”Enää en pelkää, mutten halua provosoidakaan”

Pianovirtuoosin pitkä matka

Musiikkityylien raja-aitoja murtanut Hillel Tokazier liikkuu sulavasti myös juutalaisen ja kristillisen yhteisön välillä. - Helsingin juutalaisen seurakunnan lisäksi minulle tärkeä on Tuomiokirkossa kokoontuva artistien rukouspiiri. Kuva: Philippe Queissaz
Musiikkityylien raja-aitoja murtanut Hillel Tokazier liikkuu sulavasti myös juutalaisen ja kristillisen yhteisön välillä. - Helsingin juutalaisen seurakunnan lisäksi minulle tärkeä on Tuomiokirkossa kokoontuva artistien rukouspiiri. Kuva: Philippe Queissaz
Minulle mu­siikki ei ole elämä, vaan elämästäni on tullut mu­siikkia. Se on kutsumus ja Juma­lan lahja, jota minun pitää vaalia harjoittelemalla. Johann Sebasti­an Bachia lainatakseni: soitan ih­misille virkistykseksi ja Jumalalle kunniaksi.”

 

Näin suhdettaan musiikkiin luonnehtii suomenjuutalainen pianisti ja säveltäjä Hillel Tokazier. ”Iloiseksi pianomiehek­si” kutsuttu Tokazier muistetaan 1970–80-lukujen tv-ohjelmien lennokassormisena virtuoosina, jolta luontuivat niin hengästyttä­vän nopeat pianosoolot kuin hai­keat iskelmäsäveletkin.

 

Tokazierin etunimi on hepreaa ja merkitsee ylistämistä ja kiitolli­suuden osoittamista laulun ja mu­siikin keinoin. Juuri sitä hän halu­aa tehdä.

 

Tänä vuonna 72 vuotta täyttävä muusikko on taiteilija isolla T:llä.

 

Vaikka Tokazier esiintyessään soittaa yhä esimerkiksi laulelmia, romanttisia musikaalisävelmiä ja pop-kappaleita, levytyksissään hän on jo pitkään keskittynyt juu­talaismusiikkiin ja gospeliin. Ke­sällä ilmestyi uusintapainos ko­koelmalevystä Psalmeja ja muita melodioita (Aikamedia), ja parhail­laan on tekeillä kolmas gospelle­vy. Siinä Tokazier tulkitsee pianol­laan luterilaisen virsikirjan aartei­ta ja muutamia negrospirituaaleja.

 

– Raamattupiirissä, johon olen osallistunut, lauletaan yleensä vir­siä, ja se maailma kiinnosti. Kun vuonna 2015 olin tehnyt Juutalai­nen maisemani -levyn, mielessäni alkoi kyteä ajatus, saisinko virsistä irti jotakin, Tokazier kertoo.

 

Viimeistelyvaiheessa on myös omaelämäkerta. Siinä pianotaitei­lija kuvaa lapsuuttaan ja kasvutari­naansa muusikkona, mutta myös viime vuosikymmeninä kulke­maansa hengellistä polkua.

 

 

Messiaanisuus tuli elämään

Hillel Tokazier on kolmannen pol­ven suomenjuutalainen. Hänen Valko-Venäjällä syntynyt isoisän­sä muutti Suomeen tsaarin armei­jan sotilaana. Tokazier muistaa, kuinka hän lapsena istui isoisän vieressä Helsingin synagogassa ja imi itseensä tämän vahvaa uskoa Jumalaan.

 

1980-luvun puolivälissä lahja­kas pianisti oli noussut musiikilli­sen uransa huipulle. Töitä oli niin paljon kuin ehti tehdä, mutta vä­rivalojen takana yksityiselämä oli ajautunut kriiseihin.

 

Soittohommissa Tokazier oli tutustunut suomalaisiin gospel­muusikoihin, kuten Jouko Kan­tolaan ja Jukka Leppilampeen. Eräänä päivänä hän löysi itsen­sä lukemasta Uutta testamenttia, ensimmäistä kertaa tosissaan. Jeesus ja hänen varhaiset seuraa­jansa olivat alkaneet kiinnostaa – olivathan hekin juutalaisia.

 

Vähä vähältä Tokazierin perin­teinen juutalainen usko täydentyi ajatuksella Yeshuasta profeetto­jen ennustamana Messiaana.

 

Muusikko kävi Yhdysvalloissa ja Israelissa tutustumassa niiden messiaanisiin juutalaisiin seura­kuntiin. Kadonnut mielenrauha palasi.

 

– Myös juutalaisuudessa Ju­malan armo on tärkeä asia, vaik­ka ortodoksijuutalaisuudessa täh­dennetäänkin enemmän uskoa hyvien tekojen kautta. Olin usein liikaa kiinni laissa. Elän ja tulen aina elämään juutalaisen traditi­on mukaan, mutta oivalsin, että Yeshua olikin enemmän kuin vain rabbi. En kokenut ilmestystä tai nähnyt näkyä. Messiaanisuus vain vähitellen tuli elämääni.

 

Tokazier korostaa, ettei hän ole koskaan kääntynyt pois juu­talaisuudesta vaan omaksunut siihen uutta. Hän kokee olevan­sa nykyään jopa juutalaisempi kuin ennen 1980-luvun hengelli­siä löytöjään. Heprealaisesta har­tausmusiikistakin hän innostui enemmän vasta näiden löytöjen jälkeen.

 

– Minua puhuttelee Uuden testamentin kohta, jossa Johan­nes Kastaja osoittaa opetuslapsil­le Messiaan. Heitä ei käännytet­ty mihinkään. He olivat edelleen juutalaisia.

 

– Olen Helsingin juutalaisen seurakunnan jäsen, enkä ole läh­temässä sieltä. Seurakunnan tun­nelma ja juutalaiset rukoukset ovat minulle tärkeitä. Kun menen synagogan portista sisään, tuntuu kuin tulisin kotiin.

 

 

Harkittuja lausuntoja

Kun Tokazier esiintyi kirkoissa en­simmäisiä kertoja, hän kauhistui joutuessaan soittamaan ristin alla. Sittemmin seurakuntasaleista on tullut mieluisia palvelupaikkoja.

 

Vuonna 2009 pianistilta ilmes­tyi suomenkielistä hengellistä musiikkia sisältävä äänite Lääke. Levyn tekstit Tokazier teki kris­tittynä lyyrikkona tunnetun Pia Perkiön avustuksella. Vuonna 2014 ilmestyi levy Kiitos Herralle­ni, joka sisältää hengellisiä laulu­ja ja juutalaista kansanmusiikkia.

 

Seuraavana vuonna taiteilija oli mukana soittamassa Helsin­gin Tavastia-klubilla järjestetyssä Jeesus valloittaa Tavastian -kon­sertissa.

 

Myös mediassa Tokazier on ker­tonut yhä enemmän hengellises­tä matkastaan. Haastatteluissa hän ei enää jätä vastaamatta ky­symykseen, kuka hänen lauluis­saan esiintyvä Rauhanruhtinas ja Vapahtaja on.

 

– Niille messiaanisille juutalai­sille, jotka eivät kuulu ortodoksi­juutalaiseen seurakuntaan, omas­ta uskosta kertominen on hel­pompaa.

 

– Ennen olin arka puhumasta näistä asioista muille juutalaisille, mutta nykyään olen huomannut, että monet seurakuntalaisemme ovat aiempaa valveutuneempia ja kiinnostuneita jopa keskuste­lemaan tällaisistakin hengellisis­tä asioista.

 

Toki Tokazier asettelee sanansa yhä varovaisesti.

 

– En halua loukata juutalaisia ystäviäni, sillä taustalla on niin rankkoja asioita: ristiretket, inkvi­sitio ja holokausti. Synagogassa en edelleenkään puhu vakaumuk­sestani, mutta olen valmis vastaa­maan kysymyksiin.

 

Tokazier arvioi, että monet suo­menjuutalaiset eivät edelleenkään tiedä hänen uskostaan. Silti hän näyttää vähä vähältä tehneen mes­siaanisuutta tutummaksi.

 

– Luulen, että taitelijana ja muu­sikkona se on minulle helpompaa. Ainakaan minua ei ole enää kriti­soitu kirkoissa soittamisesta.

 

Kaikkiaan messiaanisia on Suo­messa Tokazierin arvion mukaan vain kourallinen. Muutamat heis­tä ovat Suomen juutalaisia, toiset Israelista tai Venäjältä muuttanei­ta. Yhteisiä kokoontumisia heillä ei ole.

 

– Itse pidän Suomessa yhteyttä ainoastaan yhteen toiseen messi­aaniseen juutalaiseen, jonka kans­sa tutkimme Tooraa.

 

 

Sillanrakentamista

Kristitylle, joka haluaa keskustel­la Jeesuksesta juutalaisen kanssa, Tokazierilla on kolme neuvoa: Älä tuputa. Tiedosta keskustelukump­panisi tausta. Tunnista kristinus­kon juutalaiset juuret.

 

Pianotaiteilija on joskus kerto­nut vitsiä Rooman Pietarinkirk­koon menneistä juutalaisista. Ju­malanpalveluksessa puhunut pappi kehotti vääräuskoisia lähte­mään kirkosta. Kun juutalaiset ei­vät lähteneet, pappi käski suorem­min: ”Juutalaiset ulos kirkosta!” Silloin yksi juutalaisista meni alt­tarille ja sanoi isoon äänen: ”Tule, Jeesus, lähdetään.”

 

– Kristityn, joka ei tunne Van­haa testamenttia, on ihan turha al­kaa selittää juutalaiselle näitä asi­oita, Tokazier toteaa.

 

Myös messiaanisen juutalai­suuden ymmärtämisessä on pa­rannettavaa. Tokazierin mieles­tä on rumaa kutsua messiaanista uskovaa kristityksi tai edes juuta­laiskristityksi.

 

– Oman hengellisen etsintä­ni alussa monet kristityt yrittävät etäännyttää minua pois juutalai­suudesta.

 

Soittajan unelmana on toimin­nallaan rakentaa siltaa juutalaisten ja kristittyjen välille, jotta he ym­märtäisivät ja suvaitsisivat parem­min toisiaan.

 

– Välillä se on tuntunut mah­dottomalta, mutta usein koen myös onnistuneeni, etenkin mu­siikkini kautta.

 

 

 

Kuka

Hillel Tokazier

» suomenjuutalainen pianisti, laulaja ja säveltäjä

» Soittanut muun muassa Eero, Jussi & The Boysissa sekä Tapani Kansan yhtyeessä. Säveltänyt iskelmä- ja pop-musiikkia useille eri artisteille.

» Omia äänitteitä laskutavas­ta riippuen 10–12 sekä useita kokoelmalevyjä. Viihdemu­siikin lisäksi neljä juutalaista musiikkia sisältävää levyä ja kaksi gospeläänitettä.

» Opettaa juutalaisesta musii­kista. Toiminut juutalaista musiikkiperinnettä Suomes­sa ylläpitävässä Hazamir-kuorossa.

» kaksi aikuista lasta

» harrastaa lukemista ja liikuntaa

 

 

Heikki Salmela

 



Teema
34/2016Sateet

Teema10.11.2023 | Anniina Jakonen

Tamperelaiset ystävykset Milka Myllynen ja Mia-Carita Hahl ovat sitä ihmistyyppiä, jotka keksivät jatkuvasti uusia luovia ideoita ja käärivät aikailematta hihansa t...
TeemaEero Antturi
Kun Marko Selkomaa tuli uskoon 13-vuotiaana, hän koki hyvin pian Jumalan kutsuvan häntä saarnaajaksi ja lähetyssaarnaajaksi.
– Noita ilmaisuja silloin käytettiin, muistelee nyt 52-v...
TeemaKun Julius Kankkunen aloittaa elämäntarinansa kertomisen, kuulija ei voi olla nauliutumatta paikoilleen. Lapsuuden uskoontuloa seuraa toinen toistaan traagisempia tapahtumia: Ensin...
TeemaMegadethin Dave Mustaine ja Dave Ellefson, Brian Welch ja Reginald Arvizu Kornista, W.A.S.P.-yhtyeen Blackie Lawless ja Iron...
TeemaHyväosaisuus kasautuu myös parisuhdeasioissa. Köyhyys lisää eroriskiä.
TeemaSyviä kriisejä läpi käynyt pariskunta suosittelee vahvaa sitoutumista ja kommunikaatiotaitojen opettelemista.
TeemaAvioliittoleireille tullaan erilaisista tilanteista.
UutisetHuipputeknologia seuloo haitalliset yksilöt suuristakin väkijoukoista.
UutisetAnna Hellgrenin elämään vakava sairaus toi yksinäisyyden, mutta seurakunta on hänelle koti.
TeemaUudentyyppinen tapa tukea lapsia ja nuoria sai pilottikoululta hyvän palautteen.
TeemaFidan globaalikasvatustunnit tavoittavat vuosittain tuhansia oppilaita ja satoja opettajia.
TeemaLukijoiden maailma on otettu huomioon niin kampanjalehden tekstissä kuin kuvissakin.
TeemaYhteiskristillisen Uskovaiset nuoret -nettiyhteisön vastaava nuorisotyöntekijä Mikael Elmolhoda on saa­nut vuosien aikana tukevaa tuntumaa eri kristillisten pii­rien nuoriin.
...
TeemaMillainen on helluntainuori vuonna 2018? Nuoret kertovat siitä itse.
TeemaSeurakunnasta annetut eväät vaikuttavat siihen, kestääkö nuoren usko vai kaatuuko se kuin korttitalo
TeemaYstävän kuolema sai Milja Peuramäen ymmärtämään, ettei aina tarvitse olla vahva.
TeemaMasentunut ja uupunut voi olla turvallisella mielellä, sillä uskossa ei ole kyse siitä, mitä ihminen tekee.
TeemaEläköityneellä opettaja Juhani Happosella on tal­lessa kansioita, joihin on kertynyt yli 200 samaa aihet­ta käsittelevää lehtileikettä. Ne kertovat taistelusta, jon­ka hän kävi 1980-luvulla...
TeemaMielenterveysongelmien stigma on vähentynyt, mutta psykoosisairaudesta kärsivä ja hänen läheisensä jäävät yhä helposti yksin.
TeemaSeurakunta voi tarjota vangille kasvualustan yhteiskuntaan ja kiinnekohdan kristilliseen uskoon.
TeemaParhaat tulokset saavutetaan luottamuksellisilla ihmissuhteilla ja Jumalan voimalla, valtakunnallisilla vankilalähetyspäivillä todettiin.
TeemaHyvä Sanoma ry:n keräämillä lahjoitusvaroilla jaetaan tänäkin vuonna joulumuistaminen jokaiseen maamme vankilaan. Helluntaiseurakuntien vankilatyö välittää vankien luettavaksi yli tuhat Hyvä Sanoma -j...
TeemaIslamin mullan alta nousee paljon pieniä taimia. Jos meillä on hengellinen ilta, puolikuun maissa on vasta aamu.
TeemaLähi-idän kristityistä puhuttaessa tulee melko nopeasti esiin myös vaino. Islamilaisista yhteiskunnista ja lujista sukusiteistä juontava ilmiö tuli näkyväksi Suomessakin äskettäin, kun to...
TeemaTuleva maailmanlaajuinen verkosto tähtää uskon ja lähetysvastuun kasvuun.
TeemaUskoon tulleiden ja potentiaalisten johtajien omankieliset tilaisuudet vastaavat kristillisen arabiyhteisön tarpeisiin Suomessa.
TeemaMiten voisin muistaa maailman tarpeita mutta saada omanikin kuuluviin?
TeemaRukous merkitsee musiikkievankelistana toimivalle Jipulle elämän kantavaa voimaa. Tänä syksynä hän on saanut kokea niin pieniä kuin suuriakin ihmeitä.
TeemaMitkä ovat kolme tärkeintä esirukousvastaustasi? Neljä henkilöä vastaa.





Petri Viinikkala


1. Aikuisuuden kynnyksellä koetin elää hyvää elämää ja kelvata Juma...
TeemaHerra, osoita minulle tie ja tee minut halukkaaksi sitä vaeltamaan. Uskallettua on viipyä, ja vaarallista on jatkaa matkaa. Täytä siis minun ikävöimiseni ja osoita minulle tie.
TeemaKristuspäivä tuo tuhannet kristityt yhteen rukoilemaan.
TeemaMalmin Saalem -seurakuntaan kuuluvat Anneli ja Jorma Lahikainen ovat saaneet tehtäväkseen sytyttää rukoustulta ympäri Suomen.
UutisetKun kodissa on rakkauden ilmanala, homma toimii, Miko Puustelli sanoo.
TeemaLapsen menetys jättää ilmaan paljon kysymyksiä. Katkeruuden tilaan ei kuitenkaan pidä jäädä, Esko Mäkelä sanoo.
TeemaTerapeutti pystyy auttamaan, jos hän kykenee kokemaan saman särkymisen kuin asiakkaansakin.
TeemaOma muuttunut isä oli Rainer Frimanille tärkeä esikuva.
TeemaEsimerkkinä oleminen on nigerialaistaustaisen Samuel Okunoyen mielestä isyyden kulmakivi.
TeemaVasta kun seurakunta tajuaa rikkinäisyytensä, siitä voi tulla parantava yhteisö.
TeemaNoora Nätkin ei luule enää, että kaikkien tunteiden täytyy johtaa toimintaan.
TeemaHomoseksuaalisuuden syntyyn vaikuttavat monet tekijät.
TeemaLähtö ei tullut yllättäen. Silti sen jättämä kaipaus ja ikävä täyttävät sielun kuin sumea usva.
TeemaSururyhmässä on mahdollisuus tulla nähdyksi ja kuulluksi moninkertaisesti.
TeemaYhteistyössä ryhmien käynnistämiseen löytyivät myös riittävät resurssit.
TeemaOman lapsen kuolema on valtavan suuri menetys, jolla on kokonaisvaltaisia ja pitkäaikaisia vaikutuksia.
TeemaOnko evankeliointi koko seurakunnan tehtävä? Kenelle se oikein kuuluu? Miksi niin harvat innostuvat nykyisin evankelioimisesta? Ja mitä se oikeastaan käytännössä on?

...
TeemaMitä seurakunnan tulee ymmärtää maallistuneen nykyihmisen elämästä, jos haluaa tehdä Jeesusta hänelle tunnetuksi ja välittää hänestä aidosti?


– Kun teemme tämän...
TeemaEvankelioimisen suuria innovaatioita helluntailiikkeessä olivat 1900-luvun alkupuolella telttakokoukset ja kitarakuorot. Evankelioiva Hyvä Sanoma -lehti perustettiin sota-aikana. Pai...
TeemaEvankeliumi tavoittaa näinä päivinä yli miljoona maamme asukasta.
TeemaPunainen väri on vähentynyt tavoittavan työn tilannekartoituksessa. Suomen ainoa palkattu HS- yhteysevankelista löytyy Lapista.
TeemaHellevi Pasanen murehtii turhautuneiden seurakuntalaisten puolesta ja innostaa heitä viemään ilosanomaa toisille.
TeemaJumalan navigaattori ohjaa pyöräilijää tarkasti aivan oikeiden henkilöiden luo.
TeemaTuomo Rauma rohkaistui rukoilemaan sairaiden puolesta.
TeemaPirkko Eemola ymmärtää nyt, mitä Jumalan valmistamat teot tarkoittavat.
TeemaBilly Grahamin puheet suunniteltiin tarkkaan etukäteen. Avausiltaan sisältyi elokuvamainen kohtaus, jossa yksinäinen nainen veti väkijoukon liikkeelle.
TeemaKatolinen aktiivi kirjoitti avoimen kirjeen Suomen helluntailaisille, ja RV pyysi siihen vastineen. Yhteisöjen suhteissa kaikki ei ole sitä, miltä näyttää.
UutisetLähestyn teitä, rakkaat Suomen helluntailaiset, ennen kaikkea kristittynä, joka tunnustaa samaa Apostoliseen uskontunnustukseen kirjattua uskoa, jota tekin tunnustatte.
Toiseksi lähe...
UutisetKatolinen teologi Emil Anton on lähestynyt avoimella kirjeellään Suomen helluntailiikettä reformaation merkkivuoden tiimoilta. Kirjoituksellaan hän halusi herättää keskustelua, vähentää enn...
Teema”Yksi viime vuosikymmenten merkittävimmistä globaalin kristillisyyden ilmiöistä.” Näin suurin sanoin on luonnehdittu helluntailaisten ja roomalaiskatolisen kirkon vuonna 1972 aloittamaa k...
Ristin Voiton verkkosisältö nyt Ajassa-lehdessä – diginäköislehti päivittyy toistaiseksi tutulle paikalle ristinvoitto.fi:hin
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan