Piispainkokous pui kirkon suhdetta partioon – taustalla muun muassa partiolupauksen muuttaminen neutraalimmaksi

Myös kristillset laulut voivat yhä soida partiossa. Kuva vuoden 2016 Roihu-leiriltä. Kuva: Joel Forsman
Myös kristillset laulut voivat yhä soida partiossa. Kuva vuoden 2016 Roihu-leiriltä. Kuva: Joel Forsman

Suomen Partiolaisten uudistaessa partiolupausta siitä poistettiin viittaus Jumalaan. Partion pitkäaikainen kumppani, evankelis-luterilainen kirkko, reagoi muutokseen piispainkokouksen lausunnolla joulukuun alussa.

 

Lausunnossa piispainkokous ”toivoo, ettei peruskirjauudistus johda partion etääntymiseen kirkoista ja seurakuntien toiminnasta”. 

 

Kirkon ja partion tämänhetkinen yhteistyösopimus on voimassa vuoden loppuun saakka. Uusi sopimus on luonnosvaiheessa. 

 

– Piispainkokous pitää sopimusluonnoksessa hyvänä positiivisen uskonnonvapauden korostamista sekä sitä, että Suomen partiolaiset sitoutuu tarjoamaan jäsenilleen heidän katsomuksensa mukaista tunnustuksellista uskontokasvatusta, tiedotteessa todettiin. 

 

– Tärkeää on huolehtia, että positiivinen uskonnonvapaus mahdollistaa kristittyjen partiolaisten hengellisen kasvamisen ja oman katsomuksen vahvistumisen partiotoiminnassa samalla, kun se avaa oven käydä syvempään dialogiin toisin uskovien kanssa, lausunnossa todetaan.

 

Partio tarvitsee kirkkoa kumppanina erityisesti katsomuskasvatuksen tukena, kuten tähänkin asti, partioneuvoston puheenjohtaja Pauli Engblom totesi Suomen Partiolaisten uutisessa aiheesta.

 

Kirkko on partiolle tärkeä työn mahdollistaja. Jopa 80 prosentissa suomalaisista lippukunnista se toimii taustayhteisönä. Hengellinen työ on pitänyt sisällään muun muassa hartauksia ja gospelkonsertteja.

 

Partio totesi vuonna 2019, että ”lupauksen Jumala-sana on osoittautunut partioon liittymistä estäväksi, koska se tulkitaan tarkoittavan ainoastaan kristinuskon Jumalaa”. 




51

Helluntaiseurakuntien jäsenkehityksessä pientä virkistymistä
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan
Seurakuntien perustajille uusia verkostoja