Solukonferenssissa haastettiin seurakuntakulttuuria

Olen oppinut ymmärtämään ja rakastamaan erilaisia ihmisiä ja kertomaan omia mielipiteitäni, Veera Tillander kertoo solujen vaikutuksesta omaan kasvuunsa ihmisenä. Kuva: Ruut Heikinmäki
Olen oppinut ymmärtämään ja rakastamaan erilaisia ihmisiä ja kertomaan omia mielipiteitäni, Veera Tillander kertoo solujen vaikutuksesta omaan kasvuunsa ihmisenä. Kuva: Ruut Heikinmäki

Tampereen helluntaiseurakunnassa syyskuun puolivälissä järjestetty solukonferenssi kokosi pienryhmätoiminnasta kiinnostuneita.

 

Tampereella on järjestänyt solukonferensseja kymmenen vuoden ajan – tämän vuoden teemana oli Jokainen rakastaa. Pääpuhujana toimi pastori Johan Forsbäck Fila Helsinki -seurakunnasta.

 

 

Jokainen kaipaa tulla huomioiduksi

Johan Forsbäck kertoi konferenssiyleisölle, että hänen seurakuntansa on joutunut kyseenalaistamaan joitakin aiemmin tiedostamattomia ajattelu- ja toimintatapojaan. Uskoville voi olla esimerkiksi vaikeaa kestää sitä, että seurakuntaan ilmestynyt ihminen ei ”käyttäydy oikein”, ja elämäntapakriteereistä tehdään huomaamatta joukkoon kuulumisen edellytys. Prosessin pitäisi kulkea toiseen suuntaan.

 

– Muutoksen työ on se, mitä Jumala tekee. Kun kannustamme ja rakastamme toisiamme, me myös muutumme.

 

Fila Helsinki vaihtoi vuonna 2016 yhden sunnuntaitilaisuutensa kielen ruotsista suomeen tavoittaakseen helsinkiläisiä laajemmin. Lisäksi Filan sunnuntaissa halutaan huomioida erityisesti uudet kasvot.

 

– He ovat kunniavieraita.

 

Ennen uudet kävijät livahtivat Filan tilaisuuksista virallisen osuuden lopussa, mutta nykyään vastuunkantajat menevät juttelemaan heille nimenomaan tässä kohdassa.

 

– Se on pyhä hetki, Forsbäck sanoo teroittaen jokaisen ihmisen syvää tarvetta tulla nähdyksi.

 

 

Solut voivat tarjota myös käytännön apua

Tampereen näyssä solujen yksi tarkoitus on luoda syvempiä suhteita, jotka saattavat muuten jäädä isossa seurakunnassa syntymättä. Konferenssissa palvelleen solukoordinaattori Veera Tillanderin mukaan soluille onkin paljon kysyntää. Vetäjät ovat seurakuntalaisia, jotka koulutetaan tehtävään kurssilla.

 

– Voin todella suositella solua, jos haluaa päästä kasvamaan hengellisesti ja henkisesti, naissolua vetävä Tillander kertoo.

 

– Eniten koskettaa solulaisten rakkaus minua kohtaan – että ovat kerta toisensa jälkeen valmiita rukoilemaan puolestani ja käytännössä auttamaan asioissa.

 

Jukka ja Tarja-Sisko Similä vetävät avioparisolua, jossa pariskunnat alustavat valitsemistaan aiheista hengellisen kirjan pohjalta.

 

– Solu on hyvin intiimi yksikkö, jossa voidaan jakaa kipeitäkin asioita, myös diakonina palveleva Jukka Similä kuvailee.

 

Similät näkevät soluissa potentiaalia täyttää diakonisia tarpeita eri-ikäisten parissa ja erilaisissa tilanteissa. Heidän solunsa on käynyt laulamassa vanhainkodissa Lempäälässä, ja muuan nuorten miesten solu on tarjonnut muuttoapua tarvitseville.

 

 

Paula Erkintalo

 




34/2016Sateet

Helluntaiseurakuntien jäsenkehityksessä pientä virkistymistä
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan
Seurakuntien perustajille uusia verkostoja