Nepalissa rakennetaan parempaa tulevaisuutta

Vuodentakainen maanjäristys oli Nepalin suurin luonnonkatastrofi miesmuistiin. Esimerkiksi Fidan työalueisiin kuuluvassa Nuwakotin piirikunnassa lähes kaikki talot kärsivät vaurioita. Kuvassa Nuwakotin lapsia koulumatkalla. Kuva: Henrik Suni
Vuodentakainen maanjäristys oli Nepalin suurin luonnonkatastrofi miesmuistiin. Esimerkiksi Fidan työalueisiin kuuluvassa Nuwakotin piirikunnassa lähes kaikki talot kärsivät vaurioita. Kuvassa Nuwakotin lapsia koulumatkalla. Kuva: Henrik Suni
Nepal. Vuoden 2015 Eväät elämään -keräyksen kohdemaa on valittu hyvissä ajoin. Lähetys- ja kehitysyhteistyöjärjestö Fida Internationalin ja helluntaiseurakuntien kevätkeräyksen tarkoituksena on tukea köyhän vuoristomaan heikoimpien väestöryhmien ihmisarvoa ja lasten koulunkäyntiä. Kampanjamateriaalit on tehty ja puffijutut julkaistu.

Juuri kampanjan alla, lauantaina 25. huhtikuuta, Nepalissa maa järkkyy 7,8 magnitudin voimalla. Noin 9 000 ihmistä saa surmansa ja puoli miljoonaa rakennusta tuhoutuu. Voimakkaat jälkijäristykset pahentavat tuhoa.

Eväät elämään -kampanja valjastetaan nopeasti katastrofikeräykseksi. Kaduille jalkautuu parituhatta helluntaiseurakuntien vapaaehtoista lipaskerääjää, ja useat tahot ottavat osaa erilaisilla tempauksilla. Järistystuhojen saama mediahuomio lisää ihmisten auttamisintoa, ja  lahjoituksia kertyy ennätysmäärä: yli 400 000 euroa.

Keräystuotosta noin kolmannes käytetään lasten koulunkäyntihankkeisiin, loput humanitaariseen hätäapuun ja jälleenrakennukseen.

Tänä vuonna Eväät elämään -keräys palaa viime vuoden alkuperäiseen teemaan: köyhimpien väestöryhmien koulunkäynnin ja koulutuksen tukemiseen. Valtakunnallinen lipaskeräys alkaa maanjäristyksen vuosipäivänä 25. huhtikuuta.

– Olemme varmasti yhtä motivoituneita aloittamaan kampanjaa kuin viime vuonnakin. Tuen tarve on edelleen valtava. Lisämotivaatiota tuo myös viime vuoden hieno tulos. Keräysvaroilla on muun muassa rakennettu kaksi uutta koulua kastittomien kyliin Etelä-Nepaliin, ja kolmen koulun rakentaminen maanjäristyksessä tuhoutuneitten tilalle on alkamassa, Fidan hankekoordinaattori Päivi Leppänen kertoo.

Korson helluntaiseurakunnan lähettinä työskentelevä Leppänen on yksi neljästä Fidan lähetystyöntekijästä Nepalissa.

Köyhyys pakottaa kotitöihin

Vaikka koulunkäynti on yleistynyt Nepalissa huomattavasti, etenkin kaikkein heikoimmassa asemassa olevien ryhmien lapset jäävät usein alkeellisimmankin koulutuksen ulkopuolelle. Kastittomien lisäksi näitä ovat hyvin köyhien ja syrjäisillä alueilla asuvien perheiden lapset sekä vammaiset.

Syrjinnän ja koulujen puuttumisen lisäksi köyhimpien lasten koulunkäyntiä estävät koulutarvikkeista perittävät maksut sekä se, että perheiden toimeentulo ja arjen sujuminen vaatii myös lasten työpanosta. Siksi moni koulutiensä aloittaneistakin joutuu jättämään sen kesken.

Kouluissa oppimista hidastaa pula pätevistä opettajista, koulutarvikkeista ja oppimateriaaleista. Usein myös koulurakennukset ovat kurjassa kunnossa.

Rakennusten osalta maanjäristykset heikensivät olosuhteita entisestään. Esimerkiksi Fidan koulutyön kohdealueisiin lukeutuvassa Nuwakotin piirikunnassa Keski-Nepalissa noin 90 prosenttia koulurakennuksista tuhoutui käyttökelvottomaksi. Myös Fidan yhteistyökouluista moni kärsi eriasteisia vaurioita.

Koko maassa tuhansia kouluja jouduttiin siirtämään väliaikaisiin bambumajoihin ja telttoihin.

– Onneksi talvi ei ollut sääoloiltaan erityisen vaikea, Päivi Leppänen toteaa.

Fida ja sen paikalliset kristilliset kumppanijärjestöt Relative Nepal ja Transformation Nepal pyrkivät vastaamaan kaikkiin edellä mainittuihin haasteisiin. Järjestöjen tukemissa kouluissa on yhteensä noin 5 200 lasta, ja jo tähän mennessä on koettu monta ilonaihetta.

Koulujen opetusta, oppimateriaaleja ja tiloja on kehitetty ja koulutarvikkeita ja -varusteita kustannettu. Kyläläiset ovat saaneet tietoa hygieniasta, ravinnosta, lastenhoidosta, viljelystä ja karjanpidosta, ja useat ovat aloittaneet pienimuotoista yritystoimintaa. Monet perheet ovat voineet laittaa lapsensa raskaiden töiden sijasta kouluun.

Myös vanhempien motivaatio lasten kouluttamiseen on kasvanut.

Viime vuoden Eväät elämään -kampanjassa kerrottiin tuolloin 18-vuotiaasta Raj Kumarista, joka ei köyhyyden vuoksi ollut voinut käydä koulua. Haastattelun jälkeen Fida ja Relative Nepal rakensivat hänen kotikyläänsä Ramgopalpuriin uuden koulurakennuksen sekä aloittivat kouluiän ylittäneille suunnatun lukutaito-ohjelman. Raj suoritti ensimmäisen kurssin kolmessa kuukaudessa.

– Vieraillessani Rajin luona hän jo luki ja kirjoitti minulle sanoja oppikirjastaan. Hän haluaa mennä jatkokurssille, ja haave opettajan ammatista elää, Päivi Leppänen iloitsee.

Mediahuomiota Intiassa asti

Monet Nepalin köyhimmistä väestöryhmistä ovat etnisiä ja kielellisiä vähemmistöjä. Keskeinen osa näiden ryhmien koulutuksen tukemista on tarjota opetusta ja oppimateriaaleja lasten omalla äidinkielellä. Tässä Fida ja sen kumppanijärjestöt ovat olleet tienraivaajia, sillä yleensä opetus tapahtuu nepaliksi myös silloin, kun lapsen kotikieli on jokin muu.

Vähemmistökielillä tarjottavan opetuksen järjestäminen on saanut maassa laajaa huomiota.

Esimerkiksi Ramgopalpurin uuden koulun vihkiäisiin saapui kunnan, valtion ja median edustajia. Alueella puhutaan maithiliä, ja suurin osa kyläläisistä kuuluu Nepalin kaikista syrjityimpään kansanryhmään, rotansyöjiksi kutsuttuihin musahareihin.

Kastittomien musaharien kylässä toimiva kansainvälisen tason koulu sai näkyvyyttä Intiassa asti.

– Työmme on saanut viranomaisilta erittäin positiivista palautetta. Viranomaisten mukaan Etelä-Nepalissa toimivista yhteistyökouluistamme on tarkoitus tehdä alueen mallikouluja, ja osittain ne jo ovatkin sitä, Päivi Leppänen kertoo.

Järistystuhojen lisäksi Nepalin yhteiskuntaa ovat koetelleet yhteiskunnalliset levottomuudet. Lakkoaallon seurauksena polttoaineen, kaasun, ruoan ja lääkkeiden saatavuudessa oli vaikeuksia kuukausien ajan.

Nepalin kristilliset seurakunnat ovat kasvaneet viime vuosina voimakkaasti. Evankeliumia on levitetty muun muassa suomalaisen IRR-TV-medialähetysjärjestön ja paikallisten seurakuntien yhteisen mediamission avulla.


Heikki Salmela







Tuletko mukaan?

Tulisiko sinun seurakuntasi mukaan auttamaan Nepalin kastittomia lapsia pääsemään kouluun? Kokoa seurakunnastasi keräystiimi ja ilmoittakaa asiasta Fidaan.

Pienelläkin avulla on suuri merkitys: yhden nepalilaisen lapsen saaminen mukaan lukutaito-opetukseen maksaa noin 7 euroa ja vuoden kouluopetus yhdelle lapselle 40 euroa.
 
Jo perinteeksi muodostunut Eväät elämään -keräys näkyy kaduilla ja toreilla 25.4.–15.5. Helluntaiseurakunnat voivat ilmoittautua mukaan kampanjan lipaskeräykseen. Ole yhteydessä Hanna Hokkaseen: p. 040 451 6574, o.

www.eväätelämään.fi

Teema
34/2016Sateet

Teema10.11.2023 | Anniina Jakonen

Tamperelaiset ystävykset Milka Myllynen ja Mia-Carita Hahl ovat sitä ihmistyyppiä, jotka keksivät jatkuvasti uusia luovia ideoita ja käärivät aikailematta hihansa t...
TeemaEero Antturi
Kun Marko Selkomaa tuli uskoon 13-vuotiaana, hän koki hyvin pian Jumalan kutsuvan häntä saarnaajaksi ja lähetyssaarnaajaksi.
– Noita ilmaisuja silloin käytettiin, muistelee nyt 52-v...
TeemaKun Julius Kankkunen aloittaa elämäntarinansa kertomisen, kuulija ei voi olla nauliutumatta paikoilleen. Lapsuuden uskoontuloa seuraa toinen toistaan traagisempia tapahtumia: Ensin...
TeemaMegadethin Dave Mustaine ja Dave Ellefson, Brian Welch ja Reginald Arvizu Kornista, W.A.S.P.-yhtyeen Blackie Lawless ja Iron...
TeemaHyväosaisuus kasautuu myös parisuhdeasioissa. Köyhyys lisää eroriskiä.
TeemaSyviä kriisejä läpi käynyt pariskunta suosittelee vahvaa sitoutumista ja kommunikaatiotaitojen opettelemista.
TeemaAvioliittoleireille tullaan erilaisista tilanteista.
UutisetHuipputeknologia seuloo haitalliset yksilöt suuristakin väkijoukoista.
UutisetAnna Hellgrenin elämään vakava sairaus toi yksinäisyyden, mutta seurakunta on hänelle koti.
TeemaUudentyyppinen tapa tukea lapsia ja nuoria sai pilottikoululta hyvän palautteen.
TeemaFidan globaalikasvatustunnit tavoittavat vuosittain tuhansia oppilaita ja satoja opettajia.
TeemaLukijoiden maailma on otettu huomioon niin kampanjalehden tekstissä kuin kuvissakin.
TeemaYhteiskristillisen Uskovaiset nuoret -nettiyhteisön vastaava nuorisotyöntekijä Mikael Elmolhoda on saa­nut vuosien aikana tukevaa tuntumaa eri kristillisten pii­rien nuoriin.
...
TeemaMillainen on helluntainuori vuonna 2018? Nuoret kertovat siitä itse.
TeemaSeurakunnasta annetut eväät vaikuttavat siihen, kestääkö nuoren usko vai kaatuuko se kuin korttitalo
TeemaYstävän kuolema sai Milja Peuramäen ymmärtämään, ettei aina tarvitse olla vahva.
TeemaMasentunut ja uupunut voi olla turvallisella mielellä, sillä uskossa ei ole kyse siitä, mitä ihminen tekee.
TeemaEläköityneellä opettaja Juhani Happosella on tal­lessa kansioita, joihin on kertynyt yli 200 samaa aihet­ta käsittelevää lehtileikettä. Ne kertovat taistelusta, jon­ka hän kävi 1980-luvulla...
TeemaMielenterveysongelmien stigma on vähentynyt, mutta psykoosisairaudesta kärsivä ja hänen läheisensä jäävät yhä helposti yksin.
TeemaSeurakunta voi tarjota vangille kasvualustan yhteiskuntaan ja kiinnekohdan kristilliseen uskoon.
TeemaParhaat tulokset saavutetaan luottamuksellisilla ihmissuhteilla ja Jumalan voimalla, valtakunnallisilla vankilalähetyspäivillä todettiin.
TeemaHyvä Sanoma ry:n keräämillä lahjoitusvaroilla jaetaan tänäkin vuonna joulumuistaminen jokaiseen maamme vankilaan. Helluntaiseurakuntien vankilatyö välittää vankien luettavaksi yli tuhat Hyvä Sanoma -j...
TeemaIslamin mullan alta nousee paljon pieniä taimia. Jos meillä on hengellinen ilta, puolikuun maissa on vasta aamu.
TeemaLähi-idän kristityistä puhuttaessa tulee melko nopeasti esiin myös vaino. Islamilaisista yhteiskunnista ja lujista sukusiteistä juontava ilmiö tuli näkyväksi Suomessakin äskettäin, kun to...
TeemaTuleva maailmanlaajuinen verkosto tähtää uskon ja lähetysvastuun kasvuun.
TeemaUskoon tulleiden ja potentiaalisten johtajien omankieliset tilaisuudet vastaavat kristillisen arabiyhteisön tarpeisiin Suomessa.
TeemaMiten voisin muistaa maailman tarpeita mutta saada omanikin kuuluviin?
TeemaRukous merkitsee musiikkievankelistana toimivalle Jipulle elämän kantavaa voimaa. Tänä syksynä hän on saanut kokea niin pieniä kuin suuriakin ihmeitä.
TeemaMitkä ovat kolme tärkeintä esirukousvastaustasi? Neljä henkilöä vastaa.





Petri Viinikkala


1. Aikuisuuden kynnyksellä koetin elää hyvää elämää ja kelvata Juma...
TeemaHerra, osoita minulle tie ja tee minut halukkaaksi sitä vaeltamaan. Uskallettua on viipyä, ja vaarallista on jatkaa matkaa. Täytä siis minun ikävöimiseni ja osoita minulle tie.
TeemaKristuspäivä tuo tuhannet kristityt yhteen rukoilemaan.
TeemaMalmin Saalem -seurakuntaan kuuluvat Anneli ja Jorma Lahikainen ovat saaneet tehtäväkseen sytyttää rukoustulta ympäri Suomen.
UutisetKun kodissa on rakkauden ilmanala, homma toimii, Miko Puustelli sanoo.
TeemaLapsen menetys jättää ilmaan paljon kysymyksiä. Katkeruuden tilaan ei kuitenkaan pidä jäädä, Esko Mäkelä sanoo.
TeemaTerapeutti pystyy auttamaan, jos hän kykenee kokemaan saman särkymisen kuin asiakkaansakin.
TeemaOma muuttunut isä oli Rainer Frimanille tärkeä esikuva.
TeemaEsimerkkinä oleminen on nigerialaistaustaisen Samuel Okunoyen mielestä isyyden kulmakivi.
TeemaVasta kun seurakunta tajuaa rikkinäisyytensä, siitä voi tulla parantava yhteisö.
TeemaNoora Nätkin ei luule enää, että kaikkien tunteiden täytyy johtaa toimintaan.
TeemaHomoseksuaalisuuden syntyyn vaikuttavat monet tekijät.
TeemaLähtö ei tullut yllättäen. Silti sen jättämä kaipaus ja ikävä täyttävät sielun kuin sumea usva.
TeemaSururyhmässä on mahdollisuus tulla nähdyksi ja kuulluksi moninkertaisesti.
TeemaYhteistyössä ryhmien käynnistämiseen löytyivät myös riittävät resurssit.
TeemaOman lapsen kuolema on valtavan suuri menetys, jolla on kokonaisvaltaisia ja pitkäaikaisia vaikutuksia.
TeemaOnko evankeliointi koko seurakunnan tehtävä? Kenelle se oikein kuuluu? Miksi niin harvat innostuvat nykyisin evankelioimisesta? Ja mitä se oikeastaan käytännössä on?

...
TeemaMitä seurakunnan tulee ymmärtää maallistuneen nykyihmisen elämästä, jos haluaa tehdä Jeesusta hänelle tunnetuksi ja välittää hänestä aidosti?


– Kun teemme tämän...
TeemaEvankelioimisen suuria innovaatioita helluntailiikkeessä olivat 1900-luvun alkupuolella telttakokoukset ja kitarakuorot. Evankelioiva Hyvä Sanoma -lehti perustettiin sota-aikana. Pai...
TeemaEvankeliumi tavoittaa näinä päivinä yli miljoona maamme asukasta.
TeemaPunainen väri on vähentynyt tavoittavan työn tilannekartoituksessa. Suomen ainoa palkattu HS- yhteysevankelista löytyy Lapista.
TeemaHellevi Pasanen murehtii turhautuneiden seurakuntalaisten puolesta ja innostaa heitä viemään ilosanomaa toisille.
TeemaJumalan navigaattori ohjaa pyöräilijää tarkasti aivan oikeiden henkilöiden luo.
TeemaTuomo Rauma rohkaistui rukoilemaan sairaiden puolesta.
TeemaPirkko Eemola ymmärtää nyt, mitä Jumalan valmistamat teot tarkoittavat.
TeemaBilly Grahamin puheet suunniteltiin tarkkaan etukäteen. Avausiltaan sisältyi elokuvamainen kohtaus, jossa yksinäinen nainen veti väkijoukon liikkeelle.
TeemaKatolinen aktiivi kirjoitti avoimen kirjeen Suomen helluntailaisille, ja RV pyysi siihen vastineen. Yhteisöjen suhteissa kaikki ei ole sitä, miltä näyttää.
UutisetLähestyn teitä, rakkaat Suomen helluntailaiset, ennen kaikkea kristittynä, joka tunnustaa samaa Apostoliseen uskontunnustukseen kirjattua uskoa, jota tekin tunnustatte.
Toiseksi lähe...
UutisetKatolinen teologi Emil Anton on lähestynyt avoimella kirjeellään Suomen helluntailiikettä reformaation merkkivuoden tiimoilta. Kirjoituksellaan hän halusi herättää keskustelua, vähentää enn...
Teema”Yksi viime vuosikymmenten merkittävimmistä globaalin kristillisyyden ilmiöistä.” Näin suurin sanoin on luonnehdittu helluntailaisten ja roomalaiskatolisen kirkon vuonna 1972 aloittamaa k...
Ristin Voiton verkkosisältö nyt Ajassa-lehdessä – diginäköislehti päivittyy toistaiseksi tutulle paikalle ristinvoitto.fi:hin
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan