Kriisin laineet tasoittuvat Lake Worthissa

Puolitoista vuotta sitten perustettu Suomisolu kokoontuu Trinity-seurakunnan toimintakeskuksessa. Marko ja Eveliina Mesiäislehdon toukokuiseen tervetulojuhlaan osallistuivat myös perheen lapset Selina, Salma ja Sebastian. (Kuva: Suomisolun arkisto)
Puolitoista vuotta sitten perustettu Suomisolu kokoontuu Trinity-seurakunnan toimintakeskuksessa. Marko ja Eveliina Mesiäislehdon toukokuiseen tervetulojuhlaan osallistuivat myös perheen lapset Selina, Salma ja Sebastian. (Kuva: Suomisolun arkisto)
Suomenkielinen helluntailainen seurakuntatyö Floridan Lake Worthissa koki toissa talvena suuren myllerryksen, kun sisäiseen kriisiin ajautuneesta Kotikirkkoseurakunnasta irtaantunut uskovien joukko järjestäytyi omaksi ryhmäkseen paikallisen amerikkalaisseurakunnan alaisuuteen.

Muutaman viikon kuluttua tämä Suomisolu-yhteisö saa ensimmäisen palkallisen työntekijänsä, kun Marko ja Eveliina Mesiäislehto perheineen muuttavat rantakaupunkiin.

Suomisolu toimii Assemblies of God-kirkkoon kuuluvan Trinity Church International -seurakunnan sisällä samaan tapaan kuin seurakunnan espanjankielinen työ. Marko Mesiäislehdosta, 37, tulee noin 4 000-jäsenisen seurakunnan suomalaistyöhön nimetty pastori.

– Seurakuntapastorin toimen lisäksi pyrin saavuttamaan suomalaisia, joita Lake Worthin alueella asuu Suomen talven aikana runsaasti. Tavoitteemme on, että seurakunta voisi olla paikka, jonne muutkin alueella asuvat suomalaiset voivat tulla Jumalan sanan ääreen ja kohtaamaan toisiaan, Mesiäislehto kertoo.

Suomisoluun on siirtynyt paitsi osa Kotikirkon (engl. All Nations Church) suomenkielisistä jäsenistä myös osa alueella talvet viettävistä uskovista suomalaisista ”lumilinnuista”.

Kotikirkolla ja Suomisolulla ei ole toistaiseksi ollut yhteistyötä, mutta jotkut kokousvieraat käyvät molempien tilaisuuksissa.

”Toimintamme on löytänyt uomansa”

Lake Worthin Kotikirkon vuosia muhineet ongelmat kärjistyivät vuonna 2013 niin, että eripura sai huomiota jopa suomalaisessa iltapäivälehdistössä.

Ihmissuhteiden lisäksi ongelmat liittyivät johtamiskulttuuriin sekä suomen- ja englanninkielisen työn väliseen jännitteeseen: Kotikirkon suomenkielisen työn asemaa oli heikennetty englanninkielisen kustannuksella.

Kriisi kulminoitui monien keskeisissä vastuutehtävissä toimineiden henkilöiden erottamiseen.

Vuoden 2014 lopulla joukko entisiä kotikirkkolaisia solmi yhteistyösopimuksen suomenkielisten tilaisuuksien järjestämisestä Trinity-seurakunnan tiloissa ja suojassa. Vakituinen kokoustoiminta alkoi tammikuussa 2015.

Etenkin aluksi Kotikirkon ja Suomisolun erkaantuminen herätti epätietoisuutta alueelle matkaavien suomalaisten helluntaiuskovien keskuudessa. Nyt kuvio on tullut tutummaksi, ja myös Suomisolun elämä Trinity-seurakunnan yhteydessä on löytänyt uomansa, suomenkielisen työn johtoryhmän koordinaattori Ari Minkkinen kertoo.

Suomisolusta on tullut noin 30 vakituisen jäsenen yhteisö. Talvikauden erityistilaisuuksissa väkeä on parhaimmillaan ollut noin sata.

Suomisolun aktiivit ovat jatkaneet jo Kotikirkon alaisuudessa suosituiksi tulleiden, Suomitalolla ja taloyhtiöiden kerhotiloissa pidettyjen tilaisuuksien järjestämistä. Lisäksi ”solulaiset” ovat olleet mukana alueen kolmannen suomalaisyhteisön, St. Andrew’n luterilaisen Suomikirkon, tiloissa järjestetyissä yhteiskristillisissä Musiikin ja Sanan illoissa.

Vakiintuneen ja elinvoimaisen paikallisseurakunnan yhteydessä toimiminen on tuonut toimintaan turvallisuutta ja jatkuvuutta, Ari Minkkinen kokee.

– Pelkästään turistityöhön perustettujen yhteisöjen ongelmana on kävijämäärän runsas vaihtelu.

Floridassa asuu nykyisin vakituisesti arviolta yli 20 000 suomalaistaustaista henkilöä, ja lisäksi alueelle muuttaa talvisin tuhansia suomalaisia eripituisiksi ajoiksi. Lake Worth ja naapurikaupunki Lantana muodostavat osavaltion tärkeimmän suomalaiskeskittymän.

Kutsu, johdatus ja ilmeinen ihme

Seinäjoelta Lake Worthiin muuttavat Marko ja Eveliina Mesiäislehto ovat tähän asti tehneet hengellistä työtä oman päivätyönsä ohessa: Marko viimeksi Ylistaron helluntaiseurakunnan evankelistana ja kiertävänä sananjulistajana. Kokemusta avioparilla on myös seurakunnanistutushankkeesta Etelä- Suomesta.

Muuton myötä Marko Mesiäislehto jättää työnsä Rautaruukin kehityspäällikkönä ja Eveliina lastentarhanopettajana.

Mesiäislehdot kokivat Jumalan puhuvan Floridan-työstä jo yli kymmenen vuotta sitten. Johdatuksena ja suoranaisena Jumalan ihmeenä aviopari pitää muun muassa siirtolaisuusviisumeiden eli niin sanottujen green cardien saamista: green cardien arvontavaiheeseen osallistuneista eurooppalaisista viisumin sai lopulta alle puoli prosenttia.

Suomenkielinen toiminta jatkuu myös Kotikirkossa, vaikka nyt kesällä suomenkieliset tilaisuudet ovatkin tauolla. Englanninkielisen työn vahvistaminen on tuonut seurakunnan yhteyteen toisen ja kolmannen polven suomalaisia sekä uskoon tulleita eri kansallisuuksista.

Ennen kriisiä Kotikirkon virallinen jäsenmäärä oli noin sata, ja heistä enemmistö puhui äidinkielenään suomea.

– Olisi hienoa, jos Lake Worthin suomenkielisten helluntaiuskovien yhteisö voisi uudestaan löytää toisensa, Marko Mesiäislehto pohtii.

Yhdysvalloissa ja Kanadassa toimii Suomisolu mukaan luettuna yhteensä yhdeksän suomenkielistä helluntaiyhteisöä.

www.tci.org/suomisolu
www.kotikirkkoflorida.com


Heikki Salmela



34/2016Sateet

Helluntaiseurakuntien jäsenkehityksessä pientä virkistymistä
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan
Seurakuntien perustajille uusia verkostoja