Sota ja köyhyys vammauttavat lapsia Kongossa

Kun suurin toive on pala saippuaa

- Äiti, he nauravat minulle, koska käteni ovat lyhyet. Kun haluan mennä koulun vessaan ja en pärjää itse, he kieltäytyvät auttamasta, kuusivuotias Zwadi sanoo. Kuva: Hannu Happonen
- Äiti, he nauravat minulle, koska käteni ovat lyhyet. Kun haluan mennä koulun vessaan ja en pärjää itse, he kieltäytyvät auttamasta, kuusivuotias Zwadi sanoo. Kuva: Hannu Happonen
”Jos saisin toivoa ihan mitä vain, toivoisin palan saippuaa, että voisin pestä vauvani,

sanoo 15-vuotias Rhema, joka vammautui Kongon demokraattisessa tasavallassa joukkoraiskauksen seurauksena.

 

Hän synnytti pojan eikä voinut enää palata kouluun. Fidan tämänvuotinen Eväät elämään -kampanja edistää Kongon kriisin keskellä elävien vammaisten ja sodan vammauttamien lasten kouluun pääsyä.

 

 

Unohdettu kriisi

Kongon demokraattinen tasavalta on kuin ruutitynnyri, jonka jatkuvaan räjähtelyyn on liian helppo turtua. Koska Kongon kriisi on kestänyt vuosikymmeniä, kriisiä kutsutaankin unohdetuksi humanitääriseksi katastrofiksi.

 

Eniten konfliktista kärsivät lapset: väkivaltaa paenneista yli puolet on lapsia ja nuoria. Kaikkein haavoittuvimmassa asemassa ovat vammaiset ja sodan vammauttamat lapset. He kärsivät Kongossa kaksin verroin – sekä sissisodasta että sydäntä särkevästä syrjinnästä.

 

 

Julmin sodankäynnin väline

Kongon konfliktin julmia tunnuspiirteitä ovat seksuaalinen väkivalta ja lapsisotilaiden rekrytointi. Kongossa raiskataan vuosittain tuhansia lapsia sodankäynnin välineenä. Suuri osa näistä lapsista vammautuu vakavasti.

 

– Olemme hoitaneet tuhansia raiskattuja lapsia. Aluksi potilaat olivat vain aikuisia. Viimeisten viiden vuoden aikana potilaiden joukossa on ollut jopa vauvoja, kertoo raiskattuja Panzin sairaalassa hoitava kongolainen lääkäri Denis Mukwege.

 

Mukwege sai vuonna 2018 Nobelin rauhanpalkinnon, ja hän toimii tämänvuotisen Eväät elämään -kampanjan suojelijana.

 

 

Lapsi vai ”se”?

Fidan kokenut avustustyöntekijä Hannu Happonen on törmännyt Kongossa käydessään surullisiin esimerkkeihin siitä, miten vammaisten ihmisten oikeuksia poljetaan.

 

– Eräs äiti kertoi minulle perheestään, johon kuuluu myös yksi vammainen lapsi. Kun naapurit viittaavat perheeseen, he puhuvat viidestä lapsesta ja ”siitä”. Naapurit puhuivat kirouksesta, jota vammaisen lapsen syntymä merkitsee. Vammaisia ihmisiä ei pidetä inhimillisinä. Se särkee sydämeni.

 

Kehitysmaissa yleisin vammautumisen syy ja seuraus on köyhyys. Kun sanitaatio-olot ovat heikot ja terveydenhoito puutteellista, tavallisetkin sairaudet voivat johtaa vammautumiseen. Myös konfliktit lisäävät vammaisuutta. On laskettu, että jokaista sodassa menehtynyttä lasta kohden peräti kolme vammautuu. Kongossa onkin erityisen paljon vammaisia ihmisiä.

 

 

Jumalan lahja vammasta huolimatta

Vammaisia on pidetty Afrikassa sairaina, viallisina, poikkeavina ja vähemmän ihmisinä. Tällä hetkellä heistä vain hyvin harvalla on mahdollisuus koulunkäyntiin. Vammaiset ihmiset ansaitsevat kuitenkin tulla tunnustetuiksi ihmisinä, joilla on myös kykyjä.

 

Vammaisten ihmisoikeuksien kunnioittaminen on myös Fidan työn tärkeä tavoite Kongon yhteisöissä. Fida edistää vammaisten lasten osallistavaa opetusta Kongon itäosissa ja Goman kaupungin alueella. Kumppanina toimii Kongon helluntaikirkko CEPAC.

 

Kouluilla ei ole resursseja eikä rakenteita vammaisten lasten oppimistarpeiden huomioimiseksi. Lapsilla ei aina ole edes välttämättömiä apuvälineitä, kuten kainalosauvoja tai pyörätuoleja kouluun pääsemiseksi.

 

– Hankimme eräälle nuorelle kongolaispojalle kainalosauvat, jotta hän voisi kulkea yhden kilometrin matkan kouluun. Tämä avasi hänelle aivan uuden maailman, Happonen iloitsee.

 

Koulua käymällä myös vammaiset lapset kasvavat osaksi yhteisöä ja voivat työllistyä myöhemmin elämässä. Samalla syrjivät asenteet vammaisia ihmisiä ja muita vähemmistöjä kohtaan vähenevät.

 

– Mielestäni ihmisoikeuksien puolustaminen on paras hoitokeino ihmisen aiheuttamissa konflikteissa. Olen hämmästynyt tuloksista, joita nyt Kongossa saamme, kun aloimme hätäavun lisäksi tukea kaikkien lasten oikeutta käydä koulua, toteaa Fidan kongolainen työntekijä Welongo Faizi.

 

 

Elina Kangas





 

 

Ilmoita seurakuntasi Eväät elämään -kampanjaan

* Järjestä lipaskeräys, konsertti, lähetyslounas, brunssi tai kerää kolehti
* Lipaskeräyksen suositeltu ajankohta on 6.–19. toukokuuta

* Kampanjaan voi ilmoittautua osoitteessa www.eväätelämään.fi
* Kampanjan suojelijana toimii rauhannobelisti 2018 Denis Mukwege
* Kampanjan tunnuskappale Saman taivaan alla on Ida Elinan tekemä, ja se julkaistaan YouTubessa 4. huhtikuuta
* Ida Elinan Saman taivaan alla -konsertti järjestetään 12. toukokuuta Helsingissä Kongon lasten hyväksi. Kongon kriisi
* 5,4 miljoonaa ihmistä kuoli sodan vuoksi vuosina 1988–2007, eniten toisen maailmansodan jälkeen
* 91 prosenttia väestöstä elää köyhyydessä

* 4,5 miljoonaa maan sisäistä pakolaista
* 7,9 miljoonaa lasta avun tarpeessa

 

 

 

Tiesitkö?

Kännyköissä käytettävät metallit ovat yksi suuri syy Kongon kriisiin ja väkivaltaisuuksiin.
Kongo on maailman suurin älypuhelimiin tarvittavan koboltin tuottaja. Maan kaivosteollisuuden valvonnasta taistelee yli 130 aseistettua ryhmää.




51

Helluntaiseurakuntien jäsenkehityksessä pientä virkistymistä
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan
Seurakuntien perustajille uusia verkostoja