Kristittyjen vaino voimistui yhä

Vuonna 2017 kristittyjä vainottiin eniten Pohjois-Afrikassa ja Lähi-idän maissa. Voimakkainta vaino oli Pohjois-Koreassa, Somaliassa, Afganistanissa, Pakistanissa ja Sudanissa. Etelä- ja Kaakkois-Aasiassa kristittyjen vainoja on voimistanut islamiin, hindulaisuuteen tai buddhalaisuuteen yhdistyneen kansallisuusaatteen nousu.
Vuonna 2017 kristittyjä vainottiin eniten Pohjois-Afrikassa ja Lähi-idän maissa. Voimakkainta vaino oli Pohjois-Koreassa, Somaliassa, Afganistanissa, Pakistanissa ja Sudanissa. Etelä- ja Kaakkois-Aasiassa kristittyjen vainoja on voimistanut islamiin, hindulaisuuteen tai buddhalaisuuteen yhdistyneen kansallisuusaatteen nousu.
Kansallisuusaatteen nousu on voimistanut kristittyjen vainoja erityisesti Aasiassa, selviää vainottuja kristittyjä palvelevan Open Doors -järjestön tuoreesta World Watch List 2017 -raportista.

Järjestön kansainvälinen johtaja Wybo Nicolai totesi tiedotustilaisuudessa 12. tammikuuta Helsingissä, että Britannian EUkansanäänestyksen lopputulos, Donald Trumpin vaalivoitto Yhdysvalloissa sekä Turkin hallituksen toimet kertovat globaalista nationalismin noususta.

– Aasiassa monet hallitukset pyrkivät varjelemaan asemaansa ja käyttävät nationalismia oman agendansa ajamiseen, Nicolai sanoi.

Ilmiö ajaa maiden vähemmistöuskonnot ahtaalle.

– Kristinuskoa käytetäänkin usein syntipukkina taloudellisiin ongelmiin.

Esimerkiksi Intiassa hindunationalistinen Intian kansanpuolue sai murskavoiton vuoden 2014 parlamenttivaaleissa. Tämän jälkeen kristilliset järjestöt Delhissä ovat raportoineet kuukausittain keskimäärin neljäkymmentä tapausta, joissa pastoreita pahoinpidellään, kirkkoja poltetaan tai kristinuskoon kääntyneitä ahdistellaan.

Viime vuonna ainakin kahdeksan intialaista kristittyä kuoli uskonsa tähden. Kaikkiaan kristittyjen kokemia marttyyrikuolemia oli viime vuonna järjestön laskutavan perusteella 7 106. Vuonna 2015 luku oli 4 344.

Nicolain mukaan kristittyjen vainot ovat kaksinkertaistuneet noin kymmenen vuoden aikana, kun arviointi tehdään Open Doorsin suosimalla pisteytysmenetelmällä.

Buddhalaisissa maissa suvaitsevaisuus laskenut

Pohjois-Korea säilytti kärkisijansa kristittyjä eniten vainoavana maana jo kuudentenatoista vuonna peräkkäin.

Open Doorsin raportin mukaan maan kristityt kohtaavat suurta painetta kaikilla elämän osa-alueilla. Pelkkä henkilökohtainen Raamatun lukeminen on vaarallista ja uskosta puhuminen ei-uskoville perheenjäsenille lähes mahdotonta.

Koska lapsia aivopestään kouluissa maan ideologialla, kristityt vanhemmat eivät usein uskalla puhua uskostaan edes lapsilleen.

”Hallitsijoiden palvominen ikään kuin jumalina ei jätä lainkaan tilaa millekään uskonnolle. Kuka tahansa, joka yrittää palvoa mitään tai ketään Kimin dynastian rinnalla, nähdään vaarallisena uhkana valtiolle”, raportissa kirjoitetaan.

Wybo Nicolain mukaan monet Aasian buddhalaiset maat, jotka ovat aiemmin olleet varsin suvaitsevaisia toisia uskontoja kohtaan, eivät ole sitä enää. Esimerkiksi Bhutanin hallitus ei pidä kristittyjä kansalaisinaan. Monille kristityille ei ole myönnetty maassa käyttöön otettua elektronista henkilökorttia, ja evankelioivia kristittyjä on pidätetty.

Vastaavasti Malesiassa maan kansalaisen tulee lähtökohtaisesti olla muslimi. Maahan on perustettu ”puhdistuskeskuksia”, joissa kristityiksi kääntyneitä ja muita entisiä muslimeja patistetaan takaisin islamin pariin.

Islamistijärjestöt radikalisoivat Afrikan nuoria

Suurena kristittyjen vainoja koskevana trendinä raportti esittää myös ääri-islamin nousun Afrikassa. Esimerkiksi Somalia oli vuoden takaisessa raportissa sijalla seitsemän, mutta nyt se on noussut kristittyjä eniten vainoavien maiden listalla jo toiseksi.

Somaliasta on raportin mukaan tullut vuodesta 1991 lähtien islamististen äärijärjestöjen turvapaikka. Pelkkä epäilys kristillisestä vakaumuksesta voi johtaa henkilön välittömään tappamiseen. Joulun tai kristillisten häiden viettäminen on kiellettyä ja käytännössä mahdotonta.

Saharan eteläpuoleisessa Afrikassa, jossa kristityt elävät enemmistönä, islamistijärjestö Boko Haramin taistelut ovat aiheuttaneet jopa kahdeksan miljoonan ihmisen nälänhädän. Boko Haramin ja Al-Shabaabin kaltaiset järjestöt ovat myös rakentaneet nuoria  adikalisoivien koulujen verkostoja Somaliaan, Keniaan, Nigeriin ja Burkina Fasoon.

– Valtava muutos on myös ääri-islamin vahvistuminen Tsadin, Malin ja Kamerunin kaltaisissa Länsi-Afrikan maissa, Wybo Nicolai totesi.

Myös Itä-Afrikan tilanne on vaikeutunut. Kenia, jossa kristityt muodostavat enemmistön, on noussut Open Doorsin listalla kahdenkymmenen maan kärkijoukkoon. Pääkaupungissa Nairobissa seurakunnat joutuvat palkkaamaan turvamiehiä kirkkojen oville.

Suurimmat kristittyihin kohdistuneet terrori-iskut viime vuonna tapahtuivat Egyptissä ja Pakistanissa. Kairon koptikirkon pommituksessa joulukuussa kuoli 28 ja haavoittui 40 ihmistä. Pakistanissa Lahoren kaupungissa kristittyjen pääsiäissunnuntain vietto kaupungin puistossa päättyi pommiiskuun. Ainakin 14 kristittyä sekä noin 60 puistossa ollutta muslimia kuoli iskussa.

Kristittyjen vainot vähän julkisuudessa

Raportin julkistustilaisuudessa keskusteltiin myös siitä, miksi länsimaissa poliittiset päättäjät ja mediat pitävät suhteellisen vähän esillä kristittyjen vainoja. Useissa ihmisoikeuselimissä istuva kansanedustaja Antero Laukkanen (kd.) kertoi, että hänen kokemuksensa mukaan kristittyihin kohdistuvat vainot eivät herätä läheskään niin paljon keskustelua kuin moniin muihin ryhmiin kohdistuvat ihmisoikeusrikkomukset.

Open Doors Finlandin toiminnanjohtaja Miika Auvinen haastoi erityisesti kristittyjä toimimaan vainotun kirkon puolesta.

– Vastuu on meillä. Miten me vastaamme näihin ilmiöihin, joista julkisuudessa puhutaan hyvin vähän.

Auvinen myös kertoi, että järjestö on käynnistämässä tutkimusta kristittyjen marginalisoinnista sekulaareissa eurooppalaisissa valtioissa.

Open Doors on vuonna 1955 perustettu kansainvälinen avustusjärjestö, joka toimii vainottujen kristittyjen auttamiseksi yli 60 kohdemaassa.


Lari Launonen






Ihmisiä tilastojen takana


Open Doorsin julkaisema World Watch List esittää vuosittain viisikymmentä maata, joissa kristittyjen vainot ovat vakavimpia.

Tanskan Open Doors -järjestön toiminnanjohtaja Jörn Blohm Knudsen muistuttaa, että lukujen ja tilastojen takana on ihmisiä, jotka usein eivät odottaneet joutuvansa vakavan vainon kohteeksi. Helsingissä järjestetyssä tiedotustilaisuudessa Knudsen kertoi kenialaisesta leskestä, jonka aviomies tapettiin uskonsa tähden.

– Tämä tekee hänen elämästä vaikeaa, kun lasten ruokkimiseen ei ole rahaa. Kukaan ei myöskään halua naimisiin lesken kanssa, jolla on lapsi.

Open Doorsin kansainvälinen johtaja Wybo Nicolai puolestaan kertoi intialaisesta 12-vuotiaasta kristityn äidin tyttärestä, jolle naapurissa asuva hindulainen perheenäiti halusi antaa opetuksen.

– Hinduperheen äiti käski 16-vuotiaan poikansa mennä raiskaamaan naapurin tytön, koska tämä oli kristitty. Poika totteli.

– Isänä minun on täysin mahdoton ymmärtää, miten kukaan voi vaatia pojaltaan jotain tällaista.

– Valitettavasti meidän järjestömme tietoon suorastaan tulvii tällaisia kertomuksia, Nicolai sanoi.

Teema
51

Teema10.11.2023 | Anniina Jakonen

Tamperelaiset ystävykset Milka Myllynen ja Mia-Carita Hahl ovat sitä ihmistyyppiä, jotka keksivät jatkuvasti uusia luovia ideoita ja käärivät aikailematta hihansa t...
TeemaEero Antturi
Kun Marko Selkomaa tuli uskoon 13-vuotiaana, hän koki hyvin pian Jumalan kutsuvan häntä saarnaajaksi ja lähetyssaarnaajaksi.
– Noita ilmaisuja silloin käytettiin, muistelee nyt 52-v...
TeemaKun Julius Kankkunen aloittaa elämäntarinansa kertomisen, kuulija ei voi olla nauliutumatta paikoilleen. Lapsuuden uskoontuloa seuraa toinen toistaan traagisempia tapahtumia: Ensin...
TeemaMegadethin Dave Mustaine ja Dave Ellefson, Brian Welch ja Reginald Arvizu Kornista, W.A.S.P.-yhtyeen Blackie Lawless ja Iron...
TeemaHyväosaisuus kasautuu myös parisuhdeasioissa. Köyhyys lisää eroriskiä.
TeemaSyviä kriisejä läpi käynyt pariskunta suosittelee vahvaa sitoutumista ja kommunikaatiotaitojen opettelemista.
TeemaAvioliittoleireille tullaan erilaisista tilanteista.
UutisetHuipputeknologia seuloo haitalliset yksilöt suuristakin väkijoukoista.
UutisetAnna Hellgrenin elämään vakava sairaus toi yksinäisyyden, mutta seurakunta on hänelle koti.
TeemaUudentyyppinen tapa tukea lapsia ja nuoria sai pilottikoululta hyvän palautteen.
TeemaFidan globaalikasvatustunnit tavoittavat vuosittain tuhansia oppilaita ja satoja opettajia.
TeemaLukijoiden maailma on otettu huomioon niin kampanjalehden tekstissä kuin kuvissakin.
TeemaYhteiskristillisen Uskovaiset nuoret -nettiyhteisön vastaava nuorisotyöntekijä Mikael Elmolhoda on saa­nut vuosien aikana tukevaa tuntumaa eri kristillisten pii­rien nuoriin.
...
TeemaMillainen on helluntainuori vuonna 2018? Nuoret kertovat siitä itse.
TeemaSeurakunnasta annetut eväät vaikuttavat siihen, kestääkö nuoren usko vai kaatuuko se kuin korttitalo
TeemaYstävän kuolema sai Milja Peuramäen ymmärtämään, ettei aina tarvitse olla vahva.
TeemaMasentunut ja uupunut voi olla turvallisella mielellä, sillä uskossa ei ole kyse siitä, mitä ihminen tekee.
TeemaEläköityneellä opettaja Juhani Happosella on tal­lessa kansioita, joihin on kertynyt yli 200 samaa aihet­ta käsittelevää lehtileikettä. Ne kertovat taistelusta, jon­ka hän kävi 1980-luvulla...
TeemaMielenterveysongelmien stigma on vähentynyt, mutta psykoosisairaudesta kärsivä ja hänen läheisensä jäävät yhä helposti yksin.
TeemaSeurakunta voi tarjota vangille kasvualustan yhteiskuntaan ja kiinnekohdan kristilliseen uskoon.
TeemaParhaat tulokset saavutetaan luottamuksellisilla ihmissuhteilla ja Jumalan voimalla, valtakunnallisilla vankilalähetyspäivillä todettiin.
TeemaHyvä Sanoma ry:n keräämillä lahjoitusvaroilla jaetaan tänäkin vuonna joulumuistaminen jokaiseen maamme vankilaan. Helluntaiseurakuntien vankilatyö välittää vankien luettavaksi yli tuhat Hyvä Sanoma -j...
TeemaIslamin mullan alta nousee paljon pieniä taimia. Jos meillä on hengellinen ilta, puolikuun maissa on vasta aamu.
TeemaLähi-idän kristityistä puhuttaessa tulee melko nopeasti esiin myös vaino. Islamilaisista yhteiskunnista ja lujista sukusiteistä juontava ilmiö tuli näkyväksi Suomessakin äskettäin, kun to...
TeemaTuleva maailmanlaajuinen verkosto tähtää uskon ja lähetysvastuun kasvuun.
TeemaUskoon tulleiden ja potentiaalisten johtajien omankieliset tilaisuudet vastaavat kristillisen arabiyhteisön tarpeisiin Suomessa.
TeemaMiten voisin muistaa maailman tarpeita mutta saada omanikin kuuluviin?
TeemaRukous merkitsee musiikkievankelistana toimivalle Jipulle elämän kantavaa voimaa. Tänä syksynä hän on saanut kokea niin pieniä kuin suuriakin ihmeitä.
TeemaMitkä ovat kolme tärkeintä esirukousvastaustasi? Neljä henkilöä vastaa.





Petri Viinikkala


1. Aikuisuuden kynnyksellä koetin elää hyvää elämää ja kelvata Juma...
TeemaHerra, osoita minulle tie ja tee minut halukkaaksi sitä vaeltamaan. Uskallettua on viipyä, ja vaarallista on jatkaa matkaa. Täytä siis minun ikävöimiseni ja osoita minulle tie.
TeemaKristuspäivä tuo tuhannet kristityt yhteen rukoilemaan.
TeemaMalmin Saalem -seurakuntaan kuuluvat Anneli ja Jorma Lahikainen ovat saaneet tehtäväkseen sytyttää rukoustulta ympäri Suomen.
UutisetKun kodissa on rakkauden ilmanala, homma toimii, Miko Puustelli sanoo.
TeemaLapsen menetys jättää ilmaan paljon kysymyksiä. Katkeruuden tilaan ei kuitenkaan pidä jäädä, Esko Mäkelä sanoo.
TeemaTerapeutti pystyy auttamaan, jos hän kykenee kokemaan saman särkymisen kuin asiakkaansakin.
TeemaOma muuttunut isä oli Rainer Frimanille tärkeä esikuva.
TeemaEsimerkkinä oleminen on nigerialaistaustaisen Samuel Okunoyen mielestä isyyden kulmakivi.
TeemaVasta kun seurakunta tajuaa rikkinäisyytensä, siitä voi tulla parantava yhteisö.
TeemaNoora Nätkin ei luule enää, että kaikkien tunteiden täytyy johtaa toimintaan.
TeemaHomoseksuaalisuuden syntyyn vaikuttavat monet tekijät.
TeemaLähtö ei tullut yllättäen. Silti sen jättämä kaipaus ja ikävä täyttävät sielun kuin sumea usva.
TeemaSururyhmässä on mahdollisuus tulla nähdyksi ja kuulluksi moninkertaisesti.
TeemaYhteistyössä ryhmien käynnistämiseen löytyivät myös riittävät resurssit.
TeemaOman lapsen kuolema on valtavan suuri menetys, jolla on kokonaisvaltaisia ja pitkäaikaisia vaikutuksia.
TeemaOnko evankeliointi koko seurakunnan tehtävä? Kenelle se oikein kuuluu? Miksi niin harvat innostuvat nykyisin evankelioimisesta? Ja mitä se oikeastaan käytännössä on?

...
TeemaMitä seurakunnan tulee ymmärtää maallistuneen nykyihmisen elämästä, jos haluaa tehdä Jeesusta hänelle tunnetuksi ja välittää hänestä aidosti?


– Kun teemme tämän...
TeemaEvankelioimisen suuria innovaatioita helluntailiikkeessä olivat 1900-luvun alkupuolella telttakokoukset ja kitarakuorot. Evankelioiva Hyvä Sanoma -lehti perustettiin sota-aikana. Pai...
TeemaEvankeliumi tavoittaa näinä päivinä yli miljoona maamme asukasta.
TeemaPunainen väri on vähentynyt tavoittavan työn tilannekartoituksessa. Suomen ainoa palkattu HS- yhteysevankelista löytyy Lapista.
TeemaHellevi Pasanen murehtii turhautuneiden seurakuntalaisten puolesta ja innostaa heitä viemään ilosanomaa toisille.
TeemaJumalan navigaattori ohjaa pyöräilijää tarkasti aivan oikeiden henkilöiden luo.
TeemaTuomo Rauma rohkaistui rukoilemaan sairaiden puolesta.
TeemaPirkko Eemola ymmärtää nyt, mitä Jumalan valmistamat teot tarkoittavat.
TeemaBilly Grahamin puheet suunniteltiin tarkkaan etukäteen. Avausiltaan sisältyi elokuvamainen kohtaus, jossa yksinäinen nainen veti väkijoukon liikkeelle.
TeemaKatolinen aktiivi kirjoitti avoimen kirjeen Suomen helluntailaisille, ja RV pyysi siihen vastineen. Yhteisöjen suhteissa kaikki ei ole sitä, miltä näyttää.
UutisetLähestyn teitä, rakkaat Suomen helluntailaiset, ennen kaikkea kristittynä, joka tunnustaa samaa Apostoliseen uskontunnustukseen kirjattua uskoa, jota tekin tunnustatte.
Toiseksi lähe...
UutisetKatolinen teologi Emil Anton on lähestynyt avoimella kirjeellään Suomen helluntailiikettä reformaation merkkivuoden tiimoilta. Kirjoituksellaan hän halusi herättää keskustelua, vähentää enn...
Teema”Yksi viime vuosikymmenten merkittävimmistä globaalin kristillisyyden ilmiöistä.” Näin suurin sanoin on luonnehdittu helluntailaisten ja roomalaiskatolisen kirkon vuonna 1972 aloittamaa k...
Ristin Voiton verkkosisältö nyt Ajassa-lehdessä – diginäköislehti päivittyy toistaiseksi tutulle paikalle ristinvoitto.fi:hin
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan