"Ankunda - hän rakastaa meitä"

Heidi Söderlund sai nimen Afrikassa

hetyskutsua. Nuorten tiet kohtasivat, ja yhteinen palvelu Afrikassa on jatkunut jo yli 40 vuotta. Kuva: Söderlundin kotiarkisto.
hetyskutsua. Nuorten tiet kohtasivat, ja yhteinen palvelu Afrikassa on jatkunut jo yli 40 vuotta. Kuva: Söderlundin kotiarkisto.


Joskus paluu Afrikkaan on tuntunut enemmän lomalta kuin lomajakso Suomessa.Lähetystyöntekijä Heidi Söderlund vietti miehensä Pertin kanssa pari aktiivista kesäkuukautta Suomessa. 

Pariskunta sai paljon palautetta aivan tuntemattomiltakin lukijoilta viime vuonna ilmestyneestä Afrikka valitsi minut -kirjasta. Kirjan avulla saa käsityksen myös Heidi Söderlundin elämänvaiheista, vaikka se varsinaisesti onkin elämäkerta hänen puolisostaan. 

Lähettipariskunnan elämäntyö Afrikassa jatkuu yhä, vaikka kummankin eläkkeelle jääminen alkaa pian olla ajankohtaista.

Vanhat tavat vaivaavat

Heidi Söderlund hoitaa Ugandassa Fida Internationalin kummilapsitoiminnan yhteyksiä kummien ja lasten välillä. Hän myös tapaa lapsia ja perheitä, tarkkailee koulunkäynnin onnistumista ja valitsee lapsia kummiohjelmaan yhdessä muiden asiantuntijoiden kanssa.

Fidan toimisto sijaitsee Ugandan pääkaupungissa Kampalassa samalla aidatulla asuntoalueella kuin Söderlundien kotikin. Rakennuksessa on useita ugandalaisia työntekijöitä, kuten kirjanpitäjä sekä maaohjelmien ja kummilapsityön koordinaattoreita. Joku auttaa lasten huoltajia kehittämään toimeentulotapoja, ja toinen jakaa tietoa psykososiaalisesta avusta lapsille, huoltajille ja opettajille.

– Meillä on myös asiantuntija, joka tekee kuukautis- ja seksuaaliterveyskoulutusta. Afrikkalaisilla on paljon taikauskosta ja tietämättömyydestä kumpuavia tapoja, jotka edistävät esimerkiksi aidsin leviämistä, Heidi Söderlund kertoo.

Poika olikin tyttö

Heidi Söderlund on tyttönimeltään Joensuu. Hänen syntymäänsä voi kutsua ihmeeksi. Tornion kaupunginsairaalan ylilääkäri ei uskonut, että lapsi syntyisi elävänä saati terveenä. Hän oli jopa koettanut keskeyttää raskauden. Kyseessä oli mahdollinen kohdun ulkopuolinen raskaus, jossa äidinkin henki oli vaarassa. Vanhemmat Paavo ja Anja Joensuu pyysivät Jumalalta, että lapsi olisi terve ja äiti saisi pitää henkensä.

Lapsi syntyi vauhdikkaasti kesällä 1956 sairaalan pimeässä tuulikaapissa, sillä salama oli iskenyt talon sähkölaitteisiin. Lääkäri totesi, että Luoja varjeli niin, että syntyi terve poika.

– Ensimmäisenä iltana kotona selvisi, että olinkin tyttö. Syntymätodistukseni piti kirjoittaa uudelleen.

Kun sydän pysähtyy

Puolen vuoden ikäisenä vauva sairastui kovaan kuumeeseen. Eräänä yönä vanhemmat totesivat järkyttyneinä, että tämän sydän oli pysähtynyt. He soittivat heti uskoville vanhemmilleen ja kertoivat tyttären kuolleen. Isänisä sanoi: ”Ei Heidi ole kuollut, häneen palaa elämä nyt.” Samassa tytön pieni olemus alkoi reagoida, sydän sykkiä ja väri palautua kasvoille.

– Myöhemmin Viljo-pappa kertoi, että juuri ennen puhelua hänelle oli näytetty kolmiosainen ilmestys minun elämästäni. Yksi osa oli se, että tulen tekemään aikuisena lähetystyötä Afrikassa.

Elämän tarkoitusta etsimässä

– Lähdin 19-vuotiaana evankelistaksi Pohjois-Karjalaan, jossa ihmiset olivat hyvin konservatiivisia. Jouduin luopumaan farkuista, pukeutumaan mekkoon ja laittamaan nutturan, Heidi Söderlund muistelee huvittuneena.

Hän vuodatti sydäntään kirjeessä vanhemmilleen – ja Jumalalle: ”Miksi olen täällä? Mihin Herra tarvitset ja koulutat minua? Mikä on minun elämäni tarkoitus? Olenko huono evankelista, jos tahdon puolison, lapsia, kodin?”

Toisaalla Pertti Söderlund -niminen Afrikassa lähetyslapsena varttunut nuorukainen rukoili, että löytäisi armeija-aikanaan Suomesta vaimon, jolla on lähetyskutsu. Näin tapahtuikin. Häitä vietettiin kesällä 1977 Lahdessa. Seuraavan vuoden joulukuussa pariskunta siunattiin Helsingin Saalem-seurakunnassa lähetystyöhön Keniaan. Nuori rouva sopeutui nopeasti Sabatian appelaan, jossa ensimmäinen yhteinen koti sijaitsi.

– Esikoistyttäremme syntyi vuonna 1980. Häneltä puuttui osa oikeasta kädestä. Tuo vamma avasi silmämme näkemään Itä-Afrikan vammaisten lasten hädän. Aloitimme seitsemän vuotta kestäneen vammaisille tarkoitetun koulun, Daisy Special Schoolin, rakentamisen Kakamegaan.

Perhe kasvoi sittemmin vielä kahdella tyttärellä. Väliin mahtui myös erittäin raskas kokemus poikavauvan menetyksestä.

Kummilapsityön tulokset näkyvät

Perhe muutti Keniasta Ugandaan parikymmentä vuotta sitten. Ugandassa Heidi Söderlund on työskennellyt Fidan kummilapsiohjelmassa muun muassa orpolasten ja entisten lapsisotilaiden parissa. 

Kovia kokeneet nuoret sanovat hänen olevan yksi heistä, kuin äiti. Hän on saanut myös nimen Ankunda, ”hän rakastaa meitä”. 

– Kierrän mielelläni mukana saarnamatkoilla, vaikka tiet ja olosuhteet ovat välillä todella haasteellisia.

– Saan naisena helposti kontaktin sikäläisiin naisiin. Kehotan heitä kehittämään lahjojaan muuallakin kuin pellolla ja keittiössä. Kannustan pastoreiden vaimoja astumaan miestensä rinnalle, eikä vain pysyttelemään näkymättömissä. Näytämme sikäläisille esimerkkiä myös tunteiden osoittamisesta ja keskustelemisesta.

Söderlundien maastoauton tavaratilassa on paluumatkalla monesti jostakin maalaiskylästä lahjaksi saatuja kanoja tai vuohia. Niistä valmistuu myöhemmin juhla-aterioita. 
Fidan työn tulokset Ugandassa näkyvät Heidi Söderlundin laatimissa kummikirjeissä. Viimeisimmässä hän kertoo: ”Käydessämme läpi viime vuoden todistuksia saimme iloksemme todeta, että monien arvosanat olivat nousseet. Vähemmän on enää niitä, jotka joutuvat kertaamaan luokan. Lasten ja huoltajien kannustaminen on tuottanut tulosta. Iloitsemme myös niistä monista nuorista, jotka valmistuivat yliopistoista, korkeakouluista ja ammattikouluista.”

Perhe eri maanosissa

Lähettiperheiden kotimaan lomat ovat olleet varsinkin menneinä vuosina usein aktiivista kokousten pitoa kannattajaseurakunnissa ja muualla. Joskus paluu kentälle on tuntunut enemmän lomalta kuin kotimaan jakso. 

Söderlundien pari kuukautta Suomessa kuluivat sukulaisia ja ystäviä tavatessa, Paavo Joensuun 90-vuotisjuhlia järjestäessä sekä oman terveyden hoitamisessa. 
Lähettäjäseurakunta Helsingin Saalem halusi myös nähdä pitkäaikaisia lähettejään.

– Tyttäremme asuvat perheineen jokainen eri maanosissa. Saimme heidät kaikki tänä kesänä koolle. Se on harvinaista herkkua. Kahdeksannen lapsenlapsen syntymää odotetaan näinä aikoina, iloinen isoäiti kertoo.

Hän ihmettelee joka kerta Suomessa kauppojen tavaravalikoimia. Esimerkiksi juustojen runsaus on hämmentävää. Kesänautintoihin kuuluu myös perisuomalainen mökkeily ja mato-ongella käynti. Ainoastaan kotimaan kesän kylmyys on epämiellyttävää tropiikkiin tottuneelle naiselle.

– Alamme pian olemaan eläkeiässä, mutta toivomme molemmat, että voisimme vielä jatkaa rakastamaamme työtä Afrikassa jaksamisemme puitteissa. Ikä on tuonut meille terveydellisiä haasteita, Heidi Söderlund pohtii.

Teksti: Kirsi-Klaudia Kangas



Lukijalta
40/201

Lukijalta22.3.2024 | Olen kiitollinen, että maakuntalehdissämme on auennut toistuvasti tilaa Raamatun sanomaa korostaville kirjoituksilleni. Usein ne sivuavat yhteiskunnallisia haasteita, unohtamatta ikuis...
LukijaltaIhmisten puheissa toistuvat usein ilmaisut kuten ”Kuolema kuittaa univelat” tai ”Haudassa saa sitten levätä”. Ne ovat tavallisia tapoja vältellä ajatusta kuolemanjälkeisestä elämästä ja vaeltaa va...
Lukijalta21.11.2023 | Helluntaikirkon oppikäsityksessä Jeesuksen paluusta ei ole enää vain yhtä tulkintamallia. Jeesuksen paluusta itsessään ollaan varsin yksimielisiä, mutta seurakunnan tempauksen ajoituk...
Lukijalta24.10.2023 | Iso Kirja on hehkuttanut tänä vuonna Opisto omaksi -teemaa. Sen tavoitteena on, että seurakunnat ja niiden jäsenet ottaisivat ja kokisivat entistä enemmän omistajuutta yhteisestä opis...
LukijaltaApostoli Paavali ei tahtonut pitää Roomassa asuvia veljiä tietämättöminä ”tästä salaisuudesta, että Israelia on osaksi kohdannut paatumus – hamaan siihen asti, kunnes pakanain täysi luku on sisäll...
Lukijalta(20.3.2023) Tammikuussa seurakuntamme johtajisto sai ihmetteleviä yhteydenottoja koskien paikallista Turvallinen seurakunta -lausuntoa, jossa olemme osallisena. Siinä oli virheellisesti na...
Lukijalta(6.3.2023) Uudet hyvinvointialueet aloittivat vuoden alusta. Kotiin saamamme esitteen mukaan uuden hyvinvointialueen keskeinen tehtävä on ”hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden edistäminen yht...
LukijaltaTranslain uudistaminen vietiin eduskunnassa maaliin 1.2.2023 äänin 113–69. Lain mukaan jokainen täysi-ikäinen kansalainen voi vaihtaa sukupuolensa pelkkänä ilmoitusasiana. Korjausleikkauksia ja lä...
LukijaltaOikeaoppisuuden tarve on ihmiselle ominaista ja johtuu osin siitä, että se on eräs turvallisuuden tunnetta ruokkiva väline. Uskon kysymyksissä oikeaoppisuuden tarve on hälyttävän suuri. Osasyynä s...
Lukijalta(27.12.2022) Silmiini sattui erään teologin lehtikirjoituksen otsikointi: ”Ateisti, joka tuntee Jumalan?” Kysymysmerkin kanssakin toteamus on absurdi. Ateisti kieltää Jumalan olemassaolon ja kaike...
Lukijalta(22.11.2022) Kun tulin aikoinani uskoon, sain näyn hengellisestä työstä. Se oli määrittelemätön pakottava tarve olla jotenkin hyödyksi Jumalan valtakunnassa. Tämä tarve on ollut läpi uskossa oloaj...
LukijaltaPaimen Plus -lehden kesäkuun numeron talouspalstalla olleessa kirjoituksessa kerrottiin seurakuntien lämpölaskujen noususta viime talvelta. Sama suunta näyttää jatkuvan myös tulevana talvena. Kerr...
LukijaltaJeesus joutui usein herättelemään kuulijoitaan. Tässä muutamia otteita Jeesuksen sanoista: ”Ettekö käsitä? Kuinka te ette käsitä, etten minä puhunut teille leivästä?” Niin hän sanoi heille: ”Ettek...
LukijaltaYhdysvalloissa korkein oikeus kumosi kesäkuussa vanhan ns. Roe vs Wade -nimellä tunnetun, aborttioikeuden turvanneen ennakkopäätöksen. Näin se teki sen, minkä kokeneiden ja laintuntevien tuomareid...
LukijaltaSanan- ja uskonnonvapaus ry (SUV) on osoittanut tarpeellisuutensa kansan keskuudessa. Kesäkuussa 2021 perustettu yhdistys on saanut aatteensa taakse jo yli 1 000 jäsentä ympäri Suomea.
Yh...
LukijaltaHesekielin kirjan luku 33 kertoo sielunhoitajan ja profeetan vastuusta. Toisesta jakeesta löytyvät puhuttelevat sanat: ”Jos minä annan miekan tulla maan kimppuun ––.” Nykyiset aseet eivät ole miekkoja...
LukijaltaLähetyspastori Markku Karjalaisen mukaan Uusi testamentti opettaa seurakunnan johtavan pastorin ja vanhimman viran kuuluvan miehille. Raamatussa sanotaan, että vanhimman virkaan tulee valita ”yhde...
LukijaltaKansallisen veteraanipäivän aikana (27.4.), kun uutiset kertovat Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistön potevan koronan jälkeen keuhkokuumetta, olen pohtinut, kuinka tärkeää on, että maamme...
LukijaltaRisto Karhu esitti Ristin Voitossa 17 kysymyksen: ”Jeesuksen paluu – ennen suurta ahdistusta?” Kirjoitus keskittyi ensisijaisesti odottamamme tempauksen ajankohdan pohdintaan. Mielestäni Risto Kar...
LukijaltaLänsimaiden kristittyjen piirissä on laajalti käsitys, että seurakunnan salainen tempaus tapahtuisi ennen suurta ahdistusta. Etenkin vapaiden suuntien käsitykseen on paljolti vaikuttanut Vilho Har...
LukijaltaJumala ilmoittaa itsensä Raamatun Sanan kautta mutta myös kansojen vaiheissa. Erityisen selvästi tämä ilmenee Israelin kansan historiassa ja nykyhetkessä.
Suomen kansan eri vaiheissa olem...
LukijaltaKiitos Reijo Mänttärille palautteesta (RV 9/22) kirjani erään luvun pohjalta tehtyyn artikkeliin. Tila ei riitä palautteen seikkaperäiseen käsittelyyn, mutta teen joitain yleisiä huomioita. ...
LukijaltaPuheessaan Korneliuksen talossa apostoli Pietari tahtoi sitoa uudet opetuslapset herätyksen alkuperään. Siksi hän sanoo: ”– – sen sanan, joka lähtien Galileasta on levinnyt koko Juudeaan, sen kast...
LukijaltaLehden emerituspäätoimittaja Leevi Launonen pohdiskeli kasvatustieteen asiantuntijana syvällisesti ihmisen persoonaa (RV 5). Hän toteaa ihmisen luonteen kasvamisen jääneen taka-alalle 1900-luvun l...
LukijaltaPitkittynyt poikkeusaika on kuormittanut lapsiperheiden arkea, typistänyt tärkeitä vertaistukiverkostoja ja kaventanut seurakuntayhteyttä. Lasten hengellinen kasvatus on jäänyt pitkälti vanhempien...
LukijaltaHyvin usein puhutaan pettäjä Jaakobista tai siitä, kuinka Jaakob petti veljensä. Ovatkohan nämä ajatukset koko totuus?
1. Moos. 25:21,23: ”Iisak rukoili Herraa vaimonsa puolesta, sillä tä...
LukijaltaVastine Kalevi Marinille – "Ekumeniaa ei tarvitse pelätä"

Ristin Voitossa 46 oli Kalevi Marinin mielipidekirjoitus, joka kommentoi Ristin Voitossa 41 julkaistu...
LukijaltaRistin Voitossa 41 oli hätkähdyttävä artikkeli Helluntailaisena ekumeniaa vahvistamassa. Petri Mäkilä sanoittaa siinä teologian toht...
LukijaltaSuomessa on viime vuosien aikana kyseenalaistettu kristillisiä arvoja. Raamatun mukaista uskoa tunnustavat kokevatkin, että kaikkea muuta suvaitaan paitsi kristillisiä arvoja.
Kuitenkin e...
LukijaltaLehden sivuilla on jälleen käyty keskustelua naisen asemasta. RV:n numerossa 41 Hannu Kangasniemi esitti miehen ja naisen välisen hierarkian olevan osa Jumalan asettamaa järjes...
LukijaltaRistin Voitossa 30–31 oli kirjoitus kalvinismista. Näkemys miehen ja naisen erilaisista sukupuolisidonnaisista rooleista perheessä ja seurakunnassa nousi esiin yhtenä jäsenille tärkeänä näkök...
LukijaltaKesän päivityksiä, uutisia ja mainoksia lukiessa mieleen on noussut kysymys: Onko sellainen paradoksi mahdollista, että voin olla ihmisoikeuksien ja solidaarisuuden puolella ja samaan aikaan kriti...
LukijaltaSuurella mielenkiinnolla, jännityksellä, rakkaudella ja ilolla tartuin Evankelistakoti elää -kirjaan. Jokainen kirja, joka kertoo helluntaiherätyksen alkuajoista Suomessa, sen toiminnast...
LukijaltaOlen kuullut joidenkin väittävän, etteivät uskovat joudu viimeiselle tuomiolle. Silloin tarkoitetaan ns. erillistä ylöstempausta, joka on erotettu ylösnousemuksesta viimeisenä päivänä. Kuitenkin t...
LukijaltaNettikonferenssissa näki paljon mielenkiintoisia vastauksia otsikon kysymykseen. Laulu- ja soitinyhtye Exit sai paljon myönteistä palautetta. Monet pitivät sen esiintymistä jopa koko tapahtuman pa...
LukijaltaPaljolla kirjantekemisellä ei ole loppua. Ristin Voitossa on kirja-arvioita, joista toiset ovat hyviä ja rakentavia uskoamme ajatellen, toiset ovat sitten vähemmän hyviä. Markus Maj...
LukijaltaRistin Voitto -lehden pääkirjoituksessa (12/21) Waltteri Haapala korostaa pastorien johtajuutta ja heidän kunnioittamistaan sangen voimakkaasti. On toki tärkeää, että pastorit saavat heille kuuluv...
Ristin Voiton verkkosisältö nyt Ajassa-lehdessä – diginäköislehti päivittyy toistaiseksi tutulle paikalle ristinvoitto.fi:hin
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan