Pääsiäisen aikana tapahtuu taas - Pandemia pilasi seurakuntien viime kevään, mutta nyt ollaan jälleen liikkeellä

Simon Kyreneläinen -musikaali on pääsiäisajan hitti. Se koetaan näytelmänä tai konserttina ainakin Kokkolassa, Laupalla, Tampereella ja Seinäjoella. Kuva viime vuoden konserttiversiosta Seinäjoen helluntaiseurakunnasta. (Teemu Rimpeläinen / Sinetiksi Visuals)
Simon Kyreneläinen -musikaali on pääsiäisajan hitti. Se koetaan näytelmänä tai konserttina ainakin Kokkolassa, Laupalla, Tampereella ja Seinäjoella. Kuva viime vuoden konserttiversiosta Seinäjoen helluntaiseurakunnasta. (Teemu Rimpeläinen / Sinetiksi Visuals)

Anssi Tiittanen 

(29.3.2023) Monella on jo unohtunut, kuinka viime keväänä seurakuntien elämää hankaloitti omikron-muunnoksen nostattama koronan ”loppukiri”. 

Poikkeusajan hiljalleen siirtyessä muistojen joukkoon seurakunnissakin eletään jälleen pääsiäisen aikaa, jolloin tapahtumia voidaan rajoituksitta järjestää. 

Useissa seurakunnissa tilaisuuksia on pyhinä tihennetysti. Koululaisille on järjestetty muutamilla paikkakunnilla pääsiäisaiheisia kiertokävelyjä ja näytelmiä. 

 

Alajärven helluntaiseurakunnan Arvokas-tapahtumassa kuullaan muun muassa Roope Laukkosta ja Niina Männistön talk show. Musiikissa on seinäjokelainen Ilta Music. 

Arvokas on osa seurakunnan pitkää pääsiäisen nuorisopäiväperinnettä.  

– Toivon, että perinne saisi jatkua, mutta olen halunnut miettiä, mitä annettavaa sillä on tähän aikaan ja vuoteen, nuorisotyöntekijä Joni Martikainen sanoo.  

– Toivon, että kristilliset tapahtumat saisivat vielä nousta uuteen loistoon ja erityisesti nuorten kohdalla voitaisiin kokea yhteyttä näiden haasteiden keskellä, mitä meillä on. 

Tapahtumakulttuuri on helluntaiseurakuntien piirissä heikentynyt takavuosista. 

– Tekijät ovat tosi vähissä, ja meilläkin joudutaan kysymään sitä, että onko tämä vaivan arvoista. Joudutaan varmasti miettimään, kannattaako asioita tehdä vain sen takia, että niillä on kaunis historia ja ne ovat aikoinaan olleet hieno asia. 

Alajärvelle odotetaan silti satoja nuoria.  

 

Järvenpään Arkki-seurakunnassa luetaan pääsiäisen aikana Raamattu läpi ääneen. Maraton alkaa kiirastorstaina ehtoollisella. Kun ehtoollinen on vietetty, luku-urakka alkaa. 15 minuutin lukuvuoroja on voinut varata verkossa.  

Samanlainen raamattumaraton järjestettiin Mäntsälän helluntaiseurakunnassa vuonna 2019. 

– Lukuvuoroja oli 350, ja lukijoita oli noin sata. Innokkaimmat halusivat useamman vuoron, pastori Kari Muukka kertoo. 

Mäntsälässä pastorina tuolloin toiminut Muukka kertoo varautuneensa siihen, että aamuyön vuorojen kanssa saattaisi tulla vaikeuksia. Toisin kävi: moni koki pääsiäisen ajan yöllisen sanantutkistelun innostavana ja tunnelmallisena. 

– Aamuyön vuorotkin vietiin käsistä, niistä tuli suorastaan kilpailua, Muukka naurahtaa. 

Viimeiset jakeet saataneen luettua pääsiäismaanantain aamuun mennessä. Järvenpääläisten urakkaa voi seurata reaaliajassa seurakunnan verkkosivuilla. 

– Uskon, että seurakuntalaisten rakkaus Raamattuun vahvistuu tämän tempauksen kautta.

 

Boanerges-yhtye havistelee gospelin historianlehtiä parin vuoden välein. Yhtye esiintyy pääsiäismaanantaina Kouvolan helluntaikirkolla.

Mukana vanhasta kokoonpanosta ovat solisti Juhani Karvonen, kitaristi Tapio Lohikko ja kosketinsoittaja Reijo Vaurula. Avustavia muusikoita ovat mun muassa Leo Kunnas, Tommi Huuskonen ja Matti Volotinen. Yhtyeessä aikanaan kosketinsoittajana ja säveltäjä-sanoittajana toiminut Leevi Launonen vastaa illan sanallisesta annista.

 

Simon Kyreneläinen on vakiinnuttanut asemansa pääsiäisen ajan suosikkimusikaalina. Se koetaan näytelmänä tai konserttina nyt ainakin Kokkolassa, Lapualla, Tampereella ja Seinäjoella. 

Musikaalin keskiössä on Jeesuksen ristiä kantaneen Simon Kyreneläisen kokemus. 

– Simonista on vain vähän tietoa. Hänen osuutensa pääsiäisen tapahtumissa ruokkii mielikuvitusta ja antaa myös vapauden tarinalle, ohjaaja Terhi Gröhn avaa musikaalin suosion salaisuutta. 

Säveltäjä Lasse Heikkilä on uudistanut käsikirjoitusta Seinäjoen toteutukseen. Näytöksiä on kolme – yksi Lapualla, kaksi Seinäjoella. 

– Tekijät löytyivät pitkälti alueen seurakunnista. Kaikkiaan meitä on mukana kuutisenkymmentä, tuottaja Mika Roine kertoo. 

 

Arvokas-tapahtuma la 8.4. Alajärven helluntaiseurakunnassa. 

Järvenpään Arkki-seurakunnan raamattumaratonia voi seurata verkossa osoitteessa . 

Simon Kyreneläisen erimuotoisten esitysten ajankohdat ja paikat Lasse Heikkilän kotisivuilla, ja

Boanerges Kouvolan helluntaikirkolla 2. pääsiäispäivänä 10.4. klo 18.

 

 

Pääsiäisenä Jees-lehti leviää hyvin 

 

Jees-lehteä levitetään pääsiäisen alla paljon. Aikamedian kustantaman koululaislehden painos on viime vuosina ollut noin 15 000.  

– Koulutyöntekijät ja seurakunnat vievät lehteä kouluihin, ja aika mukavasti koulut ovat lupia antaneet, mediamyyntisihteeri Maija-Liisa Ketoja kertoo. 

Ketoja ottaa esimerkiksi Kainuun alueen, jossa muun muassa Kajaanissa, Paltamossa ja Kuusamossa on jaettu satoja lehtiä. – Koulutyöntekijä Saara Ojala on siellä käynyt kouluja läpi. 

Lievestuoreella jaetaan 300 kappaletta, mikä alkaa olla jo varsin hyvä peitto kunnan koulujen oppilasmäärään nähden. 

Satakuntaan jaetaan noin 2 000 lehteä. Alueella aktiivisesta koulutyöstä vastaa koulutyöntekijä Merja Mäkinen

Lehtien jakamisen käytännöt vaihtelevat. Joissain kouluissa opettajat jopa jakavat lehtiä itse koululaisille ja käyttävät niitä opetuksen materiaaleina pääsiäisen alkuperäisestä merkityksestä puhuttaessa. 

– Kannattaa kysyä kouluilta, haluavatko ne lehtiä, Maija-Liisa Ketoja kannustaa.  

– Jees on hyvä väline niilläkin alueilla, missä ei tehdä aktiivista koulutyötä. Lehti kulkee myös repussa koteihin. 

(AT)




13-14/2023

PuheenaiheAnniina Jakonen (25.3.2023)
Pääsiäisen aikaan Outi Peltoniemellä, 53, on lastensa kanssa tapana koristella Ikaalisten kirkon kupeessa sijaitsevaa kotiaan iloisenvärisillä huopaperhosilla. Ne kuvast...
UutisetAnssi Tiittanen
(29.3.2023) Monella on jo unohtunut, kuinka viime keväänä seurakuntien elämää hankaloitti omikron-muunnoksen nostattama koronan ”loppukiri”.
Poikkeusajan hiljalleen s...
UutisetAnssi Tiittanen


(2.4.2023) Kunnat tarjoavat 15–18-vuotiaille nuorille mahdollisuutta työllistyä lyhytaikaisesti kesätyösetelin avulla.
Kunta myöntää yritykselle noi...
UutisetVeera Hug
(1.4.2023) Kuinka monet kaupungissamme tietävät, mitä pääsiäinen todella tarkoittaa ja mitä sillä on heidän kanssaan tekemistä? kysyy pastori Bastian Decker. Etenkin Saksassa pitkän...
Mielipide(29.3.2023) Organisaatioiden toiminnassa syntyy jatkuvasti sellaista aineistoa, joka on tärkeä säilyttää ja arkistoida. Monien asiakirjojen, dokumenttien, valokuvien, videoiden, äänitteiden ja muu...
ArviotUlla Dahlen ja Akseli Mäkelä: Kohtaava seurakunta mielen hyvinvointia rakentamassa. Aikamedia 2022. Sid. 258 s.

(25.3.2023) Joulukuussa 2022 julkaistu Kohtaava seurakunta mielen...
OpetusMatti Kankaanniemi (29.3.2023)


Liikkeen vainoojasta sen aktiiviksi kääntynyt tarsolainen fariseus Saulus toteaa 50-luvun puolessavälissä Jeesuksen kuolemasta ja ylösnousemuksesta: ”Ol...
PuheenaiheElina Rautio (23.3.2023)


Onko sukurasitteet jätetty Golgatalle?

Se on ensimmäinen kysymys, jonka Orvo Berg esittää kotiseurakuntaansa, Espoonlahden helluntaiseurakuntaan, tuleville...
PuheenaiheHenna Saarinen (23.3.2023)

Haluaisin juoda kupin kahvia tutkija Brene Brownin kanssa. Inspiroidun hänen aitoudestaan, sillä aitous lyö aina läpi.

Tapasin aviomieh...
PuheenaiheEero Ketola


(25.3.2023) Katja Grönstrand on tyytyväinen perheenäiti, mutta hän on tavannut monia rikkinäisiä ja masentuneita ihmisiä, jotka eivät ole tyytyväisiä elämäänsä.
–...
Puheenaihe(24.3.2023) Läpi historian kristityksi kääntyminen on saattanut yksilöitä tai yhteisöjä vainon kohteiksi. Niinpä myös lähetystyöllä on yhteys vainoihin. Asia ei tietenkään ole yllätys. Ennustihan...
ElämäHenna Saarinen


(24.5.2023) ”Hei, ihana nähdä teitä! Alegra-tyttäremme pitää paljon teidän tytöstänne. Meidän täytyy kutsua hänet kylään!”
Mirjam ja Douglas Reis juttelevat na...
(27.3.2023) Mitä tekisit, jos saisit suuren ja arvokkaan lahjan? Eli jotakin sellaista, jota kovasti toivot ja todella tarvitset, mutta johon sinulla ei ole varaa. Suomalainen toki saattaisi ensi...
PuheenaiheHeli Markkunen(24.3.2023) Sastamalan Sammaljoella asuvat Reijo ja Kaija Telaranta hankkivat ensimmäiset lampaansa noin seitsemän vuotta sitten. Ennen niiden saapumista heidän maalaispirttinsä pihapiir...
(26.3.2023) Tämä pääkirjoitus on kärjistetty arvio siitä, mitä tilastot pahimmillaan ennustavat Suomen helluntailiikkeelle. Me olemme lähetyskenttä joka tapauksessa.
Vuoden 2015 pakolaisk...
Ristin Voiton verkkosisältö nyt Ajassa-lehdessä – diginäköislehti päivittyy toistaiseksi tutulle paikalle ristinvoitto.fi:hin
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan
Seurakuntien perustajille uusia verkostoja