Miestenleiriltä uusia ystäviä ja henkistä kasvua

”Työtä miehille naisten hyväksi”

Kristittyjen Miesten Verkoston leireillä tehdään myös monenlaista avustus- ja tukityötä. Bergvikin kartanon ulkorakennus sai uuden peltikaton. Kuva: Eero Ketola
Kristittyjen Miesten Verkoston leireillä tehdään myös monenlaista avustus- ja tukityötä. Bergvikin kartanon ulkorakennus sai uuden peltikaton. Kuva: Eero Ketola

Kristittyjen Mies­ten Verkosto ry juhli 20-vuotis­ta toimintaansa Kiskossa, Berg­vikin kartanossa 28.–30. syys­kuuta.

 

Viikonlopun aikana 25-päinen miesjoukko ei pelkästään kuun­nellut mielenkiintoisia alustuk­sia tai seissyt pihalla kädet tas­kussa, vaan kartanomiljöössä tehtiin töitä. Osa miehistä asensi uudet kaatopellit ulkorakennuk­seen, ja toiset latoivat raikkaas­sa syyssäässä polttopuita talvi­suojiin.

 

Yksi leiriläisistä oli Sonkajär­veltä kotoisin oleva metsuri Arto Komulainen.

 

– Asun yksin, ja miestenlei­rit ovat elämäni huippuhetkiä. Tämä on neljäs leiri, jossa olen mukana. Leireiltä olen saanut hyviä ystäviä. Työyhteisössäni kaikkien tiedossa on, että olen tunnustava kristitty. Jaan ystä­villeni Tosimies-lehtiä ja kutsun myös heitä miestenleireille, Ko­mulainen kertoo.

 

Tosimies on Kristittyjen Mies­ten Verkoston puheenjohtajan Kimmo Janaksen toimittama kristillinen miestenlehti.

 

Arto Komulainen pitää kristit­tynä miehenä elämistä tosinaan melko haastavana: yhteiskun­nassa kristilliset arvot on lyöty lyttyyn.

 

– Leirit ovat loistavia, ja mies­ten pitäisi osallistua niihin enem­män. Odotan jo seuraavaa leiriä. Niillä kohtaa vanhoja tuttuja, ja yhteishenki on aina hyvä. Tärke­ää on myös, että teemme yhdes­sä työtä ja autamme lähimmäisi­ämme. Viime leirillä autoimme liikuntarajoitteista henkilöä mo­nenlaisissa pihatöissä.

 

 

Vaimo innosti mukaan

Helsingin Malmilta saapunut Seppo Tilhe sai tiedon leiris­tä vaimoltaan. Tilhe halusi tul­la miestenleirille, koska alus­tuksissa ja keskusteluissa kes­kustellaan Jumalan sanan merkityksestä arkisen elämän keskellä.

 

– Puolisoni lähti viikonlopuk­si tyttäremme luo Rovaniemel­le. Hän löysi netistä tiedon mies­tenleiristä. Hän varmaan ajatte­li, että aikani ei mene hukkaan. Innostuin ja lähdin suurella mie­lenkiinnolla. Leiri on täyttänyt odotukseni.

 

Tilhe toimii vapaaehtoistyössä Malmin Saalem -seurakunnassa. Hänestä on hienoa olla kristitty mies.

 

– Noin 95 prosenttia elämäs­tämme on arkea. Minua kiin­nostaa kristityn elämä nimen­omaan arjen keskellä. Mielestä­ni henkinen ja hengellinen kasvu on sama asia.

 

 

”Kristitty mies saa olla oma itsensä”

Yksi leirin luennoitsijoista oli olympiatason pikaluistelija, ur­heilu-uransa viime keväänä päättänyt Mika Poutala. Es­poossa asuva Poutala on ol­lut kymmenisen vuotta muka­na Kristittyjen Miesten Verkos­tossa.

 

– Menetin oman isäni olles­sani seitsemän vuoden ikäinen. Verkostoon minut innosti appi­ukkoni.

 

Poutala kuuluu Helsingin Saalem-seurakunnan seurakun­taneuvostoon. Eläminen kristit­tynä miehenä nykykulttuurin keskellä ei ole Poutalan mieles­tä erityisen haasteellista.

 

– Olen rehellinen siinä ympä­ristössä, jossa kulloinkin olen. En ole kokenut mitään kum­mempaa haittaa siitä, että olen kristitty mies.

 

– Mielestäni miestentyö on todella tärkeää. Tuntuu siltä, että naisten on helpompi men­nä naistenpäiville kuin mies­ten miestenpäiville. Suuri puu­tos miestentyössä on nuorten miesten puute. Haluaisin innos­taa nuoria miehiä mukaan.

 

 

Miestentyö muuttanut muotoaan

Nuoria miehiä miestyöhön toi­voo myös Kristittyjen Miesten Verkoston varapuheenjohtaja Samuel Saresvirta.

 

– Nuoret miehet ovat kansa­kunnan tulevaisuus. Yritämme luoda strategian, kuinka saavut­taa heitä tällä hyvällä sanomal­la, ettei toiminta mene vanho­jen herrojen klubitoiminnaksi, Saresvirta kertoo.

 

Kristittyjen Miesten Verkosto ry (CMN Finland) kuuluu kan­sainvälisen Christian Men’s Net­work -verkostoon ja toimii ame­rikkalaisen esikuvansa periaat­teiden mukaisesti. Keskeinen ajatus on miehen vastuu per­heensä hyvinvoinnista.

 

– Kun mies muuttuu, koko perhe muuttuu. Tämä on työtä miehille naisten hyväksi. Puoli­so, lapset, perhe; ne ovat lähel­lä meitä, Finnairilla pitkän uran tehnyt Saresvirta kiteyttää.

 

– Jumala haastaa miehiä. Syn­tiinlankeemuksen jälkeen hän kutsui nimenomaan miestä, ja myös Sananlaskuissa on kut­su miehille: ”Teitä minä kutsun, miehet.” Todellinen miehuus ja Kristuksen kaltaisuus ovat syno­nyymejä.

 

Leirit ovat keskeinen osa ver­koston toimintaa. Sonkajärvi ja Tuupovaara ovat olleet keskei­siä kokoontumispaikkoja.

 

– Leireille tulee kirjava joukko miehiä. Osa on jo löytänyt Juma­lan armon, ja toisinaan on mu­kana miehiä, jotka vasta etsivät armoa.

 

Toiminnan alkuvaiheen ko­hokohta oli luterilaisten seura­kuntien vuonna 2001 Hartwall Areenalla järjestämä Miestä vä­kevämpi -tapahtuma. Kristitty­jen Miesten Verkosto oli mukana.

 

– Jaoimme Tosimies-lehden näytenumeroa 5 000 kappalet­ta. Seuraavana vuonna lehti al­koi ilmestyä säännöllisesti kuu­si kertaa vuodessa.

 

Nykyisin verkoston toiminta painottuu pienryhmätoimintaan.

 

Suomessa kristillistä mies­tentoimintaa, kuten miesten saunailtoja ja leirejä, järjestävät myös monet seurakunnat ja jot­kut muut järjestöt.

 

Kansainvälinen Christian Men’s Network on arvioinut, että sen opetusmateriaalia käyttää yli kahdeksan miljoonaa mies­tä yli sadassa maassa. Järjestön isänä pidetään yhdysvaltalaista Edwin Louis Colea, jonka kir­joja on julkaistu myös suomeksi.

 

 

Eero Ketola



Teema
34/2016Sateet

Teema10.11.2023 | Anniina Jakonen

Tamperelaiset ystävykset Milka Myllynen ja Mia-Carita Hahl ovat sitä ihmistyyppiä, jotka keksivät jatkuvasti uusia luovia ideoita ja käärivät aikailematta hihansa t...
TeemaEero Antturi
Kun Marko Selkomaa tuli uskoon 13-vuotiaana, hän koki hyvin pian Jumalan kutsuvan häntä saarnaajaksi ja lähetyssaarnaajaksi.
– Noita ilmaisuja silloin käytettiin, muistelee nyt 52-v...
TeemaKun Julius Kankkunen aloittaa elämäntarinansa kertomisen, kuulija ei voi olla nauliutumatta paikoilleen. Lapsuuden uskoontuloa seuraa toinen toistaan traagisempia tapahtumia: Ensin...
TeemaMegadethin Dave Mustaine ja Dave Ellefson, Brian Welch ja Reginald Arvizu Kornista, W.A.S.P.-yhtyeen Blackie Lawless ja Iron...
TeemaHyväosaisuus kasautuu myös parisuhdeasioissa. Köyhyys lisää eroriskiä.
TeemaSyviä kriisejä läpi käynyt pariskunta suosittelee vahvaa sitoutumista ja kommunikaatiotaitojen opettelemista.
TeemaAvioliittoleireille tullaan erilaisista tilanteista.
UutisetHuipputeknologia seuloo haitalliset yksilöt suuristakin väkijoukoista.
UutisetAnna Hellgrenin elämään vakava sairaus toi yksinäisyyden, mutta seurakunta on hänelle koti.
TeemaUudentyyppinen tapa tukea lapsia ja nuoria sai pilottikoululta hyvän palautteen.
TeemaFidan globaalikasvatustunnit tavoittavat vuosittain tuhansia oppilaita ja satoja opettajia.
TeemaLukijoiden maailma on otettu huomioon niin kampanjalehden tekstissä kuin kuvissakin.
TeemaYhteiskristillisen Uskovaiset nuoret -nettiyhteisön vastaava nuorisotyöntekijä Mikael Elmolhoda on saa­nut vuosien aikana tukevaa tuntumaa eri kristillisten pii­rien nuoriin.
...
TeemaMillainen on helluntainuori vuonna 2018? Nuoret kertovat siitä itse.
TeemaSeurakunnasta annetut eväät vaikuttavat siihen, kestääkö nuoren usko vai kaatuuko se kuin korttitalo
TeemaYstävän kuolema sai Milja Peuramäen ymmärtämään, ettei aina tarvitse olla vahva.
TeemaMasentunut ja uupunut voi olla turvallisella mielellä, sillä uskossa ei ole kyse siitä, mitä ihminen tekee.
TeemaEläköityneellä opettaja Juhani Happosella on tal­lessa kansioita, joihin on kertynyt yli 200 samaa aihet­ta käsittelevää lehtileikettä. Ne kertovat taistelusta, jon­ka hän kävi 1980-luvulla...
TeemaMielenterveysongelmien stigma on vähentynyt, mutta psykoosisairaudesta kärsivä ja hänen läheisensä jäävät yhä helposti yksin.
TeemaSeurakunta voi tarjota vangille kasvualustan yhteiskuntaan ja kiinnekohdan kristilliseen uskoon.
TeemaParhaat tulokset saavutetaan luottamuksellisilla ihmissuhteilla ja Jumalan voimalla, valtakunnallisilla vankilalähetyspäivillä todettiin.
TeemaHyvä Sanoma ry:n keräämillä lahjoitusvaroilla jaetaan tänäkin vuonna joulumuistaminen jokaiseen maamme vankilaan. Helluntaiseurakuntien vankilatyö välittää vankien luettavaksi yli tuhat Hyvä Sanoma -j...
TeemaIslamin mullan alta nousee paljon pieniä taimia. Jos meillä on hengellinen ilta, puolikuun maissa on vasta aamu.
TeemaLähi-idän kristityistä puhuttaessa tulee melko nopeasti esiin myös vaino. Islamilaisista yhteiskunnista ja lujista sukusiteistä juontava ilmiö tuli näkyväksi Suomessakin äskettäin, kun to...
TeemaTuleva maailmanlaajuinen verkosto tähtää uskon ja lähetysvastuun kasvuun.
TeemaUskoon tulleiden ja potentiaalisten johtajien omankieliset tilaisuudet vastaavat kristillisen arabiyhteisön tarpeisiin Suomessa.
TeemaMiten voisin muistaa maailman tarpeita mutta saada omanikin kuuluviin?
TeemaRukous merkitsee musiikkievankelistana toimivalle Jipulle elämän kantavaa voimaa. Tänä syksynä hän on saanut kokea niin pieniä kuin suuriakin ihmeitä.
TeemaMitkä ovat kolme tärkeintä esirukousvastaustasi? Neljä henkilöä vastaa.





Petri Viinikkala


1. Aikuisuuden kynnyksellä koetin elää hyvää elämää ja kelvata Juma...
TeemaHerra, osoita minulle tie ja tee minut halukkaaksi sitä vaeltamaan. Uskallettua on viipyä, ja vaarallista on jatkaa matkaa. Täytä siis minun ikävöimiseni ja osoita minulle tie.
TeemaKristuspäivä tuo tuhannet kristityt yhteen rukoilemaan.
TeemaMalmin Saalem -seurakuntaan kuuluvat Anneli ja Jorma Lahikainen ovat saaneet tehtäväkseen sytyttää rukoustulta ympäri Suomen.
UutisetKun kodissa on rakkauden ilmanala, homma toimii, Miko Puustelli sanoo.
TeemaLapsen menetys jättää ilmaan paljon kysymyksiä. Katkeruuden tilaan ei kuitenkaan pidä jäädä, Esko Mäkelä sanoo.
TeemaTerapeutti pystyy auttamaan, jos hän kykenee kokemaan saman särkymisen kuin asiakkaansakin.
TeemaOma muuttunut isä oli Rainer Frimanille tärkeä esikuva.
TeemaEsimerkkinä oleminen on nigerialaistaustaisen Samuel Okunoyen mielestä isyyden kulmakivi.
TeemaVasta kun seurakunta tajuaa rikkinäisyytensä, siitä voi tulla parantava yhteisö.
TeemaNoora Nätkin ei luule enää, että kaikkien tunteiden täytyy johtaa toimintaan.
TeemaHomoseksuaalisuuden syntyyn vaikuttavat monet tekijät.
TeemaLähtö ei tullut yllättäen. Silti sen jättämä kaipaus ja ikävä täyttävät sielun kuin sumea usva.
TeemaSururyhmässä on mahdollisuus tulla nähdyksi ja kuulluksi moninkertaisesti.
TeemaYhteistyössä ryhmien käynnistämiseen löytyivät myös riittävät resurssit.
TeemaOman lapsen kuolema on valtavan suuri menetys, jolla on kokonaisvaltaisia ja pitkäaikaisia vaikutuksia.
TeemaOnko evankeliointi koko seurakunnan tehtävä? Kenelle se oikein kuuluu? Miksi niin harvat innostuvat nykyisin evankelioimisesta? Ja mitä se oikeastaan käytännössä on?

...
TeemaMitä seurakunnan tulee ymmärtää maallistuneen nykyihmisen elämästä, jos haluaa tehdä Jeesusta hänelle tunnetuksi ja välittää hänestä aidosti?


– Kun teemme tämän...
TeemaEvankelioimisen suuria innovaatioita helluntailiikkeessä olivat 1900-luvun alkupuolella telttakokoukset ja kitarakuorot. Evankelioiva Hyvä Sanoma -lehti perustettiin sota-aikana. Pai...
TeemaEvankeliumi tavoittaa näinä päivinä yli miljoona maamme asukasta.
TeemaPunainen väri on vähentynyt tavoittavan työn tilannekartoituksessa. Suomen ainoa palkattu HS- yhteysevankelista löytyy Lapista.
TeemaHellevi Pasanen murehtii turhautuneiden seurakuntalaisten puolesta ja innostaa heitä viemään ilosanomaa toisille.
TeemaJumalan navigaattori ohjaa pyöräilijää tarkasti aivan oikeiden henkilöiden luo.
TeemaTuomo Rauma rohkaistui rukoilemaan sairaiden puolesta.
TeemaPirkko Eemola ymmärtää nyt, mitä Jumalan valmistamat teot tarkoittavat.
TeemaBilly Grahamin puheet suunniteltiin tarkkaan etukäteen. Avausiltaan sisältyi elokuvamainen kohtaus, jossa yksinäinen nainen veti väkijoukon liikkeelle.
TeemaKatolinen aktiivi kirjoitti avoimen kirjeen Suomen helluntailaisille, ja RV pyysi siihen vastineen. Yhteisöjen suhteissa kaikki ei ole sitä, miltä näyttää.
UutisetLähestyn teitä, rakkaat Suomen helluntailaiset, ennen kaikkea kristittynä, joka tunnustaa samaa Apostoliseen uskontunnustukseen kirjattua uskoa, jota tekin tunnustatte.
Toiseksi lähe...
UutisetKatolinen teologi Emil Anton on lähestynyt avoimella kirjeellään Suomen helluntailiikettä reformaation merkkivuoden tiimoilta. Kirjoituksellaan hän halusi herättää keskustelua, vähentää enn...
Teema”Yksi viime vuosikymmenten merkittävimmistä globaalin kristillisyyden ilmiöistä.” Näin suurin sanoin on luonnehdittu helluntailaisten ja roomalaiskatolisen kirkon vuonna 1972 aloittamaa k...
Ristin Voiton verkkosisältö nyt Ajassa-lehdessä – diginäköislehti päivittyy toistaiseksi tutulle paikalle ristinvoitto.fi:hin
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan