväksi.
UutisetKristittyjä ei ole kutsuttu näyttämään juutalaisille tietä pelastukseen ja Jumalan luokse, linjasi Saksan suurin protestanttinen kirkkoliitto EKD synodaalikokouksessaan.

Kahdestakymmenestä lute...
UutisetSeurakunnat, jotka ovat teologisesti konservatiivisia ja joissa kannatetaan Raamatun kirjaimelliseen lukemiseen perustuvia uskonkäsityksiä, kasvavat opillisesti liberaaleja seurakuntia nopeammin, ilme...
UutisetLähes seitsemän vuotta vankilassa ollut baptistiuskova on vapautettu vankilasta Uzbekistanissa. Alun perin kymmeneksi vuodeksi vankeuteen tuomittu Tohar Haydarov, 33, päästettiin ehdonalaiseen vapaute...
MielipideOletko sinä yrittänyt itsemurhaa? Entä onko joku läheisesi yrittänyt tai tehnyt itsemurhan?

Teen aiheesta käytännöllisen teologian pro gradu -tutkielmaa Itä-Suomen yliopistoon. Kerään omaisten...
MielipideOletko koskaan ajatellut tervehtimisen merkitystä ja sitä, mitä yleensäkin toisen ihmisen aito huomioiminen saa aikaan lähimmäisen elämässä?

Omasta kokemuksestani voin kertoa, että tervehtimise...
MielipideKristillisessä mediassa ja laajemminkin näytetään skeptikko-nimitystä käytettävän epäuskonsa tunnustavista. Alkuperäinen skeptisismi on kuitenkin tietämättömyyden tunnustamista.

Skeptisismin pe...
MielipideRV-lehtemme puuttuu vain harvoin politiikkaan. Nyt kun on valittu maailman vaikutusvaltaisin johtaja, on ymmärrettävää, että siitä on kirjoitettu myös RV:ssä.

Yllättävää on ollut se, että kirjo...
MielipideMerkittävin raamatullinen sota lähes kahteen vuosituhanteen oli kuuden päivän sota kesäkuussa 1967, jolloin Jerusalem valloitettiin kokonaan Israelille. Tämä sota sisältää Suomen osalta erikoisen mutt...
KolumniPuhuvat itsetunnosta. Siitä, joka suomalaisilla on huono, heikko ja peräti hukassa. Siksi me täällä Pohjan perillä puhumme korkeintaan pakkoruotsia emmekä esimerkiksi amerikkaa tai ranskaa. Siksi emme...
MuutRaamattu ohjaa vaalimaan kaikkien ikäryhmien keskinäistä yhteyttä. Tämän pitäisi näkyä myös seurakunnan jumalanpalveluksissa.
PakinaAlakouluikäisenä kiinnostuin rukoilemisesta. Olin oppinut äidiltä Isä meidän -rukouksen, mutta halusin viedä homman seuraavalle tasolle. Kokosin jakkaralle kotialttarin ja asettelin sille kaikki aihep...
MuutSinikka Sandberg, Porin-mummu, asustelee omakotitalossaan ja toivottaa jälkikasvunsa iloisena tervetulleeksi, olivatpa tulijat läheltä tai kaukaa. Mummussa asuu ilo ja rauha yhtä aikaa ja viisaus, jok...
MuistolleMonet halusivat osansa formulalääkärin suosiosta.
PuheenaiheKovia kokenut pieni romanityttö on elävä esimerkki Fidan viemän avun vaikutuksesta.
PuheenaiheMauri Tiittanen on esimerkki siitä, että yhdeksänkymppisenäkin voi palvella lahjoillaan.
UutisetAito kristillinen isänmaanrakkaus torjuu tiukan nationalismin ja antaa tilaa eri kansallisuuksille, kulttuureille ja uskonnoille, Suomessa vieraillut brittiasiantuntija muistuttaa.
PikavisiittiTansaniassa lapsuutensa viettänyt Mika Karjalainen on kotiutunut Savoon. Suomalaisessa kulttuurissa hän arvostaa erityisesti ihmisten rehellisyyttä ja vaatimattomuutta.

Työskentelen projektiass...
MuutLuterilainen pastori Tapio Syrjätie ei olisi lähtenyt ”valtakunnan hommiin” ilman armolahjoja (Uusi Tie 46/16).

Saarnaa valmistellessaan hän rukoilee sekä ymmärrettävästi että kielillä. Inspira...
MuutTenorilaulajat Lasse Riutamaa ja Reijo Ikonen tietävät vuosikymmenten kokemuksellaan, mitä klassisen musiikin esittäminen vaatii.
Ristin Voiton verkkosisältö nyt Ajassa-lehdessä – diginäköislehti päivittyy toistaiseksi tutulle paikalle ristinvoitto.fi:hin
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan