Ukrainalaisten seurakunnat kasvavat – Sotaa paenneiden keskuudessa koetaan herätystä kaikkialla Euroopassa – Seurakuntia jo 101

10.1.2024 | Petri Nurminen 

Ukrainassa käytävä sota on mullistanut miljoonien ihmisten elämän Euroopassa. Ukrainalaisten keskuudessa käynnissä oleva hengellinen herätys on aihe, josta media on uutisoinut vähemmän. Kyseessä on kuitenkin liike, joka on vaikuttaa kaikkialla, mihin on saapunut Ukrainan sotaa pakenevia ihmisiä. 

 

Ukrainan helluntaikirkon Euroopan-työstä vastaava piispa Juri Veremi vieraili Suomessa 17.–19. marraskuuta. Hänet valittiin koordinoimaan Euroopassa tapahtuvaa hengellistä työtä vuonna 2016. Sitä ennen hän toimi Ukrainassa Ivano-Frankivskin seurakunnan pastorina yli 20 vuotta.  

Veremi on suorittanut useita tutkintoja, ja hän on kokenut ja arvostettu käytännön työntekijä Ukrainassa. Hänellä on vaimonsa Halynan kanssa viisi lasta ja yhdeksän lastenlasta. Veremi kasvoi uskovaisessa kodissa, sai Pyhän Hengen kasteen 15-vuotiaana ja on siitä lähtien julistanut Jumalan sanaa. 

 

 

       Ukrainalaisista 70 prosentilla ei ole mitään kristillistä taustaa.

 

 

Juri Veremi taustoittaa Euroopan ukrainalaisseurakuntien syntyä. Neuvostoliiton hajottua 1990-luvun alussa monet ukrainalaiset muuttivat siirtolaisiksi Portugaliin, Espanjaan ja Italiaan. Heidän joukossaan oli myös seurakuntalaisia.  

– Juuri näissä maissa alettiin ensimmäisenä organisoida uskovien ryhmiä 2000-luvun alussa. Ensimmäinen seurakunta, joka toimii edelleen, perustettiin Madridiin vuonna 2005. Vuoteen 2016 mennessä Euroopan alueelle oli syntynyt 13 ukrainalaisseurakuntaa. 

Vuodesta 2016 tuli Euroopan-työssä käännekohta, koska silloin alueella päätettiin aloittaa järjestelmällinen palvelutyö. Varsovassa järjestetyssä kokouksessa ukrainalaisten siirtolaisseurakuntien koordinointi uskottiin piispa Juri Veremille.  

Ukrainan kansalaiset saivat vuonna 2017 oikeuden viisumivapaaseen maahantuloon EU-maihin, mistä seurasi massiivinen ukrainalaisten muuttoaalto. Samalla syntyi 25 uutta seurakuntaa, joista puolet Espanjaan. Siellä muodostettiin ensimmäistä kertaa myös Ukrainan ulkopuolella olevien seurakuntien alueellinen yhteisö.  

Vuonna 2019 perustettiin Euroopan pastorikomitea, jonka tehtäväksi tuli koordinoida ja parantaa seurakuntien yhteistyötä. Samana vuonna järjestettiin Euroopan maiden evankelisten saarnaajien foorumi Saksassa Nehemia-lähetyksen aloitteesta.  

Koronapandemian jälkeen oli tarkoitus aloittaa pastorien koulutus Institute of Leadership and Management -lähetyskoulussa. Täysimittaisen sodan alkaminen Ukrainassa helmikuussa 2022 kuitenkin siirsi tätä hanketta. Sota johti suureen ukrainalaisten pakolaisaaltoon, minkä vuoksi humanitäärisen ja hengellisen avun antaminen tuli polttavan ajankohtaiseksi.  

Tässä tilanteessa Euroopassa on syntynyt uusia ukrainalaisseurakuntia 17 maassa, niin että loppuvuodesta 2023 seurakuntien lukumäärä oli 101. Työntekijöitä näissä seurakunnissa on tällä hetkellä 170. Samanaikaisesti Ukrainassa on vuosien 2022 ja 2023 aikana perustettu 37 uutta helluntaiseurakuntaa.  

 

Marraskuun tapaaminen oli lähinnä tunnustelua ja tutustumista Suomen tilanteeseen. Piispa Veremi ilmaisi kuitenkin selkeästi halunsa tehdä yhteistyötä suomalaisten seurakuntien kanssa.  

Ukrainan helluntaikirkko näkee yhdeksi tärkeimmistä tehtävistään tavoittaa maanmiehiään kaikkialla, missä heitä on. Luontevimmin se tapahtuu ukrainan kielellä, mutta se edellyttää kuitenkin yhteistyötä kunkin maan paikallisten seurakuntien kanssa. Ukrainalainen kulttuuri poikkeaa niin paljon esimerkiksi suomalaisesta, että meille näiden ihmisten ymmärtäminen ja tavoittaminen on paljon vaikeampaa. Ukrainalaistyö tarvitsee auttavien käsien lisäksi myös taloudellista tukea. 

Paikalliset seurakunnat ovat monissa maissa vastanneet tähän haasteeseen kutsumalla työyhteyteensä ukrainalaisia työntekijöitä. Pastori Ihor Vozniuk Puolasta kertoi eräässä tapaamisessa, että Puolassa on nykyään 17 ukrainalaisseurakuntaa.  

– Ne puolalaiset seurakunnat, jotka ovat kutsuneet ukrainalaisia pastoreita työyhteyteensä, ovat saaneet nähdä uusien seurakuntien syntyvän. Ne taas, jotka ilmaisivat, etteivät tarvitse ukrainalaisten apua vaan hoitavat tehtävän itse, ovat kokeneet, että ukrainalaisryhmät ovat jääneet niiden keskuudessa pieniksi, Vozniuk valottaa. 

Ukrainan helluntaiseurakunnista ulkomaille siirtyneitä jäseniä arvioidaan olevan noin 12 000. Heidän joukossaan on myös työntekijöitä. Heidän lisäkseen on valtava määrä ihmisiä, jotka ovat menettäneet lähes kaiken ajallisessa elämässään. Monet ovat haavoittuneita sisäisesti ja toiset myös ulkoisesti. He miettivät elämänsä tarkoitusta ja etsivät vastauksia. Ukrainalaisista 70 % on sellaisia, joilla ei ole mitään kristillistä taustaa. Voidaan sanoa, että nyt on Ukrainan aika. Kuinka kauan se kestää, sitä emme tiedä.  

 

Euroopan ukrainalaisseurakuntien historiaan sekä sitä havainnollistavaan videoon voit tutustua tarkemmin . (Sivusto ukrainankielinen)




51

Helluntaiseurakuntien jäsenkehityksessä pientä virkistymistä
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan
Seurakuntien perustajille uusia verkostoja