Mielenterveyden ensiapu on kansalaistaito

Mielenterveyden ensiapu 2 -kurssin osallistujat kertovat lopputunnelmistaan. Eva Kanerva (oik.) on laittanut kiertämään maskotin, jonka välityksellä puheenvuoro siirtyy vierustoverille.
Mielenterveyden ensiapu 2 -kurssin osallistujat kertovat lopputunnelmistaan. Eva Kanerva (oik.) on laittanut kiertämään maskotin, jonka välityksellä puheenvuoro siirtyy vierustoverille.
Lähesty, arvioi ja auta. Kuuntele avoimena ja tuomitsematta. Tue ja tarjoa tietoa. Turkulaisen Mikaelinseurakunnan salissa mietitään, mitkä mielenterveyden ensiavun askelista tuntuvat luontevimmilta.

Moni läsnäolija nimeää ensisijaiseksi vahvuudekseen kuuntelemisen. Mutta miten rohkenisi lähestyä tuttua tai tuntematonta ihmistä, jolla näyttää olevan jotakin hätänä? Millaisista neuvoista on hyötyä, ja milloin kannattaa ohjata lähimmäinen ammattiavun piiriin?

Mielenterveyden ensiapu 2 -kurssi tarjoaa vastauksia näihin kysymyksiin. Tosielämän tilanteet tulevat usein yllättäen, mutta henkistä auttamista voi harjoitella siinä missä elvytystä tai haavojen sitomistakin. Kurssilla muun muassa kokeillaan paniikkikohtaukseen joutuneen rauhoittamista ja eläydytään siihen, miltä tuntuu kuulla ääniä.

– Mielenterveyden ensiapu on kansalaistaito, joka kuuluu ihan kaikille, Kan ry:n aluekoordinaattori Timo Katto sanoo. Hän ohjaa kurssia yhdessä Sininauhaliiton vertaistoiminnan kehittäjän Eva Kanervan kanssa.

Työkaluja ihmisten kohtaamiseen

Mielenterveyden ensiapu 1 ja 2 ovat alun perin Australiassa kehitetty konsepti, jonka Mielenterveysseura toi Suomeen. Ensimmäisellä kurssilla etsitään keinoja, joiden avulla voi edistää omaa ja toisten mielenterveyttä arjessa. Toisella kurssilla keskiössä ovat erilaiset häiriöt, kuten masennus, psykoosi, itsetuhoisuus ja traumaattiset kriisit. Kurssit ovat 14 tunnin mittaisia itsenäisiä kokonaisuuksia, jotka voi käydä haluamassaan järjestyksessä, ja niiden suorittaminen mahdollistaa ohjaajakurssille osallistumisen.

Kristillistä päihdetyötä tekevä Kan ry järjestää MTEA-kursseja yhteistyössä eri järjestöjen ja seurakuntien kanssa. Timo Katto on ohjannut niitä neljän vuoden ajan.

– Kursseilla on usein kuulunut kommentteja, että tällaista koulutusta olisi pitänyt olla tarjolla jo 20 vuotta sitten. Pastorit ovat sanoneet, että saivat hyvän työkalun ihmisten kohtaamiseen.

Mikään inhimillinen ei ole seurakunnille vierasta, eivät myöskään mielenterveyden häiriöt. Kristilliseen uskoon kuuluu kaikkien toivottaminen tervetulleeksi, ja monelle seurakunta onkin ainoa paikka, jonne pääsee hädän hetkellä jonottamatta ja rahattomana.

– Mielenterveysongelmista kärsivä ihminen hakeutuu monesti sielunhoitoon ennen kuin edes itse tietää ongelmastaan. Silloin on tosi tärkeää, että sielunhoitajalla on asiantuntijuutta erotella, onko kyseessä esimerkiksi synnintunto vai tarvitaanko muutakin kuin hengellistä apua.

MTEA-kurssit sopivat maallikoille, mutta ne sisältyvät nykyään myös moniin sosiaali- ja terveysalan koulutuksiin. Ainoa edellytys kurssille osallistumiseen on se, ettei omassa elämässä ole akuuttia kriisitilannetta.

Tuntematon maailma

Kan ry tunnetaan kristillisen päihde- ja vankilatyön koulutuksista. Esimerkiksi yhdessä Sininauhaliiton kanssa toteutettu Pysähdy, älä kulje ohi -kurssi opastaa riippuvuuksista kärsivän kohtaamiseen. Koulutusten kohderyhmänä ovat pääsääntöisesti seurakuntien työntekijät ja vapaaehtoiset.

Mielenterveyden ensiapu -kursseilla sen sijaan ei ole kristillistä lähtökohtaa. Mielenterveysseura on rekisteröinyt ne tavaramerkiksi, ja eri tahojen järjestämillä kursseilla opitaan samat asiat. Seurakuntien yhteydessä järjestetyillä kursseilla keskustelua mielenterveyden ja uskon yhteyksistä syntyy kuitenkin luonnostaan, kun osallistujat tuovat esiin kysymyksiään ja kokemuksiaan.

Vuorovaikutus on tärkeä osa koulutusta, joten ryhmät pyritään pitämään riittävän pieninä.

– Kymmenen henkilöä on minimivaatimus kurssin järjestämiselle, koska yleensä tulee peruutuksia. Ei ole kuitenkaan hyvä, jos ryhmä kasvaa kovasti yli viidentoista hengen, sillä keskustelua joutuu silloin rajoittamaan ja ryhmätoiminta kärsii.

Katto ohjaa muutamia MTEAkursseja syksyisin ja keväisin, mutta enemmänkin mahtuisi kalenteriin. Kurssien järjestäminen ei ole rahasta kiinni, sillä Kan tarjoaa niitä RAY:n tuen turvin ilmaiseksi. Osallistujien maksettavaksi jää 30 euron arvoinen työkirja.

– Seurakunnat voivat tilata meiltä koulutuksia, mutta aika vähän ne tätä mahdollisuutta hyödyntävät. Mielenterveystyö on edelleen jotenkin tuntematon maailma.


Säde Loponen


51

Helluntaiseurakuntien jäsenkehityksessä pientä virkistymistä
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan
Seurakuntien perustajille uusia verkostoja