Yhteysevankelistat rohkaisevat lähestymään ihmisiä

Hyvän Sanoman evankeliointiverkosto tarjoaa seurakunnille tukea ja käytännön apuvälineitä. Hämeen yhteysevankelista Teemu Kaski oikealla alakulmassa yhdessä timiläisensä Erika Harjukosken kanssa. Vasemmalla alhaalla Satakunnan yhteysevankelista Tapani Tuomi (2. oik.) tiimeineen.
Hyvän Sanoman evankeliointiverkosto tarjoaa seurakunnille tukea ja käytännön apuvälineitä. Hämeen yhteysevankelista Teemu Kaski oikealla alakulmassa yhdessä timiläisensä Erika Harjukosken kanssa. Vasemmalla alhaalla Satakunnan yhteysevankelista Tapani Tuomi (2. oik.) tiimeineen.
Seurakunnilla on intoa tavoittaa uskosta osattomia, mutta monet niiden jäsenistä eivät ole löytäneet omaa tehtäväänsä. Näin arvioi Hämeen alueen yhteysevankelista Teemu Kaski  tilannetta Suomen helluntaiseurakunnissa.

Hän on yksi Hyvä Sanoma ry:n viidestätoista evankeliointityön alueellisesta vastuuhenkilöstä. Yhteysevankelistat koordinoivat työtä yhdessä seurakuntien ja Hyvä Sanoma ry:n evankelistapalvelun koordinaattorin, Helena Kärkkäisen, kanssa. Kaski on  toiminut tehtävässään kolmisen vuotta mutta on huomannut, ettei edelleenkään monissa seurakunnissa tiedetä yhteysevankelistan olemassaolosta.

– Muutamat seurakunnat ovat ottaneet yhteyttä, mutta saa tehdä aika kovan työn, että tulee tutuksi. Sekin vaikuttaa, että olen tullut uskoon ”pystymetsästä”. Täytyy olla itse aktiivinen ja  kertoa, kuka on.

Yhteysevankelistan tehtävänä on tukea alueen seurakuntien evankeliointityötä muun muassa järjestämällä koulutuksia ja auttamalla ulospäin suuntautuneiden tapahtumien järjestämisessä.

– Meihin kannattaa ottaa yhteyttä ja kertoa asioista, joiden kanssa kipuilee. Emme halua tuputtaa valmiita malleja siitä, kuinka asiat pitäisi tehdä, mutta olemme tukena, Kaski selventää.

Keskustelua musiikin lomassa


Satakunnan yhteysevankelista Tapani Tuomi aloitti tehtävässä neljä vuotta sitten käytyään Iso Kirja -opistossa järjestetyn Evankelistapolku- koulutuksen.

– Toimenkuvani tällä hetkellä on pitää Rukouspysäkki-tapahtumia Satakunnan alueella. Kokoonnumme kerran kuukaudessa lauantaisin johonkin helluntaiseurakuntaan rukoilemaan kyseisen seurakunnan ja sen paikkakunnan asioiden puolesta. Sen lisäksi rukoilemme koko Satakunnan paikkakuntien ja lähetystyön puolesta.

Tuomella on tukenaan kolmen vakituisen jäsenen aluetiimi, joka on järjestänyt muun muassa Hyvän Sanoman iltoja syksyisin ja keväisin Noormarkussa.

– Yhdessä tällaisessa illassa keväällä saimme iloita siitä, kun yksi paikkakuntalainen 79-vuotias mummeli tuli uskoon. Hän oli oman kertomansa mukaan etsinyt kuusi edellistä vuotta elämäänsä tarkoitusta. Nyt hänet on kastettu ja liitetty seurakuntaamme. Pienessä ajassa hän on saanut ihania rukousvastauksia Jumalalta, Tuomi kertoo.

Heinäkuussa Noormarkun torilla järjestettiin myös Hyvä Sanoma -tapahtuma, jossa oli koko päivän ajan tasatunnein hengellistä musiikkia.

– Samalla tarjosimme ihmisille ilmaiseksi kahvia ja lettuja sekä Hyvä Sanoma -lehtiä. Meillä oli erittäin hienoja keskusteluja hyvän musiikin lomassa.

– On aivan mahtavaa pitää tämänkaltaisia tapahtumia, kun Taivaan Isä on siunannut todella ihanilla ja luotettavilla uskon sisarilla ja veljillä, Tuomi kehuu tiimiään.

Paikka arjessa

Teemu Kasken aluetiimissä on vain yksi vakituinen jäsen, Erika Harjukoski, joka täydentää musikaalisuudellaan Kasken osaamista. Niin yhteysevankelistat kuin tiimiläisetkin tekevät evankelioimistyötä oman toimensa ohella. Poikkeuksena tästä on Lapin yhteysevankelista  Taneli Halonen, jonka alueen seurakunnat ovat palkanneet yhdessä. Tämä on ratkaisu, jota Hyvän Sanoman yhteysevankelistat toivoisivat näkevänsä muillakin alueilla;  vapaaehtoistyöntekijän voimavarat ovat rajalliset.

Kaski painottaa kuitenkin, ettei seurakuntien tule sälyttää evankeliointitehtävää pelkästään ulkopuolelta tuleville evankelistoille tai laskea liikaa suurten tapahtumien varaan. Johtajien olisi tärkeää tunnistaa ja rohkaista oman seurakuntansa evankelistoja ja antaa heille vastuuta.

– Tärkeintä olisi, että jokainen uskova löytäisi paikkansa arjessa. Kaikki eivät ole evankelistoja, mutta kaikki voivat olla Jeesuksen todistajia, jos vain sisäistävät evankeliumin ja uskovat sen voimaan. Rakkaus ja hetkeen tarttuminen ovat avaimia.

– Ihmiset ovat yllättävän vastaanottavaisia, kun he ymmärtävät, ettei kyseessä ole helluntailaisten sanoma vaan Jumalan evankeliumi.

Ihmiseltä ihmiselle

Teemu Kaski haluaakin rohkaista erityisesti pieniä seurakuntia olemaan menettämättä toivoaan siitä, että ihmisiä voi tulla uskoon nykyäänkin. Evankeliumin leviäminen vaatii kuitenkin kristittyjä, jotka eivät vain odota kirkon penkissä Jumalan voimaa vaan uskaltavat luoda ystävyyssuhteita ja niiden kautta välittää sanomaa rakastavasta Jumalasta.

– On paljon uskovia, joilla ei ole ketään ei-uskovia ystäviä. Raamatun ajatus maailmasta erottautumisesta on ymmärretty väärin. Itse uskon, että erottautuminen on olemista lähellä Jeesusta ja siitä käsin pelon voittamista niin, että uskallan kohdata uskosta osattomia ihmisiä hänen rakkaudellaan.

Teemu Kaski ja Tapani Tuomi rohkaisevat seurakuntia myös kehittämään luovia tapoja mennä sinne, missä ihmiset ovat. Tuomen perhe osallistui kesällä ystäväperheensä kanssa ulkomaanaktioon maassa, jossa evankeliumin julistaminen on kiellettyä.

– Välitimme lyhyessä ajassa evankeliumia yli sadalle ihmiselle antamalla heille lahjapaketteja, jotka sisälsivät ilosanoman heidän omalla kielellään. Kun kaikki lahjat eivät menneet, kaupungin ainut evankelinen seurakunta otti ne itselleen omaan vankeliointityöhönsä. Jumalan johdatus ja tarkka ajoitus olivat ilmeisiä, hän kertoo.

Kasken kotiseurakunnassa Nastolan helluntaiseurakunnassa on luotu yhteyksiä paikalliseen Neste-huoltoasemaan, jonka tiloissa on saatu lupa pitää jumalanpalveluksia.

– Tiedän, että monen seurakunnan taloudellinen tilanne on heikko, mutta ulos meneminen ei vaadi välttämättä isoja rahallisia satsauksia. Tarvitaan sekä rukousta että tekoja.

– Ei ole mitään mahtavampaa kuin nähdä, kun joku tulee uskoon tai paranee, Kaski painottaa. Samaa vakuuttaa Tapani Tuomi.

– Työ Herrassa ei ole turhaa.


Elina Rautio






Tukea Hyvän Sanoman koulutustapahtumista


3.9. Keski-Pohjanmaan Valloita maa! -rakentumis- ja rukouspäivä,
Kokkolan helluntaiseurakunta.

17.9. Satakunnan Valloita maa! -rakentumis- ja rukouspäivä,
Kankaanpään helluntaiseurakunta.

24.9. Pohjois-Karjalan Valloita maa! -rakentumis- ja rukouspäivä,
Joensuun helluntaiseurakunta.

15.10. Hämeen Valloita maa! -rakentumis- ja rukouspäivä,
Padasjoen helluntaiseurakunta.

15.10. Pohjois-Pohjanmaan Valloita maa! -rakentumis- ja rukouspäivä,
Haukiputaan helluntaiseurakunta.

15.10. Keski-Pohjanmaan diakoniatyön nostepäivä,
Veteli-Halsuan helluntaiseurakunta.

21.–23.10. Valtakunnalliset naisevankelistojen päivät,
Vilppulan Evankelistakoti.

19.11. Varsinais-Suomen Valloita maa! -rakentumis- ja rukouspäivä,
Uudenkaupungin helluntaiseurakunta.


40/201

Helluntaiseurakuntien jäsenkehityksessä pientä virkistymistä
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan
Seurakuntien perustajille uusia verkostoja