Suunnannäyttäjä itäisellä maalla

Venäjän Helluntaikirkon johtaja Eduard Grabovenko sai ensimmäisen Raamattunsa Suomesta. - Se oli valtava aarre. Te suomalaiset olette uskoneet Venäjään hengellisesti enemmän kuin me itse. Neuvostoaikanakin uskoitte, että Jumalan sana vielä valtaa maamme. Kuva: Ruut Ahonen
Venäjän Helluntaikirkon johtaja Eduard Grabovenko sai ensimmäisen Raamattunsa Suomesta. - Se oli valtava aarre. Te suomalaiset olette uskoneet Venäjään hengellisesti enemmän kuin me itse. Neuvostoaikanakin uskoitte, että Jumalan sana vielä valtaa maamme. Kuva: Ruut Ahonen
Usko siirtää vuoria – ja vahva hengellinen näky voi muuttaa vaikka Venäjän.

Eduard Grabovenko, 46, on hyvä esimerkki tästä. Kun hänet seitsemän vuotta sitten valittiin johtamaan Venäjän Helluntaikirkkoa, yhteisöön kuului 1 670 seurakuntaa. Nyt jäsenseurakuntia on 3 170 eli melkein kaksinkertainen määrä.

– Rupesimme puhumaan siitä, että tavoite on 10 000 seurakuntaa. Eihän se loppujen lopuksi niin valtavan vaikea tehtävä ole, Grabovenko huomauttaa.

Lausahduksen takana kytee ilmiselvä evankelioimisnäky. Vain sellainen voi sytyttää uskomaan, että jättikokoinen kommunismin kasvatti kuulisi Jeesuksesta kattavasti.

Niinpä naureskeluista huolimatta helluntaiseurakuntien evankeliointitiimit ovat kuudessa vuodessa kiidättäneet ilosanoman jo lähes 18 000 paikkakunnalle. Tätä ”Venäjän kansat Jeesukselle” -nimistä työtä tehdään 37:llä maan 80 hallintoalueesta, pikkukyliä ja -kansoja unohtamatta.

– Yli 10 miljoonaa ihmistä on kuullut evankeliumin ja noin kolme miljoonaa lausunut ääneen syntisen rukouksen, Grabovenko summaa.

“Kotimaamme on taivaassa”

Ukrainalaiset juuret ovat saaneet Eduard Grabovenkon tuntemaan tietynlaista jatkuvaa muukalaisuutta: Venäjällä häntä pidetään ukrainalaisena ja Ukrainassa venäläisenä. Kipeä kokemus on kuitenkin auttanut häntä etsimään ja edistämään ensin Jumalan valtakuntaa.

– Vuonna 1990 Jumala kutsui minut Venäjälle. Tulin tavallaan Neuvostoliiton raunioille tekemään lähetystyötä. Jo tuolloin jouduin tekemään ratkaisun, kumpi on minulle tärkeämpi: ukrainalaiset juuret vai Jumalan kutsu tehdä evankelioimistyötä Venäjällä.

– Ymmärsin, että uskollisuus Jumalalle ja hänen valtakuntansa työ ovat tärkeämpiä kuin kansallisuusaate. Ja Venäjällä eläessäni olen todennut, että kotimaamme on taivaassa.

Vaativaa tehtävänantoa on koeteltu moneen kertaan. Ukrainassa Grabovenko menetti puolet ystävistään, koska nämä eivät ymmärtäneet hänen kutsuaan. Venäjälle tultuaan 22-vuotias tuore maahanmuuttaja sai kotiovelleen Permin apulaiskaupunginjohtajan, joka käski miestä poistumaan paikkakunnalta.

– Hän sanoi: ”Työmuotonne ei sovellu tänne, venäläiset eivät tule ymmärtämään teitä”, Grabovenko kertaa.

– Otin Raamatun ja ajattelin, että ehkä he eivät ymmärräkään minua, mutta on tärkeää, että he ymmärtäisivät Raamattua.

Koetuksia riitti myös Permin seurakuntaa perustettaessa. Samaan aikaan kun lehdistö panetteli perustajia, Grabovenkon vaimo Larissa synnytti kaksoset Ukrainassa vain 1 150-grammaisina keskosina.

Tästä huolimatta perhe lähti tekemään Venäjällä lähetystyötä.

Nyt-hetken arvo

25 vuoden aikana Eduard Grabovenko on nähnyt itänaapurissa sekä hengellisen vapauden että sen hiipumisen. Heinäkuussa 2016 maassa astui voimaan terrorisminvastainen laki, joka yllättäen muun muassa rajoittaa kristillisten yhteisöjen lähetystyötä.

– Mielestäni ei ole syytä paniikkiin. Olemme historian aikana tehneet työtä paljon vaikeammissakin olosuhteissa, Grabovenko sanoo.

Hän kuitenkin myöntää huolensa tilanteesta ja toteaa, että Venäjällä tulee nyt evankelioida yhä rivakammin, kun se on vielä mahdollista. Neuvostoajan lapsena piispa ymmärtää laajemminkin, mihin lakimuutos voi johtaa.

– Muistan, kun 10-vuotiaana koulussa kysyttiin, pakotetaanko minua kotona lukemaan Raamattua. Jos olisin myöntänyt, minut olisi otettu lastenkotiin. Niinpä sanoin, että ei pakoteta, vaikka totta kai vanhemmat käskivät lukea Sanaa ja rukoilla. Naisopettaja raivostui tästä ja hakkasi minua lehdellä, hän muistelee.

– En halua tähän aikaan takaisin. Emme tiedä, mihin laki johtaa, mutta se on signaali minulle, että tulee arvostaa aikaa, jonka Jumala antaa tänään.

Helppouden koetus

Piispa Grabovenkon mielestä uusi topakka laki saattaa olla hänen yhteisölleen jopa tarpeen.

– Viime aikoina olemme ehkä vähän veltostuneet evankeliumin työssä. Uskovien ongelma on se, että he ajattelevat: ”No, aina tulee olemaan niin kuin on ollut tähänkin asti.” Monien usko on väljähtynyt.

– Olen sanonut seurakuntalaisille, että isiämme koeteltiin puutteella. Nyt koetellaan muilla asioilla, kuten elämän helppoudella. Jotkut seurakunnan jäsenetkin käyvät kolmessa eri työpaikassa, jotta voisivat näyttää, että minä pärjään.

Vastaavia uskovien vaurauteen liittyviä ongelmia Grabovenko on huomannut myös Ukrainassa. Lisäksi poliittiset kipupisteet jäytävät venäläis- ja ukrainalaisuskovien välejä.

Grabovenko sanoo tämäntyyppiselle kyräilylle suorat sanat.

– Uskovien tehtävä ei ole harrastaa politikointia vaan pelastaa syntisiä ja valmistaa heitä iankaikkisuutta varten.

Hän toteaa, että maailmanlaajuiset jännitteet ja niiden mediamyllytys saa uskovatkin helposti valitsemaan puolia.

– Tämän takia en enää edes katso televisiota. Suosittelen samaa seurakunnassani ja Suomessakin: Älkää katsoko telkkaria vaan lukekaa Raamattua. Kaikki uutiset ovat siinä kirjassa.

Kirje Putinilta

Venäjän evankeliset seurakunnat koettavat sopeutua nyt nopeasti muuttuvaan maisemaan, jossa uskovia värvätään raportoimaan viranomaisille seurakuntansa ihmisistä, pastorien saarnoja syynätään ja yksilö voi saada lähetystyöstä 5–50 000 ruplan ja yhteisö jopa miljoonan ruplan sakot.

– Se merkitsee seurakunnalle konkurssia, Grabovenko huomauttaa.

Hän kirjoitti hiljattain presidentti Vladimir Putinille kirjeen, jossa hän esitti näkökulmansa uuteen lakiin ja pyysi ymmärrystä.

– Sain hyvin kauniin vastauksen, jossa sanottiin: ”Turhaan olette huolissanne. Meidän perustuslakimme pohjalta tämä ei vaikeuta työtänne.” Mutta kuitenkin ongelmia on jo ilmaantunut.

Grabovenko sanoo, että työ Venäjällä ei ole koskaan ollut helppoa. Hän kutsuukin maata ”lumiseksi Nigeriaksi”, jossa kulissit ovat kauniit mutta jossa salaperäinen puhelu jostakin sinetöi lopullisen lain.

Piispa onkin oikeastaan hyvillään siitä, että helluntailaisia ei ole viime aikoina edes pyydetty uskontoasian komiteaan, joka käy vuoropuhelua viranomaisten kanssa.

– Ehkä koska synnyin uskovaan perheeseen, minulla on aina viranomaisten kutsuessa tunne, että mitähän nyt. Joten mitä vähemmän minua kutsutaan, sitä siunatumpi oloni on, Grabovenko tunnustaa.

Tästä vapautuvan ajan piispa käyttää mieluummin vaikka hyppäämällä evankelioimistiiminsä kanssa moottorikelkan rekeen ja matkaamalla Pohjois-Komiin tavoittamaan nenetsejä, yhtä Venäjän noin 200 vähemmistökansasta.

– Siellä murramme yhdessä leipää uskovien kanssa ja viemme lahjoja. Joku lopettaa juomisen ja ottaa Kristuksen vastaan. Tämän takia sinne kannattaa mennä, Grabovenko tietää.

– Jos Raamattu sanoo, että evankeliumi saarnataan kaikille kansoille, ei sillä ole mitään merkitystä, mitä lakeja tulee. Venäjä ilman Jumalaa on erittäin vaarallinen maa. Parasta mitä voi tehdä, on viedä sinne evankeliumia, hän toteaa.


Kuka

Eduard Grabovenko
» Venäjän Helluntaikirkon johtaja vuodesta 2009
» käynnisti syksyllä 2010 Venäjän kansat Jeesukselle (aiemmin Vuosi Jeesukselle) -evankeliointikampanjan, jonka tavoitteena on kasvattaa Helluntaikirkon jäsenseurakuntien määrä 10 000:een vuoteen 2020 mennessä. Tällä hetkellä seurakuntia on noin 3 200.
» Kampanjan aikana lähes 50 tiimiä on kohdannut kuudessa vuodessa henkilökohtaisesti 10 miljoonaa ihmistä noin 18 000 paikkakunnalla.
» syntyisin Ukrainasta, asuu perheineen Uralin Permissä


Ruut Ahonen

Lukijalta
34/2016Sateet

Lukijalta22.3.2024 | Olen kiitollinen, että maakuntalehdissämme on auennut toistuvasti tilaa Raamatun sanomaa korostaville kirjoituksilleni. Usein ne sivuavat yhteiskunnallisia haasteita, unohtamatta ikuis...
LukijaltaIhmisten puheissa toistuvat usein ilmaisut kuten ”Kuolema kuittaa univelat” tai ”Haudassa saa sitten levätä”. Ne ovat tavallisia tapoja vältellä ajatusta kuolemanjälkeisestä elämästä ja vaeltaa va...
Lukijalta21.11.2023 | Helluntaikirkon oppikäsityksessä Jeesuksen paluusta ei ole enää vain yhtä tulkintamallia. Jeesuksen paluusta itsessään ollaan varsin yksimielisiä, mutta seurakunnan tempauksen ajoituk...
Lukijalta24.10.2023 | Iso Kirja on hehkuttanut tänä vuonna Opisto omaksi -teemaa. Sen tavoitteena on, että seurakunnat ja niiden jäsenet ottaisivat ja kokisivat entistä enemmän omistajuutta yhteisestä opis...
LukijaltaApostoli Paavali ei tahtonut pitää Roomassa asuvia veljiä tietämättöminä ”tästä salaisuudesta, että Israelia on osaksi kohdannut paatumus – hamaan siihen asti, kunnes pakanain täysi luku on sisäll...
Lukijalta(20.3.2023) Tammikuussa seurakuntamme johtajisto sai ihmetteleviä yhteydenottoja koskien paikallista Turvallinen seurakunta -lausuntoa, jossa olemme osallisena. Siinä oli virheellisesti na...
Lukijalta(6.3.2023) Uudet hyvinvointialueet aloittivat vuoden alusta. Kotiin saamamme esitteen mukaan uuden hyvinvointialueen keskeinen tehtävä on ”hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden edistäminen yht...
LukijaltaTranslain uudistaminen vietiin eduskunnassa maaliin 1.2.2023 äänin 113–69. Lain mukaan jokainen täysi-ikäinen kansalainen voi vaihtaa sukupuolensa pelkkänä ilmoitusasiana. Korjausleikkauksia ja lä...
LukijaltaOikeaoppisuuden tarve on ihmiselle ominaista ja johtuu osin siitä, että se on eräs turvallisuuden tunnetta ruokkiva väline. Uskon kysymyksissä oikeaoppisuuden tarve on hälyttävän suuri. Osasyynä s...
Lukijalta(27.12.2022) Silmiini sattui erään teologin lehtikirjoituksen otsikointi: ”Ateisti, joka tuntee Jumalan?” Kysymysmerkin kanssakin toteamus on absurdi. Ateisti kieltää Jumalan olemassaolon ja kaike...
Lukijalta(22.11.2022) Kun tulin aikoinani uskoon, sain näyn hengellisestä työstä. Se oli määrittelemätön pakottava tarve olla jotenkin hyödyksi Jumalan valtakunnassa. Tämä tarve on ollut läpi uskossa oloaj...
LukijaltaPaimen Plus -lehden kesäkuun numeron talouspalstalla olleessa kirjoituksessa kerrottiin seurakuntien lämpölaskujen noususta viime talvelta. Sama suunta näyttää jatkuvan myös tulevana talvena. Kerr...
LukijaltaJeesus joutui usein herättelemään kuulijoitaan. Tässä muutamia otteita Jeesuksen sanoista: ”Ettekö käsitä? Kuinka te ette käsitä, etten minä puhunut teille leivästä?” Niin hän sanoi heille: ”Ettek...
LukijaltaYhdysvalloissa korkein oikeus kumosi kesäkuussa vanhan ns. Roe vs Wade -nimellä tunnetun, aborttioikeuden turvanneen ennakkopäätöksen. Näin se teki sen, minkä kokeneiden ja laintuntevien tuomareid...
LukijaltaSanan- ja uskonnonvapaus ry (SUV) on osoittanut tarpeellisuutensa kansan keskuudessa. Kesäkuussa 2021 perustettu yhdistys on saanut aatteensa taakse jo yli 1 000 jäsentä ympäri Suomea.
Yh...
LukijaltaHesekielin kirjan luku 33 kertoo sielunhoitajan ja profeetan vastuusta. Toisesta jakeesta löytyvät puhuttelevat sanat: ”Jos minä annan miekan tulla maan kimppuun ––.” Nykyiset aseet eivät ole miekkoja...
LukijaltaLähetyspastori Markku Karjalaisen mukaan Uusi testamentti opettaa seurakunnan johtavan pastorin ja vanhimman viran kuuluvan miehille. Raamatussa sanotaan, että vanhimman virkaan tulee valita ”yhde...
LukijaltaKansallisen veteraanipäivän aikana (27.4.), kun uutiset kertovat Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistön potevan koronan jälkeen keuhkokuumetta, olen pohtinut, kuinka tärkeää on, että maamme...
LukijaltaRisto Karhu esitti Ristin Voitossa 17 kysymyksen: ”Jeesuksen paluu – ennen suurta ahdistusta?” Kirjoitus keskittyi ensisijaisesti odottamamme tempauksen ajankohdan pohdintaan. Mielestäni Risto Kar...
LukijaltaLänsimaiden kristittyjen piirissä on laajalti käsitys, että seurakunnan salainen tempaus tapahtuisi ennen suurta ahdistusta. Etenkin vapaiden suuntien käsitykseen on paljolti vaikuttanut Vilho Har...
LukijaltaJumala ilmoittaa itsensä Raamatun Sanan kautta mutta myös kansojen vaiheissa. Erityisen selvästi tämä ilmenee Israelin kansan historiassa ja nykyhetkessä.
Suomen kansan eri vaiheissa olem...
LukijaltaKiitos Reijo Mänttärille palautteesta (RV 9/22) kirjani erään luvun pohjalta tehtyyn artikkeliin. Tila ei riitä palautteen seikkaperäiseen käsittelyyn, mutta teen joitain yleisiä huomioita. ...
LukijaltaPuheessaan Korneliuksen talossa apostoli Pietari tahtoi sitoa uudet opetuslapset herätyksen alkuperään. Siksi hän sanoo: ”– – sen sanan, joka lähtien Galileasta on levinnyt koko Juudeaan, sen kast...
LukijaltaLehden emerituspäätoimittaja Leevi Launonen pohdiskeli kasvatustieteen asiantuntijana syvällisesti ihmisen persoonaa (RV 5). Hän toteaa ihmisen luonteen kasvamisen jääneen taka-alalle 1900-luvun l...
LukijaltaPitkittynyt poikkeusaika on kuormittanut lapsiperheiden arkea, typistänyt tärkeitä vertaistukiverkostoja ja kaventanut seurakuntayhteyttä. Lasten hengellinen kasvatus on jäänyt pitkälti vanhempien...
LukijaltaHyvin usein puhutaan pettäjä Jaakobista tai siitä, kuinka Jaakob petti veljensä. Ovatkohan nämä ajatukset koko totuus?
1. Moos. 25:21,23: ”Iisak rukoili Herraa vaimonsa puolesta, sillä tä...
LukijaltaVastine Kalevi Marinille – "Ekumeniaa ei tarvitse pelätä"

Ristin Voitossa 46 oli Kalevi Marinin mielipidekirjoitus, joka kommentoi Ristin Voitossa 41 julkaistu...
LukijaltaRistin Voitossa 41 oli hätkähdyttävä artikkeli Helluntailaisena ekumeniaa vahvistamassa. Petri Mäkilä sanoittaa siinä teologian toht...
LukijaltaSuomessa on viime vuosien aikana kyseenalaistettu kristillisiä arvoja. Raamatun mukaista uskoa tunnustavat kokevatkin, että kaikkea muuta suvaitaan paitsi kristillisiä arvoja.
Kuitenkin e...
LukijaltaLehden sivuilla on jälleen käyty keskustelua naisen asemasta. RV:n numerossa 41 Hannu Kangasniemi esitti miehen ja naisen välisen hierarkian olevan osa Jumalan asettamaa järjes...
LukijaltaRistin Voitossa 30–31 oli kirjoitus kalvinismista. Näkemys miehen ja naisen erilaisista sukupuolisidonnaisista rooleista perheessä ja seurakunnassa nousi esiin yhtenä jäsenille tärkeänä näkök...
LukijaltaKesän päivityksiä, uutisia ja mainoksia lukiessa mieleen on noussut kysymys: Onko sellainen paradoksi mahdollista, että voin olla ihmisoikeuksien ja solidaarisuuden puolella ja samaan aikaan kriti...
LukijaltaSuurella mielenkiinnolla, jännityksellä, rakkaudella ja ilolla tartuin Evankelistakoti elää -kirjaan. Jokainen kirja, joka kertoo helluntaiherätyksen alkuajoista Suomessa, sen toiminnast...
LukijaltaOlen kuullut joidenkin väittävän, etteivät uskovat joudu viimeiselle tuomiolle. Silloin tarkoitetaan ns. erillistä ylöstempausta, joka on erotettu ylösnousemuksesta viimeisenä päivänä. Kuitenkin t...
LukijaltaNettikonferenssissa näki paljon mielenkiintoisia vastauksia otsikon kysymykseen. Laulu- ja soitinyhtye Exit sai paljon myönteistä palautetta. Monet pitivät sen esiintymistä jopa koko tapahtuman pa...
LukijaltaPaljolla kirjantekemisellä ei ole loppua. Ristin Voitossa on kirja-arvioita, joista toiset ovat hyviä ja rakentavia uskoamme ajatellen, toiset ovat sitten vähemmän hyviä. Markus Maj...
LukijaltaRistin Voitto -lehden pääkirjoituksessa (12/21) Waltteri Haapala korostaa pastorien johtajuutta ja heidän kunnioittamistaan sangen voimakkaasti. On toki tärkeää, että pastorit saavat heille kuuluv...
Ristin Voiton verkkosisältö nyt Ajassa-lehdessä – diginäköislehti päivittyy toistaiseksi tutulle paikalle ristinvoitto.fi:hin
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan