Raamatun äärellä vietetty aika ei mene hukkaan

Mailis Janatuinen kokee erityisen tärkeänä sen, että Jumalan sanaa kylvetään lasten sydämeen. - Lukekaa lapsille säännöllisesti Raamattua ja viekää heitä pyhäkouluun, hän rohkaisee vanhempia, isovanhempia sekä muita lasten lähipiirissä olevia ihmisiä.
Mailis Janatuinen kokee erityisen tärkeänä sen, että Jumalan sanaa kylvetään lasten sydämeen. - Lukekaa lapsille säännöllisesti Raamattua ja viekää heitä pyhäkouluun, hän rohkaisee vanhempia, isovanhempia sekä muita lasten lähipiirissä olevia ihmisiä.
Tänä vuonna tuli kuluneeksi puoli vuosisataa siitä, kun eläkkeellä oleva Japanin-lähetti, kirjailija ja raamatunopettaja Mailis Janatuinen teki päätöksen lukea joka päivä Jumalan sanaa.

Tuo 16-vuotiaana tehty päätös on pitänyt, ja Janatuinen on ehtinyt lukea Raamatun läpi lukuisia kertoja.

– Se aika, jonka olen Raamatun äärellä viettänyt, ei ole mennyt hukkaan, hän vakuuttaa.

Lukioikäisenä ratkaisun Jeesuksen seuraamisesta tehnyt Janatuinen ei ole kokenut päivittäistä raamatunlukua lakihenkiseksi puurtamiseksi.

– Joka päivähän meidän on myös syötävä. Ruumis tarvitsee ruokaa, sielu Jumalan sanaa. Hengellinen elämämme kärsii nälkää, jos emme ravitse itseämme Jumalan sanalla.

– Raamatun lukeminen säännöllisesti on ennemminkin lainalaisuus, ihan niin kuin esimerkiksi se, että pariskunnan on keskinäistä yhteyttä ylläpitääkseen juteltava päivittäin. Lakihenkisyys taas on sitä, että yrittää pelastaa itsensä omilla teoillaan, Janatuinen linjaa.

Raamattu on totta

Mailis Janatuinen on vakuuttunut siitä, että Raamattu on totta.

– Luotan Raamattuun, koska olen kokenut sen voiman elämässäni, varsinkin kärsimysten ja omantunnontuskien keskellä.

Elämäntyönsä lähetys- ja raamattupiirityössä tehnyt Janatuinen muistuttaa, että Jumalan sana ei ole pelkkä sana. Raamatun sanat eivät välitä pelkkää informaatiota, ne välittävät myös Jumalan luomisvoiman.

– Kun Raamattu sanoo, että Jumala pitää sinusta huolen, se luo samalla sydämeen uskon, että Jumala todella tekee, mitä hän lupaa. Kun Raamattu vakuuttaa syntien anteeksiantamusta, niin samalla se myös synnyttää uskon syntien anteeksiantamukseen.

Janatuinen on saanut monesti eri lähetyskentillä todistaa Jumalan sanan uutta luovan ja muuttavan voiman: juopot lopettavat juomisen ja varkaat varastelun, toivottomat ja masentuneet saavat toivon, moraalittomat moraalin, ajelehtijat elämäänsä tarkoituksen ja rauhattomat omantunnon rauhan.

– Raamattu on voimallinen kirja, se puolustaa itse itseään. Kristittyjen pitäisi vain päästää Jumalan sana irti. Kun ihminen kuulee Jumalan sanaa, se vakuuttaa.

Tämän Janatuinen on nähnyt monta kertaa varsinkin Japanissa buddhalaisten parissa, esimerkiksi silloin, kun hän ohjasi äiti-lapsipiiriä, jossa kävi puolisen tusinaa buddhalaista rouvaa. Ryhmän ohjaaminen tuntui ensin jostain syystä kuin kivireen vetämiseltä.

– Äiti-lapsipiirissä oli mukana eräs nuori rouva, jonka anoppi oli halvaantunut. Kun miniä lauloi kotonaan piirissä oppimiaan virsiä, anoppi alkoi itkeä. Hän oli joskus nuorena käynyt kirkossa ja halusi nyt antaa elämänsä Jeesukselle sekä saada kasteen.

Keskusteleva ja evankelioiva raamattupiiri

Raamattua rakastava Janatuinen on luonut ilonsanomapiirimetodin, joka on levinnyt moneen maahan Euroopassa, Aasiassa ja Afrikassa. Ajatuksia ja keskustelua herättäviin valmiisiin kysymyksiin pohjautuva menetelmä sopii hyvin erityisesti pienryhmille, joissa on mukana ei-kristittyjä.

– Toisinaan raamattupiirit luisuvat keskustelukerhoksi, jossa luetaan kyllä teksti mutta jutellaankin sitten kaikesta muusta. Kysymykset tuovat ryhtiä kokoontumisiin ja varmistavat sen, että jokaisen kokoontumiskerran aikana opitaan Raamatusta jotain tärkeää.

Ilosanomapiirin kysymykset on tehty siten, että myös niiden, jotka eivät tunne lainkaan Raamattua, on helppo osallistua keskusteluun. Kysymykset perustuvat nimenomaan evankeliumeihin ja ovat tekstiin johdattavia sekä osanottajien omaa elämää peilaavia.

– Oivalluksen kautta asiasta tulee omaa tietoa. Oma oivallus pysyy mielessä silloinkin, kun toisten saarnat ja raamattutunnit ovat unohtuneet.

– Ilosanomapiirin kautta voimme ikään kuin esitellä Jeesuksen kristinuskosta vieraantuneille ihmisille. Pienryhmä on kautta historian ollut kirkon kasvun väline.

Janatuinen uskoo, että raamattupiiri vaikuttaa myös osanottajien omaan raamatunlukuun.

– Kun piirissä saadaan kokemus, että Jeesus astuu ulos Raamatun lehdiltä ja puhuu minulle henkilökohtaisesti, silloin häntä aletaan etsiä Raamatusta muulloinkin kuin raamattupiirissä.

– Raamattupiirejä perustamalla saadaan myös monen kristityn armolahjat käyttöön ja kasvamaan.

Raamattua kannattaa lukea kynä kädessä

Kun Mailis Janatuinen oli opiskelijatyössä Japanissa, paikalliset kristityt opastivat lähetystyöntekijää lukemaan Raamattua kynä kädessä. Neuvo tuli hyvään aikaan, sillä pelkkä tekstin lukeminen ei lähetystyöntekijää enää sytyttänyt.

– Niin yksinkertainen juttu kuin lukiessa syntyneiden oivallusten muistiin kirjoittaminen on auttanut minua Raamatun luvussa todella paljon.

Noista oivalluksista ja muistiinpanoista on syntynyt sittemmin noin 15 Raamattua selittävää teosta sekä lukuisia raamattupiirioppaita.

Janatuinen on huolissaan siitä, että nykyään niin monet kristityt sivuuttavat Jumalan sanaan paneutumisen ja juoksevat erilaisten ilmiöiden, kokemusten ja profetioiden perässä.

– Raamattuhan puhuu meille henkilökohtaisesti. Sitä paitsi miten osaat arvioida, mikä on Jumalan sanan mukaista ja mikä ei, ellet tunne Raamattua, hän kyselee
.
Kokenut raamatunopettaja painottaa, että on tärkeä lukea koko Raamattua.

– Raamattua on luettava kannesta kanteen. Jumalakuvamme muuttuu, jos luemme vaikkapa vain Psalmeja ja Uutta testamenttia, esimerkiksi Jumalan pyhyys unohtuu herkästi.

Janatuista itseään kiehtovat erityisesti Raamatun henkilöhistoriat.

– Ne puhuvat myös minusta itsestäni.

Kolme Raamatun tuntemuksen peruspilaria

Henkilökohtainen raamatunluku, Raamatun tutkiminen yhdessä toisten kanssa ja Jumalan sanan kuuleminen jumalanpalveluksessa ovat Janatuisen mukaan tärkeitä peruspilareita vahvassa Jumalan sanan tuntemuksessa.

Hän rohkaisee lukemaan Raamattua säännöllisesti, vaikkapa luvun päivässä.

– Lukiessa voi kysyä itseltään, mitä Raamatun kohta puhuu Jeesuksesta ja mitä vastauksia se antaa oman elämän ongelmiin.

Omien kokemustensa pohjalta Janatuinen opastaa lukemaan Raamattua kynä kädessä omia oivalluksia pohtien ja sitten vasta kommentaarien kera.

Lisäksi hän kannustaa osallistumaan raamattupiiriin tai perustamaan sellaisen itse.

– Jos käy hyvässä raamattupiirissä vuodesta toiseen, oppii jo paljon Jumalan sanasta ja Jumalasta.

Janatuinen on todennut, että uusia ihmisiä on usein vaikea saada mukaan raamattupiiriin, joka kestää ”koko loppuelämän”. Siksi hän vinkkaa, että piiri kannattaa käynnistää vaikkapa viiden kokoontumiskerran sarjalla.

– Jumalan sanan lukeminen on tärkeää, koska Jumala puhuu meille sanassaan. Jeesus on lihaksi tullut Sana, Jeesus on itse Sanassaan läsnä. Ihminen on hyvä pettämään itseään, mutta Raamattu on kuin peili, josta voi nähdä todelliset kasvonsa.

– Raamattu on lakia, joka on opettanut minulle, miten minun pitäisi elää. Se on myös evankeliumia, joka julistaa syntini anteeksi, vaikka en olekaan elänyt Jumalan tahdon mukaan.



Kuka

Mailis Janatuinen
» koulutukseltaan englanninopettaja ja teologian maisteri
» toiminut Lähetysyhdistys Kylväjän lähettinä Japanissa vuosina 1976–2003 sekä Opiskelija- ja Koululaislähetyksen lähetyssihteerinä Suomessa
» asuu Espoossa
» kehittänyt keskustelevan ja evankelioivan ilosanomapiirimetodin sekä kirjoittanut useita keskustelukysymyksiä sisältäviä oppaita, joita on käännetty monille eri kielille (www.ilosanomapiiri.fi)
» kirjoittanut Japanin-lähetystä käsitteleviä kirjoja sekä useita Raamattua selittäviä teoksia
» pidetty vierailija naistenpäivillä, joilla käsittelee erityisesti naisen kutsumusta eri Raamatun kertomusten pohjalta
» opetusta on kuultu Radio Patmoksessa ja vuodesta 2013 lähtien TV7:ssa


Marika Anttila

Lukijalta
51

Lukijalta22.3.2024 | Olen kiitollinen, että maakuntalehdissämme on auennut toistuvasti tilaa Raamatun sanomaa korostaville kirjoituksilleni. Usein ne sivuavat yhteiskunnallisia haasteita, unohtamatta ikuis...
LukijaltaIhmisten puheissa toistuvat usein ilmaisut kuten ”Kuolema kuittaa univelat” tai ”Haudassa saa sitten levätä”. Ne ovat tavallisia tapoja vältellä ajatusta kuolemanjälkeisestä elämästä ja vaeltaa va...
Lukijalta21.11.2023 | Helluntaikirkon oppikäsityksessä Jeesuksen paluusta ei ole enää vain yhtä tulkintamallia. Jeesuksen paluusta itsessään ollaan varsin yksimielisiä, mutta seurakunnan tempauksen ajoituk...
Lukijalta24.10.2023 | Iso Kirja on hehkuttanut tänä vuonna Opisto omaksi -teemaa. Sen tavoitteena on, että seurakunnat ja niiden jäsenet ottaisivat ja kokisivat entistä enemmän omistajuutta yhteisestä opis...
LukijaltaApostoli Paavali ei tahtonut pitää Roomassa asuvia veljiä tietämättöminä ”tästä salaisuudesta, että Israelia on osaksi kohdannut paatumus – hamaan siihen asti, kunnes pakanain täysi luku on sisäll...
Lukijalta(20.3.2023) Tammikuussa seurakuntamme johtajisto sai ihmetteleviä yhteydenottoja koskien paikallista Turvallinen seurakunta -lausuntoa, jossa olemme osallisena. Siinä oli virheellisesti na...
Lukijalta(6.3.2023) Uudet hyvinvointialueet aloittivat vuoden alusta. Kotiin saamamme esitteen mukaan uuden hyvinvointialueen keskeinen tehtävä on ”hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden edistäminen yht...
LukijaltaTranslain uudistaminen vietiin eduskunnassa maaliin 1.2.2023 äänin 113–69. Lain mukaan jokainen täysi-ikäinen kansalainen voi vaihtaa sukupuolensa pelkkänä ilmoitusasiana. Korjausleikkauksia ja lä...
LukijaltaOikeaoppisuuden tarve on ihmiselle ominaista ja johtuu osin siitä, että se on eräs turvallisuuden tunnetta ruokkiva väline. Uskon kysymyksissä oikeaoppisuuden tarve on hälyttävän suuri. Osasyynä s...
Lukijalta(27.12.2022) Silmiini sattui erään teologin lehtikirjoituksen otsikointi: ”Ateisti, joka tuntee Jumalan?” Kysymysmerkin kanssakin toteamus on absurdi. Ateisti kieltää Jumalan olemassaolon ja kaike...
Lukijalta(22.11.2022) Kun tulin aikoinani uskoon, sain näyn hengellisestä työstä. Se oli määrittelemätön pakottava tarve olla jotenkin hyödyksi Jumalan valtakunnassa. Tämä tarve on ollut läpi uskossa oloaj...
LukijaltaPaimen Plus -lehden kesäkuun numeron talouspalstalla olleessa kirjoituksessa kerrottiin seurakuntien lämpölaskujen noususta viime talvelta. Sama suunta näyttää jatkuvan myös tulevana talvena. Kerr...
LukijaltaJeesus joutui usein herättelemään kuulijoitaan. Tässä muutamia otteita Jeesuksen sanoista: ”Ettekö käsitä? Kuinka te ette käsitä, etten minä puhunut teille leivästä?” Niin hän sanoi heille: ”Ettek...
LukijaltaYhdysvalloissa korkein oikeus kumosi kesäkuussa vanhan ns. Roe vs Wade -nimellä tunnetun, aborttioikeuden turvanneen ennakkopäätöksen. Näin se teki sen, minkä kokeneiden ja laintuntevien tuomareid...
LukijaltaSanan- ja uskonnonvapaus ry (SUV) on osoittanut tarpeellisuutensa kansan keskuudessa. Kesäkuussa 2021 perustettu yhdistys on saanut aatteensa taakse jo yli 1 000 jäsentä ympäri Suomea.
Yh...
LukijaltaHesekielin kirjan luku 33 kertoo sielunhoitajan ja profeetan vastuusta. Toisesta jakeesta löytyvät puhuttelevat sanat: ”Jos minä annan miekan tulla maan kimppuun ––.” Nykyiset aseet eivät ole miekkoja...
LukijaltaLähetyspastori Markku Karjalaisen mukaan Uusi testamentti opettaa seurakunnan johtavan pastorin ja vanhimman viran kuuluvan miehille. Raamatussa sanotaan, että vanhimman virkaan tulee valita ”yhde...
LukijaltaKansallisen veteraanipäivän aikana (27.4.), kun uutiset kertovat Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistön potevan koronan jälkeen keuhkokuumetta, olen pohtinut, kuinka tärkeää on, että maamme...
LukijaltaRisto Karhu esitti Ristin Voitossa 17 kysymyksen: ”Jeesuksen paluu – ennen suurta ahdistusta?” Kirjoitus keskittyi ensisijaisesti odottamamme tempauksen ajankohdan pohdintaan. Mielestäni Risto Kar...
LukijaltaLänsimaiden kristittyjen piirissä on laajalti käsitys, että seurakunnan salainen tempaus tapahtuisi ennen suurta ahdistusta. Etenkin vapaiden suuntien käsitykseen on paljolti vaikuttanut Vilho Har...
LukijaltaJumala ilmoittaa itsensä Raamatun Sanan kautta mutta myös kansojen vaiheissa. Erityisen selvästi tämä ilmenee Israelin kansan historiassa ja nykyhetkessä.
Suomen kansan eri vaiheissa olem...
LukijaltaKiitos Reijo Mänttärille palautteesta (RV 9/22) kirjani erään luvun pohjalta tehtyyn artikkeliin. Tila ei riitä palautteen seikkaperäiseen käsittelyyn, mutta teen joitain yleisiä huomioita. ...
LukijaltaPuheessaan Korneliuksen talossa apostoli Pietari tahtoi sitoa uudet opetuslapset herätyksen alkuperään. Siksi hän sanoo: ”– – sen sanan, joka lähtien Galileasta on levinnyt koko Juudeaan, sen kast...
LukijaltaLehden emerituspäätoimittaja Leevi Launonen pohdiskeli kasvatustieteen asiantuntijana syvällisesti ihmisen persoonaa (RV 5). Hän toteaa ihmisen luonteen kasvamisen jääneen taka-alalle 1900-luvun l...
LukijaltaPitkittynyt poikkeusaika on kuormittanut lapsiperheiden arkea, typistänyt tärkeitä vertaistukiverkostoja ja kaventanut seurakuntayhteyttä. Lasten hengellinen kasvatus on jäänyt pitkälti vanhempien...
LukijaltaHyvin usein puhutaan pettäjä Jaakobista tai siitä, kuinka Jaakob petti veljensä. Ovatkohan nämä ajatukset koko totuus?
1. Moos. 25:21,23: ”Iisak rukoili Herraa vaimonsa puolesta, sillä tä...
LukijaltaVastine Kalevi Marinille – "Ekumeniaa ei tarvitse pelätä"

Ristin Voitossa 46 oli Kalevi Marinin mielipidekirjoitus, joka kommentoi Ristin Voitossa 41 julkaistu...
LukijaltaRistin Voitossa 41 oli hätkähdyttävä artikkeli Helluntailaisena ekumeniaa vahvistamassa. Petri Mäkilä sanoittaa siinä teologian toht...
LukijaltaSuomessa on viime vuosien aikana kyseenalaistettu kristillisiä arvoja. Raamatun mukaista uskoa tunnustavat kokevatkin, että kaikkea muuta suvaitaan paitsi kristillisiä arvoja.
Kuitenkin e...
LukijaltaLehden sivuilla on jälleen käyty keskustelua naisen asemasta. RV:n numerossa 41 Hannu Kangasniemi esitti miehen ja naisen välisen hierarkian olevan osa Jumalan asettamaa järjes...
LukijaltaRistin Voitossa 30–31 oli kirjoitus kalvinismista. Näkemys miehen ja naisen erilaisista sukupuolisidonnaisista rooleista perheessä ja seurakunnassa nousi esiin yhtenä jäsenille tärkeänä näkök...
LukijaltaKesän päivityksiä, uutisia ja mainoksia lukiessa mieleen on noussut kysymys: Onko sellainen paradoksi mahdollista, että voin olla ihmisoikeuksien ja solidaarisuuden puolella ja samaan aikaan kriti...
LukijaltaSuurella mielenkiinnolla, jännityksellä, rakkaudella ja ilolla tartuin Evankelistakoti elää -kirjaan. Jokainen kirja, joka kertoo helluntaiherätyksen alkuajoista Suomessa, sen toiminnast...
LukijaltaOlen kuullut joidenkin väittävän, etteivät uskovat joudu viimeiselle tuomiolle. Silloin tarkoitetaan ns. erillistä ylöstempausta, joka on erotettu ylösnousemuksesta viimeisenä päivänä. Kuitenkin t...
LukijaltaNettikonferenssissa näki paljon mielenkiintoisia vastauksia otsikon kysymykseen. Laulu- ja soitinyhtye Exit sai paljon myönteistä palautetta. Monet pitivät sen esiintymistä jopa koko tapahtuman pa...
LukijaltaPaljolla kirjantekemisellä ei ole loppua. Ristin Voitossa on kirja-arvioita, joista toiset ovat hyviä ja rakentavia uskoamme ajatellen, toiset ovat sitten vähemmän hyviä. Markus Maj...
LukijaltaRistin Voitto -lehden pääkirjoituksessa (12/21) Waltteri Haapala korostaa pastorien johtajuutta ja heidän kunnioittamistaan sangen voimakkaasti. On toki tärkeää, että pastorit saavat heille kuuluv...
Ristin Voiton verkkosisältö nyt Ajassa-lehdessä – diginäköislehti päivittyy toistaiseksi tutulle paikalle ristinvoitto.fi:hin
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan