Nuoren sukupolven saavuttaminen on koko seurakunnan tehtävä

- Jos haluamme tavoittaa lapsia ja perheitä, meidän täytyy kiinnostua siitä, mitä heille kuuluu ja millaista heidän arkensa on, lähetystyöntekijä Hanna Vuorinen sanoo.
- Jos haluamme tavoittaa lapsia ja perheitä, meidän täytyy kiinnostua siitä, mitä heille kuuluu ja millaista heidän arkensa on, lähetystyöntekijä Hanna Vuorinen sanoo.
Seurakuntien on panostettava lapsityöhön, jotta omat lapsemme ovat niin innostuneita, että kutsuvat myös kavereitaan mukaan.

Näin näkynsä kiteyttää Itävallan helluntailiikkeen, Freie Christengemeinde Österreich -yhteisön, kansallisen lapsityön johtajana toimiva suomalainen Hanna Vuorinen.

– Joka kerta, kun näin tapahtuu, tiedämme, että olemme tehneet jotakin oikein. Se kertoo siitä, että seurakunta ei ole lapselle tylsä paikka eikä usko mitenkään noloa vaan jotain niin hienoa, että kavereidenkin täytyy päästä niistä osalliseksi, Vuorinen toteaa.

Helsingin Saalem-seurakunnan ja Fida Internationalin lähetystyöntekijälle lapsityö on kutsumus: mikään ei ole mahtavampaa kuin saada nähdä lasten tulevan uskoon ja kasvavan uskossaan.

Innostavat lastenjumalanpalvelukset

Päätoimensa ohella Hanna Vuorinen on mukana pohjoisitävaltalaisessa Linzissä toimivassa helluntaiseurakunnassa, jossa on äskettäin uudistettu jumalanpalveluksia.

Aikuisten tilaisuuden kanssa samaan aikaan järjestettävästä lastenjumalanpalveluksesta on pyritty tekemään sellainen, että lapset viihtyvät. Tilaisuudet koostuvat leikistä, opetuksesta, ylistyksestä ja pienryhmistä. Uudistettu konsepti tuntuu myös toimivan: lapset eivät malta jäädä pois kirkosta vaan vaativat, että koko perheen on lähdettävä jumalanpalveluksiin, Vuorinen kertoo.

– Lapset saavat tulla jo ennen jumalanpalveluksen alkua omaan tilaansa, kohdata kavereita ja leikkiä. Leikin ja ystävien kanssa vietetyn ajan jälkeen on helppo jatkaa yhteisellä ylistyksellä ja opetuksella.

Vuorisen mukaan yhteys muihin lapsiin ja aikuisiin on tärkeä, jotta lapsi tuntee kuuluvansa seurakuntaan. Siihen taas täytyy varata aikaa. Uudistettu lastenjumalanpalvelus kestääkin kauemmin kuin aikuisten tilaisuus.

– Vanhassa mallissa mahdollisuus kohtaamiseen jäi usein niukaksi, koska aikaa oli vähän ja opetussuunnitelma painoi päälle.

Yksi tärkeä osa uutta lastenjumalanpalvelusta ovat pienryhmät, joissa on tuttu ohjaaja ja helppo jakaa omia arkipäiväisiä asioita sekä rukoilla yhdessä.

– Jos lapsia askarruttaa jokin muu asia enemmän kuin se, mitä ohjaaja on suunnitellut, ohjaajan täytyy olla valmis joustamaan. Joskus puolen tunnin rupattelu koulusta ja kavereista voi olla merkittävämpää kuin hieno tuntisuunnitelma, lapsityöntekijä toteaa.

Lastenjumalanpalveluksessa on paljon ohjaajia, mikä luo lapsille turvallisuutta. Jokainen lapsi huomataan ja jokaista huomioidaan.

Seurakunnassa panostetaan myös muutaman kerran vuodessa järjestettäviin perhejumalanpalveluksiin, ja ne ovatkin runsasväkisimpiä tilaisuuksia. Tunnin perhejumalanpalveluksessa on yleensä teatteriesitys, sketsejä tai jotain muuta luovaa, teemaan liittyvä lyhyt saarna sekä lapsikuoro johtamassa ylistystä.

Tämä kaikki ei olisi mahdollista, ellei lapsityöhön olisi saatu riittävästi vapaaehtoisia, mistä lapsityönjohtaja on kiitollinen.

Haasteena opetuslapseuttaminen

Opetuslapseuttaminen on Vuorisen mielestä iso haaste seurakunnissa.

– Valitettavasti siinä on usein epäonnistuttu. Opetuslapseuttaminen on aloitettu aivan liian myöhään tai sitä ei ole ehditty aloittaa ollenkaan, koska lapsi tai nuori ei enää tule seurakuntaan.

Lasten opetuslapseuttamisella Vuorinen tarkoittaa esimerkkinä olemista, lapsen rinnalla kulkemista sekä tukemista ikäkaudelle sopivan, mieluisan oman palvelutehtävän löytämisessä.

– Jokainen lapsi ja nuori tarvitsee vierelleen vanhempiensa lisäksi jonkun muun aikuisen. He tarvitsevat luotettavia ”ääniä” elämäänsä – aikuisia, joille on tietyssä iässä helpompi avautua kuin omille vanhemmille, mutta jotka vahvistavat sitä, mitä vanhemmat sanovat.

Omaksi roolikseen Vuorinen kokee voimakkaasti tällaisena aikuisena toimimisen.

Lisäksi hän on jo vuosia pyrkinyt ottamaan rinnalleen lapsia palvelemaan eri tavoin. Viime keväänä Itävallan helluntailiikkeessä tehtiin ensimmäinen lasten lähetysmatka, joka suuntautui Georgiaan.

– Lapset joutuvat monesti odottamaan tosi kauan, että pääsevät löytämään oman palvelustehtävän. Jumala haluaa kuitenkin käyttää heitäkin tässä ja nyt.

Jotta lapsi- ja nuorisotyön polku pysyy saumattomana ja siirtymävaiheet mahdollisimman helppoina, seurakunnan lapsi- ja nuorisotyöntekijöiden välinen tiivis yhteistyö on välttämätöntä. Itävallan helluntailiikkeessä on myös jo vuosia pyörinyt yhteinen kaksivuotinen koulutus lapsi- ja nuorisotyöntekijöille.

Yhteistyössä vanhempien kanssa

Vuorinen muutti alppimaahan lähetystyöhön vuonna 2004. Ensimmäiset vuodet hän oli täysin omistautunut vain lapsille ja ajatteli, ettei perhetyö kuulu hänen työnkuvaansa. Lopulta hän joutui kuitenkin tiiminsä kanssa toteamaan, ettei lapsityötä voi tehdä ilman vanhempia.

Vuorisen mielestä on tärkeää, että seurakunnan lapsityöntekijät pyrkivät vahvistamaan vanhempia kasvatustyössä ja auttavat näitä löytämään roolinsa myös lastensa hengellisinä kasvattajina.

– Lapsityöntekijät viettävät lasten kanssa vain 60–90 minuuttia viikossa. Siksi haluamme korostaa vanhempien roolia ja olla heidän kumppaneitaan kasvatustehtävässä.

Vuorinen kertoo järjestävänsä nykyään ihan tietoisesti aiempaa enemmän aikaa vanhempien kohtaamiseen esimerkiksi jumalanpalvelusten tai kuoroharjoitusten yhteydessä. Linzin seurakunnassa on myös päädytty jakamaan vanhemmille kuukausittain kirje, jossa kerrotaan lastenjumalanpalvelusten kuukauden teemat. Lisäksi kirjeessä on keskustelunaiheita ja kysymyksiä sekä leikki-, askartelu- ja rukousideoita.

– Näin vanhemmat pysyvät kärryillä siitä, mitä lastenjumalanpalveluksissa tapahtuu ja  voivat syventää asioita arjessa.

Yksi Vuorisen haaveista on, että aikuisten ja lasten tilaisuuksissa on sama opetusaihe; toki hyvinkin eri tavalla toteutettuna.

– Yhteinen opetusaihe mahdollistaisi sen, että jo kotimatkalla voitaisiin perheenä pohtia opetusta ja vaihtaa ajatuksia siitä, mitä Jumala haluaa sanoa.

Koko seurakunnan tehtävä

Lapset ja se maailma, jossa he elävät, muuttuvat jatkuvasti.

– Siinä vaiheessa minun on varmaankin aika lopettaa lapsityö, jos työhöni hiipii pelko muutoksesta. Tätä työtä on tehtävä tavalla, joka tavoittaa tämän päivän nuorta sukupolvea, Hanna Vuorinen sanoo.

Ideanikkarina tunnetulta naiselta on pakko kysyä, mistä kaikki ideat työhön kumpuavat.

– Yritän pitää jatkuvasti mieleni avoimena uudelle, jotta en olisi jarruna Jumalan valtakunnan työn etenemiselle. Meillä on luova Jumala, jolta eivät ideat lopu.

Inspiraatiota lapsityönjohtaja saa lisäksi erilaisista koulutuksista – myös seurakuntakentän ulkopuolelta.

Vuorinen painottaa, että nuoren sukupolven saavuttaminen ei ole vain muutaman lapsityöntekijän tehtävä. Koko seurakunta on kutsuttu saavuttamaan ja varustamaan seuraavaa sukupolvea.

Tutkimusten mukaan uudet ihmiset tulevat seurakuntaan yleensä jonkun kutsumana.

– Erityisesti juhlapyhien aikaan monelle kynnys tulla seurakuntaan on paljon matalampi varsinkin silloin, jos siellä on esiintymässä sukulaislapsia, oppilaita tai lasten kavereita.

Vuorinen haastaa uskovia myös pohtimaan, miten seurakunta voisi jalkautua ihmisten keskelle.

– Meillä on Jumalan seurakuntana mahtava sanoma ja parasta tarjottavaa perheille ja lapsille.


Kuka

Hanna Vuorinen
» toimii Helsingin Saalem-seurakunnan lähetystyöntekijänä Itävallassa; vuosina 2004–2006 Neunkirchenin seurakunnan lapsityöntekijänä ja vuodesta 2007 lähtien Freie Christengemeinde Österreich -helluntailiikkeen kansallisen lapsityön johtajana
» koulutukseltaan saksan ja ruotsin kielen opettaja
» asuu Linzissä Pohjois-Itävallassa
» harrastaa matkailua, liikuntaa ja musisointia


Marika Anttila

Lukijalta
34/2016Sateet

Lukijalta22.3.2024 | Olen kiitollinen, että maakuntalehdissämme on auennut toistuvasti tilaa Raamatun sanomaa korostaville kirjoituksilleni. Usein ne sivuavat yhteiskunnallisia haasteita, unohtamatta ikuis...
LukijaltaIhmisten puheissa toistuvat usein ilmaisut kuten ”Kuolema kuittaa univelat” tai ”Haudassa saa sitten levätä”. Ne ovat tavallisia tapoja vältellä ajatusta kuolemanjälkeisestä elämästä ja vaeltaa va...
Lukijalta21.11.2023 | Helluntaikirkon oppikäsityksessä Jeesuksen paluusta ei ole enää vain yhtä tulkintamallia. Jeesuksen paluusta itsessään ollaan varsin yksimielisiä, mutta seurakunnan tempauksen ajoituk...
Lukijalta24.10.2023 | Iso Kirja on hehkuttanut tänä vuonna Opisto omaksi -teemaa. Sen tavoitteena on, että seurakunnat ja niiden jäsenet ottaisivat ja kokisivat entistä enemmän omistajuutta yhteisestä opis...
LukijaltaApostoli Paavali ei tahtonut pitää Roomassa asuvia veljiä tietämättöminä ”tästä salaisuudesta, että Israelia on osaksi kohdannut paatumus – hamaan siihen asti, kunnes pakanain täysi luku on sisäll...
Lukijalta(20.3.2023) Tammikuussa seurakuntamme johtajisto sai ihmetteleviä yhteydenottoja koskien paikallista Turvallinen seurakunta -lausuntoa, jossa olemme osallisena. Siinä oli virheellisesti na...
Lukijalta(6.3.2023) Uudet hyvinvointialueet aloittivat vuoden alusta. Kotiin saamamme esitteen mukaan uuden hyvinvointialueen keskeinen tehtävä on ”hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden edistäminen yht...
LukijaltaTranslain uudistaminen vietiin eduskunnassa maaliin 1.2.2023 äänin 113–69. Lain mukaan jokainen täysi-ikäinen kansalainen voi vaihtaa sukupuolensa pelkkänä ilmoitusasiana. Korjausleikkauksia ja lä...
LukijaltaOikeaoppisuuden tarve on ihmiselle ominaista ja johtuu osin siitä, että se on eräs turvallisuuden tunnetta ruokkiva väline. Uskon kysymyksissä oikeaoppisuuden tarve on hälyttävän suuri. Osasyynä s...
Lukijalta(27.12.2022) Silmiini sattui erään teologin lehtikirjoituksen otsikointi: ”Ateisti, joka tuntee Jumalan?” Kysymysmerkin kanssakin toteamus on absurdi. Ateisti kieltää Jumalan olemassaolon ja kaike...
Lukijalta(22.11.2022) Kun tulin aikoinani uskoon, sain näyn hengellisestä työstä. Se oli määrittelemätön pakottava tarve olla jotenkin hyödyksi Jumalan valtakunnassa. Tämä tarve on ollut läpi uskossa oloaj...
LukijaltaPaimen Plus -lehden kesäkuun numeron talouspalstalla olleessa kirjoituksessa kerrottiin seurakuntien lämpölaskujen noususta viime talvelta. Sama suunta näyttää jatkuvan myös tulevana talvena. Kerr...
LukijaltaJeesus joutui usein herättelemään kuulijoitaan. Tässä muutamia otteita Jeesuksen sanoista: ”Ettekö käsitä? Kuinka te ette käsitä, etten minä puhunut teille leivästä?” Niin hän sanoi heille: ”Ettek...
LukijaltaYhdysvalloissa korkein oikeus kumosi kesäkuussa vanhan ns. Roe vs Wade -nimellä tunnetun, aborttioikeuden turvanneen ennakkopäätöksen. Näin se teki sen, minkä kokeneiden ja laintuntevien tuomareid...
LukijaltaSanan- ja uskonnonvapaus ry (SUV) on osoittanut tarpeellisuutensa kansan keskuudessa. Kesäkuussa 2021 perustettu yhdistys on saanut aatteensa taakse jo yli 1 000 jäsentä ympäri Suomea.
Yh...
LukijaltaHesekielin kirjan luku 33 kertoo sielunhoitajan ja profeetan vastuusta. Toisesta jakeesta löytyvät puhuttelevat sanat: ”Jos minä annan miekan tulla maan kimppuun ––.” Nykyiset aseet eivät ole miekkoja...
LukijaltaLähetyspastori Markku Karjalaisen mukaan Uusi testamentti opettaa seurakunnan johtavan pastorin ja vanhimman viran kuuluvan miehille. Raamatussa sanotaan, että vanhimman virkaan tulee valita ”yhde...
LukijaltaKansallisen veteraanipäivän aikana (27.4.), kun uutiset kertovat Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistön potevan koronan jälkeen keuhkokuumetta, olen pohtinut, kuinka tärkeää on, että maamme...
LukijaltaRisto Karhu esitti Ristin Voitossa 17 kysymyksen: ”Jeesuksen paluu – ennen suurta ahdistusta?” Kirjoitus keskittyi ensisijaisesti odottamamme tempauksen ajankohdan pohdintaan. Mielestäni Risto Kar...
LukijaltaLänsimaiden kristittyjen piirissä on laajalti käsitys, että seurakunnan salainen tempaus tapahtuisi ennen suurta ahdistusta. Etenkin vapaiden suuntien käsitykseen on paljolti vaikuttanut Vilho Har...
LukijaltaJumala ilmoittaa itsensä Raamatun Sanan kautta mutta myös kansojen vaiheissa. Erityisen selvästi tämä ilmenee Israelin kansan historiassa ja nykyhetkessä.
Suomen kansan eri vaiheissa olem...
LukijaltaKiitos Reijo Mänttärille palautteesta (RV 9/22) kirjani erään luvun pohjalta tehtyyn artikkeliin. Tila ei riitä palautteen seikkaperäiseen käsittelyyn, mutta teen joitain yleisiä huomioita. ...
LukijaltaPuheessaan Korneliuksen talossa apostoli Pietari tahtoi sitoa uudet opetuslapset herätyksen alkuperään. Siksi hän sanoo: ”– – sen sanan, joka lähtien Galileasta on levinnyt koko Juudeaan, sen kast...
LukijaltaLehden emerituspäätoimittaja Leevi Launonen pohdiskeli kasvatustieteen asiantuntijana syvällisesti ihmisen persoonaa (RV 5). Hän toteaa ihmisen luonteen kasvamisen jääneen taka-alalle 1900-luvun l...
LukijaltaPitkittynyt poikkeusaika on kuormittanut lapsiperheiden arkea, typistänyt tärkeitä vertaistukiverkostoja ja kaventanut seurakuntayhteyttä. Lasten hengellinen kasvatus on jäänyt pitkälti vanhempien...
LukijaltaHyvin usein puhutaan pettäjä Jaakobista tai siitä, kuinka Jaakob petti veljensä. Ovatkohan nämä ajatukset koko totuus?
1. Moos. 25:21,23: ”Iisak rukoili Herraa vaimonsa puolesta, sillä tä...
LukijaltaVastine Kalevi Marinille – "Ekumeniaa ei tarvitse pelätä"

Ristin Voitossa 46 oli Kalevi Marinin mielipidekirjoitus, joka kommentoi Ristin Voitossa 41 julkaistu...
LukijaltaRistin Voitossa 41 oli hätkähdyttävä artikkeli Helluntailaisena ekumeniaa vahvistamassa. Petri Mäkilä sanoittaa siinä teologian toht...
LukijaltaSuomessa on viime vuosien aikana kyseenalaistettu kristillisiä arvoja. Raamatun mukaista uskoa tunnustavat kokevatkin, että kaikkea muuta suvaitaan paitsi kristillisiä arvoja.
Kuitenkin e...
LukijaltaLehden sivuilla on jälleen käyty keskustelua naisen asemasta. RV:n numerossa 41 Hannu Kangasniemi esitti miehen ja naisen välisen hierarkian olevan osa Jumalan asettamaa järjes...
LukijaltaRistin Voitossa 30–31 oli kirjoitus kalvinismista. Näkemys miehen ja naisen erilaisista sukupuolisidonnaisista rooleista perheessä ja seurakunnassa nousi esiin yhtenä jäsenille tärkeänä näkök...
LukijaltaKesän päivityksiä, uutisia ja mainoksia lukiessa mieleen on noussut kysymys: Onko sellainen paradoksi mahdollista, että voin olla ihmisoikeuksien ja solidaarisuuden puolella ja samaan aikaan kriti...
LukijaltaSuurella mielenkiinnolla, jännityksellä, rakkaudella ja ilolla tartuin Evankelistakoti elää -kirjaan. Jokainen kirja, joka kertoo helluntaiherätyksen alkuajoista Suomessa, sen toiminnast...
LukijaltaOlen kuullut joidenkin väittävän, etteivät uskovat joudu viimeiselle tuomiolle. Silloin tarkoitetaan ns. erillistä ylöstempausta, joka on erotettu ylösnousemuksesta viimeisenä päivänä. Kuitenkin t...
LukijaltaNettikonferenssissa näki paljon mielenkiintoisia vastauksia otsikon kysymykseen. Laulu- ja soitinyhtye Exit sai paljon myönteistä palautetta. Monet pitivät sen esiintymistä jopa koko tapahtuman pa...
LukijaltaPaljolla kirjantekemisellä ei ole loppua. Ristin Voitossa on kirja-arvioita, joista toiset ovat hyviä ja rakentavia uskoamme ajatellen, toiset ovat sitten vähemmän hyviä. Markus Maj...
LukijaltaRistin Voitto -lehden pääkirjoituksessa (12/21) Waltteri Haapala korostaa pastorien johtajuutta ja heidän kunnioittamistaan sangen voimakkaasti. On toki tärkeää, että pastorit saavat heille kuuluv...
Ristin Voiton verkkosisältö nyt Ajassa-lehdessä – diginäköislehti päivittyy toistaiseksi tutulle paikalle ristinvoitto.fi:hin
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan