NiceDesign rakentaa naisten välistä yhteyttä

- Haluamme rohkaista naisia tekemään elämän valintojaan siten kuin he kokevat Jumalan heitä johdattavan, ei niinkään ulkopuolisten paineiden, mielipiteiden tai vanhojen tottumusten mukaan, Heini Rekola sanoo. Kuva: Janne Ylitalo
- Haluamme rohkaista naisia tekemään elämän valintojaan siten kuin he kokevat Jumalan heitä johdattavan, ei niinkään ulkopuolisten paineiden, mielipiteiden tai vanhojen tottumusten mukaan, Heini Rekola sanoo. Kuva: Janne Ylitalo
Nuorille ja nuorille aikuisille naisille suunnattu tapahtuma on vakiinnuttanut paikkansa Jyväskylän helluntaiseurakunnassa: NiceDesignin 20. kerta ja samalla 10-vuotisjuhla on aivan ovella.

– Näiden vuosien aikana on tietysti ollut monenlaisia vaiheita, mutta Jumalan uskollisuus sekä tapahtumista saatu palaute on innostanut, rohkaissut jatkamaan, kannustanut kehittämään sisältöjä ja antanut ideoita, NiceDesign-tiimissä alusta lähtien toiminut Heini Rekola kertoo.

– Olemme olleet ällistyneitä siitä, että saamme olla mukana tekemässä tätä työtä, jota Jumala on siunannut ja vienyt eteenpäin. On ollut rohkaisevaa kuulla ja nähdä, miten Jumala on NiceDesign-päivien aikana koskettanut naisia.

Yksi Rekolan mieleen erityisesti jäänyt palaute tuli erään osallistujan mieheltä. Tämä oli kysellyt, eikö NiceDesign voisi olla vähän useammin, kun vaimo tulee sieltä aina niin voimaantuneena takaisin.

Tilaa kaikenlaisille naisille

NiceDesign sai alkunsa keväällä 2007, kun muutamat Jyväskylän helluntaiseurakuntaan kuuluvat vähän yli parikymppiset naiset kokivat tahoillaan, että nuorten naisten työlle olisi tarvetta.

– Osalla meistä omat prosessimme vaikuttivat varmasti siihen, että halusimme muidenkin saavan eväitä ja työkaluja omaan elämään. Lisäksi seurakunnassamme oli juuri järjestetty miestenpäivä, ja ajattelimme naistenkin tarvitsevan oman paikkansa ja aikansa, Heini Rekola valottaa tapahtuman alkujuuria.

NiceDesignin tavoitteena on vahvistaa naisia ja varustaa heitä elämään omalla paikallaan omannäköistään elämää.

– Jumala on luonut meistä naisista hurjan monenlaisia. Yhtä lailla voimme rakastaa  kakkujen leipomista kuin huonekalujen rakentamista, olla osa jalkapallojoukkuetta tai kuoroa, tykätä vaeltamisesta, pyykkäämisestä tai benjihypyistä.

– Usein kuitenkin stereotyyppiset käsitykset ohjaavat omaa olemistamme, elämistämme ja palvelemistamme naisina. Tavoitteemme on, että NiceDesignissa on tilaa kaikille naisille. Emme ruoki turhia stereotypioita, jotka eivät ole aina niin raamatullisiakaan.

Vaikka varsinainen kohderyhmä ovat nuoret ja nuoret aikuiset kristityt naiset, tapahtumaan ovat tervetulleita kaikki naiset.

– NiceDesign on matalan kynnyksen paikka, joten mukaan voi hyvin kutsua myös ei-kristittyjä. Päivään osallistuu yleensä noin 150 naista, mikä on maksimimäärä, jonka pystymme nykyisessä seurakuntarakennuksessa ruokkimaan. Eniten on 20–30-vuotiaita osallistujia, mutta yli 30-vuotiaiden määrä on koko ajan lisääntynyt. Olemmehan me tekijät itsekin vanhentuneet tässä mukana, Rekola toteaa.

Tarinat kiinnostavat

NiceDesign-tapahtumilla on aina jokin teema, kuten identiteetti, kutsumus ja ihmissuhteet. Teemojen alta valitaan vielä jokin pienempi kokonaisuus. Päivä koostuu opetuksesta, tarinoista, ylistyksestä, rukouksesta, rukouspalvelusta, ruoasta ja yllätyksistä. Lisäksi mukana on esimerkiksi musiikkia, paneelikeskusteluja, kanavia, yhteistä tekemistä, ryhmäkeskusteluja, kädentaitoja, hemmottelua, kehonhuoltoa tai vapaa-ajan pisteitä.

NiceDesignissa pohditaan paljon omaa elämää ja identiteettiä, mutta muuta maailmaakaan ei ole unohdettu. Viime vuosina päivään on liitetty myös tilaisuus auttaa.

– Olemme keränneet esimerkiksi hygieniatuotteita ensi- ja turvakotien asukkaille sekä maahanmuuttajanaisille tai vaatteita turvapaikanhakijoille.

Henkilökohtaiset tarinat ovat olleet NiceDesignin pidetyimpiä elementtejä. Niiden idea on jakaa omaa elämää ja tuoda opetuksen rinnalle elämänmakua.

– Kannustamme aina tarinoiden kertojia olemaan rohkeita ja kertomaan tarinansa kaikkine vivahteineen. Tarinat antavat ajateltavaa ja näkökulmia yksittäisiin elämäntilanteisiin, Rekola toteaa.

Aiheeltaan mieliinpainuvin on Rekolan mielestä ollut kahdesti toteutettu Holy and Hot -päivä.

– Päivien teemana on ollut seksuaalisuus, ja ne ovat vetäneet molemmilla kerroilla tapahtuman täyteen porukkaa. Olemme saaneet niistä paljon hyvää palautetta. Opettajat ovat olleet taitavia ja puhuneet aiheesta avoimesti.

Monenlaisia paineita

Erityisopettajana yläkoulussa ja lukiossa työskentelevällä Rekolalla on arjen kosketuspintaa tämän päivän nuorten elämään.

– Monet tytöt ja nuoret naiset voivat tosi hyvin. Heillä on ollut hyvä kasvualusta: vanhemmat ovat tiedostaneet merkityksensä tyttöjen hyvän itsetunnon ja myönteisen minäkuvan rakentajana. Elämässä on ollut myös muita hyviä ihmissuhteita ja mahdollisuuksia vaikkapa harrastaa ja saada sitä kautta onnistumisen kokemuksia ja rakennuspalikoita myönteiseen minäkuvaan ja vahvaan itsetuntoon.

Samalla haasteitakin on paljon.

– Jo nuoresta tytöstä lähtien on paineita pärjätä jokaisella elämän osa-alueella: on hoidettava koulu, urheiltava, syötävä oikein ja löydettävä oma tyyli, tapa sekä polku.

Lisäksi nykyään on paljon monimutkaisia perhekuvioita, ja monen tytön elämässä isä ei ole kovin tiiviisti tai lainkaan läsnä.

Sosiaalisella medialla on silläkin oma jälkensä, mikä voi pahimmillaan olla hyvin kuormittavaa kasvavalle tytölle.

– Sosiaalinen media muokkaa ajatusmaailmaa salakavalasti. Se antaa aika usein muokatun ja tuunatun kuvan toisista ihmisistä ja heidän elämästään.

– Kuitenkin vain rakkaudessa ja armon keskellä meillä on mahdollista kasvaa Jumalan naisina.

Tiimin merkitys on suuri

NiceDesign on alusta loppuun tiimityötä. Kaikki tiimin seitsemän jäsentä tuovat yhteiseen pottiin erilaisia näkökulmia, ajatuksia ja ideoita. Näin naisia päästään palvelemaan monipuolisella ja avaralla otteella.

– Olen superkiitollinen upeasta tiimistämme, jossa saan palvella – unohtamatta keittiöväkeä, somistajia, mainosmateriaalista vastaavia, valokuvaajia, tykittäjiä ja monia muita tärkeitä tekijöitä, Rekola kiittelee.

Naisille suunnatussa päivässä ahertaa myös joukko miehiä.

– Miehet ovat palvelleet muun muassa keittiössä jo monen monta vuotta valmistaen naisille ravintolatason ruokaa.

Kymmenessä vuodessa toiminta on muuttunut suunnitelmallisemmaksi. Myös tiimin yhteyttä on vaalittu entistä enemmän.

– Olemme ajatelleet, että NiceDesignin kannalta on tärkeää rakentaa yhteyttä tiimissä ja jakaa omaa elämää toinen toisillemme, eikä pelkästään tehdä töitä yhdessä.

Tiimi on osallistunut yhdessä myös naisten konferensseihin.

– Ne ovat olleet huippureissuja, joilta olemme saaneet paitsi itsellemme myös paljon ideoita omaan työhömme. Toisaalta vierailuilla on tullut rohkaistunut fiiliskin: teemme jo monia juttuja ihan hyvin, Rekola toteaa.

Kopiointi ei kannata

Niitä, jotka miettivät jonkinlaisen naistyön käynnistämistä omassa seurakunnassaan, Rekola rohkaisee etsimään omanlaista tapaa tavoittaa naisia. Ei toistamaan jotakin, mitä aiemmin on tehty tai tekemään jotakin, mikä joskus toimi tai toimii jossakin muualla.

– Kannattaa miettiä, ketä halutaan tavoittaa, ja sitä, millä tavoin ja millaisella sisällöllä se parhaiten onnistuu.

Myös jo meneillään olevan työn arviointi ja suunnan tarkistaminen on sekin aika ajoin paikallaan.

Rekolan mielestä tärkeää on myös naiskuvan pitäminen avarana.

– Jos naisia yritetään sulloa johonkin ahtaaseen muottiin, se karkottaa varmasti osan heistä.

Parhaimmillaan ajatusten ja kokemusten jakaminen toisten naisten kanssa voi olla voimaannuttavaa.

– Kun kokoonnutaan naisten kesken, ilmapiiri on usein vapautunut ja aroista sekä vaikeistakin asioista voidaan puhua suoraan.


Seuraava NiceDesign-päivä järjestetään 1. huhtikuuta. Lisätietoa osoitteesta www.jklhelluntaisrk.fi.





Kuka

Heini Rekola
» kasvatustieteen maisteri
» työskentelee erityisopettajana yläkoulussa ja lukiossa
» kuuluu Jyväskylän helluntaiseurakuntaan, jossa palvelee NiceDesign -tiimin johtajana ja seurakuntaneuvoston jäsenenä
» harrastaa lukemista ja liikkumista


Marika Anttila

Lukijalta
34/2016Sateet

Lukijalta22.3.2024 | Olen kiitollinen, että maakuntalehdissämme on auennut toistuvasti tilaa Raamatun sanomaa korostaville kirjoituksilleni. Usein ne sivuavat yhteiskunnallisia haasteita, unohtamatta ikuis...
LukijaltaIhmisten puheissa toistuvat usein ilmaisut kuten ”Kuolema kuittaa univelat” tai ”Haudassa saa sitten levätä”. Ne ovat tavallisia tapoja vältellä ajatusta kuolemanjälkeisestä elämästä ja vaeltaa va...
Lukijalta21.11.2023 | Helluntaikirkon oppikäsityksessä Jeesuksen paluusta ei ole enää vain yhtä tulkintamallia. Jeesuksen paluusta itsessään ollaan varsin yksimielisiä, mutta seurakunnan tempauksen ajoituk...
Lukijalta24.10.2023 | Iso Kirja on hehkuttanut tänä vuonna Opisto omaksi -teemaa. Sen tavoitteena on, että seurakunnat ja niiden jäsenet ottaisivat ja kokisivat entistä enemmän omistajuutta yhteisestä opis...
LukijaltaApostoli Paavali ei tahtonut pitää Roomassa asuvia veljiä tietämättöminä ”tästä salaisuudesta, että Israelia on osaksi kohdannut paatumus – hamaan siihen asti, kunnes pakanain täysi luku on sisäll...
Lukijalta(20.3.2023) Tammikuussa seurakuntamme johtajisto sai ihmetteleviä yhteydenottoja koskien paikallista Turvallinen seurakunta -lausuntoa, jossa olemme osallisena. Siinä oli virheellisesti na...
Lukijalta(6.3.2023) Uudet hyvinvointialueet aloittivat vuoden alusta. Kotiin saamamme esitteen mukaan uuden hyvinvointialueen keskeinen tehtävä on ”hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden edistäminen yht...
LukijaltaTranslain uudistaminen vietiin eduskunnassa maaliin 1.2.2023 äänin 113–69. Lain mukaan jokainen täysi-ikäinen kansalainen voi vaihtaa sukupuolensa pelkkänä ilmoitusasiana. Korjausleikkauksia ja lä...
LukijaltaOikeaoppisuuden tarve on ihmiselle ominaista ja johtuu osin siitä, että se on eräs turvallisuuden tunnetta ruokkiva väline. Uskon kysymyksissä oikeaoppisuuden tarve on hälyttävän suuri. Osasyynä s...
Lukijalta(27.12.2022) Silmiini sattui erään teologin lehtikirjoituksen otsikointi: ”Ateisti, joka tuntee Jumalan?” Kysymysmerkin kanssakin toteamus on absurdi. Ateisti kieltää Jumalan olemassaolon ja kaike...
Lukijalta(22.11.2022) Kun tulin aikoinani uskoon, sain näyn hengellisestä työstä. Se oli määrittelemätön pakottava tarve olla jotenkin hyödyksi Jumalan valtakunnassa. Tämä tarve on ollut läpi uskossa oloaj...
LukijaltaPaimen Plus -lehden kesäkuun numeron talouspalstalla olleessa kirjoituksessa kerrottiin seurakuntien lämpölaskujen noususta viime talvelta. Sama suunta näyttää jatkuvan myös tulevana talvena. Kerr...
LukijaltaJeesus joutui usein herättelemään kuulijoitaan. Tässä muutamia otteita Jeesuksen sanoista: ”Ettekö käsitä? Kuinka te ette käsitä, etten minä puhunut teille leivästä?” Niin hän sanoi heille: ”Ettek...
LukijaltaYhdysvalloissa korkein oikeus kumosi kesäkuussa vanhan ns. Roe vs Wade -nimellä tunnetun, aborttioikeuden turvanneen ennakkopäätöksen. Näin se teki sen, minkä kokeneiden ja laintuntevien tuomareid...
LukijaltaSanan- ja uskonnonvapaus ry (SUV) on osoittanut tarpeellisuutensa kansan keskuudessa. Kesäkuussa 2021 perustettu yhdistys on saanut aatteensa taakse jo yli 1 000 jäsentä ympäri Suomea.
Yh...
LukijaltaHesekielin kirjan luku 33 kertoo sielunhoitajan ja profeetan vastuusta. Toisesta jakeesta löytyvät puhuttelevat sanat: ”Jos minä annan miekan tulla maan kimppuun ––.” Nykyiset aseet eivät ole miekkoja...
LukijaltaLähetyspastori Markku Karjalaisen mukaan Uusi testamentti opettaa seurakunnan johtavan pastorin ja vanhimman viran kuuluvan miehille. Raamatussa sanotaan, että vanhimman virkaan tulee valita ”yhde...
LukijaltaKansallisen veteraanipäivän aikana (27.4.), kun uutiset kertovat Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistön potevan koronan jälkeen keuhkokuumetta, olen pohtinut, kuinka tärkeää on, että maamme...
LukijaltaRisto Karhu esitti Ristin Voitossa 17 kysymyksen: ”Jeesuksen paluu – ennen suurta ahdistusta?” Kirjoitus keskittyi ensisijaisesti odottamamme tempauksen ajankohdan pohdintaan. Mielestäni Risto Kar...
LukijaltaLänsimaiden kristittyjen piirissä on laajalti käsitys, että seurakunnan salainen tempaus tapahtuisi ennen suurta ahdistusta. Etenkin vapaiden suuntien käsitykseen on paljolti vaikuttanut Vilho Har...
LukijaltaJumala ilmoittaa itsensä Raamatun Sanan kautta mutta myös kansojen vaiheissa. Erityisen selvästi tämä ilmenee Israelin kansan historiassa ja nykyhetkessä.
Suomen kansan eri vaiheissa olem...
LukijaltaKiitos Reijo Mänttärille palautteesta (RV 9/22) kirjani erään luvun pohjalta tehtyyn artikkeliin. Tila ei riitä palautteen seikkaperäiseen käsittelyyn, mutta teen joitain yleisiä huomioita. ...
LukijaltaPuheessaan Korneliuksen talossa apostoli Pietari tahtoi sitoa uudet opetuslapset herätyksen alkuperään. Siksi hän sanoo: ”– – sen sanan, joka lähtien Galileasta on levinnyt koko Juudeaan, sen kast...
LukijaltaLehden emerituspäätoimittaja Leevi Launonen pohdiskeli kasvatustieteen asiantuntijana syvällisesti ihmisen persoonaa (RV 5). Hän toteaa ihmisen luonteen kasvamisen jääneen taka-alalle 1900-luvun l...
LukijaltaPitkittynyt poikkeusaika on kuormittanut lapsiperheiden arkea, typistänyt tärkeitä vertaistukiverkostoja ja kaventanut seurakuntayhteyttä. Lasten hengellinen kasvatus on jäänyt pitkälti vanhempien...
LukijaltaHyvin usein puhutaan pettäjä Jaakobista tai siitä, kuinka Jaakob petti veljensä. Ovatkohan nämä ajatukset koko totuus?
1. Moos. 25:21,23: ”Iisak rukoili Herraa vaimonsa puolesta, sillä tä...
LukijaltaVastine Kalevi Marinille – "Ekumeniaa ei tarvitse pelätä"

Ristin Voitossa 46 oli Kalevi Marinin mielipidekirjoitus, joka kommentoi Ristin Voitossa 41 julkaistu...
LukijaltaRistin Voitossa 41 oli hätkähdyttävä artikkeli Helluntailaisena ekumeniaa vahvistamassa. Petri Mäkilä sanoittaa siinä teologian toht...
LukijaltaSuomessa on viime vuosien aikana kyseenalaistettu kristillisiä arvoja. Raamatun mukaista uskoa tunnustavat kokevatkin, että kaikkea muuta suvaitaan paitsi kristillisiä arvoja.
Kuitenkin e...
LukijaltaLehden sivuilla on jälleen käyty keskustelua naisen asemasta. RV:n numerossa 41 Hannu Kangasniemi esitti miehen ja naisen välisen hierarkian olevan osa Jumalan asettamaa järjes...
LukijaltaRistin Voitossa 30–31 oli kirjoitus kalvinismista. Näkemys miehen ja naisen erilaisista sukupuolisidonnaisista rooleista perheessä ja seurakunnassa nousi esiin yhtenä jäsenille tärkeänä näkök...
LukijaltaKesän päivityksiä, uutisia ja mainoksia lukiessa mieleen on noussut kysymys: Onko sellainen paradoksi mahdollista, että voin olla ihmisoikeuksien ja solidaarisuuden puolella ja samaan aikaan kriti...
LukijaltaSuurella mielenkiinnolla, jännityksellä, rakkaudella ja ilolla tartuin Evankelistakoti elää -kirjaan. Jokainen kirja, joka kertoo helluntaiherätyksen alkuajoista Suomessa, sen toiminnast...
LukijaltaOlen kuullut joidenkin väittävän, etteivät uskovat joudu viimeiselle tuomiolle. Silloin tarkoitetaan ns. erillistä ylöstempausta, joka on erotettu ylösnousemuksesta viimeisenä päivänä. Kuitenkin t...
LukijaltaNettikonferenssissa näki paljon mielenkiintoisia vastauksia otsikon kysymykseen. Laulu- ja soitinyhtye Exit sai paljon myönteistä palautetta. Monet pitivät sen esiintymistä jopa koko tapahtuman pa...
LukijaltaPaljolla kirjantekemisellä ei ole loppua. Ristin Voitossa on kirja-arvioita, joista toiset ovat hyviä ja rakentavia uskoamme ajatellen, toiset ovat sitten vähemmän hyviä. Markus Maj...
LukijaltaRistin Voitto -lehden pääkirjoituksessa (12/21) Waltteri Haapala korostaa pastorien johtajuutta ja heidän kunnioittamistaan sangen voimakkaasti. On toki tärkeää, että pastorit saavat heille kuuluv...
Ristin Voiton verkkosisältö nyt Ajassa-lehdessä – diginäköislehti päivittyy toistaiseksi tutulle paikalle ristinvoitto.fi:hin
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan