Muslimityön koordinaattorilla kiireinen vuosi

Itä-Afrikan muslimiherätys on leviämässä myös Tansaniaan, jossa Hannu Lahtinen oli toissa viikolla opettamassa Free Pentecostal Church of Tanzania -liikkeen lähetyskonferenssissa. Kuvassa Lahtinen yhdessä kumppanikirkon johtajien kanssa. Kuva: Hannu Lahtisen kuva-arkisto
Itä-Afrikan muslimiherätys on leviämässä myös Tansaniaan, jossa Hannu Lahtinen oli toissa viikolla opettamassa Free Pentecostal Church of Tanzania -liikkeen lähetyskonferenssissa. Kuvassa Lahtinen yhdessä kumppanikirkon johtajien kanssa. Kuva: Hannu Lahtisen kuva-arkisto
"Rabbul Aziim!”, ”Herra on ihmeellinen!”

Tämä arabiankielinen huudahdus kuuluu Fidan muslimityön koordinaattorin Hannu Lahtisen sanavarastoon, ja siihen on helppo yhtyä, kun mies kertoo terveisiä muslimien parissa leviävästä kristillisestä herätyksestä eri puolilta maailmaa.

Vastikään Tansanian-vierailullaan Lahtinen jututti pastoria, joka kertoi nuoressa seurakunnassaan olevan jo yhdeksän muslimitaustaista jäsentä. Etiopiassa pelkästään yksi Fidan paikallisista yhteistyöjärjestöistä perusti viime vuonna yli 160 kotiseurakuntaa muslimien pariin.

– Järjestön lähetyskeskus varustaa työntekijöitä myös Sudaniin, Arabian niemimaalle ja Itä-Afrikan somalialueille. Myös Intian Kashmirissa työ menee eteenpäin vainosta huolimatta. Indonesiassa tukemamme lähetysraamattukoulun opiskelijat ovat perustaneet ainakin sata uutta seurakuntaa sinä aikana, kun me olemme olleet mukana, Lahtinen luettelee.

Samalla kun monilla vanhoilla muslimialueilla moskeijojen polkuja on alkanut ruohottua ihmisten siirryttyä kirkkoihin, Euroopassa käännynnäiset ovat tuoneet uutta eloa perinteisiin seurakuntiin.

– Saksassa Spyerissä paikallisen helluntaiseurakunnan pastori kertoi, että koko seurakunta on muuttunut sen jälkeen, kun naapurustoon perustettiin monen sadan hengen pakolaiskeskus: seurakunnassa on saatu kastaa jo kymmeniä uskoon tulleita. Suomessa vastaavaa on koettu muun muassa Tammisaaressa, jossa pieni ruotsinkielinen helluntaiseurakunta on muuttunut todella kansainväliseksi.

Kuluneen vuoden aikana Lahtisen kotimaan työhön on tullut uusi ulottuvuus: juuri hänet on usein kutsuttu opetusvastuuseen, kun seurakunnat ovat järjestäneet tilaisuuksia maahanmuuttajille.

Aleppolaisten hätä

Tänä vuonna ilmestyi myös toimittaja Danielle Miettisen kirjoittama, Lahtisen ja hänen viiden muslimitaustaisen ystävänsä elämäntarinat kokoava teos Hän kutsui minua (Päivä).

Lahtinen ja hänen Anne-vaimonsa alkoivat kokea Jumalan puhuvan muslimien parissa tehtävästä lähetystyöstä 1990-luvulla. Aluksi etenkin Hannu taisteli kutsua vastaan. Hän ajatteli, ettei Jumala voi olla niin paha, että lähettää hänet islaminuskoisten keskelle. Viimein mies antoi periksi ja perhe muutti Jordanian pääkaupunkiin Ammaniin, josta käsin Hannu teki seitsemän vuotta työtä paitsi Jordaniassa myös Syyrian Aleppossa.

– Saamme Alepposta edelleen viestejä. Siellä on tuskainen tilanne. Kuolleiden joukossa on myös tuttaviamme, ja osa on lähtenyt pakoon. Silti sieltä kuuluu myös hyviä uutisia. He ovat muun muassa saaneet nähdä parantumisihmeitä, kun ovat rukoilleet ihmisten puolesta, Hannu Lahtinen kertoo.

Alku Jordaniassa oli vaikea. Kielitaidon kartuttua Lahtiset saivat käytännössä huomata sen, mistä olivat lähetyskurssilla kuulleet: useimmat muslimit ovat lähtökohtaisesti kiinnostuneita uskonasioista ja keskustelevat niistä mielellään. Moni myös potee hengellistä nälkää, jota islam ei ole kyennyt tyydyttämään.

Kristityn ja muslimin kohtaamista helpottaa se, että teologisesti islamilla ja kristinuskolla on paljon yhteistä. Koraanissa kerrotaan jopa Jeesuksen eli profeetta Isan neitseellisestä syntymästä ja siitä, kuinka hän teki paljon ihmeitä.

– Muslimit kunnioittavat Jeesusta jopa niin, että monen muslimin on helppo rukoilla kristityn kanssa Jeesusta avuksi. Muslimit ovatkin jo tavallaan puolimatkassa kohti kristityksi kääntymystä, Hannu Lahtinen havainnollistaa.

– Toisaalta islam on hyvin antikristillinen uskonto. Koraani hyökkää vahvasti esimerkiksi Jeesuksen jumaluutta vastaan. Koko muslimimaailma ajattelee, että Jeesusta ei ole ristiinnaulittu. Siksi jokaisen muslimin kääntymys tuntuu inhimillisesti mahdottomalta.

Rakkaus edellä

Kristittyjä kouluttaessaan Lahtinen lähtee liikkeelle siitä, että muslimeja on syytä lähestyä ensisijaisesti ihmisinä. Aito välittäminen puhuttelee aina – kuten ketä tahansa.

Lahtisen mukaan muslimia vetävät puoleensa myös havainnot kristittyjen kokemasta sisäisestä rauhasta ja rukousvastauksista, samoin se, että kristinuskossa Jeesus on kaikkia muita voimia vahvempi. Monet muslimit pelkäävät pahoja henkiä, ja niistä vapautuminen on heille iso kysymys.

– Kun keskustelen muslimien kanssa, viittaan toisinaan Jesuksen sanoihin ”rauhan minä jätän teille”. Sitten kerron, että Jumala lähetti Jeesuksen, jotta pääsisimme takaisin paratiisiin. Islamissa ei ole pelastusvarmuutta eikä suojaa pahan voimilta, ja muslimit tietävät sen. Jeesus sen sijaan antaa rauhan ja varmuuden. Tämän asian kautta monet ovat  tulleet uskoon.

– Saatan myös kertoa siitä, miten Jumala on vastannut rukouksiin, ja kysyn, saanko rukoilla henkilön puolesta. Sitten kun hän kokee, että rukouksen myötä jotakin tapahtuu, hän alkaa avautua uskonasioille.

Lahtinen korostaa sitä, että rakkaudesta ja rukousvastauksista huolimatta myös evankeliumi ristiinnaulitusta ja ylösnousseesta Kristuksesta on julistettava. Se on kristillisyyden ydin, jolle kaikki muu rakentuu.

– Lisäksi meidän on hyvä tietää ainakin pääasiat muslimien uskonnosta. Paavalikin tunsi aikansa ajattelutavat, runoilijat ja filosofit, ja siksi myös Koraaniin on hyvä tutustua. Kun muslimit huomaavat, että tunnemme heidän pyhiä tekstejään, he kuuntelevat aivan eri tavalla. En kuitenkaan koskaan anna muslimille käsitystä, että pitäisin Koraania Jumalan sanana.

Kukaan ei selviä ilman tukea

Kipein asia Hannu Lahtisen työssä on muslimin kääntymykseen käytännössä aina kuuluvan kärsimyksen kohtaaminen. Islamin hylännyt ihminen joutuu luopumaan entisestä yhteisöstään. Moni on pakotettu erilleen puolisostaan ja lapsistaan, ja useat ovat joutuneet myös fyysisen väkivallan kohteeksi.

Koska paine on kova, jokaisen uuden kristityn on välttämätöntä saada tukea, päästä osaksi seurakuntayhteisöä ja löytää uskonystäviä, jotka rukoilevat hänen puolestaan. Yhtä tärkeää on se, että kääntyneet pääsevät juurtumaan Kristukseen ja Raamattuun.

Opetustarkoitukseen Lahtinen suosittelee esimerkiksi Avainmedian arabiankielisen Al Hayat -kanavan ohjelmia, joiden kautta vastauskoontulleet saavat tervettä Sanan opetusta heti omalla kielellään.

– Vaatii oman prosessinsa kasvaa pois islamista perityistä vääristä käsityksistä. Lisäksi on tärkeää, että he pääsevät kokemaan Jumalan voimaa ja oppivat rukoilemaan ja turvaamaan Herraan ja kokevat Pyhän Hengen kasteen.

Entä miten kouluttaja rohkaisee sitä kristittyä, joka kokee, että hänen yrityksensä evankelioida muslimeja ovat toistaiseksi olleet tuloksettomia?

– Älä missään tapauksessa luovuta. Olen kuullut monia todistuksia siitä, kuinka uskoon tulleet ovat ennen kääntymystään kohdanneet kristittyjä ja tapaamisista on aina jäänyt jotakin itämään.

– Myöskään epäonnistumisia ei kannata pelätä liikaa. Itse olen evankelistana tehnyt kaikki virheet. Varsinkin alkuaikoina kävin hedelmättömiä juupas-eipäs-väittelyjä siitä, onko Jeesus Jumalan Poika vai ei. Lisäksi olen kiivastuksissani joskus sanonut liian kovasti.

– Viime talvena olimme pitämässä tilaisuutta eräässä suomalaisessa vastaanottokeskuksessa. Inhimillisesti kaikki meni ihan pieleen, ilmapiiri oli levoton ja osa kuulijoista häiriköi. Silti tilaisuuden jälkeen luoksemme tuli poika, jolla oli Google Translatorissa viesti, että hän haluaa tulla Jeesuksen omaksi.


Kuka


Hannu Lahtinen
» Fidan muslimityön koordinaattori vuodesta 2008, Jordaniassa lähetystyössä vuosina 2001–2007
» Rohkaisee, varustaa ja valmentaa seurakuntia muslimien kohtaamiseen ja evankelioimiseen. Koordinoi Suomen helluntaiseurakuntien tukea pioneerityötä tekeville kumppaneille ja uskonsa tähden vainotuille entisille muslimeille. Toimittaa Fidan Muslimimissio-uutiskirjettä.
» Puoliso Anne Lahtinen, kaksi poikaa.
» Harrastaa kuntosalilla käymistä, ulkoilua ja lukemista.


Heikki Salmela

Lukijalta
34/2016Sateet

Lukijalta22.3.2024 | Olen kiitollinen, että maakuntalehdissämme on auennut toistuvasti tilaa Raamatun sanomaa korostaville kirjoituksilleni. Usein ne sivuavat yhteiskunnallisia haasteita, unohtamatta ikuis...
LukijaltaIhmisten puheissa toistuvat usein ilmaisut kuten ”Kuolema kuittaa univelat” tai ”Haudassa saa sitten levätä”. Ne ovat tavallisia tapoja vältellä ajatusta kuolemanjälkeisestä elämästä ja vaeltaa va...
Lukijalta21.11.2023 | Helluntaikirkon oppikäsityksessä Jeesuksen paluusta ei ole enää vain yhtä tulkintamallia. Jeesuksen paluusta itsessään ollaan varsin yksimielisiä, mutta seurakunnan tempauksen ajoituk...
Lukijalta24.10.2023 | Iso Kirja on hehkuttanut tänä vuonna Opisto omaksi -teemaa. Sen tavoitteena on, että seurakunnat ja niiden jäsenet ottaisivat ja kokisivat entistä enemmän omistajuutta yhteisestä opis...
LukijaltaApostoli Paavali ei tahtonut pitää Roomassa asuvia veljiä tietämättöminä ”tästä salaisuudesta, että Israelia on osaksi kohdannut paatumus – hamaan siihen asti, kunnes pakanain täysi luku on sisäll...
Lukijalta(20.3.2023) Tammikuussa seurakuntamme johtajisto sai ihmetteleviä yhteydenottoja koskien paikallista Turvallinen seurakunta -lausuntoa, jossa olemme osallisena. Siinä oli virheellisesti na...
Lukijalta(6.3.2023) Uudet hyvinvointialueet aloittivat vuoden alusta. Kotiin saamamme esitteen mukaan uuden hyvinvointialueen keskeinen tehtävä on ”hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden edistäminen yht...
LukijaltaTranslain uudistaminen vietiin eduskunnassa maaliin 1.2.2023 äänin 113–69. Lain mukaan jokainen täysi-ikäinen kansalainen voi vaihtaa sukupuolensa pelkkänä ilmoitusasiana. Korjausleikkauksia ja lä...
LukijaltaOikeaoppisuuden tarve on ihmiselle ominaista ja johtuu osin siitä, että se on eräs turvallisuuden tunnetta ruokkiva väline. Uskon kysymyksissä oikeaoppisuuden tarve on hälyttävän suuri. Osasyynä s...
Lukijalta(27.12.2022) Silmiini sattui erään teologin lehtikirjoituksen otsikointi: ”Ateisti, joka tuntee Jumalan?” Kysymysmerkin kanssakin toteamus on absurdi. Ateisti kieltää Jumalan olemassaolon ja kaike...
Lukijalta(22.11.2022) Kun tulin aikoinani uskoon, sain näyn hengellisestä työstä. Se oli määrittelemätön pakottava tarve olla jotenkin hyödyksi Jumalan valtakunnassa. Tämä tarve on ollut läpi uskossa oloaj...
LukijaltaPaimen Plus -lehden kesäkuun numeron talouspalstalla olleessa kirjoituksessa kerrottiin seurakuntien lämpölaskujen noususta viime talvelta. Sama suunta näyttää jatkuvan myös tulevana talvena. Kerr...
LukijaltaJeesus joutui usein herättelemään kuulijoitaan. Tässä muutamia otteita Jeesuksen sanoista: ”Ettekö käsitä? Kuinka te ette käsitä, etten minä puhunut teille leivästä?” Niin hän sanoi heille: ”Ettek...
LukijaltaYhdysvalloissa korkein oikeus kumosi kesäkuussa vanhan ns. Roe vs Wade -nimellä tunnetun, aborttioikeuden turvanneen ennakkopäätöksen. Näin se teki sen, minkä kokeneiden ja laintuntevien tuomareid...
LukijaltaSanan- ja uskonnonvapaus ry (SUV) on osoittanut tarpeellisuutensa kansan keskuudessa. Kesäkuussa 2021 perustettu yhdistys on saanut aatteensa taakse jo yli 1 000 jäsentä ympäri Suomea.
Yh...
LukijaltaHesekielin kirjan luku 33 kertoo sielunhoitajan ja profeetan vastuusta. Toisesta jakeesta löytyvät puhuttelevat sanat: ”Jos minä annan miekan tulla maan kimppuun ––.” Nykyiset aseet eivät ole miekkoja...
LukijaltaLähetyspastori Markku Karjalaisen mukaan Uusi testamentti opettaa seurakunnan johtavan pastorin ja vanhimman viran kuuluvan miehille. Raamatussa sanotaan, että vanhimman virkaan tulee valita ”yhde...
LukijaltaKansallisen veteraanipäivän aikana (27.4.), kun uutiset kertovat Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistön potevan koronan jälkeen keuhkokuumetta, olen pohtinut, kuinka tärkeää on, että maamme...
LukijaltaRisto Karhu esitti Ristin Voitossa 17 kysymyksen: ”Jeesuksen paluu – ennen suurta ahdistusta?” Kirjoitus keskittyi ensisijaisesti odottamamme tempauksen ajankohdan pohdintaan. Mielestäni Risto Kar...
LukijaltaLänsimaiden kristittyjen piirissä on laajalti käsitys, että seurakunnan salainen tempaus tapahtuisi ennen suurta ahdistusta. Etenkin vapaiden suuntien käsitykseen on paljolti vaikuttanut Vilho Har...
LukijaltaJumala ilmoittaa itsensä Raamatun Sanan kautta mutta myös kansojen vaiheissa. Erityisen selvästi tämä ilmenee Israelin kansan historiassa ja nykyhetkessä.
Suomen kansan eri vaiheissa olem...
LukijaltaKiitos Reijo Mänttärille palautteesta (RV 9/22) kirjani erään luvun pohjalta tehtyyn artikkeliin. Tila ei riitä palautteen seikkaperäiseen käsittelyyn, mutta teen joitain yleisiä huomioita. ...
LukijaltaPuheessaan Korneliuksen talossa apostoli Pietari tahtoi sitoa uudet opetuslapset herätyksen alkuperään. Siksi hän sanoo: ”– – sen sanan, joka lähtien Galileasta on levinnyt koko Juudeaan, sen kast...
LukijaltaLehden emerituspäätoimittaja Leevi Launonen pohdiskeli kasvatustieteen asiantuntijana syvällisesti ihmisen persoonaa (RV 5). Hän toteaa ihmisen luonteen kasvamisen jääneen taka-alalle 1900-luvun l...
LukijaltaPitkittynyt poikkeusaika on kuormittanut lapsiperheiden arkea, typistänyt tärkeitä vertaistukiverkostoja ja kaventanut seurakuntayhteyttä. Lasten hengellinen kasvatus on jäänyt pitkälti vanhempien...
LukijaltaHyvin usein puhutaan pettäjä Jaakobista tai siitä, kuinka Jaakob petti veljensä. Ovatkohan nämä ajatukset koko totuus?
1. Moos. 25:21,23: ”Iisak rukoili Herraa vaimonsa puolesta, sillä tä...
LukijaltaVastine Kalevi Marinille – "Ekumeniaa ei tarvitse pelätä"

Ristin Voitossa 46 oli Kalevi Marinin mielipidekirjoitus, joka kommentoi Ristin Voitossa 41 julkaistu...
LukijaltaRistin Voitossa 41 oli hätkähdyttävä artikkeli Helluntailaisena ekumeniaa vahvistamassa. Petri Mäkilä sanoittaa siinä teologian toht...
LukijaltaSuomessa on viime vuosien aikana kyseenalaistettu kristillisiä arvoja. Raamatun mukaista uskoa tunnustavat kokevatkin, että kaikkea muuta suvaitaan paitsi kristillisiä arvoja.
Kuitenkin e...
LukijaltaLehden sivuilla on jälleen käyty keskustelua naisen asemasta. RV:n numerossa 41 Hannu Kangasniemi esitti miehen ja naisen välisen hierarkian olevan osa Jumalan asettamaa järjes...
LukijaltaRistin Voitossa 30–31 oli kirjoitus kalvinismista. Näkemys miehen ja naisen erilaisista sukupuolisidonnaisista rooleista perheessä ja seurakunnassa nousi esiin yhtenä jäsenille tärkeänä näkök...
LukijaltaKesän päivityksiä, uutisia ja mainoksia lukiessa mieleen on noussut kysymys: Onko sellainen paradoksi mahdollista, että voin olla ihmisoikeuksien ja solidaarisuuden puolella ja samaan aikaan kriti...
LukijaltaSuurella mielenkiinnolla, jännityksellä, rakkaudella ja ilolla tartuin Evankelistakoti elää -kirjaan. Jokainen kirja, joka kertoo helluntaiherätyksen alkuajoista Suomessa, sen toiminnast...
LukijaltaOlen kuullut joidenkin väittävän, etteivät uskovat joudu viimeiselle tuomiolle. Silloin tarkoitetaan ns. erillistä ylöstempausta, joka on erotettu ylösnousemuksesta viimeisenä päivänä. Kuitenkin t...
LukijaltaNettikonferenssissa näki paljon mielenkiintoisia vastauksia otsikon kysymykseen. Laulu- ja soitinyhtye Exit sai paljon myönteistä palautetta. Monet pitivät sen esiintymistä jopa koko tapahtuman pa...
LukijaltaPaljolla kirjantekemisellä ei ole loppua. Ristin Voitossa on kirja-arvioita, joista toiset ovat hyviä ja rakentavia uskoamme ajatellen, toiset ovat sitten vähemmän hyviä. Markus Maj...
LukijaltaRistin Voitto -lehden pääkirjoituksessa (12/21) Waltteri Haapala korostaa pastorien johtajuutta ja heidän kunnioittamistaan sangen voimakkaasti. On toki tärkeää, että pastorit saavat heille kuuluv...
Ristin Voiton verkkosisältö nyt Ajassa-lehdessä – diginäköislehti päivittyy toistaiseksi tutulle paikalle ristinvoitto.fi:hin
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan