Rohkaisevia sanoja ”rauhoittavan median” kautta

Koskettavien kirjojen asialla

Tavoitteenamme on tehdä kirjoja, jotka koskettavat, ovat ajankohtaisia ja vahvistavat uskoa ja toivoa. Aidot kokemukset puhuttelevat, Aikamedian vs. kirjallisuuspäällikkö ja kirjailija Anniina Jakonen tiivistää. Kuva: Anna Lehtinen
Tavoitteenamme on tehdä kirjoja, jotka koskettavat, ovat ajankohtaisia ja vahvistavat uskoa ja toivoa. Aidot kokemukset puhuttelevat, Aikamedian vs. kirjallisuuspäällikkö ja kirjailija Anniina Jakonen tiivistää. Kuva: Anna Lehtinen

On kirkas syksyinen alkuilta. Anniina Jakonen ajelee työkeikalta kotia kohti jossakin päin Keski-Suomea. Hän miettii mennyttä koulu- ja seurakuntavierailua, lepuuttaa mieltään hiljaisuudessa ja silmiään kauniissa maisemassa. Tällä kertaa matkalla ei näy karhuakaan. Siinä kohtaamisessa hyppäsi sydän hetkeksi kurkkuun.

 

Anniina Jakonen on, uskallan sanoa, poikkeuksellisen innostunut työstään Keski-Suomen helluntaiseurakuntien teemaopettajana kouluissa sekä Aikamedian vs. kirjallisuuspäällikkönä ja koululaisten Jees-lehden päätoimittajana.

 

Aikamoinen paletti työnkuvia, mutta Jakosen mielestä ne kaikki sopivat yhteen mainiosti. Esimerkiksi Kinnulan 142-oppilaisella koululla hän jakoi vierailullaan 143 Jees-lehteä – opettajakin halusi omansa.

 

– Paperilehti ei ole vielä kuollut. Lasten kokemusmaailma on konkreettinen, joten on hyvä, että koulutyöntekijöillä on antaa heille jotakin konkreettista, jota hypistellä ja johon tehdä tehtäviä.

 

Jakonen uskoo, että sama pätee aikuisten kirjoihin: tarvitsemme edelleen teoksia, joihin voimme palata ja joita voimme lukea itselle sopivalla hetkellä ja tavalla. Niin lehdet kuin kirjat jäävät vastaanottajille konkreettiseksi muistutukseksi kuullusta evankeliumista ja saadusta opetuksesta.

 

– Nykypolvet elävät digimaailmassa, ja lasten levottomuus ja keskittymisongelmat ovat lisääntyneet. Haluan työssäni liputtaa ”rauhoittavan median”, painetun sanan, puolesta, Anniina Jakonen tiivistää.

 

 

Haaveesta totta

Anniina Jakonen on pienestä tytöstä asti tykännyt lukea ja kirjoittaa sekä kuunnella tarinoita. Pienen seurakunnan kasvatille kirjat olivat myös merkittävä tekijä hengellisessä kasvussa seurakunnassa ja tapahtumissa saadun opetuksen rinnalla.

 

– Minulla ei ole mitään tiettyä yksittäistä lempikirjaa Raamatun lisäksi. Tärkeitä ovat olleet niin jotkut hengelliset nuortenkirjat, monet rukouselämään liittyvät opetuskirjat kuin perinteiset tyttökirjatkin. Kristillisissä romaaneissa olen nauttinut erityisesti kuvauksesta ja  tunnemaailman sanoittamisesta. Max Lucadon kirjat ovat osoittaneet, että Raamattua voi opettaa hauskasti ja mieleenpainuvalla tavalla.

 

– Raamattu on sanoman mutta myös kielensä puolesta ylivertainen kirja, sillä asiat on siinä sanoitettu kauniisti, kuten toteamus, että ”pilvet ovat hänen [Jumalan] askeltensa pöly”, Jakonen havainnollistaa.

 

Hänen pitkäaikainen haaveensa oli kirjoittaa oma kirja, ja nyt teoksia on ilmestynyt jo kolme. Kaikki hänen kirjansa nousevat halusta rohkaista, innostaa ja lohduttaa tätä rakasta mutta usein raadollista yhteiselämäämme niin seurakunnissa kuin perheissä eläviä.

 

– Erityisesti romaanini Onko meillä huominen toivon herättävän ajatuksia, tunteita ja tekoja: että haluttaisiin vielä etsiä ratkaisuja, vaikka yhteiselo näyttäisi jo mahdottomalta.

 

 

Kirjoista tukea ja rohkaisua

Aikamedian kirjasyksyyn mahtuu monenlaisia teoksia dekkarista Afrikan-kokemuksiin ja päiväkirjasta parisuhdetta vahvistavaan tehtäväkirjaan. Anniina Jakonen toivoo, että monipuolisella kirjatuotannolla myös tavoitetaan monenlaisia ihmisiä.

 

– Aikamedia haluaa olla rinnallakulkija, joka tukee ihmisiä erilaisissa elämäntilanteissa ja  myös vaikeissa asioissa, kuten kriiseissä tai riippuvuuksissa.

 

– Kristillisenä kustantamona tärkein tehtävämme on viedä evankeliumia eteenpäin sanoilla, jotka puhuttelevat nykyihmistä.

 

Kirjallisuuspäällikkö saa ensimmäisenä avata Aikamedialle saapuneet käsikirjoitukset. Se onkin Anniina Jakoselle mieluinen tehtävä. Hän odottaa, että kuorista ja sähköpostien liitteistä paljastuu ajatuksia ja tunteita herättäviä, syvällisiä ja todellisesta elämästä kertovia tekstejä, joissa on kristillinen näkökulma.

 

– Aikamedia on kristillinen kustantamo, mutta haluamme tavoittaa myös niitä ihmisiä, jotka eivät vielä ole uskossa, Jakonen linjaa.

 

Hän uskoo, että hyvä kirja voi kutsua ihmistä tutustumaan kristinuskoon ja jopa astumaan seurakunnan ovesta sisään. Niin on käynyt aiemminkin, kun helluntaiherätyksen kirjallisuustyö on tavoittanut merkittäviä määriä uusia ihmisiä.

 

Anniina Jakonen nimeää kristillisissä kustantamoissa kaivatun kirjallisuudenlajin ”rohkaisu-ja innostamiskirjallisuudeksi”. Sellaisessa kirjallisuudessa armo ja totuus kulkevat käsi kädessä.

 

– Taitavasti kirjoitettu kirja imaisee mukaansa, on se sitten kertoma- tai opetuskirjallisuutta. Romaani on parhaimmillaan monen aistin kautta koettu elämys, ja opetuskirjallisuus, joka käsittelee juuri nykyihminen tarpeita ja haasteita, puhuttelee.

 

Sen sijaan saarnan ja kirjan Jakonen pitäisi edelleen omina tekstilajeinaan: saarnaa ei kannata kirjoittaa suoraan kirjaksi eikä toisaalta hyvä saarna synny vielä siitä, että lukee jonkin tekstin puhujapöntöstä.

 

 

Tarvitaan sydämen sivistystä

Paitsi kirjoihin, Anniina Jakonen uskoo edelleen kaikkiin teksteihin vaikuttamisen keinoina. Hän teki aikanaan ammattikorkeakoulun päättötyönsä seurakunnan brändistä.

 

Jakonen ei kuitenkaan usko, että mielikuvat seurakunnista syntyvät ensisijaisesti kuvista, logoista ja visuaalisista elementeistä. Hän uskoo ihmisten edelleen olevan ”eläviä kirjeitä”, jotka kulkevat nykyään entistä enemmän sähköisiä kanavia pitkin.

 

– Minulla nousee karvat pystyyn esimerkiksi ajattelemattomasta somekirjoittelusta. Onko meillä sydämen sivistystä olla kohtaamassa erilaisia ihmisiä?

 

Sydämen sivistystä voi merkittävällä tavalla hankkia lukemalla, Anniina Jakonen uskoo. Lukeminen kehittää eläytymiskykyä ja empaattisuutta sekä lisää tietoa ja yleissivistystä.

 

– Lukevat ihmiset ovat harvoin yksiulotteisia tai ajattelemattomia, Jakonen toteaa. Teini- ikäisille pojilleen hän on lukenut pienestä pitäen paljon kaikenlaista. Esimerkiksi  sarjisraamattu on ollut kovassa käytössä, ja urheilukirjoja lainataan Jakosen perheeseen usein.

 

– Lukeminen on perheen yhteistä aikaa, rauhoittumista ja hauskanpitoa. Sillä voi vaikuttaa myönteisesti koko perheen ilmapiiriin.

 

Anniina Jakonen kääntää autonsa kotipihaan Äänekoskelle. Hengellisen työn tekijästä tulee jälleen teiniperheen äiti. Viikonloppu on alkamassa ja on perjantaisen siivouspäivän aika, jonka päätteeksi syttyvät kynttilät. Ehtisinköhän leipoa poikien kanssa jotakin hyvää, Anniina miettii.

 

 

Anna Lehtinen



Lukijalta
34/2016Sateet

Lukijalta22.3.2024 | Olen kiitollinen, että maakuntalehdissämme on auennut toistuvasti tilaa Raamatun sanomaa korostaville kirjoituksilleni. Usein ne sivuavat yhteiskunnallisia haasteita, unohtamatta ikuis...
LukijaltaIhmisten puheissa toistuvat usein ilmaisut kuten ”Kuolema kuittaa univelat” tai ”Haudassa saa sitten levätä”. Ne ovat tavallisia tapoja vältellä ajatusta kuolemanjälkeisestä elämästä ja vaeltaa va...
Lukijalta21.11.2023 | Helluntaikirkon oppikäsityksessä Jeesuksen paluusta ei ole enää vain yhtä tulkintamallia. Jeesuksen paluusta itsessään ollaan varsin yksimielisiä, mutta seurakunnan tempauksen ajoituk...
Lukijalta24.10.2023 | Iso Kirja on hehkuttanut tänä vuonna Opisto omaksi -teemaa. Sen tavoitteena on, että seurakunnat ja niiden jäsenet ottaisivat ja kokisivat entistä enemmän omistajuutta yhteisestä opis...
LukijaltaApostoli Paavali ei tahtonut pitää Roomassa asuvia veljiä tietämättöminä ”tästä salaisuudesta, että Israelia on osaksi kohdannut paatumus – hamaan siihen asti, kunnes pakanain täysi luku on sisäll...
Lukijalta(20.3.2023) Tammikuussa seurakuntamme johtajisto sai ihmetteleviä yhteydenottoja koskien paikallista Turvallinen seurakunta -lausuntoa, jossa olemme osallisena. Siinä oli virheellisesti na...
Lukijalta(6.3.2023) Uudet hyvinvointialueet aloittivat vuoden alusta. Kotiin saamamme esitteen mukaan uuden hyvinvointialueen keskeinen tehtävä on ”hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden edistäminen yht...
LukijaltaTranslain uudistaminen vietiin eduskunnassa maaliin 1.2.2023 äänin 113–69. Lain mukaan jokainen täysi-ikäinen kansalainen voi vaihtaa sukupuolensa pelkkänä ilmoitusasiana. Korjausleikkauksia ja lä...
LukijaltaOikeaoppisuuden tarve on ihmiselle ominaista ja johtuu osin siitä, että se on eräs turvallisuuden tunnetta ruokkiva väline. Uskon kysymyksissä oikeaoppisuuden tarve on hälyttävän suuri. Osasyynä s...
Lukijalta(27.12.2022) Silmiini sattui erään teologin lehtikirjoituksen otsikointi: ”Ateisti, joka tuntee Jumalan?” Kysymysmerkin kanssakin toteamus on absurdi. Ateisti kieltää Jumalan olemassaolon ja kaike...
Lukijalta(22.11.2022) Kun tulin aikoinani uskoon, sain näyn hengellisestä työstä. Se oli määrittelemätön pakottava tarve olla jotenkin hyödyksi Jumalan valtakunnassa. Tämä tarve on ollut läpi uskossa oloaj...
LukijaltaPaimen Plus -lehden kesäkuun numeron talouspalstalla olleessa kirjoituksessa kerrottiin seurakuntien lämpölaskujen noususta viime talvelta. Sama suunta näyttää jatkuvan myös tulevana talvena. Kerr...
LukijaltaJeesus joutui usein herättelemään kuulijoitaan. Tässä muutamia otteita Jeesuksen sanoista: ”Ettekö käsitä? Kuinka te ette käsitä, etten minä puhunut teille leivästä?” Niin hän sanoi heille: ”Ettek...
LukijaltaYhdysvalloissa korkein oikeus kumosi kesäkuussa vanhan ns. Roe vs Wade -nimellä tunnetun, aborttioikeuden turvanneen ennakkopäätöksen. Näin se teki sen, minkä kokeneiden ja laintuntevien tuomareid...
LukijaltaSanan- ja uskonnonvapaus ry (SUV) on osoittanut tarpeellisuutensa kansan keskuudessa. Kesäkuussa 2021 perustettu yhdistys on saanut aatteensa taakse jo yli 1 000 jäsentä ympäri Suomea.
Yh...
LukijaltaHesekielin kirjan luku 33 kertoo sielunhoitajan ja profeetan vastuusta. Toisesta jakeesta löytyvät puhuttelevat sanat: ”Jos minä annan miekan tulla maan kimppuun ––.” Nykyiset aseet eivät ole miekkoja...
LukijaltaLähetyspastori Markku Karjalaisen mukaan Uusi testamentti opettaa seurakunnan johtavan pastorin ja vanhimman viran kuuluvan miehille. Raamatussa sanotaan, että vanhimman virkaan tulee valita ”yhde...
LukijaltaKansallisen veteraanipäivän aikana (27.4.), kun uutiset kertovat Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistön potevan koronan jälkeen keuhkokuumetta, olen pohtinut, kuinka tärkeää on, että maamme...
LukijaltaRisto Karhu esitti Ristin Voitossa 17 kysymyksen: ”Jeesuksen paluu – ennen suurta ahdistusta?” Kirjoitus keskittyi ensisijaisesti odottamamme tempauksen ajankohdan pohdintaan. Mielestäni Risto Kar...
LukijaltaLänsimaiden kristittyjen piirissä on laajalti käsitys, että seurakunnan salainen tempaus tapahtuisi ennen suurta ahdistusta. Etenkin vapaiden suuntien käsitykseen on paljolti vaikuttanut Vilho Har...
LukijaltaJumala ilmoittaa itsensä Raamatun Sanan kautta mutta myös kansojen vaiheissa. Erityisen selvästi tämä ilmenee Israelin kansan historiassa ja nykyhetkessä.
Suomen kansan eri vaiheissa olem...
LukijaltaKiitos Reijo Mänttärille palautteesta (RV 9/22) kirjani erään luvun pohjalta tehtyyn artikkeliin. Tila ei riitä palautteen seikkaperäiseen käsittelyyn, mutta teen joitain yleisiä huomioita. ...
LukijaltaPuheessaan Korneliuksen talossa apostoli Pietari tahtoi sitoa uudet opetuslapset herätyksen alkuperään. Siksi hän sanoo: ”– – sen sanan, joka lähtien Galileasta on levinnyt koko Juudeaan, sen kast...
LukijaltaLehden emerituspäätoimittaja Leevi Launonen pohdiskeli kasvatustieteen asiantuntijana syvällisesti ihmisen persoonaa (RV 5). Hän toteaa ihmisen luonteen kasvamisen jääneen taka-alalle 1900-luvun l...
LukijaltaPitkittynyt poikkeusaika on kuormittanut lapsiperheiden arkea, typistänyt tärkeitä vertaistukiverkostoja ja kaventanut seurakuntayhteyttä. Lasten hengellinen kasvatus on jäänyt pitkälti vanhempien...
LukijaltaHyvin usein puhutaan pettäjä Jaakobista tai siitä, kuinka Jaakob petti veljensä. Ovatkohan nämä ajatukset koko totuus?
1. Moos. 25:21,23: ”Iisak rukoili Herraa vaimonsa puolesta, sillä tä...
LukijaltaVastine Kalevi Marinille – "Ekumeniaa ei tarvitse pelätä"

Ristin Voitossa 46 oli Kalevi Marinin mielipidekirjoitus, joka kommentoi Ristin Voitossa 41 julkaistu...
LukijaltaRistin Voitossa 41 oli hätkähdyttävä artikkeli Helluntailaisena ekumeniaa vahvistamassa. Petri Mäkilä sanoittaa siinä teologian toht...
LukijaltaSuomessa on viime vuosien aikana kyseenalaistettu kristillisiä arvoja. Raamatun mukaista uskoa tunnustavat kokevatkin, että kaikkea muuta suvaitaan paitsi kristillisiä arvoja.
Kuitenkin e...
LukijaltaLehden sivuilla on jälleen käyty keskustelua naisen asemasta. RV:n numerossa 41 Hannu Kangasniemi esitti miehen ja naisen välisen hierarkian olevan osa Jumalan asettamaa järjes...
LukijaltaRistin Voitossa 30–31 oli kirjoitus kalvinismista. Näkemys miehen ja naisen erilaisista sukupuolisidonnaisista rooleista perheessä ja seurakunnassa nousi esiin yhtenä jäsenille tärkeänä näkök...
LukijaltaKesän päivityksiä, uutisia ja mainoksia lukiessa mieleen on noussut kysymys: Onko sellainen paradoksi mahdollista, että voin olla ihmisoikeuksien ja solidaarisuuden puolella ja samaan aikaan kriti...
LukijaltaSuurella mielenkiinnolla, jännityksellä, rakkaudella ja ilolla tartuin Evankelistakoti elää -kirjaan. Jokainen kirja, joka kertoo helluntaiherätyksen alkuajoista Suomessa, sen toiminnast...
LukijaltaOlen kuullut joidenkin väittävän, etteivät uskovat joudu viimeiselle tuomiolle. Silloin tarkoitetaan ns. erillistä ylöstempausta, joka on erotettu ylösnousemuksesta viimeisenä päivänä. Kuitenkin t...
LukijaltaNettikonferenssissa näki paljon mielenkiintoisia vastauksia otsikon kysymykseen. Laulu- ja soitinyhtye Exit sai paljon myönteistä palautetta. Monet pitivät sen esiintymistä jopa koko tapahtuman pa...
LukijaltaPaljolla kirjantekemisellä ei ole loppua. Ristin Voitossa on kirja-arvioita, joista toiset ovat hyviä ja rakentavia uskoamme ajatellen, toiset ovat sitten vähemmän hyviä. Markus Maj...
LukijaltaRistin Voitto -lehden pääkirjoituksessa (12/21) Waltteri Haapala korostaa pastorien johtajuutta ja heidän kunnioittamistaan sangen voimakkaasti. On toki tärkeää, että pastorit saavat heille kuuluv...
Ristin Voiton verkkosisältö nyt Ajassa-lehdessä – diginäköislehti päivittyy toistaiseksi tutulle paikalle ristinvoitto.fi:hin
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan