Sabatin tie pimeydestä valkeuteen

Irakilainen turvapaikanhakija Sabah päätyi Kauhavan helluntaiseurakuntaan, jonka keskellä hän on kokenut suuria Jumalan ihmeitä. Kuva: Janne Lahti
Irakilainen turvapaikanhakija Sabah päätyi Kauhavan helluntaiseurakuntaan, jonka keskellä hän on kokenut suuria Jumalan ihmeitä. Kuva: Janne Lahti
”Aseta moskeijaan pommi tai sinä ja perheesi kuolette!” Se oli Milishia-terroristien vaatimus irakilaiselle Sabahille. Nuori perheenisä kieltäytyi. Sen seurauksena terroristit kaappasivat Sabahin pienen pojan ja pitivät tätä vankina yhden päivän. Lapsi sairastui järkytyksestä ja kuoli.

Uhkaukset lisääntyivät. Tilanne muuttui lopulta niin vaikeaksi, että Sabah päätti paeta maasta. Hän aloitti pitkän pakomatkansa Suomeen – ja tietämättään myös Jeesuksen luo.

Kristittyjen käytös yllättää

– Ystäväni varoittivat lähtemästä Eurooppaan ja sanoivat, että kristityt vihaavat muslimeja ja tappavat heidät, Sabah muistelee.

Pitkään jatkuneen sunnien ja shiiojen sisällissodan sekä Milishia- ja Isis-terroristijärjestöjen tuoman kaaoksen takia tilanne Irakissa oli kuitenkin niin mahdoton, ettei maahan voinut enää jäädä.

– Minulla ei ollut muita vaihtoehtoja kuin kuolema Irakissa tai lähtö Eurooppaan. Ajattelin, että Euroopassa on kuitenkin laki, joka suojelee minua kristityiltä.

Sabah päätti ostaa lentolipun Turkkiin. Hän ylitti meren salakuljettajien avulla ja saapui Kreikkaan. Siellä häntä kohtasi yllätys.

– Meitä vastaan tuli ihmisiä kantaen laukkuja. Ajattelin, että nämä ovat nyt niitä kristittyjä, ja he ovat tulleet tappamaan meidät. Varmaan heillä on laukuissaan veitsiä ja aseita.

Kun kristityt tulivat pakolaisten luokse, he avasivat laukkunsa, ja yllättäen ne olivatkin täynnä ruokaa, juomaa, vaatteita ja lääkkeitä.

– Kysyin eräältä naiselta, onko hän kristitty ja vihaako hän muslimeja. Silloin hän avasi Raamatustaan Luukkaan evankeliumin kuudennen luvun jakeet 27–28: ”Mutta teille jotka kuulette, minä sanon: rakastakaa vihollisianne, tehkää hyvää niille, jotka teitä vihaavat. Siunatkaa niitä, jotka teitä kiroavat, rukoilkaa niiden edestä, jotka teitä parjaavat.”

Myös Itävallassa ja Saksassa Sabah kohtasi samanlaisen kohtelun. Kirkot avattiin pakolaisille ja heille tarjottiin ruokaa, yösija, vaatteita ja terveydenhoitoa. Ruotsissa kristityt jopa lähtivät kodeistaan ja tarjosivat ne pakolaisten käyttöön, jotta nämä saivat levätä. Missä siis olivat ne kristityt, jotka vihasivat muslimeja? Sabah ihmetteli.

Hän arveli löytävänsä kristittyjä vihaavat muslimit Suomesta, mutta toisin kävi.

Reilu vuosi sitten 35-vuotias turvapaikanhakija saapui Kauhavan vastaanottokeskukseen. Paikallisessa helluntaiseurakunnassa pakolaiset otettiin vastaan ystävällisesti hymyillen, ja ihmiset sielläkin puhuivat rauhasta ja rakkaudesta, joka löytyy Raamatusta.

Ihmeet alkavat

Sabah alkoi vierailla ahkerasti Kauhavan helluntaiseurakunnassa.

– Osallistuin jokaiseen kokoukseen ja ihmettelin seurakunnan ilmapiiriä. Ihmiset siellä rakastivat ja auttoivat toisiaan ja rukoilivat toistensa puolesta. Sydämeni tuli riippuvaiseksi helluntaiseurakunnasta, mies kertoo.

Seurakunnan ystävällinen ilmapiiri ei ollut Sabahille ainoa ihmettelyn aihe. Eräänä yönä hän näki myös erikoisen näyn.

– Siinä luokseni tuli valkoisiin pukeutunut mies. Hänen kasvonsa olivat valoa ja silmänsä kuin tähdet. Mies ojensi kätensä ja sanoi: ”Minä rakastan sinua. Haluan pelastaa sinut. Tule kanssani.” Kun kysyin mieheltä, kuka hän oli, hän ei vastannut.

Sabahin käsi oli murtunut urheiluvamman takia, eikä hän pystynyt nostamaan sitä ylös.

– Sanoin miehelle, että en pysty antamaan sinulle kättäni, sillä se on kipeä. Silloin hän kosketti kättäni ja silitti sitä. Ja sitten hän lähti.

Herättyään Sabah pelkäsi kovasti. Hän mietti, kuka tämä valkoisiin pukeutunut mies oikein oli. Vielä enemmän Sabah hämmästyi huomatessaan, että hän pystyi nyt nostamaan kätensä ylös.

– Käteni oli parantunut täysin. Siinä ei ollut enää mitään vikaa!

Seurakunnan pastori selitti Sabahille, että tämän näyssä kohtaama mies oli ollut Jeesus.

– Hän rakastaa sinua. Ja hän halusi antaa sinulle selvän todisteen, joten hän tuli luoksesi näyssä, pastori sanoi.

Myöhemmin seurakuntaan vierailulle tullut pastori johdatti Sabahin uskon tielle.

”Jeesus astui sydämeeni”

Kun irakilaismies sai käsiinsä arabiankielisen Raamatun, hän löysi sieltä totuuden. Hän ymmärsi, että Jeesus oli kuollut puolestamme, jotta voisimme saada yhteyden Jumalaan.

– Minä uskoin Herraan Jeesukseen sydämessäni, en vain kielelläni. Ja Jeesus otti pois kaikki taakat, jotka painoivat minua. Jeesus sanookin: ”Tulkaa minun tyköni kaikki työtätekevät ja raskautetut, niin minä annan teille levon” (Matt. 11:28).
 
Nyt Kauhavalle tullut turvapaikanhakija on vapaa ja iloinen mies.

– Jeesus astui sydämeeni ja otti sieltä pois vihan ja kaiken väärän. Hän antoi tilalle rakkauden, rauhan ja tyyneyden – rakkauden jopa vihollisia kohtaan, Sabah iloitsee.

Mies kokee, että hänen sydämessään asuu nyt rakkaus kaikkia ihmisiä kohtaan. Ja hän sanoo uskovansa Herraan Jeesukseen todellisella uskolla.

Tuoreena kristittynä Sabah siteeraa Matteuksen evankeliumin jaetta: ”Jos teillä olisi uskoa sinapinsiemenen verran, niin te voisitte sanoa tälle vuorelle: Siirry täältä tuonne, ja se siirtyisi, eikä mikään olisi teille mahdotonta.” (Matt. 17:20.)

Sabahin tultua Suomeen hänen äitinsä sairastui vakavasti ja makasi miehen kertoman mukaan jo sairaalassa kliinisesti kuolleena. Sabah kuitenkin toivoi, että Jeesus herättäisi hänet. Niinpä seurakunta rukoili hänen äitinsä puolesta.

Sabah halusi tietää, voiko hän itsekin rukoilla, ja pastori neuvoi häntä siinä. Mies vietti yön rukoillen äitinsä puolesta. Aamulla hänen puhelimensa soi, ja soittaja oli äiti. Sabahin mukaan tämä oli herännyt eloon!

Uutta elämää, ihmeitä – ja pitkää odotusta

Sabah näki Jumalan toimivan konkreettisesti elämässään. Hän halusi ottaa uskovien kasteen ja liittyi Kauhavan helluntaiseurakuntaan. Pian hän sai myös kutsun julistaa evankeliumia ja alkoi voittaa toisia pakolaisia Herralle. Ja rukousvastaukset seurasivat toisiaan.

Kerran Sabahin vaimo oli sairaalassa ja lapset yksin kotona eristyksissä maaseudulla. Irakissa sähköä annetaan vain kaksi tuntia vuorokaudessa, ja kun sähköt katkeavat, laskeutuu säkkipimeä. Niin kävi nytkin.

– Silloin 12-vuotias tyttäreni soitti ja sanoi heidän pelkäävän hirvittävästi, Sabah kertoo.

Hän neuvoi lastaan rukoilemaan Jeesuksen nimessä. Tytär teki niin, ja yhtäkkiä taloon tuli valkeus ilman, että olisi ollut kysymys luonnollisesta valosta.

Sabahin koko perhe tuli uskoon. Ja viikkoa ennen sodan syttymistä Sabah sai siirrettyä perheensä turvaan Turkin puolelle.

– Kristittyjen tilanne Irakissa on äärimmäisen vaikea. Jos heidät palautetaan, he saavat heti joko kuolemantuomion tai 25 vuotta vankeutta, Sabah kertoo.

Itse hän odottaa edelleen turvapaikkapäätöstä ja perheensä yhdistämistä. Ja hän luottaa Herraan, jolla on suunnitelma jokaisen elämälle.


Anne Sirén, Leevi Launonen

Teema
51

Teema10.11.2023 | Anniina Jakonen

Tamperelaiset ystävykset Milka Myllynen ja Mia-Carita Hahl ovat sitä ihmistyyppiä, jotka keksivät jatkuvasti uusia luovia ideoita ja käärivät aikailematta hihansa t...
TeemaEero Antturi
Kun Marko Selkomaa tuli uskoon 13-vuotiaana, hän koki hyvin pian Jumalan kutsuvan häntä saarnaajaksi ja lähetyssaarnaajaksi.
– Noita ilmaisuja silloin käytettiin, muistelee nyt 52-v...
TeemaKun Julius Kankkunen aloittaa elämäntarinansa kertomisen, kuulija ei voi olla nauliutumatta paikoilleen. Lapsuuden uskoontuloa seuraa toinen toistaan traagisempia tapahtumia: Ensin...
TeemaMegadethin Dave Mustaine ja Dave Ellefson, Brian Welch ja Reginald Arvizu Kornista, W.A.S.P.-yhtyeen Blackie Lawless ja Iron...
TeemaHyväosaisuus kasautuu myös parisuhdeasioissa. Köyhyys lisää eroriskiä.
TeemaSyviä kriisejä läpi käynyt pariskunta suosittelee vahvaa sitoutumista ja kommunikaatiotaitojen opettelemista.
TeemaAvioliittoleireille tullaan erilaisista tilanteista.
UutisetHuipputeknologia seuloo haitalliset yksilöt suuristakin väkijoukoista.
UutisetAnna Hellgrenin elämään vakava sairaus toi yksinäisyyden, mutta seurakunta on hänelle koti.
TeemaUudentyyppinen tapa tukea lapsia ja nuoria sai pilottikoululta hyvän palautteen.
TeemaFidan globaalikasvatustunnit tavoittavat vuosittain tuhansia oppilaita ja satoja opettajia.
TeemaLukijoiden maailma on otettu huomioon niin kampanjalehden tekstissä kuin kuvissakin.
TeemaYhteiskristillisen Uskovaiset nuoret -nettiyhteisön vastaava nuorisotyöntekijä Mikael Elmolhoda on saa­nut vuosien aikana tukevaa tuntumaa eri kristillisten pii­rien nuoriin.
...
TeemaMillainen on helluntainuori vuonna 2018? Nuoret kertovat siitä itse.
TeemaSeurakunnasta annetut eväät vaikuttavat siihen, kestääkö nuoren usko vai kaatuuko se kuin korttitalo
TeemaYstävän kuolema sai Milja Peuramäen ymmärtämään, ettei aina tarvitse olla vahva.
TeemaMasentunut ja uupunut voi olla turvallisella mielellä, sillä uskossa ei ole kyse siitä, mitä ihminen tekee.
TeemaEläköityneellä opettaja Juhani Happosella on tal­lessa kansioita, joihin on kertynyt yli 200 samaa aihet­ta käsittelevää lehtileikettä. Ne kertovat taistelusta, jon­ka hän kävi 1980-luvulla...
TeemaMielenterveysongelmien stigma on vähentynyt, mutta psykoosisairaudesta kärsivä ja hänen läheisensä jäävät yhä helposti yksin.
TeemaSeurakunta voi tarjota vangille kasvualustan yhteiskuntaan ja kiinnekohdan kristilliseen uskoon.
TeemaParhaat tulokset saavutetaan luottamuksellisilla ihmissuhteilla ja Jumalan voimalla, valtakunnallisilla vankilalähetyspäivillä todettiin.
TeemaHyvä Sanoma ry:n keräämillä lahjoitusvaroilla jaetaan tänäkin vuonna joulumuistaminen jokaiseen maamme vankilaan. Helluntaiseurakuntien vankilatyö välittää vankien luettavaksi yli tuhat Hyvä Sanoma -j...
TeemaIslamin mullan alta nousee paljon pieniä taimia. Jos meillä on hengellinen ilta, puolikuun maissa on vasta aamu.
TeemaLähi-idän kristityistä puhuttaessa tulee melko nopeasti esiin myös vaino. Islamilaisista yhteiskunnista ja lujista sukusiteistä juontava ilmiö tuli näkyväksi Suomessakin äskettäin, kun to...
TeemaTuleva maailmanlaajuinen verkosto tähtää uskon ja lähetysvastuun kasvuun.
TeemaUskoon tulleiden ja potentiaalisten johtajien omankieliset tilaisuudet vastaavat kristillisen arabiyhteisön tarpeisiin Suomessa.
TeemaMiten voisin muistaa maailman tarpeita mutta saada omanikin kuuluviin?
TeemaRukous merkitsee musiikkievankelistana toimivalle Jipulle elämän kantavaa voimaa. Tänä syksynä hän on saanut kokea niin pieniä kuin suuriakin ihmeitä.
TeemaMitkä ovat kolme tärkeintä esirukousvastaustasi? Neljä henkilöä vastaa.





Petri Viinikkala


1. Aikuisuuden kynnyksellä koetin elää hyvää elämää ja kelvata Juma...
TeemaHerra, osoita minulle tie ja tee minut halukkaaksi sitä vaeltamaan. Uskallettua on viipyä, ja vaarallista on jatkaa matkaa. Täytä siis minun ikävöimiseni ja osoita minulle tie.
TeemaKristuspäivä tuo tuhannet kristityt yhteen rukoilemaan.
TeemaMalmin Saalem -seurakuntaan kuuluvat Anneli ja Jorma Lahikainen ovat saaneet tehtäväkseen sytyttää rukoustulta ympäri Suomen.
UutisetKun kodissa on rakkauden ilmanala, homma toimii, Miko Puustelli sanoo.
TeemaLapsen menetys jättää ilmaan paljon kysymyksiä. Katkeruuden tilaan ei kuitenkaan pidä jäädä, Esko Mäkelä sanoo.
TeemaTerapeutti pystyy auttamaan, jos hän kykenee kokemaan saman särkymisen kuin asiakkaansakin.
TeemaOma muuttunut isä oli Rainer Frimanille tärkeä esikuva.
TeemaEsimerkkinä oleminen on nigerialaistaustaisen Samuel Okunoyen mielestä isyyden kulmakivi.
TeemaVasta kun seurakunta tajuaa rikkinäisyytensä, siitä voi tulla parantava yhteisö.
TeemaNoora Nätkin ei luule enää, että kaikkien tunteiden täytyy johtaa toimintaan.
TeemaHomoseksuaalisuuden syntyyn vaikuttavat monet tekijät.
TeemaLähtö ei tullut yllättäen. Silti sen jättämä kaipaus ja ikävä täyttävät sielun kuin sumea usva.
TeemaSururyhmässä on mahdollisuus tulla nähdyksi ja kuulluksi moninkertaisesti.
TeemaYhteistyössä ryhmien käynnistämiseen löytyivät myös riittävät resurssit.
TeemaOman lapsen kuolema on valtavan suuri menetys, jolla on kokonaisvaltaisia ja pitkäaikaisia vaikutuksia.
TeemaOnko evankeliointi koko seurakunnan tehtävä? Kenelle se oikein kuuluu? Miksi niin harvat innostuvat nykyisin evankelioimisesta? Ja mitä se oikeastaan käytännössä on?

...
TeemaMitä seurakunnan tulee ymmärtää maallistuneen nykyihmisen elämästä, jos haluaa tehdä Jeesusta hänelle tunnetuksi ja välittää hänestä aidosti?


– Kun teemme tämän...
TeemaEvankelioimisen suuria innovaatioita helluntailiikkeessä olivat 1900-luvun alkupuolella telttakokoukset ja kitarakuorot. Evankelioiva Hyvä Sanoma -lehti perustettiin sota-aikana. Pai...
TeemaEvankeliumi tavoittaa näinä päivinä yli miljoona maamme asukasta.
TeemaPunainen väri on vähentynyt tavoittavan työn tilannekartoituksessa. Suomen ainoa palkattu HS- yhteysevankelista löytyy Lapista.
TeemaHellevi Pasanen murehtii turhautuneiden seurakuntalaisten puolesta ja innostaa heitä viemään ilosanomaa toisille.
TeemaJumalan navigaattori ohjaa pyöräilijää tarkasti aivan oikeiden henkilöiden luo.
TeemaTuomo Rauma rohkaistui rukoilemaan sairaiden puolesta.
TeemaPirkko Eemola ymmärtää nyt, mitä Jumalan valmistamat teot tarkoittavat.
TeemaBilly Grahamin puheet suunniteltiin tarkkaan etukäteen. Avausiltaan sisältyi elokuvamainen kohtaus, jossa yksinäinen nainen veti väkijoukon liikkeelle.
TeemaKatolinen aktiivi kirjoitti avoimen kirjeen Suomen helluntailaisille, ja RV pyysi siihen vastineen. Yhteisöjen suhteissa kaikki ei ole sitä, miltä näyttää.
UutisetLähestyn teitä, rakkaat Suomen helluntailaiset, ennen kaikkea kristittynä, joka tunnustaa samaa Apostoliseen uskontunnustukseen kirjattua uskoa, jota tekin tunnustatte.
Toiseksi lähe...
UutisetKatolinen teologi Emil Anton on lähestynyt avoimella kirjeellään Suomen helluntailiikettä reformaation merkkivuoden tiimoilta. Kirjoituksellaan hän halusi herättää keskustelua, vähentää enn...
Teema”Yksi viime vuosikymmenten merkittävimmistä globaalin kristillisyyden ilmiöistä.” Näin suurin sanoin on luonnehdittu helluntailaisten ja roomalaiskatolisen kirkon vuonna 1972 aloittamaa k...
Ristin Voiton verkkosisältö nyt Ajassa-lehdessä – diginäköislehti päivittyy toistaiseksi tutulle paikalle ristinvoitto.fi:hin
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan