Kuulovaurioiden vaara huomioitava myös seurakunnissa

Miksaus kuuluu niihin asioihin, joiden olemassaoloon havahtuu lähinnä silloin, kun homma ei toimi. Jarkko Makkosen ura äänentoistotehtävissä alkoi 1990-luvun alussa Tampereen helluntaiseurakunnassa. Kuva: Markku Sandberg
Miksaus kuuluu niihin asioihin, joiden olemassaoloon havahtuu lähinnä silloin, kun homma ei toimi. Jarkko Makkosen ura äänentoistotehtävissä alkoi 1990-luvun alussa Tampereen helluntaiseurakunnassa. Kuva: Markku Sandberg
Liiallisesta äänenvoimakkuudesta aiheutuvien kuulovaurioiden vaara on syytä huomioida myös kristillisten yhteisöjen järjestämissä tilaisuuksissa.

Näin toteavat musiikkikauppias-gospelmuusikko Kimmo Virtanen Tampereelta ja Helluntaiseurakuntien musiikki (HSM) ry:n äänentoistovastaava Jarkko Makkonen Ylöjärveltä.

Ongelmia ei juurikaan ilmene sunnuntain päivätilaisuuksissa, mutta hengelliset suurtapahtumat, gospel-konsertit ja nuorten tilaisuudet ovat ympäristöjä, joissa äänenvoimakkuus saattaa kohota haitalliselle tasolle.

Tampereen helluntaiseurakunnassa tehtiin yhteinen äänenkäytön rajoja määrittävä linjaus jo vuosia sitten. Seurakunnan AV-tekniikan esimiehenä noin kymmenen vuotta toimineen Jarkko Makkosen mukaan taustalla oli pari ylilyöntiä.

– Syntyi huoli: entä jos meidän tilaisuudessamme joku saa kuulovaurion? Tutkin asiaa, ja teimme Musiikki- ja viihdealan meluntorjuntaohjeen mukaan seurakunnallemme sopivan ohjeistuksen, jonka vanhimmisto hyväksyi. Tämän jälkeen äänenvoimakkuuksiin on oltu tyytyväisiä jopa nuortenilloissa, Makkonen toteaa.

Kovin yleistä kuuloa uhkaavien äänenvoimakkuuksien esiintyminen ei seurakunnissa tiettävästi ole. Mikäli ongelmia kuitenkin ilmenee, apua saa HSM ry:ltä tai alan ammattilaistahoilta, Jarkko Makkonen sanoo.

Ristiriitaisia toiveita

Suurtapahtumat, konsertit ja nuorten tilaisuudet ovat miksauksen kannalta haastavia, koska ihmisten äänikokemukset ovat niin erilaisia. Osa kuulijoista haluaa musiikin soivan lujempaa ja osa hiljempaa.

– Tietynlainen musiikki ei myöskään toimi hiljaa soitettuna, vaan soundin pitää täyttää sali. Miltä sinfoniaorkesterin forte fortissimo -kohdat kuulostaisivat hiljaa soitettuina? Kimmo Virtanen havainnollistaa.

Äänentoistoteknologian kehittyminen tarjoaa kuitenkin aivan uudenlaisia mahdollisuuksia kaikkia tyydyttävän kompromissin löytämiseen.

– Äänentoistolaitteet ovat kehittyneet valtavasti, ja musiikki voi soida täyteläisesti hiljaakin soitettaessa. Hyvillä kamoilla, hyvin miksattuna ja soitettuna se kuulostaa silloinkin hyvältä, Virtanen sanoo.

Makkonen on huomannut saman.

– Tietynlainen musiikki tarvitsee potkua, mutta monesti dynamiikka saadaan esiin säälliselläkin äänenvoimakkuudella. 95db:n jälkeen 10 lisädesibeliä ei tuo mitään lisäarvoa. 95 desibeliä tarkoittaa keskikovan huudon äänenvoimakkuutta.

Konserttimuistona tinnitus

Virtasen ja Makkosen mukaan tilaisuuden järjestäjällä on vastuu äänenvoimakkuudesta ja artistin pitää kunnioittaa järjestäjien asettamia rajoja.

Kaksikko pohtii, pitäisikö jo tilaisuuden mainoksessa olla maininta mahdollisesta korvatulppien tarpeesta. Toisaalta myös yleisön kannattaa pohtia, millaiseen konserttiin on menossa.
 
– Kun tilaisuuden järjestäjä, yleisö ja bändi huomioivat nämä asiat, ollaan hyvin maalissa.

Eräs nuoruudessa koettu konsertti jätti Kimmo Virtaselle pysyvän muiston, kuulovaurion.

– Olin kuulijana, ja musiikki soi todella lujaa. Lisäksi ääni tuli kaiuttimista suoraan korvakäytävääni. Korva oli kipeänä pitkään, ja pieni kuulovaurio sai alkunsa. Nyt muistona on tinnitus.

Lisäksi kuulo oli kovilla bänditreeneissä.

– Enää en ota riskejä korvien kustannuksella.


Markku Sandberg, Heikki Salmela


Fakta

Kovaääninen musiikki uhkaa kuuloa

» Pitkäkestoinen liian voimakas äänimatto on haitallista korville, ja asiantuntijat suosittelevat korvatulppien käyttöä kovaäänisessä ympäristössä.
» Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan vaarassa ovat erityisesti kehittyneiden maiden 12–35-vuotiaat, joista huomattava osa kuuntelee musiikkia liian kovalla matkapuhelimistaan tai muista laitteista. Lisäksi muun muassa kovaääniset konsertit uhkaavat kuuloa.
» Melun vaikutus kasvaa sitä mukaa kun melussa vietetty aika pitenee. Myös yksilöllinen meluherkkyys vaihtelee.
» Musiikki- ja viihdealan meluntorjuntaohje: www2.siba.fi/harjoittelu/img/meluntorjuntaohjedirsov.pdf


34/2016Sateet

Helluntaiseurakuntien jäsenkehityksessä pientä virkistymistä
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan
Seurakuntien perustajille uusia verkostoja