Salmisten ”viimeinen ristiretki” tuli päätökseensä

Afrikassa arvostetaan korkeaa ikää ja kokemusta, Ilkka ja Leena Salminen kertovat. Läheteistä tulee kuin isiä ja äitejä monille paikallisille.
Afrikassa arvostetaan korkeaa ikää ja kokemusta, Ilkka ja Leena Salminen kertovat. Läheteistä tulee kuin isiä ja äitejä monille paikallisille.
Leena ja Ilkka Salminen ovat palanneet Vantaan Hakunilaan. Neljän vuoden ajan koti on ollut vuokrattuna.

– Kalustettuna ja hyvillä vuokralaisilla, Ilkka Salminen kehuu kotoutuvan lähetin tilannetta. On päästy palaamaan lähtöruutuun, eikä kaikkea ole tarvinnut rakentaa alusta asti uudelleen.

Salmisten tie lähetystyöjaksolle kulki poikkeuksellista reittiä. Toisaalta kutsujina Ugandaan olivat paikalliset toimijat, jotka vakuuttuivat Ilkka Salmisen evankelista-pastorin armoituksen sopivuudesta itäisen Afrikan kentälle kaikkiaan 14 lyhyemmän vierailun myötä.

Toisaalta Salmisten kotiseurakunnassa Kontulan Metrokappelissa oltiin niin ikään koettu, että pitkäaikainen johtava pastori olisi hyvä lähettää työuran viimeiselle komennukselle Afrikkaan. Ilkka Salminen, nyt 68, suuntasi kentälle eläkeläisenä, Leena Salminen, 65, jätti työnsä lääketeollisuudessa.

– Haluaisimme lähteä vaikka huomenna, Leena vastasi ilahtuneena hallituksen puheenjohtajan ehdotukseen Ugandan-jaksosta reilut neljä vuotta sitten.

Afrikka oli poltellut Salmisten mielissä jo vuosikymmenien ajan. Kentälle lähtö lasten kanssa ei aikanaan realisoitunut. Nyt lähdettäisiin kahdestaan, sydän täynnä annettavaa.

Uganda vaurastuu

Uganda on suomalaisille helluntailaisille tietotasolla erittäin tuttu maa. Moni kuulee yhä korvissaan lähetyslegenda Åke Söderlundin karhean äänen, näkee sielunsa silmin Aminin ja Oboten hirmuhallintojen muistomerkeiksi jääneet pääkallokasat ja muistaa maata piinanneen AIDS-vitsauksen.

Ugandassa on ollut jo kolmisenkymmentä vuotta Afrikan mittapuulla rauhallista. Maan demokratia, matkailu ja elinkeinoelämä ovat kehittyneet hyvin, ja Ugandasta on muodostumassa se ”Afrikan vihreä helmi”, jona se luonnonvarojensa puolesta tunnetaan.

Toki maassa on edelleen jättiläismäisiä ongelmia. AIDS-tilanne on helpottamassa, mutta suuri osa ugandalaisista on edelleen hyvin köyhiä.

Suurena kipukohtana on maan pohjoisosa, jossa mellasti viime vuosiin saakka Joseph Konyn johtama väkivaltainen LRA-sissiarmeija. Pohjois-Uganda kuuluu maailman kehittymättömimpiin ja traumatisoituneimpiin alueisiin. Vielä kymmenen suhteellisen rauhallisen vuoden jälkeen jopa 80 prosenttia lapsista ei pääse kouluun.

Pohjois-Ugandassa herätystä

Ilkka Salmisen mieltä lämmittää helluntaiseurakuntien työn avautuminen juuri Pohjois-Ugandassa.

Maan luoteiskulmassa Länsi-Niilin alueen kaupungeissa on pidetty useita mittavia evankelioimisaktioita, joissa tuhansia ihmisiä on tullut uskoon ja useita satoja on kastettu. Lähetystyöntekijä Pertti Söderlundin lapsuudenystävä, saksalais-kenialainen Peter Franz tiiminsä kanssa on ollut alueella tärkeässä roolissa.

Kohdekaupunkiin saapuu jo viikkoja ennen missiokokouksia tiimi, joka vierailee kouluissa, kaduilla, vankiloissa ja radiossa kertoen tulevasta tapahtumasta. Myös eri alueilla näytetty Jeesus-filmi ja voimakas rukous pohjustavat tapahtumaa. Lähes viikon kestäviin kokoussarjoihin saapuu kymmeniä tuhansia ihmisiä.

Imaamien opettajana

Erityisen merkittävänä Salmiset pitävät Pohjois-Ugandassa olevaa Yumben kaupunkia, joka on 98-prosenttisesti muslimien asuttama. Reilu vuosi sitten evankelioimisaktion yhteyteen kytketty jalkapalloturnaus avasi ovet kaupunkiin. Yumbea hallitsevat muslimijohtajat, imaamit, pyysivät Ilkka Salmista opettamaan heille Raamattua.

Salminen on opettanut imaameja nyt kolme kertaa. Muslimeille annettava opetus on luonteeltaan erilaista kuin kirkoissa.

– Opetuksessa käymme läpi esimerkiksi sitä, kuka Jeesus on, mitä kolminaisuus merkitsee ja onko Raamattu luotettava, Salminen kuvailee.

Yumbaan suuntautuvaa työtä on tehty toistaiseksi pääkaupunki Kampalasta käsin. Alueelle on tarkoitus perustaa pian ensimmäinen helluntaiseurakunta.

Seurakunnat tarvitsevat tukea

Tärkeä osa Salmisten työtä oli vahvistaa Ugandan jo olemassa olevia seurakuntia ja kehittää niiden toimintaa käytännössä.

Itäafrikkalaiset seurakunnat ovat tunnetusti lämminhenkisiä ja äänekkäitä, ja ne kokoavat hyvin seurakuntalaisia pitkiin ja riehakkaisiin jumalanpalveluksiin.

Kääntöpuolena on rakenteiden heikkous ja myös kristittyjen koulutus, joka on jatkuva haaste. Afrikkalaiseen tapaan seurakuntien työ ei ole kovin pitkäjänteistä, ihmiset elävät hetkessä.

Ilkka Salmisen mielestä afrikkalaiset tarvitsisivat myös puhdasta lähetyshenkisyyttä.

– Muiden kuin oman heimon parissa työskentely tuntuu olevan monelle hyvin vaikeaa.

Leena Salmisen työkenttänä oli lapsityö. Ugandalaisseurakunnissa opeteltiin muun muassa käyttämään näytelmiä raamatunopetuksen työvälineenä. Toinen hänen tehtävistään oli luoda Fida Internationalin kummilapsityön tiedonhallintajärjestelmä ja opettaa paikallisia työntekijöitä käyttämään sitä.

Kummilapsityötä Salmiset pitävät ensiarvoisen tärkeänä. Apu menee suoraan perille ja koskettaa yhteiskunnan ydintä, lasta ja hänen perhettään.

Loka-marraskuussa Salmiset kiertävät Suomessa Pertti Söderlundin ja Peter Franzin kanssa. Kahden viikon kiertue käsittää pääkaupunkiseudun lisäksi seurakuntia ympäri maata.

Tarkoituksena on valaista suomalaisten lähetystyön ystävien mieliin Pohjois-Ugandan tilannetta.

Puuroa ruudun äärellä

Isovanhempien ikävä kohdistui kotimaassa kasvaviin lapsenlapsiin. Nykyaika on kuitenkin suonut ikävään teknistä helpotusta: Skype-kuvapuhelut tuovat kullanmurut yllättävän lähelle.

Kuvaruudun ääressä on syöty yhdessä puuroa ja ukki on tehnyt taikatemppuja.

– Suomen-lomilla lastenlapset eivät ole vierastaneet meitä, Leena Salminen iloitsee.

Ikävä on vihlaissut kovimmin vaaratilanteissa, joihin afrikkalaisessa liikenteessä joutuu tämän tästä. Kuolemakin on liipannut läheltä pariin otteeseen.

– Silloin miettii, miltä lapsista ja lapsenlapsista tuntuisi, jos mummi ja ukki kuolisivat tänne Afrikkaan.

Lähetti ehtii muutamassa vuodessa kotiutua kohdemaahan. Suomi ei ole enää itsestään selvä ykköskotimaa.

Ugandalaisetkaan eivät tuntuneet täysin ymmärtävän, miksi pidetty ja hyvävoimainen pariskunta oli lähdössä. Ja eläke, mikä se sellainen edes on.

Ugandasta lähteminen teki henkisesti tiukkaa Salmisillekin, työtä kun olisi vielä vaikka kuinka paljon. Jatkossa tultaisiin käymään lyhyemmille jaksoille, mutta samanlaista työ ei enää olisi.

Loppukesästä, lähtöä edeltävänä viikkona Leena Salmisen käteen sattui Kampalassa Vantaankodin tuttu avain ja avaimenperä. Silloin sydämessä läikähti lämpimästi.

– Kyllä me ollaan nyt lähdössä kotiin, Salminen totesi mielessään.

Ilkka Salmisen ja Peter Franzin kiertue seurakunnissa lokakuun viimeisellä ja marraskuun ensimmäisellä viikolla.


Anssi Tiittanen

Lukijalta
51

Lukijalta22.3.2024 | Olen kiitollinen, että maakuntalehdissämme on auennut toistuvasti tilaa Raamatun sanomaa korostaville kirjoituksilleni. Usein ne sivuavat yhteiskunnallisia haasteita, unohtamatta ikuis...
LukijaltaIhmisten puheissa toistuvat usein ilmaisut kuten ”Kuolema kuittaa univelat” tai ”Haudassa saa sitten levätä”. Ne ovat tavallisia tapoja vältellä ajatusta kuolemanjälkeisestä elämästä ja vaeltaa va...
Lukijalta21.11.2023 | Helluntaikirkon oppikäsityksessä Jeesuksen paluusta ei ole enää vain yhtä tulkintamallia. Jeesuksen paluusta itsessään ollaan varsin yksimielisiä, mutta seurakunnan tempauksen ajoituk...
Lukijalta24.10.2023 | Iso Kirja on hehkuttanut tänä vuonna Opisto omaksi -teemaa. Sen tavoitteena on, että seurakunnat ja niiden jäsenet ottaisivat ja kokisivat entistä enemmän omistajuutta yhteisestä opis...
LukijaltaApostoli Paavali ei tahtonut pitää Roomassa asuvia veljiä tietämättöminä ”tästä salaisuudesta, että Israelia on osaksi kohdannut paatumus – hamaan siihen asti, kunnes pakanain täysi luku on sisäll...
Lukijalta(20.3.2023) Tammikuussa seurakuntamme johtajisto sai ihmetteleviä yhteydenottoja koskien paikallista Turvallinen seurakunta -lausuntoa, jossa olemme osallisena. Siinä oli virheellisesti na...
Lukijalta(6.3.2023) Uudet hyvinvointialueet aloittivat vuoden alusta. Kotiin saamamme esitteen mukaan uuden hyvinvointialueen keskeinen tehtävä on ”hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden edistäminen yht...
LukijaltaTranslain uudistaminen vietiin eduskunnassa maaliin 1.2.2023 äänin 113–69. Lain mukaan jokainen täysi-ikäinen kansalainen voi vaihtaa sukupuolensa pelkkänä ilmoitusasiana. Korjausleikkauksia ja lä...
LukijaltaOikeaoppisuuden tarve on ihmiselle ominaista ja johtuu osin siitä, että se on eräs turvallisuuden tunnetta ruokkiva väline. Uskon kysymyksissä oikeaoppisuuden tarve on hälyttävän suuri. Osasyynä s...
Lukijalta(27.12.2022) Silmiini sattui erään teologin lehtikirjoituksen otsikointi: ”Ateisti, joka tuntee Jumalan?” Kysymysmerkin kanssakin toteamus on absurdi. Ateisti kieltää Jumalan olemassaolon ja kaike...
Lukijalta(22.11.2022) Kun tulin aikoinani uskoon, sain näyn hengellisestä työstä. Se oli määrittelemätön pakottava tarve olla jotenkin hyödyksi Jumalan valtakunnassa. Tämä tarve on ollut läpi uskossa oloaj...
LukijaltaPaimen Plus -lehden kesäkuun numeron talouspalstalla olleessa kirjoituksessa kerrottiin seurakuntien lämpölaskujen noususta viime talvelta. Sama suunta näyttää jatkuvan myös tulevana talvena. Kerr...
LukijaltaJeesus joutui usein herättelemään kuulijoitaan. Tässä muutamia otteita Jeesuksen sanoista: ”Ettekö käsitä? Kuinka te ette käsitä, etten minä puhunut teille leivästä?” Niin hän sanoi heille: ”Ettek...
LukijaltaYhdysvalloissa korkein oikeus kumosi kesäkuussa vanhan ns. Roe vs Wade -nimellä tunnetun, aborttioikeuden turvanneen ennakkopäätöksen. Näin se teki sen, minkä kokeneiden ja laintuntevien tuomareid...
LukijaltaSanan- ja uskonnonvapaus ry (SUV) on osoittanut tarpeellisuutensa kansan keskuudessa. Kesäkuussa 2021 perustettu yhdistys on saanut aatteensa taakse jo yli 1 000 jäsentä ympäri Suomea.
Yh...
LukijaltaHesekielin kirjan luku 33 kertoo sielunhoitajan ja profeetan vastuusta. Toisesta jakeesta löytyvät puhuttelevat sanat: ”Jos minä annan miekan tulla maan kimppuun ––.” Nykyiset aseet eivät ole miekkoja...
LukijaltaLähetyspastori Markku Karjalaisen mukaan Uusi testamentti opettaa seurakunnan johtavan pastorin ja vanhimman viran kuuluvan miehille. Raamatussa sanotaan, että vanhimman virkaan tulee valita ”yhde...
LukijaltaKansallisen veteraanipäivän aikana (27.4.), kun uutiset kertovat Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistön potevan koronan jälkeen keuhkokuumetta, olen pohtinut, kuinka tärkeää on, että maamme...
LukijaltaRisto Karhu esitti Ristin Voitossa 17 kysymyksen: ”Jeesuksen paluu – ennen suurta ahdistusta?” Kirjoitus keskittyi ensisijaisesti odottamamme tempauksen ajankohdan pohdintaan. Mielestäni Risto Kar...
LukijaltaLänsimaiden kristittyjen piirissä on laajalti käsitys, että seurakunnan salainen tempaus tapahtuisi ennen suurta ahdistusta. Etenkin vapaiden suuntien käsitykseen on paljolti vaikuttanut Vilho Har...
LukijaltaJumala ilmoittaa itsensä Raamatun Sanan kautta mutta myös kansojen vaiheissa. Erityisen selvästi tämä ilmenee Israelin kansan historiassa ja nykyhetkessä.
Suomen kansan eri vaiheissa olem...
LukijaltaKiitos Reijo Mänttärille palautteesta (RV 9/22) kirjani erään luvun pohjalta tehtyyn artikkeliin. Tila ei riitä palautteen seikkaperäiseen käsittelyyn, mutta teen joitain yleisiä huomioita. ...
LukijaltaPuheessaan Korneliuksen talossa apostoli Pietari tahtoi sitoa uudet opetuslapset herätyksen alkuperään. Siksi hän sanoo: ”– – sen sanan, joka lähtien Galileasta on levinnyt koko Juudeaan, sen kast...
LukijaltaLehden emerituspäätoimittaja Leevi Launonen pohdiskeli kasvatustieteen asiantuntijana syvällisesti ihmisen persoonaa (RV 5). Hän toteaa ihmisen luonteen kasvamisen jääneen taka-alalle 1900-luvun l...
LukijaltaPitkittynyt poikkeusaika on kuormittanut lapsiperheiden arkea, typistänyt tärkeitä vertaistukiverkostoja ja kaventanut seurakuntayhteyttä. Lasten hengellinen kasvatus on jäänyt pitkälti vanhempien...
LukijaltaHyvin usein puhutaan pettäjä Jaakobista tai siitä, kuinka Jaakob petti veljensä. Ovatkohan nämä ajatukset koko totuus?
1. Moos. 25:21,23: ”Iisak rukoili Herraa vaimonsa puolesta, sillä tä...
LukijaltaVastine Kalevi Marinille – "Ekumeniaa ei tarvitse pelätä"

Ristin Voitossa 46 oli Kalevi Marinin mielipidekirjoitus, joka kommentoi Ristin Voitossa 41 julkaistu...
LukijaltaRistin Voitossa 41 oli hätkähdyttävä artikkeli Helluntailaisena ekumeniaa vahvistamassa. Petri Mäkilä sanoittaa siinä teologian toht...
LukijaltaSuomessa on viime vuosien aikana kyseenalaistettu kristillisiä arvoja. Raamatun mukaista uskoa tunnustavat kokevatkin, että kaikkea muuta suvaitaan paitsi kristillisiä arvoja.
Kuitenkin e...
LukijaltaLehden sivuilla on jälleen käyty keskustelua naisen asemasta. RV:n numerossa 41 Hannu Kangasniemi esitti miehen ja naisen välisen hierarkian olevan osa Jumalan asettamaa järjes...
LukijaltaRistin Voitossa 30–31 oli kirjoitus kalvinismista. Näkemys miehen ja naisen erilaisista sukupuolisidonnaisista rooleista perheessä ja seurakunnassa nousi esiin yhtenä jäsenille tärkeänä näkök...
LukijaltaKesän päivityksiä, uutisia ja mainoksia lukiessa mieleen on noussut kysymys: Onko sellainen paradoksi mahdollista, että voin olla ihmisoikeuksien ja solidaarisuuden puolella ja samaan aikaan kriti...
LukijaltaSuurella mielenkiinnolla, jännityksellä, rakkaudella ja ilolla tartuin Evankelistakoti elää -kirjaan. Jokainen kirja, joka kertoo helluntaiherätyksen alkuajoista Suomessa, sen toiminnast...
LukijaltaOlen kuullut joidenkin väittävän, etteivät uskovat joudu viimeiselle tuomiolle. Silloin tarkoitetaan ns. erillistä ylöstempausta, joka on erotettu ylösnousemuksesta viimeisenä päivänä. Kuitenkin t...
LukijaltaNettikonferenssissa näki paljon mielenkiintoisia vastauksia otsikon kysymykseen. Laulu- ja soitinyhtye Exit sai paljon myönteistä palautetta. Monet pitivät sen esiintymistä jopa koko tapahtuman pa...
LukijaltaPaljolla kirjantekemisellä ei ole loppua. Ristin Voitossa on kirja-arvioita, joista toiset ovat hyviä ja rakentavia uskoamme ajatellen, toiset ovat sitten vähemmän hyviä. Markus Maj...
LukijaltaRistin Voitto -lehden pääkirjoituksessa (12/21) Waltteri Haapala korostaa pastorien johtajuutta ja heidän kunnioittamistaan sangen voimakkaasti. On toki tärkeää, että pastorit saavat heille kuuluv...
Ristin Voiton verkkosisältö nyt Ajassa-lehdessä – diginäköislehti päivittyy toistaiseksi tutulle paikalle ristinvoitto.fi:hin
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan