”Klassista musiikkia arvostetaan kyllä yhä seurakunnissa”

On arvokasta, että seurakunnalla on mahdollisuus tarjota paikka musiikin opiskelemiseen, Helsingin kristillisen musiikkikoulun rehtori Eeva Kaisa Malin kertoo. Saalem-seurakunnassa majaansa pitävä koulu on perustettu vuonna 1983.
On arvokasta, että seurakunnalla on mahdollisuus tarjota paikka musiikin opiskelemiseen, Helsingin kristillisen musiikkikoulun rehtori Eeva Kaisa Malin kertoo. Saalem-seurakunnassa majaansa pitävä koulu on perustettu vuonna 1983.
Helsingin kristillisen musiikkikoulun rehtori Eeva Kaisa Malinin mukaan oppilaiden soitinvalinnat ovat painottuneet tiettyihin hittisoittimiin viime vuosina.

– Meillä on paljon pianisteja, huilisteja, viulisteja ja laulajia.

Malinin yksi lähivuosien unelmista olisikin nähdä koulun soitinkirjon laajenevan. Jos lapsi haluaisi ryhtyä soittamaan vaikkapa pasuunaa, klarinettia, trumpettia tai tuubaa, opiskelupaikka irtoaisi heti.

Erilaisia soittimia esitellään nyt Saalemin lapsityön skidikirkoissa ja musiikkikoulun musiikkileikkikoulussa.

– Toivon, että meillä voisi nykyisen yhden sijaan olla lähitulevaisuudessa monta muskariryhmää, koska sieltä alkaa kaikki.

Musiikkikoulu seurakuntaa rikastamassa

Saalemin yhteydessä toimiva Helsingin kristillinen musiikkikoulu on perinteisin Suomen helluntaiseurakuntien musiikkikouluista. Se perustettiin vuonna 1983 seurakunnanjohtaja  Kai Antturin (1926–2009) vaikutuksesta. Antturin ideana oli, että musiikkikoulu tuottaisi uusia soittajia ja laulajia seurakunnan jumalanpalveluselämän tarpeisiin.

Onko Antturin ajatus jo täysin museoitunut, vai vieläkö Saalemissa nähdään musiikkikoulu kokouselämän rikastajana?

– Uskon, että alkuperäinen ajatus on yhä osittain ajankohtainen. Jo se on hienoa, että seurakunnalla on tarjota paikka, jossa voi opiskella musiikkia.

– Ylipäätään näen koulussa paljon potentiaalia. Toimimme pääkaupunkiseudulla, jossa on paljon kristittyjä eri seurakunnissa.

Varsin moni eteläisen Suomen seurakunnissa vaikuttava musiikki-ihminen onkin jossain vaiheessa opiskellut Saalemin koulussa. Takavuosina myös musiikkikoulun bändiluokalla oli pöhinää. Bändikoulussa opiskeli ja opetti monia 1990- ja 2000-luvuilla vaikuttaneita gospelmuusikoita. Nyt ajatusta hiipuneesta bändiopetuksesta on viritelty jälleen uudelleen.

– Ajatus voisi olla vaikka se, että valmis ylistysryhmä pääsisi kehittymään ammattilaisen ohjauksessa.

Johtajille koulutusta

Helsingin kristillinen musiikkikoulu on keväällä toteuttamassa jälleen kuoron- ja orkesterinjohdon kurssin, jossa neljän intensiivisen viikonlopun puitteissa osallistuja pääsee syventämään osaamistaan musiikin johtajana.

– Moni seurakunta voisi panostaa omaan musiikkijohtajaansa lähettämällä tämän kurssille, Malin kannustaa.

Kurssilla otetaan haltuun orkesterin ja kuoron johtamista ammattilaisten ohjauksessa. Ohjelmisto on monipuolinen, kurssilaiset johtavat materiaalia alkaen sekakuoroteoksista  Bachin kautta amerikkalaiseen ylistysmusiikkiin. Opettajina ovat Juha Törmä, Jyri Nissilä ja Teemu Hämäläinen, kaikki kokeneita orkesteriammattilaisia. Kurssilaiset saavat johdettavakseen niin kuoron ja jousiorkesterin kuin puhallinorkesterinkin. Kurssi huipentuu hengellisen musiikin kevätkonserttiin, jossa johtajat pääsevät vielä hiomaan oppimaansa elävän yleisön eteen.

Viime vuonna kaikki halukkaat eivät mahtuneet mukaan, mikä kertonee siitä, että koulutukselle on kentällä kysyntää.

Musiikinopetus kehittynyt

Ennen kaikki oli paremmin – tai ainakin selkeämpää.

Kun seurakunnan edessä soitti puhallinorkesteri joka sunnuntai, oli nuorella soittajallakin edessään selvä urapolku: muutaman vuoden harjoittelulla saattoi päästä säestämään ehtoolliskokouksen lauluja. Puhallinorkestereita on helluntaiseurakunnissa yhä muutamia, mutta soittajat painottuvat senioreihin.

Musiikkiopistomaailma on aiemmin Palmgren-konservatorion apulaisrehtorina toimineen Eeva Kaisa Malininkin, 34, mukaan muuttunut viime vuosina.

– 1980-luvulla saattoi vielä musiikkiopistoissa olla opettajia, joilla ei ollut lainkaan pedagogista koulutusta. Niin sanottu venäläinen koulukunta oli voimissaan ja musiikin opiskelussa painotettiin pienestä pitäen ankaraa harjoittelua ja toistoa. Tähtäimessä oli ammattilaisuus.

Nyt musiikin maailmaan mennään oppilaslähtöisemmällä pedagogiikalla, pitkälti leikin ja omaehtoisen tutustumisen kautta. Kurssitutkintojen maailma avautuu vähitellen, kun lapsi ja nuori saavuttaa tietyn taitotason.

Opiskelu kannattaa

Kun lapsi nykyisin aloittaa klassisen musiikin harrastamisen, ajatuksissa on yhä harvemmilla vanhemmilla elämänmittainen ura, saati ammattilaisuus.

– Nykyisin tulee jatkuvasti tutkimustietoa musiikin opiskelemisen positiivisista vaikutuksista lapseen. Vanhemmat ovat tästä hyvin perillä.

Nykylapset kasvavat maailmassa, jossa on mahdollisuus aiempia sukupolvia monipuolisempiin valintoihin. Enää musiikkiopistot eivät esimerkiksi ole aina tilanteessa, jossa lapsia karsittaisiin aloituspaikoille.

– Pääsykoemenestys ei kyllä toisaalta tutkimustenkaan mukaan ole korreloinut myöhemmän opintomenestyksen kanssa, Eeva Kaisa Malin sanoo.

– Motivaation säilymiseen vaikuttaa moni asia alkaen opettajan ja oppilaan suhteesta perheen tuen kautta kavereiden vaikutukseen.

Ystäväpiirin merkitys näkyy erityisesti poikien kohdalla.

– Saa olla todella päättäväinen, jos on ainoa poika koulussa, joka jaksaa yläasteen läpi kulkea huilu kainalossa.

Joskus musiikki voi tukea elämän muita osa-alueita. Opiskelijoissa on esimerkiksi lapsia, joilla on tarkkaavaisuushäiriö.

– Opiskelu kehittää keskittymistaitoa ja hienomotoriikkaa, sekä omien tunteiden ilmaisemista. Instrumenttivalinta tosin on tehtävä huolella, eikä adhd-lapsen välttämättä kannata aloittaa esimerkiksi juuri viulun soitolla – tosin on niitäkin pedagogeja, jotka pystyvät ohjaamaan tarkkaavaisuushäiriöistä lasta vaativienkin soittimien kanssa.

Vanhemmat mukaan

Klassisen musiikin harrastaminen ei ole vain lasten ja nuorten asia. Moni keski-ikäinenkin aloittaa soittamisharrastuksen: osa ensimmäistä kertaa, osa virittelee nuoruudessa hiipunutta taiteilua.

– Tietysti hienomotoriikka ei viisikymppisellä kehity enää samalla tavalla kuin lapsella. Toisaalta jos on soittanut edes vähän joskus nuorempana, tietyt asiat toimivat läpi elämän.

Keväällä musiikkikoulussakin järjestetään konsertti, johon etsitään koululaisten rinnalle soittamaan isiä, äitejä, serkkuja ja vaikka isovanhempia – monia pitkästä aikaa.

– Jos soittotaitoa on vähänkin, voidaan tehdä sovitus, jossa aikuinen soittaa lapsen kanssa.

”Ei nopeita tuloksia”

Onko klassiselle musiikille yhä sijaa seurakunnissa? Vieläkö lapset ja nuoret saavat viulut ja pasuunat käsiinsä?

– Taistelu on kyllä kova. Esimerkiksi pelit haastavat meitä kaiken aikaa. Niissä onnistumisen ja kehittymisen tunteen voi saavuttaa nopeasti. Klassisen musiikin harrastamisessa taas ei synny nopeita tuloksia. Kehityskaari on usein pitkä.

Eeva Kaisa Malin puhuu sen puolesta, että orkesterisoittimia osattaisiin hyödyntää myös nuorten musiikissa.

– En soimaa sitä, että tietynlainen puhallinorkesterityyli on nyt poissa muodista. Nuoria ei voi pakottaa mihinkään. Meidän kasvattajien tehtävänä olisi luoda sovituksia ja olla tuomassa monipuolisemmin eri instrumentteja osaksi nuortenkin yhtyeitä.

Musiikkikoululla itsellään on Malinin mukaan tärkeä tehtävä laajemminkin.

– Kristillisenä musiikkikouluna näemme arvokkaana sen, että maallistuvassa ajassa voimme olla kasvattamassa lapsia ja nuoria kristillisiin arvoihin.

– Opetushenkilöstö on säännöllisesti kerran viikossa jopa useiden vuosien ajan läheisessä kontaktissa oppilaan kanssa, jolloin opettajan omalla esimerkillä voi olla suuri vaikutus lapsen ja nuoren elämään.


Verkkosivuilla RV-TV:ssä Eeva Kaisa Malin kertoo minkälaista voisi olla unelmien seurakuntamusiikki.

Orkesterin- ja kuoronjohdon kurssille voi ilmoittautua 19. helmikuuta saakka. Lisätietoja: www.kristillinenmusiikkikoulu.fi.


Anssi Tiittanen


Lukijalta
51

Lukijalta22.3.2024 | Olen kiitollinen, että maakuntalehdissämme on auennut toistuvasti tilaa Raamatun sanomaa korostaville kirjoituksilleni. Usein ne sivuavat yhteiskunnallisia haasteita, unohtamatta ikuis...
LukijaltaIhmisten puheissa toistuvat usein ilmaisut kuten ”Kuolema kuittaa univelat” tai ”Haudassa saa sitten levätä”. Ne ovat tavallisia tapoja vältellä ajatusta kuolemanjälkeisestä elämästä ja vaeltaa va...
Lukijalta21.11.2023 | Helluntaikirkon oppikäsityksessä Jeesuksen paluusta ei ole enää vain yhtä tulkintamallia. Jeesuksen paluusta itsessään ollaan varsin yksimielisiä, mutta seurakunnan tempauksen ajoituk...
Lukijalta24.10.2023 | Iso Kirja on hehkuttanut tänä vuonna Opisto omaksi -teemaa. Sen tavoitteena on, että seurakunnat ja niiden jäsenet ottaisivat ja kokisivat entistä enemmän omistajuutta yhteisestä opis...
LukijaltaApostoli Paavali ei tahtonut pitää Roomassa asuvia veljiä tietämättöminä ”tästä salaisuudesta, että Israelia on osaksi kohdannut paatumus – hamaan siihen asti, kunnes pakanain täysi luku on sisäll...
Lukijalta(20.3.2023) Tammikuussa seurakuntamme johtajisto sai ihmetteleviä yhteydenottoja koskien paikallista Turvallinen seurakunta -lausuntoa, jossa olemme osallisena. Siinä oli virheellisesti na...
Lukijalta(6.3.2023) Uudet hyvinvointialueet aloittivat vuoden alusta. Kotiin saamamme esitteen mukaan uuden hyvinvointialueen keskeinen tehtävä on ”hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden edistäminen yht...
LukijaltaTranslain uudistaminen vietiin eduskunnassa maaliin 1.2.2023 äänin 113–69. Lain mukaan jokainen täysi-ikäinen kansalainen voi vaihtaa sukupuolensa pelkkänä ilmoitusasiana. Korjausleikkauksia ja lä...
LukijaltaOikeaoppisuuden tarve on ihmiselle ominaista ja johtuu osin siitä, että se on eräs turvallisuuden tunnetta ruokkiva väline. Uskon kysymyksissä oikeaoppisuuden tarve on hälyttävän suuri. Osasyynä s...
Lukijalta(27.12.2022) Silmiini sattui erään teologin lehtikirjoituksen otsikointi: ”Ateisti, joka tuntee Jumalan?” Kysymysmerkin kanssakin toteamus on absurdi. Ateisti kieltää Jumalan olemassaolon ja kaike...
Lukijalta(22.11.2022) Kun tulin aikoinani uskoon, sain näyn hengellisestä työstä. Se oli määrittelemätön pakottava tarve olla jotenkin hyödyksi Jumalan valtakunnassa. Tämä tarve on ollut läpi uskossa oloaj...
LukijaltaPaimen Plus -lehden kesäkuun numeron talouspalstalla olleessa kirjoituksessa kerrottiin seurakuntien lämpölaskujen noususta viime talvelta. Sama suunta näyttää jatkuvan myös tulevana talvena. Kerr...
LukijaltaJeesus joutui usein herättelemään kuulijoitaan. Tässä muutamia otteita Jeesuksen sanoista: ”Ettekö käsitä? Kuinka te ette käsitä, etten minä puhunut teille leivästä?” Niin hän sanoi heille: ”Ettek...
LukijaltaYhdysvalloissa korkein oikeus kumosi kesäkuussa vanhan ns. Roe vs Wade -nimellä tunnetun, aborttioikeuden turvanneen ennakkopäätöksen. Näin se teki sen, minkä kokeneiden ja laintuntevien tuomareid...
LukijaltaSanan- ja uskonnonvapaus ry (SUV) on osoittanut tarpeellisuutensa kansan keskuudessa. Kesäkuussa 2021 perustettu yhdistys on saanut aatteensa taakse jo yli 1 000 jäsentä ympäri Suomea.
Yh...
LukijaltaHesekielin kirjan luku 33 kertoo sielunhoitajan ja profeetan vastuusta. Toisesta jakeesta löytyvät puhuttelevat sanat: ”Jos minä annan miekan tulla maan kimppuun ––.” Nykyiset aseet eivät ole miekkoja...
LukijaltaLähetyspastori Markku Karjalaisen mukaan Uusi testamentti opettaa seurakunnan johtavan pastorin ja vanhimman viran kuuluvan miehille. Raamatussa sanotaan, että vanhimman virkaan tulee valita ”yhde...
LukijaltaKansallisen veteraanipäivän aikana (27.4.), kun uutiset kertovat Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistön potevan koronan jälkeen keuhkokuumetta, olen pohtinut, kuinka tärkeää on, että maamme...
LukijaltaRisto Karhu esitti Ristin Voitossa 17 kysymyksen: ”Jeesuksen paluu – ennen suurta ahdistusta?” Kirjoitus keskittyi ensisijaisesti odottamamme tempauksen ajankohdan pohdintaan. Mielestäni Risto Kar...
LukijaltaLänsimaiden kristittyjen piirissä on laajalti käsitys, että seurakunnan salainen tempaus tapahtuisi ennen suurta ahdistusta. Etenkin vapaiden suuntien käsitykseen on paljolti vaikuttanut Vilho Har...
LukijaltaJumala ilmoittaa itsensä Raamatun Sanan kautta mutta myös kansojen vaiheissa. Erityisen selvästi tämä ilmenee Israelin kansan historiassa ja nykyhetkessä.
Suomen kansan eri vaiheissa olem...
LukijaltaKiitos Reijo Mänttärille palautteesta (RV 9/22) kirjani erään luvun pohjalta tehtyyn artikkeliin. Tila ei riitä palautteen seikkaperäiseen käsittelyyn, mutta teen joitain yleisiä huomioita. ...
LukijaltaPuheessaan Korneliuksen talossa apostoli Pietari tahtoi sitoa uudet opetuslapset herätyksen alkuperään. Siksi hän sanoo: ”– – sen sanan, joka lähtien Galileasta on levinnyt koko Juudeaan, sen kast...
LukijaltaLehden emerituspäätoimittaja Leevi Launonen pohdiskeli kasvatustieteen asiantuntijana syvällisesti ihmisen persoonaa (RV 5). Hän toteaa ihmisen luonteen kasvamisen jääneen taka-alalle 1900-luvun l...
LukijaltaPitkittynyt poikkeusaika on kuormittanut lapsiperheiden arkea, typistänyt tärkeitä vertaistukiverkostoja ja kaventanut seurakuntayhteyttä. Lasten hengellinen kasvatus on jäänyt pitkälti vanhempien...
LukijaltaHyvin usein puhutaan pettäjä Jaakobista tai siitä, kuinka Jaakob petti veljensä. Ovatkohan nämä ajatukset koko totuus?
1. Moos. 25:21,23: ”Iisak rukoili Herraa vaimonsa puolesta, sillä tä...
LukijaltaVastine Kalevi Marinille – "Ekumeniaa ei tarvitse pelätä"

Ristin Voitossa 46 oli Kalevi Marinin mielipidekirjoitus, joka kommentoi Ristin Voitossa 41 julkaistu...
LukijaltaRistin Voitossa 41 oli hätkähdyttävä artikkeli Helluntailaisena ekumeniaa vahvistamassa. Petri Mäkilä sanoittaa siinä teologian toht...
LukijaltaSuomessa on viime vuosien aikana kyseenalaistettu kristillisiä arvoja. Raamatun mukaista uskoa tunnustavat kokevatkin, että kaikkea muuta suvaitaan paitsi kristillisiä arvoja.
Kuitenkin e...
LukijaltaLehden sivuilla on jälleen käyty keskustelua naisen asemasta. RV:n numerossa 41 Hannu Kangasniemi esitti miehen ja naisen välisen hierarkian olevan osa Jumalan asettamaa järjes...
LukijaltaRistin Voitossa 30–31 oli kirjoitus kalvinismista. Näkemys miehen ja naisen erilaisista sukupuolisidonnaisista rooleista perheessä ja seurakunnassa nousi esiin yhtenä jäsenille tärkeänä näkök...
LukijaltaKesän päivityksiä, uutisia ja mainoksia lukiessa mieleen on noussut kysymys: Onko sellainen paradoksi mahdollista, että voin olla ihmisoikeuksien ja solidaarisuuden puolella ja samaan aikaan kriti...
LukijaltaSuurella mielenkiinnolla, jännityksellä, rakkaudella ja ilolla tartuin Evankelistakoti elää -kirjaan. Jokainen kirja, joka kertoo helluntaiherätyksen alkuajoista Suomessa, sen toiminnast...
LukijaltaOlen kuullut joidenkin väittävän, etteivät uskovat joudu viimeiselle tuomiolle. Silloin tarkoitetaan ns. erillistä ylöstempausta, joka on erotettu ylösnousemuksesta viimeisenä päivänä. Kuitenkin t...
LukijaltaNettikonferenssissa näki paljon mielenkiintoisia vastauksia otsikon kysymykseen. Laulu- ja soitinyhtye Exit sai paljon myönteistä palautetta. Monet pitivät sen esiintymistä jopa koko tapahtuman pa...
LukijaltaPaljolla kirjantekemisellä ei ole loppua. Ristin Voitossa on kirja-arvioita, joista toiset ovat hyviä ja rakentavia uskoamme ajatellen, toiset ovat sitten vähemmän hyviä. Markus Maj...
LukijaltaRistin Voitto -lehden pääkirjoituksessa (12/21) Waltteri Haapala korostaa pastorien johtajuutta ja heidän kunnioittamistaan sangen voimakkaasti. On toki tärkeää, että pastorit saavat heille kuuluv...
Ristin Voiton verkkosisältö nyt Ajassa-lehdessä – diginäköislehti päivittyy toistaiseksi tutulle paikalle ristinvoitto.fi:hin
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan