Turkin herra Helluntai

Ei sijaa pelolle. -Vaikeuksista huolimatta olen erittäin toiveikas, Suomessa huhtikuussa vieraillut Ihsan Özbek sanoo. Tunnettuna evankelisena johtajana hän elää jatkuvassa kuolemanvaarassa. Kuva Avainmedian tiloista Keravalta.
Ei sijaa pelolle. -Vaikeuksista huolimatta olen erittäin toiveikas, Suomessa huhtikuussa vieraillut Ihsan Özbek sanoo. Tunnettuna evankelisena johtajana hän elää jatkuvassa kuolemanvaarassa. Kuva Avainmedian tiloista Keravalta.
Ankarassa toimivan Kurtulusseurakunnan pastorin Ihsan Özbekin perheessä on tänä keväänä eletty uudenlaisessa tilanteessa: perheen elämää turvaa ympärivuorokautisesti henkivartija.

Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun viranomaiset ovat järjestäneet pastori-isälle turvamiehen, mutta nyt vartiointi on aiempaa kattavampaa.

Syynä ovat Özbekin saamat tappouhkaukset ja paljastunut suunnitelma hänen surmaamisekseen.

Özbek ei ole ainut uhkailun kohteeksi viime kuukausina joutunut turkkilainen evankelinen vaikuttaja; heitä on jo kymmeniä eri puolilla maata.

Vaaran todellisuudesta kertoo se, että syyskuussa Izmirissä peltotöissä ollutta baptistipastoria ammuttiin metsästyskiväärillä useita kertoja. Viikkoa myöhemmin Ankarassa jumalanpalvelukseen tunkeutunut mies löi pastoria, ja joulukuussa poliisi pidätti kaksi itsemurhaiskua valmistellutta henkilöä, jotka tunnustivat tehneensä tiedusteluja pääkaupungin seurakunnista.

– Tämä on osa kristittyjen elämää islamilaisessa maailmassa. He eivät halua meidän tuntevan oloamme liian rentoutuneeksi, helluntailaista Kurtulus (suom. Pelastus) -liikettä pitkään luotsannut Özbek toteaa sarkastisesti.

Turkin protestanttisten seurakuntien neuvostoa PKD:tä niin ikään johtava Özbek on tunnetuin turkkilainen protestanttikristitty sekä kansainvälisesti että kotimaassaan.

Seurakuntalaiset peloissaan

Vaikka väkivalta ja sillä uhkaaminen eivät ole uutta, viimeaikaiset tapaukset kertovat ilmapiirin muuttumisesta Turkissa.

Kymmenen vuotta sitten uhkauksiin ja väkivaltaan – kuten kansainvälistä julkisuutta saaneeseen Malatyan kolmoismurhaan – syyllistyivät äärinationalistit. Nyt tekijät ovat islamisteja. Viesteissä on Koraanin säkeitä, vastaanottajien vääräuskoisuutta alleviivaavia ilmaisuja sekä kuvia Isisin videoilta.

Poliisi on edistynyt heikosti viestien lähettäjien jäljittämisessä, mutta Özbek antaa viranomaisille silti kiitosta: kevään aikana on ollut aiempaa helpompi saada vartijoita jumalanpalveluksiin ja vartiointi on ollut näkyvämpää.

Tästä huolimatta monet seurakuntalaiset ovat peloissaan. Esimerkiksi Ankaran Kurtulus-yhteisön jumalanpalvelusten osallistujamäärä on vähentynyt neljänneksellä kevään aikana.

– Turkissa on tapahtunut viime aikoina useita pommi-iskuja. Kaikki turkkilaiset pelkäävät nyt terroristien toimintaa.

Pahin ongelma: tilapula

Evankelisten kristittyjen tukalasta asemasta viestivät myös kristinuskonvastaiset graffitit ja muu ilkivalta, moskeijoiden kaiuttimista toisinaan kaikuva vihapuhe, seurakuntien toiminnasta varoittavat julisteet sekä valheellisia tietoja levittävät lehtijutut ja televisio-ohjelmat.

Özbek pitää kotimaansa evankelisten yhteisöjen suurimpana ongelmana silti viranomaisten haluttomuutta myöntää lupia laillisten kokoontumistilojen saamiseksi.

Uusia seurakuntia on syntynyt ripeästi, vanhat ovat kasvaneet, ja tilapula on huutava.

Tilaongelmat ovat kytköksissä seurakuntien järjestäytymisongelmiin. Ne seurakunnat, jotka ovat järjestäytyneet, ovat voineet tehdä sen rekisteröitymällä järjestöksi tai jonkin aiemmin perustetun järjestöseurakunnan sivutoimipisteeksi. Prosessi on kuitenkin vaikea, ja suurin osa evankelisista yhteisöistä toimii ilman mitään juridista rakennetta ja kokoontuu epävirallisissa tiloissa, kuten kodeissa.

Vaikka Özbek suhtautuu Turkin mahdolliseen EU-jäsenyyteen nykytilanteessa hyvin varauksellisesti – ”Euroopalla on niin paljon omia ongelmia” – edellä mainituissa asioissa jäsenyysprosessin etenemisestä voisi olla apua.

– EU:lla on hyviä säädöksiä esimerkiksi ihmisoikeusasioista, ja ne auttaisivat Turkkia kasvamaan hyvään suuntaan, kirkonjohtaja arvioi.

Media evankeliumin palveluksessa

Toisinaan rekisteröitymisratkaisuja on etsitty erilaisista bisneskonsepteista: esimerkiksi Ankaran Kurtulus-seurakunta hoiti viralliset asiat pitkään seurakuntalaisten perustaman matkatoimiston nimissä.

Sittemmin yhteisö on perustanut kahvilaketjun. Samalla kun kahvilat tarjoavat kokoontumistilan, ne työllistävät seurakunnanistuttajia ja tuottavat varoja liikkeen työntekijäopistolle.

Kaikkiaan Turkissa toimii jo noin 130 evankelista seurakuntaa ja pienempää ryhmää, ja niihin kuuluu yhteensä noin 5 000 uskovaa. Seurakuntien ulkopuolella uskovia arvioidaan olevan jopa lähes saman verran.

Jos arvio pitää paikkansa, maan evankelisten kristittyjen määrä on noin kolminkertaistunut 2000-luvulla.

Samalla seurakuntakenttä on hyvin pirstaleinen. Liikkeistä suurimpaan eli Kurtulus-yhteisöön kuuluu yhdeksän seurakuntaa ja muutamia pienempiä ryhmiä. Niissä on yhteensä noin 500 kastettua jäsentä.

Lisäksi maassa toimii muutamia luterilaisia ja reformoituja seurakuntia, yksi metodistiseurakunta sekä joukko baptistisia ja karismaattisia yhteisöjä. Ylivoimainen enemmistö yhteisöistä on perinteisiin tunnustuskuntiin kuulumattomia.

Kasvun salaisuus on media.

– Kun aloitin pastorina, emme uskaltaneet edes toivoa kristillistä tv-kanavaa, ja nyt meillä on kaksi eli Kanal Hayat ja Sat-7 Türk. Meillä on kolme kristillistä paikallisradioasemaa; on kristillisiä lehtiä; kaikilla seurakunnilla on Facebook-sivut; on apologeettisia nettisivustoja, joissa ihmiset voivat kysyä kysymyksiä uskonasioista ja löytää aineistoa, Ihsan Özbek luettelee.

Yksi uusista seurakunnista toimii Etelä-Turkissa jesidipakolaisten keskuudessa. Özbekin mukaan Jumala vihaa sotaa mutta näyttää silti käyttävän Lähi-idän kaoottista tilannetta muun muassa näiden ihmisten tavoittamisessa.

– Ennen sotaa meille oli mahdotonta päästä edes kaikille oman maamme alueille saati saavuttaa syyrialaisia. Nyt me voimme evankelioida Turkin itäosia ja mennä Syyriaan.

Henkilahjoja ja Hengen täyteyttä

Mediatyöhön seurakunnat saavat merkittävää tukea ulkomaisilta lähetysjärjestöiltä, mutta myös yhteisöjen keskinäinen vuorovaikutus on tiivistä. Yhteistyötä tehdään muun muassa ohjelmatuotannossa ja uskoon tulleiden ohjaamisessa seurakuntayhteyteen.

– Teologisista eroista huolimatta meillä on hyvä yhteys, Ihsan Özbek kertoo.

Jumalan yliluonnollinen vaikutus on Turkin evankelisille kristityille tuttua. Seurakunnissa koetaan parantumisihmeitä, ja monen entisen muslimin kääntymyksessä on jumalalliseksi tulkitulla unella tai näyllä keskeinen merkitys.

Kurtulus-seurakunnissa opetetaan myös armolahjoista.

– Jäsenistämme yli puolella on kielilläpuhumisen armolahja. Lisäksi rohkaisemme seurakuntalaisia kertomaan saamistaan profetioista, ja Jumala puhuu meille noiden ilmoitusten kautta. Toisinaan näemme muiden armolahjojen toimintaa.

Pyhän Hengen karismaattinen toiminta ei rajoitu Turkissa vain evankelisiin kirkkoihin. Özbek tuntee esimerkiksi useita uudestisyntyneitä ja Hengellä täyttyneitä armenialaisortodoksisen ja katolisen kirkon pappeja.

– Jokainen kristitty tarvitsee Pyhän Hengen täyteyttä, jotta voi omistaa jatkuvan hyvän yhteyden Jumalan kanssa. Se helpottaa myös evankeliointia: silloin tietää, kenelle puhua, kuinka puhua ja kuinka rukoilla.


Heikki Salmela




Kuka

Ihsan Özbek
» Kurtulus-helluntailiikkeen johtaja ja Turkin protestanttisten seurakuntien neuvoston puheenjohtaja
» Kansainvälisesti tunnettu Turkin uskonnonvapaustilanteen asiantuntija, esiintynyt toistuvasti turkkilaisessa mediassa
» Syntyi 1963 muslimiperheeseen, kääntyi kristityksi parikymppisenä
» Opiskellut teologiaa Yhdysvalloissa
» Kirjoittanut useita kirjoja
» Vaimo ja kaksi tytärtä


Mikä

Kurtulus-yhteisö
» Turkin ainoa selkeästi helluntailainen seurakuntaryhmittymä
» osa kansainvälistä Foursquare-helluntaikirkkoa ja Euroopan Helluntaiyhteisön PEF:n jäsen
» Fida International ja Kurtulusseurakunnat tekevät yhteistyötä Etelä-Turkin pakolaisten auttamisessa. Lisäksi yhteistä seurakunnanistutustyötä. Yhteistyötä myös Avainmedian kanssa
» nykyisistä seurakunnista kaksi perustettu yhdessä Suomen helluntaiseurakuntien kanssa

Lukijalta
34/2016Sateet

Lukijalta22.3.2024 | Olen kiitollinen, että maakuntalehdissämme on auennut toistuvasti tilaa Raamatun sanomaa korostaville kirjoituksilleni. Usein ne sivuavat yhteiskunnallisia haasteita, unohtamatta ikuis...
LukijaltaIhmisten puheissa toistuvat usein ilmaisut kuten ”Kuolema kuittaa univelat” tai ”Haudassa saa sitten levätä”. Ne ovat tavallisia tapoja vältellä ajatusta kuolemanjälkeisestä elämästä ja vaeltaa va...
Lukijalta21.11.2023 | Helluntaikirkon oppikäsityksessä Jeesuksen paluusta ei ole enää vain yhtä tulkintamallia. Jeesuksen paluusta itsessään ollaan varsin yksimielisiä, mutta seurakunnan tempauksen ajoituk...
Lukijalta24.10.2023 | Iso Kirja on hehkuttanut tänä vuonna Opisto omaksi -teemaa. Sen tavoitteena on, että seurakunnat ja niiden jäsenet ottaisivat ja kokisivat entistä enemmän omistajuutta yhteisestä opis...
LukijaltaApostoli Paavali ei tahtonut pitää Roomassa asuvia veljiä tietämättöminä ”tästä salaisuudesta, että Israelia on osaksi kohdannut paatumus – hamaan siihen asti, kunnes pakanain täysi luku on sisäll...
Lukijalta(20.3.2023) Tammikuussa seurakuntamme johtajisto sai ihmetteleviä yhteydenottoja koskien paikallista Turvallinen seurakunta -lausuntoa, jossa olemme osallisena. Siinä oli virheellisesti na...
Lukijalta(6.3.2023) Uudet hyvinvointialueet aloittivat vuoden alusta. Kotiin saamamme esitteen mukaan uuden hyvinvointialueen keskeinen tehtävä on ”hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden edistäminen yht...
LukijaltaTranslain uudistaminen vietiin eduskunnassa maaliin 1.2.2023 äänin 113–69. Lain mukaan jokainen täysi-ikäinen kansalainen voi vaihtaa sukupuolensa pelkkänä ilmoitusasiana. Korjausleikkauksia ja lä...
LukijaltaOikeaoppisuuden tarve on ihmiselle ominaista ja johtuu osin siitä, että se on eräs turvallisuuden tunnetta ruokkiva väline. Uskon kysymyksissä oikeaoppisuuden tarve on hälyttävän suuri. Osasyynä s...
Lukijalta(27.12.2022) Silmiini sattui erään teologin lehtikirjoituksen otsikointi: ”Ateisti, joka tuntee Jumalan?” Kysymysmerkin kanssakin toteamus on absurdi. Ateisti kieltää Jumalan olemassaolon ja kaike...
Lukijalta(22.11.2022) Kun tulin aikoinani uskoon, sain näyn hengellisestä työstä. Se oli määrittelemätön pakottava tarve olla jotenkin hyödyksi Jumalan valtakunnassa. Tämä tarve on ollut läpi uskossa oloaj...
LukijaltaPaimen Plus -lehden kesäkuun numeron talouspalstalla olleessa kirjoituksessa kerrottiin seurakuntien lämpölaskujen noususta viime talvelta. Sama suunta näyttää jatkuvan myös tulevana talvena. Kerr...
LukijaltaJeesus joutui usein herättelemään kuulijoitaan. Tässä muutamia otteita Jeesuksen sanoista: ”Ettekö käsitä? Kuinka te ette käsitä, etten minä puhunut teille leivästä?” Niin hän sanoi heille: ”Ettek...
LukijaltaYhdysvalloissa korkein oikeus kumosi kesäkuussa vanhan ns. Roe vs Wade -nimellä tunnetun, aborttioikeuden turvanneen ennakkopäätöksen. Näin se teki sen, minkä kokeneiden ja laintuntevien tuomareid...
LukijaltaSanan- ja uskonnonvapaus ry (SUV) on osoittanut tarpeellisuutensa kansan keskuudessa. Kesäkuussa 2021 perustettu yhdistys on saanut aatteensa taakse jo yli 1 000 jäsentä ympäri Suomea.
Yh...
LukijaltaHesekielin kirjan luku 33 kertoo sielunhoitajan ja profeetan vastuusta. Toisesta jakeesta löytyvät puhuttelevat sanat: ”Jos minä annan miekan tulla maan kimppuun ––.” Nykyiset aseet eivät ole miekkoja...
LukijaltaLähetyspastori Markku Karjalaisen mukaan Uusi testamentti opettaa seurakunnan johtavan pastorin ja vanhimman viran kuuluvan miehille. Raamatussa sanotaan, että vanhimman virkaan tulee valita ”yhde...
LukijaltaKansallisen veteraanipäivän aikana (27.4.), kun uutiset kertovat Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistön potevan koronan jälkeen keuhkokuumetta, olen pohtinut, kuinka tärkeää on, että maamme...
LukijaltaRisto Karhu esitti Ristin Voitossa 17 kysymyksen: ”Jeesuksen paluu – ennen suurta ahdistusta?” Kirjoitus keskittyi ensisijaisesti odottamamme tempauksen ajankohdan pohdintaan. Mielestäni Risto Kar...
LukijaltaLänsimaiden kristittyjen piirissä on laajalti käsitys, että seurakunnan salainen tempaus tapahtuisi ennen suurta ahdistusta. Etenkin vapaiden suuntien käsitykseen on paljolti vaikuttanut Vilho Har...
LukijaltaJumala ilmoittaa itsensä Raamatun Sanan kautta mutta myös kansojen vaiheissa. Erityisen selvästi tämä ilmenee Israelin kansan historiassa ja nykyhetkessä.
Suomen kansan eri vaiheissa olem...
LukijaltaKiitos Reijo Mänttärille palautteesta (RV 9/22) kirjani erään luvun pohjalta tehtyyn artikkeliin. Tila ei riitä palautteen seikkaperäiseen käsittelyyn, mutta teen joitain yleisiä huomioita. ...
LukijaltaPuheessaan Korneliuksen talossa apostoli Pietari tahtoi sitoa uudet opetuslapset herätyksen alkuperään. Siksi hän sanoo: ”– – sen sanan, joka lähtien Galileasta on levinnyt koko Juudeaan, sen kast...
LukijaltaLehden emerituspäätoimittaja Leevi Launonen pohdiskeli kasvatustieteen asiantuntijana syvällisesti ihmisen persoonaa (RV 5). Hän toteaa ihmisen luonteen kasvamisen jääneen taka-alalle 1900-luvun l...
LukijaltaPitkittynyt poikkeusaika on kuormittanut lapsiperheiden arkea, typistänyt tärkeitä vertaistukiverkostoja ja kaventanut seurakuntayhteyttä. Lasten hengellinen kasvatus on jäänyt pitkälti vanhempien...
LukijaltaHyvin usein puhutaan pettäjä Jaakobista tai siitä, kuinka Jaakob petti veljensä. Ovatkohan nämä ajatukset koko totuus?
1. Moos. 25:21,23: ”Iisak rukoili Herraa vaimonsa puolesta, sillä tä...
LukijaltaVastine Kalevi Marinille – "Ekumeniaa ei tarvitse pelätä"

Ristin Voitossa 46 oli Kalevi Marinin mielipidekirjoitus, joka kommentoi Ristin Voitossa 41 julkaistu...
LukijaltaRistin Voitossa 41 oli hätkähdyttävä artikkeli Helluntailaisena ekumeniaa vahvistamassa. Petri Mäkilä sanoittaa siinä teologian toht...
LukijaltaSuomessa on viime vuosien aikana kyseenalaistettu kristillisiä arvoja. Raamatun mukaista uskoa tunnustavat kokevatkin, että kaikkea muuta suvaitaan paitsi kristillisiä arvoja.
Kuitenkin e...
LukijaltaLehden sivuilla on jälleen käyty keskustelua naisen asemasta. RV:n numerossa 41 Hannu Kangasniemi esitti miehen ja naisen välisen hierarkian olevan osa Jumalan asettamaa järjes...
LukijaltaRistin Voitossa 30–31 oli kirjoitus kalvinismista. Näkemys miehen ja naisen erilaisista sukupuolisidonnaisista rooleista perheessä ja seurakunnassa nousi esiin yhtenä jäsenille tärkeänä näkök...
LukijaltaKesän päivityksiä, uutisia ja mainoksia lukiessa mieleen on noussut kysymys: Onko sellainen paradoksi mahdollista, että voin olla ihmisoikeuksien ja solidaarisuuden puolella ja samaan aikaan kriti...
LukijaltaSuurella mielenkiinnolla, jännityksellä, rakkaudella ja ilolla tartuin Evankelistakoti elää -kirjaan. Jokainen kirja, joka kertoo helluntaiherätyksen alkuajoista Suomessa, sen toiminnast...
LukijaltaOlen kuullut joidenkin väittävän, etteivät uskovat joudu viimeiselle tuomiolle. Silloin tarkoitetaan ns. erillistä ylöstempausta, joka on erotettu ylösnousemuksesta viimeisenä päivänä. Kuitenkin t...
LukijaltaNettikonferenssissa näki paljon mielenkiintoisia vastauksia otsikon kysymykseen. Laulu- ja soitinyhtye Exit sai paljon myönteistä palautetta. Monet pitivät sen esiintymistä jopa koko tapahtuman pa...
LukijaltaPaljolla kirjantekemisellä ei ole loppua. Ristin Voitossa on kirja-arvioita, joista toiset ovat hyviä ja rakentavia uskoamme ajatellen, toiset ovat sitten vähemmän hyviä. Markus Maj...
LukijaltaRistin Voitto -lehden pääkirjoituksessa (12/21) Waltteri Haapala korostaa pastorien johtajuutta ja heidän kunnioittamistaan sangen voimakkaasti. On toki tärkeää, että pastorit saavat heille kuuluv...
Ristin Voiton verkkosisältö nyt Ajassa-lehdessä – diginäköislehti päivittyy toistaiseksi tutulle paikalle ristinvoitto.fi:hin
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan