Lapsityö viriää Espanjan Aurinkorannikolla

Asta Turunen tulee hyvin toimeen lasten parissa. Fuengirolassa tehdään nyt myös aktiivista lapsityötä. Kuva: Jorma Uimonen
Asta Turunen tulee hyvin toimeen lasten parissa. Fuengirolassa tehdään nyt myös aktiivista lapsityötä. Kuva: Jorma Uimonen
Espanjan Fuengirolassa on suomalaisten suosima kaupunginosa Los Pacos, jossa sijaitsee myös toimintakeskus Majakka. Siellä on virinnyt kuluneen talven aikana lasten toimintaa, jossa on enimmillään mukana kymmeniäkin lapsia. Majakan meno on eläväistä mutta turvallisesti Asta Turusen käsissä.

Kymenlaakson helluntaiseurakuntien koulupastorina toiminut Asta Turunen tuli viime syksynä Aurinkorannikolle Turistikirkon lapsi- ja nuorisotyöntekijäksi. Yhteisön pääasiassa eläkeikäiseltä väeltä on puuttunut yhteys lasten ja nuorten maailmaan. Asta Turunen on kouluikäisen tytön äiti sekä lapsi- ja nuorisotyön ammattilainen, joka on toiminut pitkään lasten parissa Kouvolan seudulla. Hän on tuonut uutta sykettä Turistikirkon lapsityöhön.

Viime syksynä lukukauden alkaessa Turunen esitteli Aurinkorannikon suomalaiselle koululle mahdollisuuksia, joilla Turistikirkko voi tukea alueen lapsia ja nuoria. Kokeneen koulutyöntekijän kanssa löytyi helposti toimivia yhteistyömuotoja. Näyttävin tapahtuma oli ennen joulua koulun kanssa yhteistyössä toteutettu paimenten polku, jossa Jeesuksen syntyhistoria sijoitettiin elävästi aitoon Välimeren seudun maalaismaisemaan. Suomalaisen koulun oppilaille polun kulkeminen oli mieluisa kokemus.

Lapsille ja nuorille turvaverkostoja

Los Pacosissa suomalaisille on alueella tarjolla lähes kaikki elämisen peruspalvelut ilman tulkin apua. Pacosin Majakka on palvellut vuodesta 2001 lähtien kasvavan suomalaisyhteisön kokoontumispaikkana ja hengellisenä suunnannäyttäjänä. Majakassa on järjestetty laulu- ja opetustilaisuuksia sekä monenlaista pienryhmätoimintaa. Paikasta onkin muodostunut suomalaisyhteisölle Aurinkorannikon kiintopiste ja paikallisen Turistikirkon olohuone.

Turistikirkko on toiminut Fuengirolassa jo runsaat 37 vuotta. Toiminnan kohderyhmät ja sisältö ovat vuosien mittaan vaihdelleet, mutta lapsi- ja nuorisotyö on ollut vähäistä. Näin huolimatta siitä, että erityisesti kymmenen viime vuoden aikana työikäisten suomalaisten muutto alueelle on lisääntynyt ja myös lasten määrä sen myötä kasvanut.

Vuonna 1991 perustetussa suomalaisessa koulussa on oppilaita eskareista abeihin yhteensä yli 300. Koulu on ylivoimaisesti suurin suomenkielinen opinahjo Suomen rajojen ulkopuolella. Vanhempien työtilanteiden vaihtumisesta johtuen myös oppilaiden vaihtuvuus koulussa on suuri. Se asettaa opetustyölle ja lasten sopeutumiselle omat haasteensa.

Erityisopettaja Laura Pippurin mukaan lasten turvallisesta kehityksestä huolehtiminen edellyttäisi nykyistä parempaa yhteistyöverkostoa.

– Täällä nuorilta puuttuvat sellaiset sosiaaliset verkot, joita heillä on Suomessa. Täällä ei ole esimerkiksi sukulaisia eikä heti omia ystäviäkään. Lisäksi ympäristö ja elintavat ovat outoja, Pippuri kuvailee.

Suomalainen koulu järjestää päiväaikaan lapsille ja nuorille monenlaista toiminnallista tukea, mutta illat jäävät vapaiksi. Ja silloin esimerkiksi päihteiden saaminen on helppoa. Huumeongelma onkin Espanjassa Suomeen verrattuna moninkertainen.

Suomalaisen koulun opettajat Laura Pippuri ja Ritva Hilke näkevät myös seurakunnan tärkeänä yhteistyökumppanina.

– Meillä on mahdollisuuksia tehostaa paljon yhteistyötä. Seurakunnat voivat tarjota turvallisen kohtaamispaikan ja tekemistä energisille nuorille, opettajat ehdottavat.

Lapsityölle halutaan jatkoa

Asta ja Tomi Turunen ovat yhdessä Julia-tyttärensä kanssa innoissaan Jumalan avaamasta ovesta Aurinkorannikon lapsityöhön. Myös Turistikirkon väki on kiitollinen lapsityön viriämisestä.

Asta Turunen on toiminut Aurinkorannikolla Fidan lähettinä. Valkealan helluntaiseurakunta ja pieni tukirengas ovat kannattaneet Turusten työtä Espanjassa. Turistikirkko on puolestaan vastannut perheen asumiseen ja työhön liittyvistä materiaalikuluista. Kannatussopimus päättyy kuluvan lukukauden lopussa, ja Turistikirkon huolena on nyt hyvin alkaneen työn jatkuvuus.

Lupaavasti käynnistynyttä lapsityötä ei haluta jättää vain yhden kauden mittaiseksi. Valkealan helluntaiseurakunnan ja Aurinkorannikon Turistikirkon vanhimmistot ovatkin jo tehneet periaatepäätöksen jatkaa omilla osuuksillaan Asta Turusen toimikautta kahdella vuodella.

Työn taloudellisia tukijoita tarvitaan kuitenkin vielä lisää. Nyt haetaan sellaisia seurakuntia ja yksityisiä tahoja, jotka voisivat olla mukana vaikka pienemmälläkin summalla.


Jorma Uimonen, Leevi Launonen

Mikä?

Aurinkorannikon Turistikirkko
» yhteiskristillinen seurakunta, joka aloitti toimintansa vuonna 1979
» jäseniä noin 120
» toimii suomalaisten parissa, joiden lukumäärä vaihtelee ajankohdasta
riippuen 10 000–20 000 välillä
» tekee mittavaa avustustyötä myös Afrikan puolella pakolaisten ja turvapaikanhakijoiden
parissa
» kuuluu espanjalaiseen Fade-kattojärjestöön ja on Fidan yhteistyökumppani
» lisätietoa:



34/2016Sateet

Helluntaiseurakuntien jäsenkehityksessä pientä virkistymistä
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan
Seurakuntien perustajille uusia verkostoja