Kutsumuksena lähetystyö – Tedderit pääsivät pitkän odotuksen jälkeen lähtemään Etiopiaan  

Toivon, että tämä Etiopian-elämänvaihe on sellainen, jossa voimme antaa lahjaksi saamastamme pääomasta vielä enemmän eteenpäin, Samuel Tedder sanoo. Kuvassa perheenisän kanssa myös Helena ja lapset. (Emmi Minkkinen)
Toivon, että tämä Etiopian-elämänvaihe on sellainen, jossa voimme antaa lahjaksi saamastamme pääomasta vielä enemmän eteenpäin, Samuel Tedder sanoo. Kuvassa perheenisän kanssa myös Helena ja lapset. (Emmi Minkkinen)

Kun Samuel ja Helena tapasivat 1990-luvulla sairaanhoitajakoulussa, Helena pyysi Samuelia mukaan helluntaiseurakunnan ylistysryhmään. Vuonna 1998 vietettiin pariskunnan häitä. Tedderien perheeseen kuuluu neljä lasta. Heistä vanhin, Evita, on pian 16-vuotias ja nuorin, Linda, 9-vuotias. Perhe muutti hiljattain Jyväskylästä Etiopiaan. Muuttoa Addis Abebaan jännitettiin ja odotettiin innolla.

 

Samuel Tedder haaveili jo nuorena lähetystyöhön lähtemisestä. Hän on koulutukseltaan sairaanhoitaja, pastori ja teologian tohtori. Hän on työskennellyt pastorina Jyväskylän helluntaiseurakunnassa, kiinalaisessa seurakunnassa Kaliforniassa ja Vancouverin Kotikirkossa.

 

Sairaanhoitajaksi ja kätilöksi opiskelleen Helenan mielessä ajatus lähetystyöstä on kypsynyt pikkuhiljaa. Tedderit ovat asuneet Samuelin työn ja teologian opintojen vuoksi useita vuosia Pohjois-Amerikassa ja Englannissa. Kolme ja puoli viime vuotta Samuel on toiminut raamatunopettajana Suomen teologisella opistolla.

 

– Ennen naimisiinmenoa mietin, uskallanko lähteä Samuelin matkaan. Koin, että minulla on avustamisen lahja ja sitä kautta rooli lähetystyössä. Olen pystynyt tukemaan Samuelia erityisesti hänen opintojensa aikana olemalla kotona lasten kanssa ja panostamalla perheeseen. Minunkin sydämeni palaa Jumalalle, vaikkei minulla vahvaa henkilökohtaista lähetysnäkyä nuorempana ollutkaan, Helena kertoo.

 

– Olen käynyt lähetyskurssin, mutta olen tehnyt työtä kätilönä synnytyssalissa. Ajatus lähetystyöhön lähtemisestä on kehittynyt mielessäni tämän yli 20 vuotta, minkä olemme olleet yhdessä. Olemme kuitenkin koko ajan halunneet palvella Jumalaa lahjoillamme, emmekä ole ajatelleet, että ”sitten joskus”. Nyt tuntuu helpottavalta, että vihdoin pääsemme sinne, mistä olemme pitkään haaveilleet.

 

 

Pariskunta hahmottaa kutsumuksensa moniulotteisena asiana: Siihen kuuluu Jumalan antaman hengellisen kutsun lisäksi kaikki heidän vuosien varrella saamansa elämänkokemus.

 

– Jumala on johdattanut meitä niin, että samalla kun olemme saaneet palvella häntä, olemme voineet myös ammentaa itsellemme monenlaista pääomaa: kulttuurien tuntemusta, opiskelua ja kokemusta hengellisestä työstä, Samuel huomauttaa.

 

– Kaikki tämä on Jumalan lahjaa. Hän on antanut nämä mahdollisuudet. Toivon, että tämä Etiopian-elämänvaihe on sellainen, jossa voimme antaa tästä lahjaksi saamastamme pääomasta vielä enemmän eteenpäin.

 

 

Tedderit valmistautuivat lähtemään Etiopiaan viime kesän lopulla Fidan ja yhteistyöseurakuntien lähetteinä. Sitten koronavirustartuntojen määrä alkoi lisääntyä monissa Afrikan maissa, myös Etiopiassa. Lähtöä päätettiin siirtää, jotta tilannetta voitaisiin arvioida yhdessä Fidan ja paikallisten kumppanien kanssa.

 

Tedderien mukaan Fida on johtanut hyvin tätä prosessia.

 

– Haluamme lähteä Fidan, Helluntaiherätyksen oman lähetysjärjestön kautta. Arvostamme järjestön historiaa, kokemusta ja kaikkea sen tekemää työtä eri puolilla maailmaa, Samuel toteaa.

 

Samuelilla ja Helenalla on Etiopiassa kolme yhteistyökumppania Fidan kautta: kaksi helluntaikirkkoa sekä muslimien tavoittamiseen keskittyvä järjestö. Teddereille on tärkeää, että paikalliset kumppanit itse kutsuivat heidät mukaan työhön.

 

 

Valmistautuakseen pariskunta on opiskellut nettikurssilla hiukan Etiopian virallista kieltä, amharaa. He aikovat käyttää ensimmäisen vuoden Addis Abebassa enimmäkseen kielen ja paikallisen kulttuurin opiskeluun, sillä Etiopiassa suurin osa ihmisistä ei osaa englantia.

 

– Suomalaisella lähetystyöllä on Etiopiassa pitkät perinteet. Siellä on asunut paljon pioneeriperheitä, jotka ovat kertoneet ihmisille Jeesuksen sovitustyöstä ja perustaneet seurakuntia. Nyt maassa on paljon kristittyjä. He eivät tällä hetkellä tarvitse niinkään evankelistoja vaan raamatunopettajia, Helena toteaa.

 

 

Etiopiassa on vanha ortodoksinen kansankirkko, suuri luterilainen kirkko ja useita monen miljoonan jäsenen helluntaikirkkoja. Siellä on Samuelin mukaan kuitenkin vielä myös kansanryhmiä, jotka eivät ole kuulleet evankeliumia.

 

– Etiopialaiset haluavat myös itse olla lähettämässä lähettejä. He ovat pyytäneet apua lähetyskoulutukseen ja lähetystyön kehittämiseen. Fida on ollut mukana kouluttamassa heitä, ja siinä mekin voisimme auttaa.

Tedderien yhteistyökumppanit tekevät myös sosiaali- ja terveystyötä. Helena toivoo kieliopintojensa jälkeen voivansa olla mukana tässä työssä esimerkiksi antamalla terveyskasvatusta.

 

 

Viime kuukausina Samuel ja Helena Tedderin tunteet ovat menneet vuoristorataa: toisinaan he ovat olleet huolissaan tai peloissaan, välillä taas odottaneet innostuneina ja jännittyneinä lähtöä. Koronavirus toi kesällä mukanaan epävarmuuden siitä, pääsisivätkö he lainkaan lähtemään matkaan.

 

– Meitä on koeteltu, mutta Jumala on vahvistanut meille, että olemme lähdössä hänen kutsustaan: kannatuspohja on järjestynyt, kun seurakuntia on tullut yhteistyöhön mukaan, ja olemme saaneet rukousvastauksia, rohkaisua ja profetioita, Samuel sanoo.

 

– Kun olemme tunteneet haasteiden keskellä välillä itsemme heikoiksi ja miettineet, miten selviämme, Jumala on antanut meille levollisuutta ja rauhaa.

 

 

Koronapandemian keskellä Tedderit pelkäsivät, että monet seurakunnat eivät enää pystyisi tukemaan heitä heikentyneessä taloudellisessa tilanteessa. Heidän yllätyksekseen yksikään seurakunta ei kuitenkaan vetäytynyt pois. Sen sijaan he saivat uuden seurakunnan mukaan tukijoukkoihin. Pariskunta tunsi, että Jumala halusi rohkaista heitä.

 

Tedderien tukijoiksi oli jo lupautunut seitsemän seurakuntaa Suomesta ja kolme Pohjois-Amerikasta sekä joitakin yksittäisiä lahjoittajia, kun he syyskuun alussa saivat puhelinsoiton kanadalaiselta ystäväperheeltä. Soittajat tiedustelivat, miten he voisivat tukea lähtijöitä. Juuri silloin Samuel ja Helena olivat laskemassa suureksi paisuvia kuluja, joita elämän aloittaminen Etiopiassa aiheuttaisi.

 

– Soiton ajoitus oli uskomaton. Olemme tunteneet Jumalan rohkaisun ja läsnäolon silloin, kun meillä on ollut vaikeaa, Samuel kertoo.

 

 

Vastaus perheen rukouksiin oli myös se, että kaikille neljälle lapselle järjestyi paikat samasta kansainvälisestä koulusta. Lisäksi lapset saivat mukaansa suomalaisen opettajan: Lapissa asuva biologian opettaja, Taneli Halonen, lähti perheensä kanssa mukaan Etiopian-työhön Fidan ja Lapin seurakuntien lähettämänä.

 

Tedderien seikkailu alkoi lokakuun alussa, kun kone suuntasi kohti Addis Abebaa.

 

 

Milla Suonio



Lukijalta
51

Lukijalta22.3.2024 | Olen kiitollinen, että maakuntalehdissämme on auennut toistuvasti tilaa Raamatun sanomaa korostaville kirjoituksilleni. Usein ne sivuavat yhteiskunnallisia haasteita, unohtamatta ikuis...
LukijaltaIhmisten puheissa toistuvat usein ilmaisut kuten ”Kuolema kuittaa univelat” tai ”Haudassa saa sitten levätä”. Ne ovat tavallisia tapoja vältellä ajatusta kuolemanjälkeisestä elämästä ja vaeltaa va...
Lukijalta21.11.2023 | Helluntaikirkon oppikäsityksessä Jeesuksen paluusta ei ole enää vain yhtä tulkintamallia. Jeesuksen paluusta itsessään ollaan varsin yksimielisiä, mutta seurakunnan tempauksen ajoituk...
Lukijalta24.10.2023 | Iso Kirja on hehkuttanut tänä vuonna Opisto omaksi -teemaa. Sen tavoitteena on, että seurakunnat ja niiden jäsenet ottaisivat ja kokisivat entistä enemmän omistajuutta yhteisestä opis...
LukijaltaApostoli Paavali ei tahtonut pitää Roomassa asuvia veljiä tietämättöminä ”tästä salaisuudesta, että Israelia on osaksi kohdannut paatumus – hamaan siihen asti, kunnes pakanain täysi luku on sisäll...
Lukijalta(20.3.2023) Tammikuussa seurakuntamme johtajisto sai ihmetteleviä yhteydenottoja koskien paikallista Turvallinen seurakunta -lausuntoa, jossa olemme osallisena. Siinä oli virheellisesti na...
Lukijalta(6.3.2023) Uudet hyvinvointialueet aloittivat vuoden alusta. Kotiin saamamme esitteen mukaan uuden hyvinvointialueen keskeinen tehtävä on ”hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden edistäminen yht...
LukijaltaTranslain uudistaminen vietiin eduskunnassa maaliin 1.2.2023 äänin 113–69. Lain mukaan jokainen täysi-ikäinen kansalainen voi vaihtaa sukupuolensa pelkkänä ilmoitusasiana. Korjausleikkauksia ja lä...
LukijaltaOikeaoppisuuden tarve on ihmiselle ominaista ja johtuu osin siitä, että se on eräs turvallisuuden tunnetta ruokkiva väline. Uskon kysymyksissä oikeaoppisuuden tarve on hälyttävän suuri. Osasyynä s...
Lukijalta(27.12.2022) Silmiini sattui erään teologin lehtikirjoituksen otsikointi: ”Ateisti, joka tuntee Jumalan?” Kysymysmerkin kanssakin toteamus on absurdi. Ateisti kieltää Jumalan olemassaolon ja kaike...
Lukijalta(22.11.2022) Kun tulin aikoinani uskoon, sain näyn hengellisestä työstä. Se oli määrittelemätön pakottava tarve olla jotenkin hyödyksi Jumalan valtakunnassa. Tämä tarve on ollut läpi uskossa oloaj...
LukijaltaPaimen Plus -lehden kesäkuun numeron talouspalstalla olleessa kirjoituksessa kerrottiin seurakuntien lämpölaskujen noususta viime talvelta. Sama suunta näyttää jatkuvan myös tulevana talvena. Kerr...
LukijaltaJeesus joutui usein herättelemään kuulijoitaan. Tässä muutamia otteita Jeesuksen sanoista: ”Ettekö käsitä? Kuinka te ette käsitä, etten minä puhunut teille leivästä?” Niin hän sanoi heille: ”Ettek...
LukijaltaYhdysvalloissa korkein oikeus kumosi kesäkuussa vanhan ns. Roe vs Wade -nimellä tunnetun, aborttioikeuden turvanneen ennakkopäätöksen. Näin se teki sen, minkä kokeneiden ja laintuntevien tuomareid...
LukijaltaSanan- ja uskonnonvapaus ry (SUV) on osoittanut tarpeellisuutensa kansan keskuudessa. Kesäkuussa 2021 perustettu yhdistys on saanut aatteensa taakse jo yli 1 000 jäsentä ympäri Suomea.
Yh...
LukijaltaHesekielin kirjan luku 33 kertoo sielunhoitajan ja profeetan vastuusta. Toisesta jakeesta löytyvät puhuttelevat sanat: ”Jos minä annan miekan tulla maan kimppuun ––.” Nykyiset aseet eivät ole miekkoja...
LukijaltaLähetyspastori Markku Karjalaisen mukaan Uusi testamentti opettaa seurakunnan johtavan pastorin ja vanhimman viran kuuluvan miehille. Raamatussa sanotaan, että vanhimman virkaan tulee valita ”yhde...
LukijaltaKansallisen veteraanipäivän aikana (27.4.), kun uutiset kertovat Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistön potevan koronan jälkeen keuhkokuumetta, olen pohtinut, kuinka tärkeää on, että maamme...
LukijaltaRisto Karhu esitti Ristin Voitossa 17 kysymyksen: ”Jeesuksen paluu – ennen suurta ahdistusta?” Kirjoitus keskittyi ensisijaisesti odottamamme tempauksen ajankohdan pohdintaan. Mielestäni Risto Kar...
LukijaltaLänsimaiden kristittyjen piirissä on laajalti käsitys, että seurakunnan salainen tempaus tapahtuisi ennen suurta ahdistusta. Etenkin vapaiden suuntien käsitykseen on paljolti vaikuttanut Vilho Har...
LukijaltaJumala ilmoittaa itsensä Raamatun Sanan kautta mutta myös kansojen vaiheissa. Erityisen selvästi tämä ilmenee Israelin kansan historiassa ja nykyhetkessä.
Suomen kansan eri vaiheissa olem...
LukijaltaKiitos Reijo Mänttärille palautteesta (RV 9/22) kirjani erään luvun pohjalta tehtyyn artikkeliin. Tila ei riitä palautteen seikkaperäiseen käsittelyyn, mutta teen joitain yleisiä huomioita. ...
LukijaltaPuheessaan Korneliuksen talossa apostoli Pietari tahtoi sitoa uudet opetuslapset herätyksen alkuperään. Siksi hän sanoo: ”– – sen sanan, joka lähtien Galileasta on levinnyt koko Juudeaan, sen kast...
LukijaltaLehden emerituspäätoimittaja Leevi Launonen pohdiskeli kasvatustieteen asiantuntijana syvällisesti ihmisen persoonaa (RV 5). Hän toteaa ihmisen luonteen kasvamisen jääneen taka-alalle 1900-luvun l...
LukijaltaPitkittynyt poikkeusaika on kuormittanut lapsiperheiden arkea, typistänyt tärkeitä vertaistukiverkostoja ja kaventanut seurakuntayhteyttä. Lasten hengellinen kasvatus on jäänyt pitkälti vanhempien...
LukijaltaHyvin usein puhutaan pettäjä Jaakobista tai siitä, kuinka Jaakob petti veljensä. Ovatkohan nämä ajatukset koko totuus?
1. Moos. 25:21,23: ”Iisak rukoili Herraa vaimonsa puolesta, sillä tä...
LukijaltaVastine Kalevi Marinille – "Ekumeniaa ei tarvitse pelätä"

Ristin Voitossa 46 oli Kalevi Marinin mielipidekirjoitus, joka kommentoi Ristin Voitossa 41 julkaistu...
LukijaltaRistin Voitossa 41 oli hätkähdyttävä artikkeli Helluntailaisena ekumeniaa vahvistamassa. Petri Mäkilä sanoittaa siinä teologian toht...
LukijaltaSuomessa on viime vuosien aikana kyseenalaistettu kristillisiä arvoja. Raamatun mukaista uskoa tunnustavat kokevatkin, että kaikkea muuta suvaitaan paitsi kristillisiä arvoja.
Kuitenkin e...
LukijaltaLehden sivuilla on jälleen käyty keskustelua naisen asemasta. RV:n numerossa 41 Hannu Kangasniemi esitti miehen ja naisen välisen hierarkian olevan osa Jumalan asettamaa järjes...
LukijaltaRistin Voitossa 30–31 oli kirjoitus kalvinismista. Näkemys miehen ja naisen erilaisista sukupuolisidonnaisista rooleista perheessä ja seurakunnassa nousi esiin yhtenä jäsenille tärkeänä näkök...
LukijaltaKesän päivityksiä, uutisia ja mainoksia lukiessa mieleen on noussut kysymys: Onko sellainen paradoksi mahdollista, että voin olla ihmisoikeuksien ja solidaarisuuden puolella ja samaan aikaan kriti...
LukijaltaSuurella mielenkiinnolla, jännityksellä, rakkaudella ja ilolla tartuin Evankelistakoti elää -kirjaan. Jokainen kirja, joka kertoo helluntaiherätyksen alkuajoista Suomessa, sen toiminnast...
LukijaltaOlen kuullut joidenkin väittävän, etteivät uskovat joudu viimeiselle tuomiolle. Silloin tarkoitetaan ns. erillistä ylöstempausta, joka on erotettu ylösnousemuksesta viimeisenä päivänä. Kuitenkin t...
LukijaltaNettikonferenssissa näki paljon mielenkiintoisia vastauksia otsikon kysymykseen. Laulu- ja soitinyhtye Exit sai paljon myönteistä palautetta. Monet pitivät sen esiintymistä jopa koko tapahtuman pa...
LukijaltaPaljolla kirjantekemisellä ei ole loppua. Ristin Voitossa on kirja-arvioita, joista toiset ovat hyviä ja rakentavia uskoamme ajatellen, toiset ovat sitten vähemmän hyviä. Markus Maj...
LukijaltaRistin Voitto -lehden pääkirjoituksessa (12/21) Waltteri Haapala korostaa pastorien johtajuutta ja heidän kunnioittamistaan sangen voimakkaasti. On toki tärkeää, että pastorit saavat heille kuuluv...
Ristin Voiton verkkosisältö nyt Ajassa-lehdessä – diginäköislehti päivittyy toistaiseksi tutulle paikalle ristinvoitto.fi:hin
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan