Sanan palveluksessa

Kai Takkula kääntää Life Application Study Bible -kommentaariraamattua, joka liitetään Raamattu Kansalle -raamatunkäännökseen. -Projektissa mukana oleminen on koko tiimille kerran elämässä -tilanne, hän toteaa.
Kai Takkula kääntää Life Application Study Bible -kommentaariraamattua, joka liitetään Raamattu Kansalle -raamatunkäännökseen. -Projektissa mukana oleminen on koko tiimille kerran elämässä -tilanne, hän toteaa.
Elimäellä kasvavasta uskovan kodin lapsesta Kai Takkulasta Raamattu tuntuu vaikeaselkoiselta. Kahdeksanvuotiaana uskoon tullut poika yrittää kyllä lukea pyhäkoulusta ja hengellisistä tilaisuuksista tuttua kirjaa ja on innostunutkin, mutta kenties 1930-luvun käännöksen kielen takia teksti ei vain avaudu. Kunnes lukioikäisenä Takkula kiinnostuu Raamatusta tosissaan ja lukee sen systemaattisesti läpi useita kertoja.

Sen jälkeen maailman levinnein kirja on liittynyt kaikkiin teologiksi opiskelleen Takkulan työtehtäviin. Eksegetiikka eli raamatunselitysoppi oli itsestään selvä valinta opintojen pääaineeksi. Työtä Takkula on tehnyt niin raamattuaiheisten suurteosten eteen kuin evankeliumin leviämiseksi Baltiassa.

Tällä hetkellä mies kääntää Aikamedian suursatsausta, Raamattu kansalle -käännökseen liitettävää amerikkalaisperäistä kommentaariraamattua, Life Application Study Biblea.

– Raamattu on viitoittanut elämääni, Kai Takkula toteaa.

Hän uskoo, että juuri niin Jumalan sana vaikuttaa jokaisessa siihen tarttuvassa: Jumala puhuu Sanansa kautta häneen uskovalle ja ohjaa eteenpäin ristin tiellä.

Jumala osaa kieliä

– Luen Raamattua Jumalan sanana, jonka kautta hän on tuonut pelastuksen meille ihmisille. Sana on uskoni ylin auktoriteetti, Kai Takkula kiteyttää raamattunäkemyksensä.

– Samaan aikaan Raamattuun voi tutkimuksessa soveltaa samoja menetelmiä kuin kirjallisuuteen yleensä.

Takkula huomauttaa, että on rikkaus, että Jumalan sanan pelastava sanoma ei rajoitu yhteen kulttuuriin tai yhteen oikeaan ilmaisutapaan. Vaikka meidän on vaikeaa nähdä asioita esimerkiksi toista kieltä puhuvien näkökulmasta, Jumala pystyy siihen suvereenisti eikä Sanan vaikutus laimene.

– Tarvitsemme omaan tilanteeseemme kiinnittyneet tavat tarkastella Raamattua, mutta haasteemme on oppia näkemään myös oman näkökulmamme yli.

Tällaiset näköaloja avartavat hetket Takkula kokee raamattutyön huippuhetkiksi.

Vapaakirkossa kastettu mutta helluntaiseurakunnassakin paljon aikaa viettänyt mies sanoo kansainvälisen helluntailiikkeen olleen suuri onnistuminen, eikä vähiten raamatunkäännöstyön ja lähetystyön ansiosta.

– Pitää kuitenkin muistaa, että vuosisatojen ajan vanhat kirkot välittivät pelastuksen sanomaa tehokkaasti eteenpäin.

Elämänsä vaikuttavimpiin kirjoihin Takkula lukeekin Flavius Josefuksen Juutalaissodan  historian, Augustinuksen Jumalan valtakunnan sekä ortodoksikirkon kirkkoisien kirjoituskokoelman Filokalian. Sisterssiläismunkki Thomas Keatingin Rukouksen tie -teoksen kääntäminen 1990-luvun lopussa elvytti Takkulan omaa rukouselämää.

– Löysin itseni kirjan kautta, hän kertoo.

Takkula ei osaa sanoin kuvailla, miten hienoa on olla mukana virrassa, joka kumpuaa sellaisten herrojen kuin Lutherin ja Agricolan työstä. Hän iloitsee siitä, että tänä päivänä helluntailiike on johtavia raamattuaiheisen kirjallisuuden tuottajia maailmassa.

– Uskonpuhdistaja Lutherin keskeinen ajatus, että Jumalan sanan tulee olla jokaisen ihmisen ulottuvilla, on motivoinut voimakkaasti vapaakristillisiä yhteisöjä, Takkula toteaa.

Kristittyjen näkymätön vaikutus

Raamatun ymmärtäminen tuli oikeastaan mahdolliseksi vasta omakielisten käännösten myötä. Lopulta Jumalan sanan vaikuttavuus on kuitenkin sen voimassa muuttaa ihmissydämiä ja vaikuttaa ihmisten käyttäytymiseen. Tärkeää on myös Sanan yhteyttä luova voima.

– Jumalan sana on tarkoitettu elettäväksi todeksi. Tehtävämme on kilvoitella lähimmäisenrakkaudessa. Mitä syvemmällä kristityt ovat Jumalan sanassa, sitä enemmän  ihmisten välisiä rajaaitoja kaatuu.

Varsinkin vapaakristillisistä yhteisöistä kantautuu enenevässä määrin vaikerrus siitä, miten Raamatun arvovalta ympäröivässä yhteiskunnassa murenee uhkaavasti.

Kai Takkula on kokenut suurena lahjana saada työskennellä tätä kehitystä vastaan – eikä hän aio heittää kirvestä kaivoon vielä pitkään aikaan. Hänkin kuitenkin kokee surua siitä, miten totaalisesti osa länsimaisista ihmisistä on hukannut sen totuuden, että moni hyvä asia on kristinuskon ja Jumalan sanan kylvön ansiota.

– Toivoisin, että ihmiset näkisivät, miten olemme Raamatun lapsia ja riippuvaisia Sanan opetuksista – eli Jumalasta. Jokainen länsimainen ihminen elää kulttuurissa, jonka Raamattu on muokannut sellaiseksi kuin se on. Näen, että Jumalan sana myös kannattelee kulttuuriamme ja ylläpitää sitä edelleen.

Yhä useampi ihminen pitäisi siis saada näkemään tämä totuus. Takkula ei kuitenkaan usko Jumalan sanan tarvitsevan sen kummoisempia markkinamiehiä ja -naisia kuin jokaisen vajavaisen mutta uskoaan todeksi elävän kristityn.

– Kristityt ovat kautta vuosisatojen kamppailleet sen kanssa, mikä on todistuksemme tänä päivänä. Aina on eletty ”huonoja aikoja, jotka ovat syntiä täynnä” ja Jumalan sana on ollut ”pimennossa”. Jälkeenpäin vasta nähdään, millainen merkitys kristityillä on ollut kussakin ajassa, Takkula kannustaa.

Raamatun rikas ajatusmaailma

Aikamedia aloitti kommentaariraamattuprojektin pari vuotta sitten. Kukaan teoksen eteen työskentelevistä ei tainnut silloin arvata, millainen työmäärä teokseen tarvitaan. Erityisesti amerikkalaisten teologien kirjoittaman kommentaariosion kääntäminen, teologisten ratkaisujen tekeminen ja teoksen graafinen suunnittelu ovat haastavia prosesseja.

– Mutta ei ole mitään hienompaa kuin olla tuomassa Raamatun rikkauksia suomalaisen lukijan ulottuville. Tulevassa kommentaariraamatussa näkyy voimakkaasti ajatus, että Sanaa sovelletaan lukijan omaan elämään, Kai Takkula kertoo.

Raamatussa ei ole vähempiarvoisia kirjoja, mutta Takkula sanoo olevansa ”Vanhan testamentin ihminen”. Hän selventää, että Vanhassa testamentissa tiivistyy juutalainen ajattelu, jota taas Jeesus, apostolit ja evankelistat ilmensivät ja täydensivät omilla ajatuksillaan. Kääntäjää kiehtoo päästä sisälle tähän hyvään ja hedelmälliseen, kokonaisvaltaiseen ajattelutapaan. Olennaista ei ole poimia Raamatusta irrallisia lausumia eri asioista.

– Olen vakuuttunut, että kommentaariraamattu johdattaa lukijoitaan syvemmälle Sanan totuuteen ja uudistumaan sen aarteiden äärellä. Se löytää toivottavasti tiensä myös etsijöiden ja kyselijöiden käsiin. Projektissa mukana oleminen on koko tiimille kerran elämässä -tilanne, Kai Takkula toteaa kiitollisena.


Anna Lehtinen




Mikä


Kommentaariraamattu
» Aikamedia Oy:n ja Raamattu Kansalle -yhdistyksen yhteistyösopimukseen perustuva hanke.
» Sisältää uusimman suomenkielisen raamatunkäännöksen, jae jakeelta etenevän Raamatun kommentaarin ja hyödyllisiä Raamatun tutkimisen apuneuvoja, kuten karttoja ja aikajanoja.
» Raamatunkäännöksenä Raamattu Kansalle -suomennos vuodelta 2012.
» Kommentaariosio perustuu Life Application Study Bible (LASB) -kommentaariraamattuun, joka on suosituin englanninkielinen raamattukommentaari.
» Kokonaislaajuus yli 2 500 sivua, tavoiteaikataulu laaditaan kuluvan vuoden aikana.





Kuka


Kai Takkula

» valmistunut teologian kandidaatiksi 1986, vapaa kääntäjä vuodesta 1992
» tehnyt gradunsa profeetta Jesajaan liittyvästä aiheesta
» asuu Espoossa
» kääntänyt paljon Raamattuun liittyvää kirjallisuutta, esimerkiksi raamattuaiheisia suurteoksia Valituille Paloille
» työskennellyt myös toimittajana ja Kirkon Ulkomaanavussa idäntyön projektisihteerinä
» opiskellut teologisen tiedekunnan lisäksi Venäjän ortodoksikirkon akatemiassa
» harrastaa liikuntaa ja lukemista

Näkökulma
40/201

Näkökulma(7.12.2022) Nyt jo edesmennyt amerikkalainen kristitty kirjailija ja julistaja Roy Hession sanoi aikoinaan, että kun tulee hengellisesti sekava ja sumuinen aika, hän tarrautuu kaksin käsin kiinni...
NäkökulmaKolumbiassa pidetyn Maailman Assemblies of God -yhteisön (WAGF) lähetyskongressin yhteydessä julkistettiin tilastoja lähetystyön kehityksestä eri puolilla maailmaa. Tilasto perustui kyseisen yhtei...
NäkökulmaArvostettu taloustieteilijä ja yhteiskuntavaikuttaja, professori Bror Sixten Korkman kirjoittaa HS:n Vieraskynässään (6.9.): ”Uuden testamentin päähenkilö on aasilla ratsastava puuseppä, joka kant...
NäkökulmaUskonnonvapauslaki velvoittaa Helluntaikirkkoa pitämään yllä jäsenrekisteriä, jonka tulee myös olla ajan tasalla. Tämä on mahdollista ainoastaan niin, että kaikki jäsenseurakunnat käyttävät samaa...
NäkökulmaJo lähetystyön alkuajoista alkaen ihmeet ja merkit ovat olleet olennainen osa lähetystyötä. Apostolien kautta tapahtuneet ihmeet saivat kokonaisia kaupunkeja kääntymään kristinuskoon. Näin tapahtu...
NäkökulmaUkrainan sota ja sen vaikutukset näkyvät Euroopassa. Unkarissa sota näkyy hintojen nousuna, pakolaisvirtana ja päivittäisissä uutisissa. Unkaria pidetään pakolaisten läpikulkumaana, koska pakolais...
NäkökulmaHelluntailiikkeen kasvun aikaan suuri osa siitä selittyi ahkeralla evankelioinnilla ja uusien seurakuntien perustamisella. Ollessani lapsi pienillä maaseutupaikoilla toiminut seurakuntamme istutti...
NäkökulmaOlavi Kumpulainen

Muutama viikko sitten sain kokea henkilökohtaisesti, kuinka suuri merkitys hengellisellä kirjallisuudella ja musiikilla voi olla.
Olimme Krimillä puolisoni Olgan, hän...
NäkökulmaRaamatunopetus on ollut merkittävä helluntailiikkeen perusta sen alusta lähtien. Sanan saarna erilaisissa kokoontumissa on ollut tärkeää, koska keskeisenä tavoitteena on ollut elää Sanan opetuksen...
Näkökulma


Joku on sanonut, että Jumalan ainoa heikkous on värisokeus. Humoristisessa ajatuksessa on viisautta.
Yksi Pietarin suurimpia hengellistä elämää mullist...
NäkökulmaMusiikin merkitys ihmiselle on kiistaton. Se voi tuottaa voimakkaita tunnemuistoja ja näin liittyä vahvasti tunteisiin. Usein musiikki tuo hyvää oloa ja vähentää stressiä. Se lievittää ahdistuneis...
NäkökulmaSain viestin, jossa kerrottiin sadasta apua tarvitsevasta juutalaisesta, jotka suuntaavat yöllä Puolasta Romaniaan. Viestissä kysyttiin: ”Tunnetko sieltä ketään, joka voisi ottaa tehtäväkseen orga...
NäkökulmaSyksyllä järjestettävään Se löytyi -mediamissioon on valmistautumassa lähes 300 seurakuntaa. Missioon liitetty diakoniaulottuvuus, yksinäisyyden haasteiden huomioiminen eri ikäluokissa, on otettu...
Näkökulma”Minähän olen juomari, en minä sinne kuulu. Kävin helluntaiseurakunnassa kaksi kertaa ja tuli ulkopuolinen olo.”
Nämä sanat kuulin hiljattain kaverilta, joka pääsi Kan-kodin kuntoutuksess...
NäkökulmaHelluntaikirkon vuosi 2022 on alkanut monien uusien asioiden merkeissä. Vuoden ensimmäisessä hallituksen kokouksessa valittiin hallituksen puheenjohtajaksi Kauko Uusila Oulusta ja varapuheenjohtaj...
NäkökulmaOli aika ennen koronaa ja on aika koronan jälkeen. Onko helluntaiseurakuntien aika palata siihen, mihin jäimme ennen pandemiaa, vai valmistautua olemaan jotakin muuta? Mitä aikamme ihmiset menettä...
Näkökulma”DSA-säädös kieltää muun muassa arkaluonteisen henkilökohtaisen datan käyttämisen mainosten kohdentamisessa. Sellaisia tietoja ovat esimerkiksi seksuaalisuus, uskonto ja etnisyys.” Lainaus on Hels...
NäkökulmaUrheilussa tunnetaan joukkuepelin edut. Vahva joukkue on sellainen, jonka jokainen pelaaja antaa kaikkensa yhteisen päämäärän eteen – jopa oman etunsa kustannuksella...
NäkökulmaSosiologi Nicholas Christakis Yalen yliopistosta jakaa pandemian kolmeen vaiheeseen. Hän ennustaa ensimmäisen vaiheen päättyvän vuonna 2022, jonka jälkeen yhteis...
NäkökulmaOlen helluntaikodin lapsi, jonka isovanhemmatkin ovat kuuluneet helluntaiseurakuntaan. Myös vaimoni vanhemmat ja osa lähisuvusta ovat olleet helluntaiseurakuntien aktiivijäseniä. Keskei...
NäkökulmaBoomerilla tarkoitetaan englanninkielisessä maailmassa suuriin ikäluokkiin (1946–1964 syntyneisiin) kuuluvaa henkilöä. Sana tuli tutuksi viimeistään kohussa lausahduksesta, jolla Sanna M...
NäkökulmaLuokallinen alakoulun oppilaita oli onnistunut ryhmätehtävässä erinomaisesti. Palkintona he saivat suunnitella yhteistä tekemistä koko porukalle. Ideariihessä kävi kova kuhina, ja lopult...
NäkökulmaPaavali rohkaisee uskovia muuttumaan vallitsevaan ajatteluun mukautumisen sijasta (Room. 12). Mielen tulee uudistua jatkuvasti, jotta Jumalan tahdon mukainen ajattelu olisi mahdollista. Tähän liit...
NäkökulmaSanotaan, että 17-vuotiaana koettu ajan henki jättää pysyvän jäljen. Nykyisiin sukupolviin ovat jättäneet jälkensä sodat ja jälleenrakennus, nousukaudet ja taantumat, kuten myös yhteiskunnan läpäi...
NäkökulmaInformaatiotulva koronaviruksesta jatkuu ja hämmentää ihmisiä. Yksi syy hämmennykseen lienee se, että asiantuntijajoukon esittämät argumentit tautitilanteesta vaikuttavat olevan kovin kaukana...
NäkökulmaJärjestömme vapaaehtoistyöntekijöiden virkistys- ja rakentumispäivillä kuulin hiljattain puheenvuoron, joka puhutteli minua kovasti. Yhdistyksemme uudelle hallituksen jäsenelle, pastori Jukka...
NäkökulmaIslam on tavalla tai toisella läsnä eri medioissa päivittäin. Vuonna 2015 suomeen saapuneet tuhannet muslimit toivat myös harjoittamansa uskonnon lähelle suomalaisten jokapäiväistä elämää.
No...
NäkökulmaOlemme helluntaiherätyksen strategiatyön myötä oppineet uuden sanan: tunneterve. Tai ei sana ole aivan uusi, aiheesta on kyllä julkaistu kirjallisuuttakin. Kyseessä on käännöslaina ilmauksesta ”em...
NäkökulmaYstäväni kertoi innoissaan uudesta harrastuksestaan. Hän oli pitkän etätyöjakson aikana pohtinut uusia tapoja matkustaa, koska epäili, että lentomatkustaminen on vielä pitkään melkein mahdotonta,...
NäkökulmaRaamattu on Jumalan sana. Kristukseen uskova perustaa elämänsä sen tutkimiselle ja soveltamiselle. Sanan ymmärtäminen koko sen syvyydessä on kuitenkin pitkä prosessi. Pyhän Hen...
NäkökulmaNäkökulma-kirjoituksen äärellä mietin tätä: onko minusta muuttamaan näkökulmaani joihinkin asioihin vai pyrinkö vain löytämään vahvistusta omille näkemyksilleni?
Muistan, miten muutama vuosi...
NäkökulmaOlemme eläneet erikoista ajanjaksoa pian puolitoista vuotta. Poikkeuksellisen ajan syy on Covid-19 eli koronavirus. Emme kukaan osanneet varautua siihen, emme yksilöinä emmekä seurakuntina, eivätk...
NäkökulmaKristillisen kirjallisuuden tärkein tehtävä on sama kuin Kirjojen kirjan, Raamatun: tuoda meidät Kristuksen yhteyteen ja kasvattaa hänen kaltaisuuteensa.
Hyvä hengellinen kirja avaa Raamatun...
NäkökulmaRuotsin helluntailiikkeen apostoliseen hahmoon Lewi Pethrukseen on liitetty sanonta ”Herätys on ilmapiiri”. Se ei merkitse yleisen ilmapiirin myönteisyyttä jokaisen herätyksen yhteydessä...
NäkökulmaPyhän Hengen johtama seurakunta näkee itsensä osana Raamatun välittämää Jumalan lunastuskertomusta ja ymmärtää lähetystehtävän tärkeyden toteuttaen sitä ympäristössään.
Ensimmäisen Mooseksen ki...
NäkökulmaPoikkeukselliset ajat ovat haastaneet myös seurakuntatyöntekijöiden arkea. Kokoontumisrajoitukset osuvat etenkin seurakunnan näkyvimpään muotoon, yhteisiin jumalanpalveluksiin, mutta myös monet pi...
NäkökulmaPääsiäisen jälkeisenä tiistaina Juha Tuominen, Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) johtava ylilääkäri, sanoi Ylen aamuohjelmassa COVID-19-tartuntojen määrän yllättävää l...
NäkökulmaPerinnöt ovat merkittävä tuki monen järjestön ja seurakunnan toiminnalle. Korona-aika on osoittanut, että yhä useampi suomalainen haluaa tukea järjestöjen työtä testamentilla.
Oman elämän suu...
NäkökulmaUnkarin helluntailiikkeen johtaja Albert Pataky totesi seurakunnassaan eräässä tilaisuudessa parikymmentä vuotta sitten näin: ”Juutalaiset olivat sisarina ja veljinä täällä seurakunnassa...
NäkökulmaPastorin työssä – niin kuin monessa muussakin työssä – kohtaa usein tietyn haasteen suhteessa työhön ja vapaa-aikaan. Pastorit työskentelevät kentällä, jossa suuri osa yhteisössä toimivista on vap...
NäkökulmaSaavutetaanko hyveellinen elämä sääntöjä noudattamalla vai spontaanisti sydämen ääntä seuraamalla? Tämä kysymyksenasettelu voi johtaa harhaan, koska sääntöjen sokea noudattaminen tai toisaalta hal...
NäkökulmaMaailman suurimmat helluntaiuskovien määrät maata kohden löytyvät Etelä-Amerikasta ja Afrikasta. Johnsonin ja Zurlon tutkimuksen mukaan vuonna 2020 maailman suurin lukema oli Brasiliassa, 24,5 mil...
NäkökulmaMennyt vuosi synnyttää monissa meissä tuskastuneita ja epätoivoisiakin tunteita, kun rajoitukset ja peruuntumiset ovat haastaneet arkeamme. Aikamediassa löydämme menneestä vuodesta myös suurta kii...
NäkökulmaSeurakuntien ja järjestöjen, kuten Elämä ja Valo ry:n, tärkein voimavara on vapaaehtoiset työntekijät. Vapaaehtoiset ovat niitä ihmisiä, jotka todellisuudessa usein tekevät yhteisöissä sen varsina...
NäkökulmaMauri Vikstén otti jo 50 vuotta sitten eräässä puheessaan esille, miten afrikkalaiset ymmärtävät sen, kuinka Raamattua tulisi opettaa. Heistä olisi hienoa, jos puhujan voisi milloin vain kesk...
NäkökulmaNuoruuteen kuuluu monet tapahtumat, jotka muodostavat ihmiselle siirtymäriittejä lapsuudesta nuoruuteen ja nuoruudesta aikuisuuteen. Yksi niistä on ollut oppivelvollisuuden päättäminen yhdeksännen...
NäkökulmaAlkuvuodesta postitettavat kannattajajäsenlaskut tuottavat järjestöille yhteydenottoja, jotka kertovat kannattajien vähenemisestä. On koskettavaa saada viesti, joka kertoo uskollisen tukijamme muu...
NäkökulmaMaaliskuu ja huhtikuu ovat seurakunnissa vuosikokousten aikaa. Helluntaikirkon jäsenseurakuntien vuosikokous määräytyy yhdyskuntajärjestyksen mukaan, ja se on pidettävä viimeistään huhtikuun aikan...
NäkökulmaOlemme huolestuneina seuranneet itäisen naapurimaamme uskonnonvapaustilannetta. Viime vuosina lakeja on hiottu niin, että niiden nojalla voidaan rajoittaa seurakuntien ja yksilöiden toimintaa. Täs...
Ristin Voiton verkkosisältö nyt Ajassa-lehdessä – diginäköislehti päivittyy toistaiseksi tutulle paikalle ristinvoitto.fi:hin
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan