”Meitä ei pelasta Hillsong eivätkä vanhat helluntaiperinteet”

Sillanrakentaja tätä aikaa varten

Petri Mäkilä on suora ja sielunhoidollinen kippari, joka toivoo helluntailiikkeeseen lisää Sanaa, rukousta, rakkautta ja yhteyttä. - Kyllä viestini koko kentälle on, että nöyryyttä, veljet ja sisaret. Mielestäni me kaikki olemme ongelmissa ja kuitenkin käyttäydymme niin kuin jotenkin hallitsisimme tämän homman kauhean hyvin. Kuva: Seppo Haavisto
Petri Mäkilä on suora ja sielunhoidollinen kippari, joka toivoo helluntailiikkeeseen lisää Sanaa, rukousta, rakkautta ja yhteyttä. - Kyllä viestini koko kentälle on, että nöyryyttä, veljet ja sisaret. Mielestäni me kaikki olemme ongelmissa ja kuitenkin käyttäydymme niin kuin jotenkin hallitsisimme tämän homman kauhean hyvin. Kuva: Seppo Haavisto

"Paimen hakee uusia laitumia eikä siksi pysy paikallaan. Hänen pitäisi pystyä pitämään lauma kasassa muutostenkin keskellä”, kuvailee Aikamedian lehtien uusi vastaava päätoimittaja Petri Mäkilä.

 

Hän ottaa juhannuksena vastaan helluntailiikkeen tärkeimmän viestintäkapulan sitä 13 vuotta kantaneelta Leevi Launoselta, joka on jäämässä eläkkeelle.

 

Mäkilällä, 50, sen sijaan viralliseen eläkeikään on 13 vuotta. Hän haluaa käyttää ne paimenen sauva kädessä Jumalaa kuunnellen. Toive toteutuu seuraavaksi painetun sanan kautta, kun Mäkilä saa luotsattavakseen Ristin Voiton lisäksi viisi muuta lehteä; Paimen Plussan, Hyvän Sanoman, Jeesin, Verson ja Kultalyhteen.

 

Näiden vastuiden valossa uusi vaikuttaja on syytä esitellä myös lukijoille.



Perjantaitreffejä 26 vuotta

Mäkilän perheen kotona Helsingissä tikittää kello. Muutoin on hiljaista, sillä vaimo Merja on töissä ja kesälomalla oleva Joonatan, 15, vasta heräilee yläkerrassa. Esikoinen Johanna, 24, on jo naimisissa, mutta perhekuvista voi vakoilla, että tytär on perinyt paljon äitinsä piirteitä.

 

Mäkilät viettivät äsken 26-vuotishääpäiväänsä. Jotakin yhteiselosta kertoo se, että he ovat käyneet treffeillä viikoittain koko avioliiton ajan, yleensä perjantaisin.

 

– Päätimme, että koko elämä deittaillaan. Siitä on pidetty kiinni. Pariskunta tapasi toisensa raamattukouluaikoina. Raamatun on annettukin viitoittaa yhteistä polkua myös pienissä valinnoissa – kuten siinä, ettei anneta auringon laskea vihan yli, vaan riidat sovitaan samana päivänä.

 

– Raamattuhan puhuu katkeruuden juuresta. Uskon, että jos nukkuu asioiden yli, alkaa juurtua jotakin sellaista, jonka Jumala haluaisi meidän välttävän, Mäkilä miettii.

 

– Kun vähän lapsenomaisestikin suhtautuu moniin Raamatun lupauksiin ja ottaa ne sellaisina, ne toimivat silloin parhaiten, hän tietää.



Muutoksiin vaaditaan luottamusta

Haastavasta uudesta tehtävästä huolimatta Petri Mäkilä on levollinen. Hän haki päätoimittajaksi todettuaan, että haluaisi palvella omaa herätysliikettä. Tämän hän aikoo nyt tehdä yksityiselämänsä tavoin Raamattu kädessä.

 

– Sanon suoraan, että kuulun siihen sarjaan, joka pitää Raamattua Pyhän Hengen inspiroimana ja erehtymättömänä Sanana.

 

Mäkilällä on merkillinen kyky yhdistää suora puhe ja rauhoittavan sielunhoidollinen asenne. Hän ei tunnu salailevan mitään tai laskettelevan korulauseita imagoa rakentaakseen.

 

Monet herätyskristilliset yhteisöt potevat elinvoiman ja suunnan puutetta. Mäkilän mielestä hengellinen kriisi johtuu Sanan ja rukouksen sivuuttamisesta. Helluntailaisten elämässä niistä etääntyminen alkoi jo 1990-luvulla, minkä Mäkilä näkee lisänneen myös sukupolvien välistä kuilua ja epäluottamusta.

 

– Uskon, että monet vanhemmat ihmiset eivät sinänsä vastusta muutoksia, mutta kyse on siitä, että sydämet eivät ole löytäneet toisiaan, Mäkilä arvioi.

 

– Nyt keskinäistä luottamusta ei juuri ole. Ja se ei johdu siitä, että nuorempi sukupolvi olisi pettänyt luottamuksen, vaan sitä ei ole koskaan päässyt syntymäänkään, kun ei ole menty yhdessä.

 

 

Ratkaisua nykytilanteeseen päätoimittaja ei löydä äärilaidoista vaan paluusta perusasioihin. Niitä ovat Sana, rukous ja yhteys – eivät vanhaan tai uuteen tyyliin tarrautuminen.

 

– Meitä ei pelasta Hillsong eivätkä vanhat helluntaiperinteet. Meitä ei pelasta myöskään Helluntaikirkko eikä yhdistysrakenne.



Menneisyyden möröt

Petri Mäkilä on hyvin tietoinen myös häneen liitetyistä leimoista ja epäluuloista. Osa palautuu vuoteen 1989, jonka hän vietti Livets Ordin raamattukoulussa Ruotsissa. Sinne hän päätyi helluntaipastoriisänsä ja äitinsä lähettämänä juuri uskossa uudistuttuaan.

 

Osa salaliittoteorioista juontaa pitkään työuraan Patmos Lähetyssäätiössä. Joku yhdistää miehen myös uudempiin karismaattisiin piireihin, joissa hän toimi 1990-luvun alusta lähtien kymmenisen vuotta.

 

Mäkilä arvelee, että suurin pelko kohdistuu hänen teologiaansa, jonka päätellään kumpuavan Livets Ordista.

 

–Jotkut pelkäävät, että olen menestysteologi. Mutta enhän minä teologista pohjaani ottanut sieltä. Sen vuoden anti oli nimenomaan se, mitä Pyhä Henki teki siellä.

 

Jos on lukenut Mäkilän tekstejä tai kuunnellut radiosta hänen raamatunopetustaan, väite on helppo uskoa. Poissa ovat menestysteologia, torontolaisuus tai hengellinen uhoaminen.

 

Patmos-pelot puolestaan nousevat Leo Melleriin liitetyistä asioista, kuten hänen uhkaavista Venäjä-tulkinnoistaan, henkilökohtaisen elämän ongelmistaan 1980–90-luvuilla ja amerikkalaistyyppisestä viestinnästään kohauttavine otsikoineen.

 

Mäkilän mukaan näiden mielikuvien takana on kuitenkin innostava ja eri ajattelutapoja salliva työyhteisö, jossa opetetaan Raamattua, pidetään esillä Israelia sekä otetaan kantaa ajankohtaisiin ilmiöihin monia perusseurakuntia rohkeammin.

 

– Minulla ei ollut minkään valtakunnan vaikeuksia siellä, vaan sain tehdä oman työni ilman minkäänlaisia vääriä valjaita, Mäkilä summaa lähes 17 työvuottaan Patmoksessa.



Yhteys sallii palautteen

Mielikuvat, juorut, päivittely ja väärät todistukset toisista uskovista eivät ole vähenemään päin. Siitä some pitää huolen.

 

Lääkkeenä epäluuloihin Mäkilä lisäisi erilaisten uskovien keskinäistä yhteyttä ja tuntemista. Niitä tarvitaan myös silloin, kun on aihetta palautteen antamiseen.

 

– Tunnustan toiset uskoviksi, mutta kyllä haluan voida sanoa myös, jos tulee jotakin epätervettä. Kyse on vain siitä, miten se sanotaan, Mäkilä uskoo.

 

Hänen mukaansa somekriittisyys ei rakenna ketään.

 

 

– Se ei tuo yhteyttä, eikä siihen sisälly mitään välittämistä.

 

Juorumyllyn sijaan Mäkilä keskittyisi luomaan rakkaudellisia siteitä sekä seurakuntien sisällä että uskovien kesken muutenkin. Ja olemaan vilkuilematta liikaa maailmalla puhkeileviin herätyksiin.

 

– Suomessa katselemme hirveän paljon muualle, vähän väärässäkin mielessä. Aikoinaan matkustin herätysten perässä itsekin, mutta olen tajunnut myöhemmin, että ei herätys ole tuontitavaraa, Mäkilä tilittää.

 

– Meidän pitäisi kuulla itse Herralta, mitä hän haluaa, että me teemme.



Perustus on tallella

Helluntaiherätyksen elinvoimakriisistä huolimatta Petri Mäkilä näkee liikkeen perustuksissa valoisan tulevaisuuden aineksia.

 

– Vanhimmisto, seurakunnan johto ja pastorit tekevät terveellä tavalla yhteistyötä. Mielestäni siinä on seurakuntaperustus, joka on vahva ja hyvä ja jonka päälle voisi rakentaa.

 

Mäkilä vertaa perustusta uuskarismaattisiin seurakuntiin, jotka rakentuvat paljolti yhden johtajan varaan.

 

– Se ei ole tervettä. Jos yhdelle tapahtuu jotakin, se on usein koko seurakunnan loppu, kun taas laajempi pohja suojelee koko seurakuntaa. Tosin se voi olla jarrukin, ellei porukassa ole eteenpäin katsovia yksilöitä.

 

Lähetysseurakunnan johtajana Petri Mäkilä koki nahoissaan muutosten kivut. Hänestä koko seurakuntakulttuurikriisissä onkin pitkälti kyse siitä, että kun kymmeniin vuosiin ei ole liikuttu eteenpäin lainkaan, pienikin nytkähdys laukaisee kulttuurisokin.

 

– Seurakuntien pitäisi olla liikkeessä koko ajan.

 

Muuttua siis tulisi, mutta ei millä vauhdilla ja hinnalla hyvänsä.

 

– Mielestäni luottamuskysymys on tässä todella iso juttu. Tämä voi tapahtua, jos eri-ikäiset rukoilevat yhdessä löytääkseen toistensa sydämen sykkeen. Ilman tätä muutokset repivät, Mäkilä uskoo.

 

 

 

 

Kuka

Petri Mäkilä

» Aikamedian lehtien vastaava päätoimittaja 18.6.2018 alkaen

» yo-merkonomi ja teologian maisteri; toiminut seurakuntatyössä, 17 vuotta toimittajana ja lähetyspastorina, Helsingin Lähetysseurakunnan johtaja 2014–2016

 

» eri luottamustehtäviä, mm. Suomen Evankelisen Allianssin puheenjohtaja ja Helluntaikirkon hallituksen jäsen

» perheeseen kuuluvat Merja-vaimo, tytär, poika ja koira

 

 

 

Ruut Ahonen

 



Lukijalta
51

Lukijalta22.3.2024 | Olen kiitollinen, että maakuntalehdissämme on auennut toistuvasti tilaa Raamatun sanomaa korostaville kirjoituksilleni. Usein ne sivuavat yhteiskunnallisia haasteita, unohtamatta ikuis...
LukijaltaIhmisten puheissa toistuvat usein ilmaisut kuten ”Kuolema kuittaa univelat” tai ”Haudassa saa sitten levätä”. Ne ovat tavallisia tapoja vältellä ajatusta kuolemanjälkeisestä elämästä ja vaeltaa va...
Lukijalta21.11.2023 | Helluntaikirkon oppikäsityksessä Jeesuksen paluusta ei ole enää vain yhtä tulkintamallia. Jeesuksen paluusta itsessään ollaan varsin yksimielisiä, mutta seurakunnan tempauksen ajoituk...
Lukijalta24.10.2023 | Iso Kirja on hehkuttanut tänä vuonna Opisto omaksi -teemaa. Sen tavoitteena on, että seurakunnat ja niiden jäsenet ottaisivat ja kokisivat entistä enemmän omistajuutta yhteisestä opis...
LukijaltaApostoli Paavali ei tahtonut pitää Roomassa asuvia veljiä tietämättöminä ”tästä salaisuudesta, että Israelia on osaksi kohdannut paatumus – hamaan siihen asti, kunnes pakanain täysi luku on sisäll...
Lukijalta(20.3.2023) Tammikuussa seurakuntamme johtajisto sai ihmetteleviä yhteydenottoja koskien paikallista Turvallinen seurakunta -lausuntoa, jossa olemme osallisena. Siinä oli virheellisesti na...
Lukijalta(6.3.2023) Uudet hyvinvointialueet aloittivat vuoden alusta. Kotiin saamamme esitteen mukaan uuden hyvinvointialueen keskeinen tehtävä on ”hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden edistäminen yht...
LukijaltaTranslain uudistaminen vietiin eduskunnassa maaliin 1.2.2023 äänin 113–69. Lain mukaan jokainen täysi-ikäinen kansalainen voi vaihtaa sukupuolensa pelkkänä ilmoitusasiana. Korjausleikkauksia ja lä...
LukijaltaOikeaoppisuuden tarve on ihmiselle ominaista ja johtuu osin siitä, että se on eräs turvallisuuden tunnetta ruokkiva väline. Uskon kysymyksissä oikeaoppisuuden tarve on hälyttävän suuri. Osasyynä s...
Lukijalta(27.12.2022) Silmiini sattui erään teologin lehtikirjoituksen otsikointi: ”Ateisti, joka tuntee Jumalan?” Kysymysmerkin kanssakin toteamus on absurdi. Ateisti kieltää Jumalan olemassaolon ja kaike...
Lukijalta(22.11.2022) Kun tulin aikoinani uskoon, sain näyn hengellisestä työstä. Se oli määrittelemätön pakottava tarve olla jotenkin hyödyksi Jumalan valtakunnassa. Tämä tarve on ollut läpi uskossa oloaj...
LukijaltaPaimen Plus -lehden kesäkuun numeron talouspalstalla olleessa kirjoituksessa kerrottiin seurakuntien lämpölaskujen noususta viime talvelta. Sama suunta näyttää jatkuvan myös tulevana talvena. Kerr...
LukijaltaJeesus joutui usein herättelemään kuulijoitaan. Tässä muutamia otteita Jeesuksen sanoista: ”Ettekö käsitä? Kuinka te ette käsitä, etten minä puhunut teille leivästä?” Niin hän sanoi heille: ”Ettek...
LukijaltaYhdysvalloissa korkein oikeus kumosi kesäkuussa vanhan ns. Roe vs Wade -nimellä tunnetun, aborttioikeuden turvanneen ennakkopäätöksen. Näin se teki sen, minkä kokeneiden ja laintuntevien tuomareid...
LukijaltaSanan- ja uskonnonvapaus ry (SUV) on osoittanut tarpeellisuutensa kansan keskuudessa. Kesäkuussa 2021 perustettu yhdistys on saanut aatteensa taakse jo yli 1 000 jäsentä ympäri Suomea.
Yh...
LukijaltaHesekielin kirjan luku 33 kertoo sielunhoitajan ja profeetan vastuusta. Toisesta jakeesta löytyvät puhuttelevat sanat: ”Jos minä annan miekan tulla maan kimppuun ––.” Nykyiset aseet eivät ole miekkoja...
LukijaltaLähetyspastori Markku Karjalaisen mukaan Uusi testamentti opettaa seurakunnan johtavan pastorin ja vanhimman viran kuuluvan miehille. Raamatussa sanotaan, että vanhimman virkaan tulee valita ”yhde...
LukijaltaKansallisen veteraanipäivän aikana (27.4.), kun uutiset kertovat Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistön potevan koronan jälkeen keuhkokuumetta, olen pohtinut, kuinka tärkeää on, että maamme...
LukijaltaRisto Karhu esitti Ristin Voitossa 17 kysymyksen: ”Jeesuksen paluu – ennen suurta ahdistusta?” Kirjoitus keskittyi ensisijaisesti odottamamme tempauksen ajankohdan pohdintaan. Mielestäni Risto Kar...
LukijaltaLänsimaiden kristittyjen piirissä on laajalti käsitys, että seurakunnan salainen tempaus tapahtuisi ennen suurta ahdistusta. Etenkin vapaiden suuntien käsitykseen on paljolti vaikuttanut Vilho Har...
LukijaltaJumala ilmoittaa itsensä Raamatun Sanan kautta mutta myös kansojen vaiheissa. Erityisen selvästi tämä ilmenee Israelin kansan historiassa ja nykyhetkessä.
Suomen kansan eri vaiheissa olem...
LukijaltaKiitos Reijo Mänttärille palautteesta (RV 9/22) kirjani erään luvun pohjalta tehtyyn artikkeliin. Tila ei riitä palautteen seikkaperäiseen käsittelyyn, mutta teen joitain yleisiä huomioita. ...
LukijaltaPuheessaan Korneliuksen talossa apostoli Pietari tahtoi sitoa uudet opetuslapset herätyksen alkuperään. Siksi hän sanoo: ”– – sen sanan, joka lähtien Galileasta on levinnyt koko Juudeaan, sen kast...
LukijaltaLehden emerituspäätoimittaja Leevi Launonen pohdiskeli kasvatustieteen asiantuntijana syvällisesti ihmisen persoonaa (RV 5). Hän toteaa ihmisen luonteen kasvamisen jääneen taka-alalle 1900-luvun l...
LukijaltaPitkittynyt poikkeusaika on kuormittanut lapsiperheiden arkea, typistänyt tärkeitä vertaistukiverkostoja ja kaventanut seurakuntayhteyttä. Lasten hengellinen kasvatus on jäänyt pitkälti vanhempien...
LukijaltaHyvin usein puhutaan pettäjä Jaakobista tai siitä, kuinka Jaakob petti veljensä. Ovatkohan nämä ajatukset koko totuus?
1. Moos. 25:21,23: ”Iisak rukoili Herraa vaimonsa puolesta, sillä tä...
LukijaltaVastine Kalevi Marinille – "Ekumeniaa ei tarvitse pelätä"

Ristin Voitossa 46 oli Kalevi Marinin mielipidekirjoitus, joka kommentoi Ristin Voitossa 41 julkaistu...
LukijaltaRistin Voitossa 41 oli hätkähdyttävä artikkeli Helluntailaisena ekumeniaa vahvistamassa. Petri Mäkilä sanoittaa siinä teologian toht...
LukijaltaSuomessa on viime vuosien aikana kyseenalaistettu kristillisiä arvoja. Raamatun mukaista uskoa tunnustavat kokevatkin, että kaikkea muuta suvaitaan paitsi kristillisiä arvoja.
Kuitenkin e...
LukijaltaLehden sivuilla on jälleen käyty keskustelua naisen asemasta. RV:n numerossa 41 Hannu Kangasniemi esitti miehen ja naisen välisen hierarkian olevan osa Jumalan asettamaa järjes...
LukijaltaRistin Voitossa 30–31 oli kirjoitus kalvinismista. Näkemys miehen ja naisen erilaisista sukupuolisidonnaisista rooleista perheessä ja seurakunnassa nousi esiin yhtenä jäsenille tärkeänä näkök...
LukijaltaKesän päivityksiä, uutisia ja mainoksia lukiessa mieleen on noussut kysymys: Onko sellainen paradoksi mahdollista, että voin olla ihmisoikeuksien ja solidaarisuuden puolella ja samaan aikaan kriti...
LukijaltaSuurella mielenkiinnolla, jännityksellä, rakkaudella ja ilolla tartuin Evankelistakoti elää -kirjaan. Jokainen kirja, joka kertoo helluntaiherätyksen alkuajoista Suomessa, sen toiminnast...
LukijaltaOlen kuullut joidenkin väittävän, etteivät uskovat joudu viimeiselle tuomiolle. Silloin tarkoitetaan ns. erillistä ylöstempausta, joka on erotettu ylösnousemuksesta viimeisenä päivänä. Kuitenkin t...
LukijaltaNettikonferenssissa näki paljon mielenkiintoisia vastauksia otsikon kysymykseen. Laulu- ja soitinyhtye Exit sai paljon myönteistä palautetta. Monet pitivät sen esiintymistä jopa koko tapahtuman pa...
LukijaltaPaljolla kirjantekemisellä ei ole loppua. Ristin Voitossa on kirja-arvioita, joista toiset ovat hyviä ja rakentavia uskoamme ajatellen, toiset ovat sitten vähemmän hyviä. Markus Maj...
LukijaltaRistin Voitto -lehden pääkirjoituksessa (12/21) Waltteri Haapala korostaa pastorien johtajuutta ja heidän kunnioittamistaan sangen voimakkaasti. On toki tärkeää, että pastorit saavat heille kuuluv...
Ristin Voiton verkkosisältö nyt Ajassa-lehdessä – diginäköislehti päivittyy toistaiseksi tutulle paikalle ristinvoitto.fi:hin
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan