Kutsumuksena lähetystyö – Tedderit pääsivät pitkän odotuksen jälkeen lähtemään Etiopiaan  

Toivon, että tämä Etiopian-elämänvaihe on sellainen, jossa voimme antaa lahjaksi saamastamme pääomasta vielä enemmän eteenpäin, Samuel Tedder sanoo. Kuvassa perheenisän kanssa myös Helena ja lapset. (Emmi Minkkinen)
Toivon, että tämä Etiopian-elämänvaihe on sellainen, jossa voimme antaa lahjaksi saamastamme pääomasta vielä enemmän eteenpäin, Samuel Tedder sanoo. Kuvassa perheenisän kanssa myös Helena ja lapset. (Emmi Minkkinen)

Kun Samuel ja Helena tapasivat 1990-luvulla sairaanhoitajakoulussa, Helena pyysi Samuelia mukaan helluntaiseurakunnan ylistysryhmään. Vuonna 1998 vietettiin pariskunnan häitä. Tedderien perheeseen kuuluu neljä lasta. Heistä vanhin, Evita, on pian 16-vuotias ja nuorin, Linda, 9-vuotias. Perhe muutti hiljattain Jyväskylästä Etiopiaan. Muuttoa Addis Abebaan jännitettiin ja odotettiin innolla.

 

Samuel Tedder haaveili jo nuorena lähetystyöhön lähtemisestä. Hän on koulutukseltaan sairaanhoitaja, pastori ja teologian tohtori. Hän on työskennellyt pastorina Jyväskylän helluntaiseurakunnassa, kiinalaisessa seurakunnassa Kaliforniassa ja Vancouverin Kotikirkossa.

 

Sairaanhoitajaksi ja kätilöksi opiskelleen Helenan mielessä ajatus lähetystyöstä on kypsynyt pikkuhiljaa. Tedderit ovat asuneet Samuelin työn ja teologian opintojen vuoksi useita vuosia Pohjois-Amerikassa ja Englannissa. Kolme ja puoli viime vuotta Samuel on toiminut raamatunopettajana Suomen teologisella opistolla.

 

– Ennen naimisiinmenoa mietin, uskallanko lähteä Samuelin matkaan. Koin, että minulla on avustamisen lahja ja sitä kautta rooli lähetystyössä. Olen pystynyt tukemaan Samuelia erityisesti hänen opintojensa aikana olemalla kotona lasten kanssa ja panostamalla perheeseen. Minunkin sydämeni palaa Jumalalle, vaikkei minulla vahvaa henkilökohtaista lähetysnäkyä nuorempana ollutkaan, Helena kertoo.

 

– Olen käynyt lähetyskurssin, mutta olen tehnyt työtä kätilönä synnytyssalissa. Ajatus lähetystyöhön lähtemisestä on kehittynyt mielessäni tämän yli 20 vuotta, minkä olemme olleet yhdessä. Olemme kuitenkin koko ajan halunneet palvella Jumalaa lahjoillamme, emmekä ole ajatelleet, että ”sitten joskus”. Nyt tuntuu helpottavalta, että vihdoin pääsemme sinne, mistä olemme pitkään haaveilleet.

 

 

Pariskunta hahmottaa kutsumuksensa moniulotteisena asiana: Siihen kuuluu Jumalan antaman hengellisen kutsun lisäksi kaikki heidän vuosien varrella saamansa elämänkokemus.

 

– Jumala on johdattanut meitä niin, että samalla kun olemme saaneet palvella häntä, olemme voineet myös ammentaa itsellemme monenlaista pääomaa: kulttuurien tuntemusta, opiskelua ja kokemusta hengellisestä työstä, Samuel huomauttaa.

 

– Kaikki tämä on Jumalan lahjaa. Hän on antanut nämä mahdollisuudet. Toivon, että tämä Etiopian-elämänvaihe on sellainen, jossa voimme antaa tästä lahjaksi saamastamme pääomasta vielä enemmän eteenpäin.

 

 

Tedderit valmistautuivat lähtemään Etiopiaan viime kesän lopulla Fidan ja yhteistyöseurakuntien lähetteinä. Sitten koronavirustartuntojen määrä alkoi lisääntyä monissa Afrikan maissa, myös Etiopiassa. Lähtöä päätettiin siirtää, jotta tilannetta voitaisiin arvioida yhdessä Fidan ja paikallisten kumppanien kanssa.

 

Tedderien mukaan Fida on johtanut hyvin tätä prosessia.

 

– Haluamme lähteä Fidan, Helluntaiherätyksen oman lähetysjärjestön kautta. Arvostamme järjestön historiaa, kokemusta ja kaikkea sen tekemää työtä eri puolilla maailmaa, Samuel toteaa.

 

Samuelilla ja Helenalla on Etiopiassa kolme yhteistyökumppania Fidan kautta: kaksi helluntaikirkkoa sekä muslimien tavoittamiseen keskittyvä järjestö. Teddereille on tärkeää, että paikalliset kumppanit itse kutsuivat heidät mukaan työhön.

 

 

Valmistautuakseen pariskunta on opiskellut nettikurssilla hiukan Etiopian virallista kieltä, amharaa. He aikovat käyttää ensimmäisen vuoden Addis Abebassa enimmäkseen kielen ja paikallisen kulttuurin opiskeluun, sillä Etiopiassa suurin osa ihmisistä ei osaa englantia.

 

– Suomalaisella lähetystyöllä on Etiopiassa pitkät perinteet. Siellä on asunut paljon pioneeriperheitä, jotka ovat kertoneet ihmisille Jeesuksen sovitustyöstä ja perustaneet seurakuntia. Nyt maassa on paljon kristittyjä. He eivät tällä hetkellä tarvitse niinkään evankelistoja vaan raamatunopettajia, Helena toteaa.

 

 

Etiopiassa on vanha ortodoksinen kansankirkko, suuri luterilainen kirkko ja useita monen miljoonan jäsenen helluntaikirkkoja. Siellä on Samuelin mukaan kuitenkin vielä myös kansanryhmiä, jotka eivät ole kuulleet evankeliumia.

 

– Etiopialaiset haluavat myös itse olla lähettämässä lähettejä. He ovat pyytäneet apua lähetyskoulutukseen ja lähetystyön kehittämiseen. Fida on ollut mukana kouluttamassa heitä, ja siinä mekin voisimme auttaa.

Tedderien yhteistyökumppanit tekevät myös sosiaali- ja terveystyötä. Helena toivoo kieliopintojensa jälkeen voivansa olla mukana tässä työssä esimerkiksi antamalla terveyskasvatusta.

 

 

Viime kuukausina Samuel ja Helena Tedderin tunteet ovat menneet vuoristorataa: toisinaan he ovat olleet huolissaan tai peloissaan, välillä taas odottaneet innostuneina ja jännittyneinä lähtöä. Koronavirus toi kesällä mukanaan epävarmuuden siitä, pääsisivätkö he lainkaan lähtemään matkaan.

 

– Meitä on koeteltu, mutta Jumala on vahvistanut meille, että olemme lähdössä hänen kutsustaan: kannatuspohja on järjestynyt, kun seurakuntia on tullut yhteistyöhön mukaan, ja olemme saaneet rukousvastauksia, rohkaisua ja profetioita, Samuel sanoo.

 

– Kun olemme tunteneet haasteiden keskellä välillä itsemme heikoiksi ja miettineet, miten selviämme, Jumala on antanut meille levollisuutta ja rauhaa.

 

 

Koronapandemian keskellä Tedderit pelkäsivät, että monet seurakunnat eivät enää pystyisi tukemaan heitä heikentyneessä taloudellisessa tilanteessa. Heidän yllätyksekseen yksikään seurakunta ei kuitenkaan vetäytynyt pois. Sen sijaan he saivat uuden seurakunnan mukaan tukijoukkoihin. Pariskunta tunsi, että Jumala halusi rohkaista heitä.

 

Tedderien tukijoiksi oli jo lupautunut seitsemän seurakuntaa Suomesta ja kolme Pohjois-Amerikasta sekä joitakin yksittäisiä lahjoittajia, kun he syyskuun alussa saivat puhelinsoiton kanadalaiselta ystäväperheeltä. Soittajat tiedustelivat, miten he voisivat tukea lähtijöitä. Juuri silloin Samuel ja Helena olivat laskemassa suureksi paisuvia kuluja, joita elämän aloittaminen Etiopiassa aiheuttaisi.

 

– Soiton ajoitus oli uskomaton. Olemme tunteneet Jumalan rohkaisun ja läsnäolon silloin, kun meillä on ollut vaikeaa, Samuel kertoo.

 

 

Vastaus perheen rukouksiin oli myös se, että kaikille neljälle lapselle järjestyi paikat samasta kansainvälisestä koulusta. Lisäksi lapset saivat mukaansa suomalaisen opettajan: Lapissa asuva biologian opettaja, Taneli Halonen, lähti perheensä kanssa mukaan Etiopian-työhön Fidan ja Lapin seurakuntien lähettämänä.

 

Tedderien seikkailu alkoi lokakuun alussa, kun kone suuntasi kohti Addis Abebaa.

 

 

Milla Suonio



Teema
34/2016Sateet

Teema10.11.2023 | Anniina Jakonen

Tamperelaiset ystävykset Milka Myllynen ja Mia-Carita Hahl ovat sitä ihmistyyppiä, jotka keksivät jatkuvasti uusia luovia ideoita ja käärivät aikailematta hihansa t...
TeemaEero Antturi
Kun Marko Selkomaa tuli uskoon 13-vuotiaana, hän koki hyvin pian Jumalan kutsuvan häntä saarnaajaksi ja lähetyssaarnaajaksi.
– Noita ilmaisuja silloin käytettiin, muistelee nyt 52-v...
TeemaKun Julius Kankkunen aloittaa elämäntarinansa kertomisen, kuulija ei voi olla nauliutumatta paikoilleen. Lapsuuden uskoontuloa seuraa toinen toistaan traagisempia tapahtumia: Ensin...
TeemaMegadethin Dave Mustaine ja Dave Ellefson, Brian Welch ja Reginald Arvizu Kornista, W.A.S.P.-yhtyeen Blackie Lawless ja Iron...
TeemaHyväosaisuus kasautuu myös parisuhdeasioissa. Köyhyys lisää eroriskiä.
TeemaSyviä kriisejä läpi käynyt pariskunta suosittelee vahvaa sitoutumista ja kommunikaatiotaitojen opettelemista.
TeemaAvioliittoleireille tullaan erilaisista tilanteista.
UutisetHuipputeknologia seuloo haitalliset yksilöt suuristakin väkijoukoista.
UutisetAnna Hellgrenin elämään vakava sairaus toi yksinäisyyden, mutta seurakunta on hänelle koti.
TeemaUudentyyppinen tapa tukea lapsia ja nuoria sai pilottikoululta hyvän palautteen.
TeemaFidan globaalikasvatustunnit tavoittavat vuosittain tuhansia oppilaita ja satoja opettajia.
TeemaLukijoiden maailma on otettu huomioon niin kampanjalehden tekstissä kuin kuvissakin.
TeemaYhteiskristillisen Uskovaiset nuoret -nettiyhteisön vastaava nuorisotyöntekijä Mikael Elmolhoda on saa­nut vuosien aikana tukevaa tuntumaa eri kristillisten pii­rien nuoriin.
...
TeemaMillainen on helluntainuori vuonna 2018? Nuoret kertovat siitä itse.
TeemaSeurakunnasta annetut eväät vaikuttavat siihen, kestääkö nuoren usko vai kaatuuko se kuin korttitalo
TeemaYstävän kuolema sai Milja Peuramäen ymmärtämään, ettei aina tarvitse olla vahva.
TeemaMasentunut ja uupunut voi olla turvallisella mielellä, sillä uskossa ei ole kyse siitä, mitä ihminen tekee.
TeemaEläköityneellä opettaja Juhani Happosella on tal­lessa kansioita, joihin on kertynyt yli 200 samaa aihet­ta käsittelevää lehtileikettä. Ne kertovat taistelusta, jon­ka hän kävi 1980-luvulla...
TeemaMielenterveysongelmien stigma on vähentynyt, mutta psykoosisairaudesta kärsivä ja hänen läheisensä jäävät yhä helposti yksin.
TeemaSeurakunta voi tarjota vangille kasvualustan yhteiskuntaan ja kiinnekohdan kristilliseen uskoon.
TeemaParhaat tulokset saavutetaan luottamuksellisilla ihmissuhteilla ja Jumalan voimalla, valtakunnallisilla vankilalähetyspäivillä todettiin.
TeemaHyvä Sanoma ry:n keräämillä lahjoitusvaroilla jaetaan tänäkin vuonna joulumuistaminen jokaiseen maamme vankilaan. Helluntaiseurakuntien vankilatyö välittää vankien luettavaksi yli tuhat Hyvä Sanoma -j...
TeemaIslamin mullan alta nousee paljon pieniä taimia. Jos meillä on hengellinen ilta, puolikuun maissa on vasta aamu.
TeemaLähi-idän kristityistä puhuttaessa tulee melko nopeasti esiin myös vaino. Islamilaisista yhteiskunnista ja lujista sukusiteistä juontava ilmiö tuli näkyväksi Suomessakin äskettäin, kun to...
TeemaTuleva maailmanlaajuinen verkosto tähtää uskon ja lähetysvastuun kasvuun.
TeemaUskoon tulleiden ja potentiaalisten johtajien omankieliset tilaisuudet vastaavat kristillisen arabiyhteisön tarpeisiin Suomessa.
TeemaMiten voisin muistaa maailman tarpeita mutta saada omanikin kuuluviin?
TeemaRukous merkitsee musiikkievankelistana toimivalle Jipulle elämän kantavaa voimaa. Tänä syksynä hän on saanut kokea niin pieniä kuin suuriakin ihmeitä.
TeemaMitkä ovat kolme tärkeintä esirukousvastaustasi? Neljä henkilöä vastaa.





Petri Viinikkala


1. Aikuisuuden kynnyksellä koetin elää hyvää elämää ja kelvata Juma...
TeemaHerra, osoita minulle tie ja tee minut halukkaaksi sitä vaeltamaan. Uskallettua on viipyä, ja vaarallista on jatkaa matkaa. Täytä siis minun ikävöimiseni ja osoita minulle tie.
TeemaKristuspäivä tuo tuhannet kristityt yhteen rukoilemaan.
TeemaMalmin Saalem -seurakuntaan kuuluvat Anneli ja Jorma Lahikainen ovat saaneet tehtäväkseen sytyttää rukoustulta ympäri Suomen.
UutisetKun kodissa on rakkauden ilmanala, homma toimii, Miko Puustelli sanoo.
TeemaLapsen menetys jättää ilmaan paljon kysymyksiä. Katkeruuden tilaan ei kuitenkaan pidä jäädä, Esko Mäkelä sanoo.
TeemaTerapeutti pystyy auttamaan, jos hän kykenee kokemaan saman särkymisen kuin asiakkaansakin.
TeemaOma muuttunut isä oli Rainer Frimanille tärkeä esikuva.
TeemaEsimerkkinä oleminen on nigerialaistaustaisen Samuel Okunoyen mielestä isyyden kulmakivi.
TeemaVasta kun seurakunta tajuaa rikkinäisyytensä, siitä voi tulla parantava yhteisö.
TeemaNoora Nätkin ei luule enää, että kaikkien tunteiden täytyy johtaa toimintaan.
TeemaHomoseksuaalisuuden syntyyn vaikuttavat monet tekijät.
TeemaLähtö ei tullut yllättäen. Silti sen jättämä kaipaus ja ikävä täyttävät sielun kuin sumea usva.
TeemaSururyhmässä on mahdollisuus tulla nähdyksi ja kuulluksi moninkertaisesti.
TeemaYhteistyössä ryhmien käynnistämiseen löytyivät myös riittävät resurssit.
TeemaOman lapsen kuolema on valtavan suuri menetys, jolla on kokonaisvaltaisia ja pitkäaikaisia vaikutuksia.
TeemaOnko evankeliointi koko seurakunnan tehtävä? Kenelle se oikein kuuluu? Miksi niin harvat innostuvat nykyisin evankelioimisesta? Ja mitä se oikeastaan käytännössä on?

...
TeemaMitä seurakunnan tulee ymmärtää maallistuneen nykyihmisen elämästä, jos haluaa tehdä Jeesusta hänelle tunnetuksi ja välittää hänestä aidosti?


– Kun teemme tämän...
TeemaEvankelioimisen suuria innovaatioita helluntailiikkeessä olivat 1900-luvun alkupuolella telttakokoukset ja kitarakuorot. Evankelioiva Hyvä Sanoma -lehti perustettiin sota-aikana. Pai...
TeemaEvankeliumi tavoittaa näinä päivinä yli miljoona maamme asukasta.
TeemaPunainen väri on vähentynyt tavoittavan työn tilannekartoituksessa. Suomen ainoa palkattu HS- yhteysevankelista löytyy Lapista.
TeemaHellevi Pasanen murehtii turhautuneiden seurakuntalaisten puolesta ja innostaa heitä viemään ilosanomaa toisille.
TeemaJumalan navigaattori ohjaa pyöräilijää tarkasti aivan oikeiden henkilöiden luo.
TeemaTuomo Rauma rohkaistui rukoilemaan sairaiden puolesta.
TeemaPirkko Eemola ymmärtää nyt, mitä Jumalan valmistamat teot tarkoittavat.
TeemaBilly Grahamin puheet suunniteltiin tarkkaan etukäteen. Avausiltaan sisältyi elokuvamainen kohtaus, jossa yksinäinen nainen veti väkijoukon liikkeelle.
TeemaKatolinen aktiivi kirjoitti avoimen kirjeen Suomen helluntailaisille, ja RV pyysi siihen vastineen. Yhteisöjen suhteissa kaikki ei ole sitä, miltä näyttää.
UutisetLähestyn teitä, rakkaat Suomen helluntailaiset, ennen kaikkea kristittynä, joka tunnustaa samaa Apostoliseen uskontunnustukseen kirjattua uskoa, jota tekin tunnustatte.
Toiseksi lähe...
UutisetKatolinen teologi Emil Anton on lähestynyt avoimella kirjeellään Suomen helluntailiikettä reformaation merkkivuoden tiimoilta. Kirjoituksellaan hän halusi herättää keskustelua, vähentää enn...
Teema”Yksi viime vuosikymmenten merkittävimmistä globaalin kristillisyyden ilmiöistä.” Näin suurin sanoin on luonnehdittu helluntailaisten ja roomalaiskatolisen kirkon vuonna 1972 aloittamaa k...
Ristin Voiton verkkosisältö nyt Ajassa-lehdessä – diginäköislehti päivittyy toistaiseksi tutulle paikalle ristinvoitto.fi:hin
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan