Kristittyjen vaino voimistui yhä

Vuonna 2017 kristittyjä vainottiin eniten Pohjois-Afrikassa ja Lähi-idän maissa. Voimakkainta vaino oli Pohjois-Koreassa, Somaliassa, Afganistanissa, Pakistanissa ja Sudanissa. Etelä- ja Kaakkois-Aasiassa kristittyjen vainoja on voimistanut islamiin, hindulaisuuteen tai buddhalaisuuteen yhdistyneen kansallisuusaatteen nousu.
Vuonna 2017 kristittyjä vainottiin eniten Pohjois-Afrikassa ja Lähi-idän maissa. Voimakkainta vaino oli Pohjois-Koreassa, Somaliassa, Afganistanissa, Pakistanissa ja Sudanissa. Etelä- ja Kaakkois-Aasiassa kristittyjen vainoja on voimistanut islamiin, hindulaisuuteen tai buddhalaisuuteen yhdistyneen kansallisuusaatteen nousu.
Kansallisuusaatteen nousu on voimistanut kristittyjen vainoja erityisesti Aasiassa, selviää vainottuja kristittyjä palvelevan Open Doors -järjestön tuoreesta World Watch List 2017 -raportista.

Järjestön kansainvälinen johtaja Wybo Nicolai totesi tiedotustilaisuudessa 12. tammikuuta Helsingissä, että Britannian EUkansanäänestyksen lopputulos, Donald Trumpin vaalivoitto Yhdysvalloissa sekä Turkin hallituksen toimet kertovat globaalista nationalismin noususta.

– Aasiassa monet hallitukset pyrkivät varjelemaan asemaansa ja käyttävät nationalismia oman agendansa ajamiseen, Nicolai sanoi.

Ilmiö ajaa maiden vähemmistöuskonnot ahtaalle.

– Kristinuskoa käytetäänkin usein syntipukkina taloudellisiin ongelmiin.

Esimerkiksi Intiassa hindunationalistinen Intian kansanpuolue sai murskavoiton vuoden 2014 parlamenttivaaleissa. Tämän jälkeen kristilliset järjestöt Delhissä ovat raportoineet kuukausittain keskimäärin neljäkymmentä tapausta, joissa pastoreita pahoinpidellään, kirkkoja poltetaan tai kristinuskoon kääntyneitä ahdistellaan.

Viime vuonna ainakin kahdeksan intialaista kristittyä kuoli uskonsa tähden. Kaikkiaan kristittyjen kokemia marttyyrikuolemia oli viime vuonna järjestön laskutavan perusteella 7 106. Vuonna 2015 luku oli 4 344.

Nicolain mukaan kristittyjen vainot ovat kaksinkertaistuneet noin kymmenen vuoden aikana, kun arviointi tehdään Open Doorsin suosimalla pisteytysmenetelmällä.

Buddhalaisissa maissa suvaitsevaisuus laskenut

Pohjois-Korea säilytti kärkisijansa kristittyjä eniten vainoavana maana jo kuudentenatoista vuonna peräkkäin.

Open Doorsin raportin mukaan maan kristityt kohtaavat suurta painetta kaikilla elämän osa-alueilla. Pelkkä henkilökohtainen Raamatun lukeminen on vaarallista ja uskosta puhuminen ei-uskoville perheenjäsenille lähes mahdotonta.

Koska lapsia aivopestään kouluissa maan ideologialla, kristityt vanhemmat eivät usein uskalla puhua uskostaan edes lapsilleen.

”Hallitsijoiden palvominen ikään kuin jumalina ei jätä lainkaan tilaa millekään uskonnolle. Kuka tahansa, joka yrittää palvoa mitään tai ketään Kimin dynastian rinnalla, nähdään vaarallisena uhkana valtiolle”, raportissa kirjoitetaan.

Wybo Nicolain mukaan monet Aasian buddhalaiset maat, jotka ovat aiemmin olleet varsin suvaitsevaisia toisia uskontoja kohtaan, eivät ole sitä enää. Esimerkiksi Bhutanin hallitus ei pidä kristittyjä kansalaisinaan. Monille kristityille ei ole myönnetty maassa käyttöön otettua elektronista henkilökorttia, ja evankelioivia kristittyjä on pidätetty.

Vastaavasti Malesiassa maan kansalaisen tulee lähtökohtaisesti olla muslimi. Maahan on perustettu ”puhdistuskeskuksia”, joissa kristityiksi kääntyneitä ja muita entisiä muslimeja patistetaan takaisin islamin pariin.

Islamistijärjestöt radikalisoivat Afrikan nuoria

Suurena kristittyjen vainoja koskevana trendinä raportti esittää myös ääri-islamin nousun Afrikassa. Esimerkiksi Somalia oli vuoden takaisessa raportissa sijalla seitsemän, mutta nyt se on noussut kristittyjä eniten vainoavien maiden listalla jo toiseksi.

Somaliasta on raportin mukaan tullut vuodesta 1991 lähtien islamististen äärijärjestöjen turvapaikka. Pelkkä epäilys kristillisestä vakaumuksesta voi johtaa henkilön välittömään tappamiseen. Joulun tai kristillisten häiden viettäminen on kiellettyä ja käytännössä mahdotonta.

Saharan eteläpuoleisessa Afrikassa, jossa kristityt elävät enemmistönä, islamistijärjestö Boko Haramin taistelut ovat aiheuttaneet jopa kahdeksan miljoonan ihmisen nälänhädän. Boko Haramin ja Al-Shabaabin kaltaiset järjestöt ovat myös rakentaneet nuoria  adikalisoivien koulujen verkostoja Somaliaan, Keniaan, Nigeriin ja Burkina Fasoon.

– Valtava muutos on myös ääri-islamin vahvistuminen Tsadin, Malin ja Kamerunin kaltaisissa Länsi-Afrikan maissa, Wybo Nicolai totesi.

Myös Itä-Afrikan tilanne on vaikeutunut. Kenia, jossa kristityt muodostavat enemmistön, on noussut Open Doorsin listalla kahdenkymmenen maan kärkijoukkoon. Pääkaupungissa Nairobissa seurakunnat joutuvat palkkaamaan turvamiehiä kirkkojen oville.

Suurimmat kristittyihin kohdistuneet terrori-iskut viime vuonna tapahtuivat Egyptissä ja Pakistanissa. Kairon koptikirkon pommituksessa joulukuussa kuoli 28 ja haavoittui 40 ihmistä. Pakistanissa Lahoren kaupungissa kristittyjen pääsiäissunnuntain vietto kaupungin puistossa päättyi pommiiskuun. Ainakin 14 kristittyä sekä noin 60 puistossa ollutta muslimia kuoli iskussa.

Kristittyjen vainot vähän julkisuudessa

Raportin julkistustilaisuudessa keskusteltiin myös siitä, miksi länsimaissa poliittiset päättäjät ja mediat pitävät suhteellisen vähän esillä kristittyjen vainoja. Useissa ihmisoikeuselimissä istuva kansanedustaja Antero Laukkanen (kd.) kertoi, että hänen kokemuksensa mukaan kristittyihin kohdistuvat vainot eivät herätä läheskään niin paljon keskustelua kuin moniin muihin ryhmiin kohdistuvat ihmisoikeusrikkomukset.

Open Doors Finlandin toiminnanjohtaja Miika Auvinen haastoi erityisesti kristittyjä toimimaan vainotun kirkon puolesta.

– Vastuu on meillä. Miten me vastaamme näihin ilmiöihin, joista julkisuudessa puhutaan hyvin vähän.

Auvinen myös kertoi, että järjestö on käynnistämässä tutkimusta kristittyjen marginalisoinnista sekulaareissa eurooppalaisissa valtioissa.

Open Doors on vuonna 1955 perustettu kansainvälinen avustusjärjestö, joka toimii vainottujen kristittyjen auttamiseksi yli 60 kohdemaassa.


Lari Launonen






Ihmisiä tilastojen takana


Open Doorsin julkaisema World Watch List esittää vuosittain viisikymmentä maata, joissa kristittyjen vainot ovat vakavimpia.

Tanskan Open Doors -järjestön toiminnanjohtaja Jörn Blohm Knudsen muistuttaa, että lukujen ja tilastojen takana on ihmisiä, jotka usein eivät odottaneet joutuvansa vakavan vainon kohteeksi. Helsingissä järjestetyssä tiedotustilaisuudessa Knudsen kertoi kenialaisesta leskestä, jonka aviomies tapettiin uskonsa tähden.

– Tämä tekee hänen elämästä vaikeaa, kun lasten ruokkimiseen ei ole rahaa. Kukaan ei myöskään halua naimisiin lesken kanssa, jolla on lapsi.

Open Doorsin kansainvälinen johtaja Wybo Nicolai puolestaan kertoi intialaisesta 12-vuotiaasta kristityn äidin tyttärestä, jolle naapurissa asuva hindulainen perheenäiti halusi antaa opetuksen.

– Hinduperheen äiti käski 16-vuotiaan poikansa mennä raiskaamaan naapurin tytön, koska tämä oli kristitty. Poika totteli.

– Isänä minun on täysin mahdoton ymmärtää, miten kukaan voi vaatia pojaltaan jotain tällaista.

– Valitettavasti meidän järjestömme tietoon suorastaan tulvii tällaisia kertomuksia, Nicolai sanoi.


51

Helluntaiseurakuntien jäsenkehityksessä pientä virkistymistä
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan
Seurakuntien perustajille uusia verkostoja