Elämänä lähetystyö

- Me unelmoimme Euroopasta, jossa seurakunnat ovat eläviä ja yhteiskunnallisesti vaikuttavia, Veera ja Daniel Hug sanovat.
- Me unelmoimme Euroopasta, jossa seurakunnat ovat eläviä ja yhteiskunnallisesti vaikuttavia, Veera ja Daniel Hug sanovat.

Tapaan Veera ja Daniel Hugin Unkarissa Fidan lähettipäivillä, jossa he näkevät toisensa viikon erilläänolon jäl­keen.

 

– Onneksi on olemassa puhe­lin, Skype ja WhatsApp, Veera naurahtaa.

 

– Menimme itse asiassa kihloi­hinkin Skypessä. Ja kun menim­me naimisiin, asuimme osittain eri mantereilla.

 

Etäkommunikointi on paris­kunnalle edelleen osa arkea, sillä työ vie molempia usein ulkomail­le. Nykyään Hugit asuvat Sak­sassa, jossa he palvelevat työnsä ohella myös seurakunnan istutus­projektissa Wuppertalissa.

 

– Olemme molemmat pionee­rihenkisiä ja kokeilemme mielel­lämme uutta. Haluamme nähdä, mitä Jumala on varannut meil­le. Pidämme molemmat vierais­ta, hyvästä ruuasta, vaihtelusta ja matkustamisesta, Daniel Hug ker­too.

 

– Ihmisinä olemme myös eri­laisia ja täydennämme toisiam­me. Minä nautin Lapin hiljaisuu­desta, ja Veera on onnellisimmil­laan sosiaalisissa tilanteissa.



Vetelistä maailmalle

Veera Hug toteuttaa kutsumus­taan Euroopan sydämessä. Elä­mänsä aikana hän on tehnyt tie­toisia valintoja ja tavannut monia rohkaisevia ihmisiä, mutta juuret lähetystyöhön löytyvät jo vuosi­kymmenten takaa.

 

– Isoisäni Eugen Kainu palveli lähetystyöntekijänä Etiopiassa, ja lapsuudessani lähetystyöstä pu­huttiin paljon. Se oli normaali osa perheemme arkea, Veera kertoo.

 

Hänen hiljattain edesmennyt mummonsa oli yksi Vetelin hel­luntaiseurakunnan perustajajäse­nistä, ja ennen omaa rukoushuo­netta Vetelin helluntaiseurakunta kokoontui Veeran äidin lapsuu­denkodissa. Myös Veeran omas­sa kodissa majoitettiin usein saar­naajia ja lähetystyöntekijöitä.

 

– Heidän kuuntelemisensa tuki omaa kutsumustani. Vanhempie­ni vieraskirjoista löytyy yli 7 600 kirjattua vierailua ja 29 eri maas­ta tulleen kahden tuhannen vie­raan nimet, joista yli 200 on ollut hengellisen työn tekijöitä – useat heistä lähettejä.

 

Kahdeksanvuotiaana Veera oli kerran mukana lähetyskokouk­sessa, jossa puhui Kiinassa toiminut suomalaislähetti. Tuona il­tana pienen tytön elämän suun­ta selkisi.

 

– Muistan silloin luvanneeni Jumalalle, että hän saa tehdä elä­mälläni, mitä haluaa. Siitä lähtien tiesin Jumalan kutsuneen minut lähetystyöhön, Veera muistelee.

 

Hän kiittelee Vetelin-Halsuan helluntaiseurakunnan kannusta­vaa ilmapiiriä, joka on ollut vai­kuttamassa nuorena alkaneeseen lähetysuraan.

 

– Myös aktiot ja lähetystapah­tumat olivat kutsua vahvistavia kohokohtia. Nuorten ryhmälläm­me oli koko ajan jokin lähetyspro­jekti menossa, jonka hyväksi jär­jestimme myyjäisiä tai kahvituk­sia seurakunnassa.



Sydämelle laskettiin Eurooppa

Veera Hug luettelee useiden ih­misten nimiä, jotka ovat liittyneet jollakin tavalla hänen elämän­sä tärkeisiin risteyskohtiin. Las­se Kangassalo, Kalevi Kulon­pää, Veikko Manninen, Mark­ku ja Johanna Ovaska, Riku ja Ruut Turunen, Arto Hämäläi­nen, Daniel Costanza sekä mo­net muut ovat olleet hänen elä­mälleen iso siunaus.

 

– Vietin 16-vuotiaana kesää Tu­rusilla Itävallassa. Muistan, kuin­ka olin siellä kerran lenkillä ja pol­vistuin maissipeltojen keskellä rukoilemaan Euroopan puoles­ta. Sen jälkeen asiat ovat vyöry­neet eteenpäin. Ja viime vuosina Jumala on lisännyt taakkaa koko maailman lähetystilanteesta.

 

Veera Hug valmistui vuonna 2008 opettajaksi Oulun yliopiston kansainväliseltä linjalta. Samana vuonna Oulun ja Veteli-Halsuan helluntaiseurakunnat lähettivät hänet lähetysharjoitteluun Sak­saan Ovaskan perheen luokse 18 kuukaudeksi. Lisäksi Veera osallistui Euroopan helluntailiikkei­den lähetysjärjestön Pentecostal European Mission (PEM) järjes­tämälle lähetyskurssille. Helmi­kuussa 2008 Jumala johti nuoren naisen myös helluntailiikkeiden nuorisotyöverkosto PEFYn halli­tuksen jäseneksi ja sihteeriksi, ja saman vuoden lopulla Fidan toi­minnanjohtaja Arto Hämäläinen pyysi häntä palvelemaan PEMin koordinaattorina.

 

IK-opiston lähetyslinjan Vee­ra kävi vuonna 2010, ja sen jäl­keen hän palveli Belgiassa PEMin ja PEFYn toimistolla. Teologi­an opintonsa kutsumustietoinen nainen sai päätökseen 2014. Nyt hän sanoo toipuvansa kahden pe­räkkäisen opintoputken aiheutta­masta kirjaähkystä.

 

Veera Hug palvelee nykyisin PEMin operatiivisena johtajana. Lisäksi hän koordinoi Saksassa Youth Kairos -työtä sekä teltante­kijälähettien koulutusta yhdessä miehensä ja tiimin kanssa.

 

 

– Olen myös saanut olla raken­tamassa Suomen helluntaiseu­rakuntien ja Fidan uutta IMU-lä­hetysnäkyä, ja olen sen toteutta­misesta todella innoissani. Uusia seurakuntia, lähetystyön monin­kertaistamista ja uuteen sukupol­veen panostamista – siinä on tu­levaisuus!



”Haluamme nähdä seurakuntien moninkertaistuvan”

Veeran puoliso Daniel Hug toi­mii teltantekijälähettinä, eli hän tekee työtä paikallisessa yrityk­sessä ja elää samalla todeksi lä­hetyskäskyä. Yhdessä pariskunta palvelee myös ChristusGemeinde-seurakunnan uuden toimipisteen vastuutiimissä. ChristusGemein­de on nykyisin yksi Saksan kasva­vimpia helluntaiseurakuntia.

 

– On innostavaa, että ihmisiä tulee viikoittain uskoon sen kai­kissa toimipisteissä, Hugit iloit­sevat.

 

Entä mikä on se näky, joka pi­tää heitä liikkeessä ja saa heidät yhä uudelleen innostumaan?

 

– Haluamme nähdä, että mah­dollisimman monet voisivat sydä­mestään palvella Jumalaa yli kult­tuurirajojen ja erityisesti niiden kansanryhmien keskuudessa, jot­ka ovat vähiten saavutettuja.

 

– Me unelmoimme Euroopas­ta, jossa seurakunnat ovat eläviä ja yhteiskunnallisesti vaikuttavia. Haluamme nähdä seurakuntien moninkertaistuvan ja uusien seu­rakuntien syntyvän.



Lähetystyön ankeus ja ihanuus

Lähetystyöntekijän arjesta anne­taan helposti sosiaalisessa me­diassa romantisoitu kuva: some täyttyy usein hymyilevistä ryh­mäkuvista ja ihmeellisistä kerto­muksista.

 

– Todellisuus on myös muuta, Hugit tietävät.

 

– Tämä on paitsi elämää ihmei­den keskellä myös hyvin arkista puurtamista.

 

Veera ja Daniel ovat kutsumus­tiellään luopuneet monista asiois­ta. Läheisimmät ystävät, perhe ja suku asuvat Suomessa, Etelä- Saksassa ja eri maissa. Eikä heillä Saksassa ole edes saunaa.

 

– Sydämemme on jaettu pieni­nä paloina ympäri maailmaa. Mo­net asiat, joita rakastamme, eivät ole mahdollisia juuri nyt. Välillä paineet purkautuvat kyyneleinä ja huokauksina. Ja matkalaukut puretaan joskus vasta ennen seu­raavaa reissua.

 

– Toisaalta meillä on vahva tie­toisuus siitä, että Jumalan kut­sun toteuttaminen ja jakaminen yhdessä on iso siunaus ja elämää suuresti rikastuttava asia.

 

Veeralle tärkeänä roolimallina ovat toimineet myös omat van­hemmat, Saara ja Ari Tikkakoski.

 

– Olen saanut nähdä vanhem­pieni lähetys- ja seurakuntarak­kauden myös sellaisissa tilanteis­sa, joissa perheemme elämä ei ole ollut helppoa. He ovat tuke­neet toisia ihmisiä silloinkin, kun heillä itsellään olisi ollut suurem­pi tarve. Olen nähnyt läheltä, mitä on elää rukoillen ja palaa lähetys­tulta elämän eri vaiheissa.



Lähetyskonferenssin odotuksessa

Veera Hug on yksi vuoden 2018 Tellus-konferenssin pääpuhujista.

 

– Lähetyskonferenssit ovat ol­leet myös itselleni tärkeitä virs­tanpylväitä. Jumala on siellä joh­dattanut luokseni ihmisiä, jotka ovat olleet iso siunaus elämässä­ni. Olen saanut olla konferensseis­sa myös mukana palvelemassa ja kasvaa omassa kutsumuksessani.

 

– Muistan, kuinka yläaste- ja lukioaikoinani pakkasimme Poh­janmaalta linja-autot täyteen nuoria ja lähdimme lähetyskon­ferenssiin. Nykyisin moni näistä nuorista palvelee Jumalaa lähe­tystehtävissä ympäri maailmaa.

 

Daniel Hug puolestaan osallis­tuu Tellus-konferenssiin osana Fidan teltantekijätyötä kehittävää ryhmää.

 

– Lähetystapahtumissa Juma­la sytyttää lähetysintoa. Odotan jo innolla tulevaa Tellus-konferens­sia, Daniel komppaa vaimoaan.

 

 

Juha Lehtonen

 



Lukijalta
51

Lukijalta22.3.2024 | Olen kiitollinen, että maakuntalehdissämme on auennut toistuvasti tilaa Raamatun sanomaa korostaville kirjoituksilleni. Usein ne sivuavat yhteiskunnallisia haasteita, unohtamatta ikuis...
LukijaltaIhmisten puheissa toistuvat usein ilmaisut kuten ”Kuolema kuittaa univelat” tai ”Haudassa saa sitten levätä”. Ne ovat tavallisia tapoja vältellä ajatusta kuolemanjälkeisestä elämästä ja vaeltaa va...
Lukijalta21.11.2023 | Helluntaikirkon oppikäsityksessä Jeesuksen paluusta ei ole enää vain yhtä tulkintamallia. Jeesuksen paluusta itsessään ollaan varsin yksimielisiä, mutta seurakunnan tempauksen ajoituk...
Lukijalta24.10.2023 | Iso Kirja on hehkuttanut tänä vuonna Opisto omaksi -teemaa. Sen tavoitteena on, että seurakunnat ja niiden jäsenet ottaisivat ja kokisivat entistä enemmän omistajuutta yhteisestä opis...
LukijaltaApostoli Paavali ei tahtonut pitää Roomassa asuvia veljiä tietämättöminä ”tästä salaisuudesta, että Israelia on osaksi kohdannut paatumus – hamaan siihen asti, kunnes pakanain täysi luku on sisäll...
Lukijalta(20.3.2023) Tammikuussa seurakuntamme johtajisto sai ihmetteleviä yhteydenottoja koskien paikallista Turvallinen seurakunta -lausuntoa, jossa olemme osallisena. Siinä oli virheellisesti na...
Lukijalta(6.3.2023) Uudet hyvinvointialueet aloittivat vuoden alusta. Kotiin saamamme esitteen mukaan uuden hyvinvointialueen keskeinen tehtävä on ”hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden edistäminen yht...
LukijaltaTranslain uudistaminen vietiin eduskunnassa maaliin 1.2.2023 äänin 113–69. Lain mukaan jokainen täysi-ikäinen kansalainen voi vaihtaa sukupuolensa pelkkänä ilmoitusasiana. Korjausleikkauksia ja lä...
LukijaltaOikeaoppisuuden tarve on ihmiselle ominaista ja johtuu osin siitä, että se on eräs turvallisuuden tunnetta ruokkiva väline. Uskon kysymyksissä oikeaoppisuuden tarve on hälyttävän suuri. Osasyynä s...
Lukijalta(27.12.2022) Silmiini sattui erään teologin lehtikirjoituksen otsikointi: ”Ateisti, joka tuntee Jumalan?” Kysymysmerkin kanssakin toteamus on absurdi. Ateisti kieltää Jumalan olemassaolon ja kaike...
Lukijalta(22.11.2022) Kun tulin aikoinani uskoon, sain näyn hengellisestä työstä. Se oli määrittelemätön pakottava tarve olla jotenkin hyödyksi Jumalan valtakunnassa. Tämä tarve on ollut läpi uskossa oloaj...
LukijaltaPaimen Plus -lehden kesäkuun numeron talouspalstalla olleessa kirjoituksessa kerrottiin seurakuntien lämpölaskujen noususta viime talvelta. Sama suunta näyttää jatkuvan myös tulevana talvena. Kerr...
LukijaltaJeesus joutui usein herättelemään kuulijoitaan. Tässä muutamia otteita Jeesuksen sanoista: ”Ettekö käsitä? Kuinka te ette käsitä, etten minä puhunut teille leivästä?” Niin hän sanoi heille: ”Ettek...
LukijaltaYhdysvalloissa korkein oikeus kumosi kesäkuussa vanhan ns. Roe vs Wade -nimellä tunnetun, aborttioikeuden turvanneen ennakkopäätöksen. Näin se teki sen, minkä kokeneiden ja laintuntevien tuomareid...
LukijaltaSanan- ja uskonnonvapaus ry (SUV) on osoittanut tarpeellisuutensa kansan keskuudessa. Kesäkuussa 2021 perustettu yhdistys on saanut aatteensa taakse jo yli 1 000 jäsentä ympäri Suomea.
Yh...
LukijaltaHesekielin kirjan luku 33 kertoo sielunhoitajan ja profeetan vastuusta. Toisesta jakeesta löytyvät puhuttelevat sanat: ”Jos minä annan miekan tulla maan kimppuun ––.” Nykyiset aseet eivät ole miekkoja...
LukijaltaLähetyspastori Markku Karjalaisen mukaan Uusi testamentti opettaa seurakunnan johtavan pastorin ja vanhimman viran kuuluvan miehille. Raamatussa sanotaan, että vanhimman virkaan tulee valita ”yhde...
LukijaltaKansallisen veteraanipäivän aikana (27.4.), kun uutiset kertovat Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistön potevan koronan jälkeen keuhkokuumetta, olen pohtinut, kuinka tärkeää on, että maamme...
LukijaltaRisto Karhu esitti Ristin Voitossa 17 kysymyksen: ”Jeesuksen paluu – ennen suurta ahdistusta?” Kirjoitus keskittyi ensisijaisesti odottamamme tempauksen ajankohdan pohdintaan. Mielestäni Risto Kar...
LukijaltaLänsimaiden kristittyjen piirissä on laajalti käsitys, että seurakunnan salainen tempaus tapahtuisi ennen suurta ahdistusta. Etenkin vapaiden suuntien käsitykseen on paljolti vaikuttanut Vilho Har...
LukijaltaJumala ilmoittaa itsensä Raamatun Sanan kautta mutta myös kansojen vaiheissa. Erityisen selvästi tämä ilmenee Israelin kansan historiassa ja nykyhetkessä.
Suomen kansan eri vaiheissa olem...
LukijaltaKiitos Reijo Mänttärille palautteesta (RV 9/22) kirjani erään luvun pohjalta tehtyyn artikkeliin. Tila ei riitä palautteen seikkaperäiseen käsittelyyn, mutta teen joitain yleisiä huomioita. ...
LukijaltaPuheessaan Korneliuksen talossa apostoli Pietari tahtoi sitoa uudet opetuslapset herätyksen alkuperään. Siksi hän sanoo: ”– – sen sanan, joka lähtien Galileasta on levinnyt koko Juudeaan, sen kast...
LukijaltaLehden emerituspäätoimittaja Leevi Launonen pohdiskeli kasvatustieteen asiantuntijana syvällisesti ihmisen persoonaa (RV 5). Hän toteaa ihmisen luonteen kasvamisen jääneen taka-alalle 1900-luvun l...
LukijaltaPitkittynyt poikkeusaika on kuormittanut lapsiperheiden arkea, typistänyt tärkeitä vertaistukiverkostoja ja kaventanut seurakuntayhteyttä. Lasten hengellinen kasvatus on jäänyt pitkälti vanhempien...
LukijaltaHyvin usein puhutaan pettäjä Jaakobista tai siitä, kuinka Jaakob petti veljensä. Ovatkohan nämä ajatukset koko totuus?
1. Moos. 25:21,23: ”Iisak rukoili Herraa vaimonsa puolesta, sillä tä...
LukijaltaVastine Kalevi Marinille – "Ekumeniaa ei tarvitse pelätä"

Ristin Voitossa 46 oli Kalevi Marinin mielipidekirjoitus, joka kommentoi Ristin Voitossa 41 julkaistu...
LukijaltaRistin Voitossa 41 oli hätkähdyttävä artikkeli Helluntailaisena ekumeniaa vahvistamassa. Petri Mäkilä sanoittaa siinä teologian toht...
LukijaltaSuomessa on viime vuosien aikana kyseenalaistettu kristillisiä arvoja. Raamatun mukaista uskoa tunnustavat kokevatkin, että kaikkea muuta suvaitaan paitsi kristillisiä arvoja.
Kuitenkin e...
LukijaltaLehden sivuilla on jälleen käyty keskustelua naisen asemasta. RV:n numerossa 41 Hannu Kangasniemi esitti miehen ja naisen välisen hierarkian olevan osa Jumalan asettamaa järjes...
LukijaltaRistin Voitossa 30–31 oli kirjoitus kalvinismista. Näkemys miehen ja naisen erilaisista sukupuolisidonnaisista rooleista perheessä ja seurakunnassa nousi esiin yhtenä jäsenille tärkeänä näkök...
LukijaltaKesän päivityksiä, uutisia ja mainoksia lukiessa mieleen on noussut kysymys: Onko sellainen paradoksi mahdollista, että voin olla ihmisoikeuksien ja solidaarisuuden puolella ja samaan aikaan kriti...
LukijaltaSuurella mielenkiinnolla, jännityksellä, rakkaudella ja ilolla tartuin Evankelistakoti elää -kirjaan. Jokainen kirja, joka kertoo helluntaiherätyksen alkuajoista Suomessa, sen toiminnast...
LukijaltaOlen kuullut joidenkin väittävän, etteivät uskovat joudu viimeiselle tuomiolle. Silloin tarkoitetaan ns. erillistä ylöstempausta, joka on erotettu ylösnousemuksesta viimeisenä päivänä. Kuitenkin t...
LukijaltaNettikonferenssissa näki paljon mielenkiintoisia vastauksia otsikon kysymykseen. Laulu- ja soitinyhtye Exit sai paljon myönteistä palautetta. Monet pitivät sen esiintymistä jopa koko tapahtuman pa...
LukijaltaPaljolla kirjantekemisellä ei ole loppua. Ristin Voitossa on kirja-arvioita, joista toiset ovat hyviä ja rakentavia uskoamme ajatellen, toiset ovat sitten vähemmän hyviä. Markus Maj...
LukijaltaRistin Voitto -lehden pääkirjoituksessa (12/21) Waltteri Haapala korostaa pastorien johtajuutta ja heidän kunnioittamistaan sangen voimakkaasti. On toki tärkeää, että pastorit saavat heille kuuluv...
Ristin Voiton verkkosisältö nyt Ajassa-lehdessä – diginäköislehti päivittyy toistaiseksi tutulle paikalle ristinvoitto.fi:hin
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan