Ristiriitainen Trump sai evankelisten kristittyjen sydämet puolelleen

Donald Trump on kannustanut kristittyjä vaikuttamaan amerikkalaisessa yhteiskunnassa nykyistä vahvemmin. Hänen omaa raamatuntuntemustaan kuvaillaan heikoksi, eikä hän henkilökohtaisen elämäntapansa puolesta ole nauttinut kristillisten piirien arvostusta. Kuva: Shutterstock
Donald Trump on kannustanut kristittyjä vaikuttamaan amerikkalaisessa yhteiskunnassa nykyistä vahvemmin. Hänen omaa raamatuntuntemustaan kuvaillaan heikoksi, eikä hän henkilökohtaisen elämäntapansa puolesta ole nauttinut kristillisten piirien arvostusta. Kuva: Shutterstock
Kaikkihan me olemme syntisiä, aivan jokainen, kristillisen Liberty Universityn johtaja Jerry Fallwell puolusti kristittyjen Donald Trumpin kannattajien ajatuksia Yhdysvaltojen presidentinvaaleissa hieman ennen viime viikon äänestystä.

– Meillä ei koskaan tule olemaan täydellistä ehdokasta, paitsi jos Jeesus Kristus itse asettuu ehdolle.

Amerikkalaistutkimusten mukaan valkoiset evankeliset kristityt nousivat vaalien ratkaisijoiksi. Neljä ja kahdeksan vuotta sitten asetelma oli toisinpäin, kun mustat ja latinot nostivat Barack Obaman presidentiksi.

Ennen vaaleja näytti jo hetken siltä, että amerikkalaiset evankeliset kristityt kääntäisivät selkänsä Trumpille. Trumpin vastustajien toive oli, että perinteisiä arvoja kannattavien valkoisten republikaaniuskollisuus ei enää kestäisi ehdokkaan moraalisten lankeemusten painoa. Toisin kuitenkin kävi.

Voiton jälkeen Trump on esiintynyt rauhallisempana ja sovittelevampana kuin kampanjan aikana.

– Uskon, että Trump alkaa ymmärtää, mitä häneltä presidenttinä odotetaan, Yhdysvaltojen presidentti-instituutiota tutkinut kirjailija Risto Huvila sanoo.

– Kristillisiä ääniä tukahduttava trendi, joka Yhdysvalloissa on vaikuttanut, katkeaa nyt ainakin neljäksi vuodeksi. Seurakunta on saanut ”jatkoajan”, joka olisi hyvä käyttää viisaasti.

Clinton ei vakuuttanut

Lopulta neljä viidestä valkoisesta evankelisesta äänestäjästä kirjoitti äänestyslippuunsa Trumpin nimen. Myös konservatiivisten katolilaisten puolelta tapahtui siirtymää republikaanien puolelle: hieman yli puolet katolilaisäänestäjistä äänesti Trumpia.

Lähes kaikki evankeliset kommentoijat arvioivat, että molemmat pääehdokkaat olivat poikkeuksellisen huonoja, mutta demokraattiehdokas Hillary Clinton oli näistä kahdesta huonompi. Clintonin ohjelma vastasi pitkälti istuvan presidentin ohjelmaa, jota valkoiset evankeliset äänestäjät eivät koskaan olleet täysin hyväksyneet.

Christian Democrats of America -järjestö listasi huolenaiheensa vaalipäivänä omilla verkkosivuillaan.

– Olemme huolissamme maahanmuuttajien, vähemmistöjen, värillisten, seksuaalivähemmistöjen, amerikkalaisten muslimien ja naisten asemasta.

Kristillinen oikeisto ei ole koskaan luottanut demokraattien tulkintaan kristillisyydestä.

Voidaanko homoliittoihin vielä vaikuttaa?

Amerikkalaisessa oikeuskäytännössä perustuslakia tulkitsevan liittovaltion korkeimman oikeuden tuomarinimityksillä on suuri merkitys.

Moni Trumpin äänestäjä toivookin nyt, että uusi konservatiivinen presidentti voisi vaikuttaa avioliittoinstituution tulevaisuuteen.

– Kukaan ei pysty tässä vaiheessa sanomaan, missä määrin Trump voi vaikuttaa homoliittojen oikeutukseen, Fullerin teologisen seminaarin professori Veli-Matti Kärkkäinen sanoo.

– Presidenteillä yksinään ei siinä ole ratkaisevaa asemaa, mutta nyt kun sekä edustajainhuone että senaatti on niukasti republikaanien hallussa, muutoksia voi tapahtua.

Trumpilla tulee olemaan mahdollisuus nimittää jopa neljä uutta tuomaria.

– Nimityksillään hän tulee määrittämään oikeuskäytäntöä seuraavan 30–40 vuoden ajaksi, Risto Huvila arvioi.

Huvilalta ilmestyy keväällä presidentti Harry S. Trumanin (1884–1972) Israel-suhteita käsittelevä kirja.

”Politiikka linjassa uskomme kanssa”

Useat kristityt vaikuttajat osoittivat tyytyväisyyttään vaalituloksen selvittyä.

– Poliitikkojen on ymmärrettävä, että ihmiset välittävät syntymättömistä lapsista, uskonnonvapaudesta ja perinteisistä arvoista, Hillsong-liikkeen johtaja, australialainen Brian Houston tweettasi vaaliyönä.

Seurattu muusikko, Petra-yhtyeen kosketinsoittaja John Lawry tiivisti oman päätöksensä Facebook-päivityksessä vaalipäivänä.

– Ehdokkaani on abortinvastainen ja myönteinen kristillisyydelle. Hän huolehtii taloudesta, kansallisesta puolustuksesta ja Israelista. Anna äänesi kuulua ja äänestä.

Pastori Frank Amedia, joka toimi Trumpin hengellisenä neuvonantajana kampanjan aikana, tuki monien uskovien ääntä ehdokkaalle.

– Näemme selvästi, että Donald Trump on sitoutunut konservatiivisiin näkemyksiin, jotka ovat linjassa meidän uskomme kanssa.

Suomalaisten tuntemista pastoreista muun muassa Franklin Graham liittyi kesällä Trumpin tukijoukkoihin kierrettyään tätä ennen koko kevättalven ympäri maata järjestäen rukousryhmiä vaalien vuoksi.

Grahamille kuvio on selvä: Jumala osoitti tahtonsa vaaleissa.

– Seurakunnat, ryhmät ja yksittäiset kristityt eri puolilla maata rukoilivat kansamme puolesta. Kukaan ei osannut ennustaa vaalitulosta, se tuli Jumalan kädestä, Graham sanoi viime viikon torstaina The Christian Postissa.

Suurlähetystö Jerusalemiin

Kristityt Israelin ystävät uskovat Trumpin toimivan Israel-myönteisesti. Trump on muun muassa luvannut tunnustaa Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi ja palauttaa Yhdysvaltojen suurlähetystön sinne Tel Avivista, jonne moni maa on asettanut lähetystönsä turvallisuussyistä.

– Trump on myös ilmoittanut, ettei hän pidä Israelin siirtokuntapolitiikkaa ja rakentamista Länsirannalle ongelmana eikä rauhan esteenä, Risto Huvila Sanoo.

– Lisäksi Trump on ilmoittanut repivänsä Iranin kanssa tehdyn ydinsopimuksen ja syyttää Obamaa siitä, että sopimusta vastaan Yhdysvallat liittolaisineen vapautti Iranille 150 miljardia dollaria jäädytettyjä varoja, joista osa päätyi Iranin rahoittamille terroristijärjestöille.

Yhdysvaltojen Israel-suhteissa juuri suhde Iraniin näyttäytyy merkittävässä roolissa. Iran, jonka johtajista moni on ainakin retorisesti uhannut tuhota Israelin, oli pitkään Yhdysvaltojen johtamien kansainvälisten pakotteiden kohteena.

Tuliko Trump uskoon?

Donald Trumpin puheet ja teot ovat tehneet kristityistä varauksellisia uuden presidentin suhteen. Varapresidentiksi nousevasta kuvernööri Mike Pencestä sen sijaan on tulossa evankelisten kristittyjen sankari. Pence julkaisi vaalien alla videon, jossa hän kertoi uskostaan.

– Tulin uskoon yliopistoaikoinani. Sydämeni murtui ja täyttyi ilolla iltana, jolloin ymmärsin, mitä ristillä oli tehty minun vuokseni.

– Vuosien saatossa uskoani on koeteltu lukemattomia kertoja. Tänään tiedän, että tarvitsen Jeesusta enemmän kuin koskaan. Hän on minun ja perheeni elämän keskipiste.

Entä Donald Trump itse? Minkälaista on hänen henkilökohtainen uskonsa? Viime juhannusviikolla pastori James Dobson kertoi Charisma-lehdessä Donald Trumpin tulleen uskoon aiemmin tänä vuonna.

– Hän on tehnyt uskonratkaisun, mutta kristittynä vastasyntynyt. Meidän tulee rukoilla hänen puolestaan, Dobson haastoi.

Trumpin uskoontulosta ei ole juuri kuultu kesäkuun jälkeen. Oliko Dobsonin kuvailu vain toiveajattelua?

– Usko ilman tekoja on kuollut, eikä Hengen hedelmiä oikein ole näkynyt Trumpin elämässä eikä puheissa, Risto Huvila sanoo.

Myös Veli-Matti Kärkkäinen toteaa, että ”vaikeaa sanoa mitään”.

– Useimmat amerikkalaiset varmaankin ajattelevat kuten minäkin, että jos uskoontulo on tapahtunut, hänen käyttäytymisessään, asenteissaan ja puheissaan siitä ei ole näkynyt jälkeäkään.

Franklin Graham on vakuuttunut syttyneen uskon vaikutuksesta Trumpin elämään.

– Hän on muuttunut. Jumala tekee työtään kaiken aikaa hänen sydämessään, Graham sanoi Christian Postille vaalien jälkeisenä aamuna.


Anssi Tiittanen

Lukijalta
34/2016Sateet

Lukijalta22.3.2024 | Olen kiitollinen, että maakuntalehdissämme on auennut toistuvasti tilaa Raamatun sanomaa korostaville kirjoituksilleni. Usein ne sivuavat yhteiskunnallisia haasteita, unohtamatta ikuis...
LukijaltaIhmisten puheissa toistuvat usein ilmaisut kuten ”Kuolema kuittaa univelat” tai ”Haudassa saa sitten levätä”. Ne ovat tavallisia tapoja vältellä ajatusta kuolemanjälkeisestä elämästä ja vaeltaa va...
Lukijalta21.11.2023 | Helluntaikirkon oppikäsityksessä Jeesuksen paluusta ei ole enää vain yhtä tulkintamallia. Jeesuksen paluusta itsessään ollaan varsin yksimielisiä, mutta seurakunnan tempauksen ajoituk...
Lukijalta24.10.2023 | Iso Kirja on hehkuttanut tänä vuonna Opisto omaksi -teemaa. Sen tavoitteena on, että seurakunnat ja niiden jäsenet ottaisivat ja kokisivat entistä enemmän omistajuutta yhteisestä opis...
LukijaltaApostoli Paavali ei tahtonut pitää Roomassa asuvia veljiä tietämättöminä ”tästä salaisuudesta, että Israelia on osaksi kohdannut paatumus – hamaan siihen asti, kunnes pakanain täysi luku on sisäll...
Lukijalta(20.3.2023) Tammikuussa seurakuntamme johtajisto sai ihmetteleviä yhteydenottoja koskien paikallista Turvallinen seurakunta -lausuntoa, jossa olemme osallisena. Siinä oli virheellisesti na...
Lukijalta(6.3.2023) Uudet hyvinvointialueet aloittivat vuoden alusta. Kotiin saamamme esitteen mukaan uuden hyvinvointialueen keskeinen tehtävä on ”hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden edistäminen yht...
LukijaltaTranslain uudistaminen vietiin eduskunnassa maaliin 1.2.2023 äänin 113–69. Lain mukaan jokainen täysi-ikäinen kansalainen voi vaihtaa sukupuolensa pelkkänä ilmoitusasiana. Korjausleikkauksia ja lä...
LukijaltaOikeaoppisuuden tarve on ihmiselle ominaista ja johtuu osin siitä, että se on eräs turvallisuuden tunnetta ruokkiva väline. Uskon kysymyksissä oikeaoppisuuden tarve on hälyttävän suuri. Osasyynä s...
Lukijalta(27.12.2022) Silmiini sattui erään teologin lehtikirjoituksen otsikointi: ”Ateisti, joka tuntee Jumalan?” Kysymysmerkin kanssakin toteamus on absurdi. Ateisti kieltää Jumalan olemassaolon ja kaike...
Lukijalta(22.11.2022) Kun tulin aikoinani uskoon, sain näyn hengellisestä työstä. Se oli määrittelemätön pakottava tarve olla jotenkin hyödyksi Jumalan valtakunnassa. Tämä tarve on ollut läpi uskossa oloaj...
LukijaltaPaimen Plus -lehden kesäkuun numeron talouspalstalla olleessa kirjoituksessa kerrottiin seurakuntien lämpölaskujen noususta viime talvelta. Sama suunta näyttää jatkuvan myös tulevana talvena. Kerr...
LukijaltaJeesus joutui usein herättelemään kuulijoitaan. Tässä muutamia otteita Jeesuksen sanoista: ”Ettekö käsitä? Kuinka te ette käsitä, etten minä puhunut teille leivästä?” Niin hän sanoi heille: ”Ettek...
LukijaltaYhdysvalloissa korkein oikeus kumosi kesäkuussa vanhan ns. Roe vs Wade -nimellä tunnetun, aborttioikeuden turvanneen ennakkopäätöksen. Näin se teki sen, minkä kokeneiden ja laintuntevien tuomareid...
LukijaltaSanan- ja uskonnonvapaus ry (SUV) on osoittanut tarpeellisuutensa kansan keskuudessa. Kesäkuussa 2021 perustettu yhdistys on saanut aatteensa taakse jo yli 1 000 jäsentä ympäri Suomea.
Yh...
LukijaltaHesekielin kirjan luku 33 kertoo sielunhoitajan ja profeetan vastuusta. Toisesta jakeesta löytyvät puhuttelevat sanat: ”Jos minä annan miekan tulla maan kimppuun ––.” Nykyiset aseet eivät ole miekkoja...
LukijaltaLähetyspastori Markku Karjalaisen mukaan Uusi testamentti opettaa seurakunnan johtavan pastorin ja vanhimman viran kuuluvan miehille. Raamatussa sanotaan, että vanhimman virkaan tulee valita ”yhde...
LukijaltaKansallisen veteraanipäivän aikana (27.4.), kun uutiset kertovat Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistön potevan koronan jälkeen keuhkokuumetta, olen pohtinut, kuinka tärkeää on, että maamme...
LukijaltaRisto Karhu esitti Ristin Voitossa 17 kysymyksen: ”Jeesuksen paluu – ennen suurta ahdistusta?” Kirjoitus keskittyi ensisijaisesti odottamamme tempauksen ajankohdan pohdintaan. Mielestäni Risto Kar...
LukijaltaLänsimaiden kristittyjen piirissä on laajalti käsitys, että seurakunnan salainen tempaus tapahtuisi ennen suurta ahdistusta. Etenkin vapaiden suuntien käsitykseen on paljolti vaikuttanut Vilho Har...
LukijaltaJumala ilmoittaa itsensä Raamatun Sanan kautta mutta myös kansojen vaiheissa. Erityisen selvästi tämä ilmenee Israelin kansan historiassa ja nykyhetkessä.
Suomen kansan eri vaiheissa olem...
LukijaltaKiitos Reijo Mänttärille palautteesta (RV 9/22) kirjani erään luvun pohjalta tehtyyn artikkeliin. Tila ei riitä palautteen seikkaperäiseen käsittelyyn, mutta teen joitain yleisiä huomioita. ...
LukijaltaPuheessaan Korneliuksen talossa apostoli Pietari tahtoi sitoa uudet opetuslapset herätyksen alkuperään. Siksi hän sanoo: ”– – sen sanan, joka lähtien Galileasta on levinnyt koko Juudeaan, sen kast...
LukijaltaLehden emerituspäätoimittaja Leevi Launonen pohdiskeli kasvatustieteen asiantuntijana syvällisesti ihmisen persoonaa (RV 5). Hän toteaa ihmisen luonteen kasvamisen jääneen taka-alalle 1900-luvun l...
LukijaltaPitkittynyt poikkeusaika on kuormittanut lapsiperheiden arkea, typistänyt tärkeitä vertaistukiverkostoja ja kaventanut seurakuntayhteyttä. Lasten hengellinen kasvatus on jäänyt pitkälti vanhempien...
LukijaltaHyvin usein puhutaan pettäjä Jaakobista tai siitä, kuinka Jaakob petti veljensä. Ovatkohan nämä ajatukset koko totuus?
1. Moos. 25:21,23: ”Iisak rukoili Herraa vaimonsa puolesta, sillä tä...
LukijaltaVastine Kalevi Marinille – "Ekumeniaa ei tarvitse pelätä"

Ristin Voitossa 46 oli Kalevi Marinin mielipidekirjoitus, joka kommentoi Ristin Voitossa 41 julkaistu...
LukijaltaRistin Voitossa 41 oli hätkähdyttävä artikkeli Helluntailaisena ekumeniaa vahvistamassa. Petri Mäkilä sanoittaa siinä teologian toht...
LukijaltaSuomessa on viime vuosien aikana kyseenalaistettu kristillisiä arvoja. Raamatun mukaista uskoa tunnustavat kokevatkin, että kaikkea muuta suvaitaan paitsi kristillisiä arvoja.
Kuitenkin e...
LukijaltaLehden sivuilla on jälleen käyty keskustelua naisen asemasta. RV:n numerossa 41 Hannu Kangasniemi esitti miehen ja naisen välisen hierarkian olevan osa Jumalan asettamaa järjes...
LukijaltaRistin Voitossa 30–31 oli kirjoitus kalvinismista. Näkemys miehen ja naisen erilaisista sukupuolisidonnaisista rooleista perheessä ja seurakunnassa nousi esiin yhtenä jäsenille tärkeänä näkök...
LukijaltaKesän päivityksiä, uutisia ja mainoksia lukiessa mieleen on noussut kysymys: Onko sellainen paradoksi mahdollista, että voin olla ihmisoikeuksien ja solidaarisuuden puolella ja samaan aikaan kriti...
LukijaltaSuurella mielenkiinnolla, jännityksellä, rakkaudella ja ilolla tartuin Evankelistakoti elää -kirjaan. Jokainen kirja, joka kertoo helluntaiherätyksen alkuajoista Suomessa, sen toiminnast...
LukijaltaOlen kuullut joidenkin väittävän, etteivät uskovat joudu viimeiselle tuomiolle. Silloin tarkoitetaan ns. erillistä ylöstempausta, joka on erotettu ylösnousemuksesta viimeisenä päivänä. Kuitenkin t...
LukijaltaNettikonferenssissa näki paljon mielenkiintoisia vastauksia otsikon kysymykseen. Laulu- ja soitinyhtye Exit sai paljon myönteistä palautetta. Monet pitivät sen esiintymistä jopa koko tapahtuman pa...
LukijaltaPaljolla kirjantekemisellä ei ole loppua. Ristin Voitossa on kirja-arvioita, joista toiset ovat hyviä ja rakentavia uskoamme ajatellen, toiset ovat sitten vähemmän hyviä. Markus Maj...
LukijaltaRistin Voitto -lehden pääkirjoituksessa (12/21) Waltteri Haapala korostaa pastorien johtajuutta ja heidän kunnioittamistaan sangen voimakkaasti. On toki tärkeää, että pastorit saavat heille kuuluv...
Ristin Voiton verkkosisältö nyt Ajassa-lehdessä – diginäköislehti päivittyy toistaiseksi tutulle paikalle ristinvoitto.fi:hin
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan