”Klassista musiikkia arvostetaan kyllä yhä seurakunnissa”

On arvokasta, että seurakunnalla on mahdollisuus tarjota paikka musiikin opiskelemiseen, Helsingin kristillisen musiikkikoulun rehtori Eeva Kaisa Malin kertoo. Saalem-seurakunnassa majaansa pitävä koulu on perustettu vuonna 1983.
On arvokasta, että seurakunnalla on mahdollisuus tarjota paikka musiikin opiskelemiseen, Helsingin kristillisen musiikkikoulun rehtori Eeva Kaisa Malin kertoo. Saalem-seurakunnassa majaansa pitävä koulu on perustettu vuonna 1983.
Helsingin kristillisen musiikkikoulun rehtori Eeva Kaisa Malinin mukaan oppilaiden soitinvalinnat ovat painottuneet tiettyihin hittisoittimiin viime vuosina.

– Meillä on paljon pianisteja, huilisteja, viulisteja ja laulajia.

Malinin yksi lähivuosien unelmista olisikin nähdä koulun soitinkirjon laajenevan. Jos lapsi haluaisi ryhtyä soittamaan vaikkapa pasuunaa, klarinettia, trumpettia tai tuubaa, opiskelupaikka irtoaisi heti.

Erilaisia soittimia esitellään nyt Saalemin lapsityön skidikirkoissa ja musiikkikoulun musiikkileikkikoulussa.

– Toivon, että meillä voisi nykyisen yhden sijaan olla lähitulevaisuudessa monta muskariryhmää, koska sieltä alkaa kaikki.

Musiikkikoulu seurakuntaa rikastamassa

Saalemin yhteydessä toimiva Helsingin kristillinen musiikkikoulu on perinteisin Suomen helluntaiseurakuntien musiikkikouluista. Se perustettiin vuonna 1983 seurakunnanjohtaja  Kai Antturin (1926–2009) vaikutuksesta. Antturin ideana oli, että musiikkikoulu tuottaisi uusia soittajia ja laulajia seurakunnan jumalanpalveluselämän tarpeisiin.

Onko Antturin ajatus jo täysin museoitunut, vai vieläkö Saalemissa nähdään musiikkikoulu kokouselämän rikastajana?

– Uskon, että alkuperäinen ajatus on yhä osittain ajankohtainen. Jo se on hienoa, että seurakunnalla on tarjota paikka, jossa voi opiskella musiikkia.

– Ylipäätään näen koulussa paljon potentiaalia. Toimimme pääkaupunkiseudulla, jossa on paljon kristittyjä eri seurakunnissa.

Varsin moni eteläisen Suomen seurakunnissa vaikuttava musiikki-ihminen onkin jossain vaiheessa opiskellut Saalemin koulussa. Takavuosina myös musiikkikoulun bändiluokalla oli pöhinää. Bändikoulussa opiskeli ja opetti monia 1990- ja 2000-luvuilla vaikuttaneita gospelmuusikoita. Nyt ajatusta hiipuneesta bändiopetuksesta on viritelty jälleen uudelleen.

– Ajatus voisi olla vaikka se, että valmis ylistysryhmä pääsisi kehittymään ammattilaisen ohjauksessa.

Johtajille koulutusta

Helsingin kristillinen musiikkikoulu on keväällä toteuttamassa jälleen kuoron- ja orkesterinjohdon kurssin, jossa neljän intensiivisen viikonlopun puitteissa osallistuja pääsee syventämään osaamistaan musiikin johtajana.

– Moni seurakunta voisi panostaa omaan musiikkijohtajaansa lähettämällä tämän kurssille, Malin kannustaa.

Kurssilla otetaan haltuun orkesterin ja kuoron johtamista ammattilaisten ohjauksessa. Ohjelmisto on monipuolinen, kurssilaiset johtavat materiaalia alkaen sekakuoroteoksista  Bachin kautta amerikkalaiseen ylistysmusiikkiin. Opettajina ovat Juha Törmä, Jyri Nissilä ja Teemu Hämäläinen, kaikki kokeneita orkesteriammattilaisia. Kurssilaiset saavat johdettavakseen niin kuoron ja jousiorkesterin kuin puhallinorkesterinkin. Kurssi huipentuu hengellisen musiikin kevätkonserttiin, jossa johtajat pääsevät vielä hiomaan oppimaansa elävän yleisön eteen.

Viime vuonna kaikki halukkaat eivät mahtuneet mukaan, mikä kertonee siitä, että koulutukselle on kentällä kysyntää.

Musiikinopetus kehittynyt

Ennen kaikki oli paremmin – tai ainakin selkeämpää.

Kun seurakunnan edessä soitti puhallinorkesteri joka sunnuntai, oli nuorella soittajallakin edessään selvä urapolku: muutaman vuoden harjoittelulla saattoi päästä säestämään ehtoolliskokouksen lauluja. Puhallinorkestereita on helluntaiseurakunnissa yhä muutamia, mutta soittajat painottuvat senioreihin.

Musiikkiopistomaailma on aiemmin Palmgren-konservatorion apulaisrehtorina toimineen Eeva Kaisa Malininkin, 34, mukaan muuttunut viime vuosina.

– 1980-luvulla saattoi vielä musiikkiopistoissa olla opettajia, joilla ei ollut lainkaan pedagogista koulutusta. Niin sanottu venäläinen koulukunta oli voimissaan ja musiikin opiskelussa painotettiin pienestä pitäen ankaraa harjoittelua ja toistoa. Tähtäimessä oli ammattilaisuus.

Nyt musiikin maailmaan mennään oppilaslähtöisemmällä pedagogiikalla, pitkälti leikin ja omaehtoisen tutustumisen kautta. Kurssitutkintojen maailma avautuu vähitellen, kun lapsi ja nuori saavuttaa tietyn taitotason.

Opiskelu kannattaa

Kun lapsi nykyisin aloittaa klassisen musiikin harrastamisen, ajatuksissa on yhä harvemmilla vanhemmilla elämänmittainen ura, saati ammattilaisuus.

– Nykyisin tulee jatkuvasti tutkimustietoa musiikin opiskelemisen positiivisista vaikutuksista lapseen. Vanhemmat ovat tästä hyvin perillä.

Nykylapset kasvavat maailmassa, jossa on mahdollisuus aiempia sukupolvia monipuolisempiin valintoihin. Enää musiikkiopistot eivät esimerkiksi ole aina tilanteessa, jossa lapsia karsittaisiin aloituspaikoille.

– Pääsykoemenestys ei kyllä toisaalta tutkimustenkaan mukaan ole korreloinut myöhemmän opintomenestyksen kanssa, Eeva Kaisa Malin sanoo.

– Motivaation säilymiseen vaikuttaa moni asia alkaen opettajan ja oppilaan suhteesta perheen tuen kautta kavereiden vaikutukseen.

Ystäväpiirin merkitys näkyy erityisesti poikien kohdalla.

– Saa olla todella päättäväinen, jos on ainoa poika koulussa, joka jaksaa yläasteen läpi kulkea huilu kainalossa.

Joskus musiikki voi tukea elämän muita osa-alueita. Opiskelijoissa on esimerkiksi lapsia, joilla on tarkkaavaisuushäiriö.

– Opiskelu kehittää keskittymistaitoa ja hienomotoriikkaa, sekä omien tunteiden ilmaisemista. Instrumenttivalinta tosin on tehtävä huolella, eikä adhd-lapsen välttämättä kannata aloittaa esimerkiksi juuri viulun soitolla – tosin on niitäkin pedagogeja, jotka pystyvät ohjaamaan tarkkaavaisuushäiriöistä lasta vaativienkin soittimien kanssa.

Vanhemmat mukaan

Klassisen musiikin harrastaminen ei ole vain lasten ja nuorten asia. Moni keski-ikäinenkin aloittaa soittamisharrastuksen: osa ensimmäistä kertaa, osa virittelee nuoruudessa hiipunutta taiteilua.

– Tietysti hienomotoriikka ei viisikymppisellä kehity enää samalla tavalla kuin lapsella. Toisaalta jos on soittanut edes vähän joskus nuorempana, tietyt asiat toimivat läpi elämän.

Keväällä musiikkikoulussakin järjestetään konsertti, johon etsitään koululaisten rinnalle soittamaan isiä, äitejä, serkkuja ja vaikka isovanhempia – monia pitkästä aikaa.

– Jos soittotaitoa on vähänkin, voidaan tehdä sovitus, jossa aikuinen soittaa lapsen kanssa.

”Ei nopeita tuloksia”

Onko klassiselle musiikille yhä sijaa seurakunnissa? Vieläkö lapset ja nuoret saavat viulut ja pasuunat käsiinsä?

– Taistelu on kyllä kova. Esimerkiksi pelit haastavat meitä kaiken aikaa. Niissä onnistumisen ja kehittymisen tunteen voi saavuttaa nopeasti. Klassisen musiikin harrastamisessa taas ei synny nopeita tuloksia. Kehityskaari on usein pitkä.

Eeva Kaisa Malin puhuu sen puolesta, että orkesterisoittimia osattaisiin hyödyntää myös nuorten musiikissa.

– En soimaa sitä, että tietynlainen puhallinorkesterityyli on nyt poissa muodista. Nuoria ei voi pakottaa mihinkään. Meidän kasvattajien tehtävänä olisi luoda sovituksia ja olla tuomassa monipuolisemmin eri instrumentteja osaksi nuortenkin yhtyeitä.

Musiikkikoululla itsellään on Malinin mukaan tärkeä tehtävä laajemminkin.

– Kristillisenä musiikkikouluna näemme arvokkaana sen, että maallistuvassa ajassa voimme olla kasvattamassa lapsia ja nuoria kristillisiin arvoihin.

– Opetushenkilöstö on säännöllisesti kerran viikossa jopa useiden vuosien ajan läheisessä kontaktissa oppilaan kanssa, jolloin opettajan omalla esimerkillä voi olla suuri vaikutus lapsen ja nuoren elämään.


Verkkosivuilla RV-TV:ssä Eeva Kaisa Malin kertoo minkälaista voisi olla unelmien seurakuntamusiikki.

Orkesterin- ja kuoronjohdon kurssille voi ilmoittautua 19. helmikuuta saakka. Lisätietoja: www.kristillinenmusiikkikoulu.fi.


Anssi Tiittanen



4/2017

UutisetVanhemmat ovat huomanneet musiikin harrastamisen positiiviset vaikutukset lapseen.
PääkirjoitusHelsingin Saalem-seurakunnan edesmennyt johtaja Kai Antturi opetti 1980-luvun alussa Katinalan raamattuopistolla aiheenaan seurakuntien julistuksen sisältö. Hän kertoi törmänneensä konkreettisesti täh...
Miten onVuoden 2017 Juhannuskonferenssia on valmisteltu jo viime syksystä alkaen, ja konferenssitoimikunta kokoontui viime viikolla päättämään ohjelman pääsisällöistä.

Mikä on tänä vuonna konferenssin...
UutisetIhmiset ovat avoimia evankeliumille, vakuutettiin viime viikonloppuna Hyvä Sanoma -konferenssissa Porin helluntaikirkossa. Kotimaan evankelioinnin 50-vuotisjuhlatapahtuma keräsi satakunta maksanutta o...
UutisetViime viikon ekumeenisen radiojumalanpalveluksen toteutti kahdeksan erilaista yhteisöä.
UutisetHelsinkiläiseen kristilliseen antikvariaattiin, Luther-Divariin, hyökännyt mies on määrätty lähestymiskieltoon Helsingin käräjäoikeudessa. Tuomion mukaan miehen pitää neljän kuukauden ajan pysyä vähin...
UutisetFinaaliin pääsee nyt vain neljä osallistujaa.
UutisetRistin Voitto pyrkii lisäämään paikallisten uutisten julkaisua lehdessä. Monet seurakuntien elämään, ihmisiin ja toimintaan liittyvät asiat kiinnostavat usein laajempaakin yleisöä.

Toimitus toi...
UutisetTulevan isän mietteet tarjoavat viihdettä ja vertaistukea.
UutisetOpen Doors -järjestön tuoreen raportin mukaan jopa 350 miljoonaa kristittyä koki eriasteista vainoa viime vuonna.
UutisetVuoden ensimmäisenä lauantaina vietettiin Sotkamossa Kainuun ja Koillismaan seurakuntien yhteistä rukous- ja paastopäivää. Väkeä eri seurakunnista oli lähtenyt mukavasti liikkeelle, ja päivän sielunho...
UutisetJyväskylän vapaa- ja helluntaiseurakunnat järjestivät yhdessä jo perinteeksi muodostuneen Loppiaistapaus-tapahtuman.

Nuorisopastorit Jani-Matti Korpela ja Petri Paakkari muistelevat, että kevät...
UutisetHelluntaiseurakuntien IVY-työn koordinaatioryhmä vetoaa seurakuntiin ja seurakuntalaisiin Karjalan kristillisen keskuksen tukemiseksi. Sortavalassa sijaitsevan keskuksen toiminta on ollut pysähd...
UutisetDigitaalinen raamatunlukusovellus YouVersion paljastaa Raamatun suosituimmat jakeet vuonna 2016. Tulokset pohjautuvat sovelluksessa tehtyihin alleviivauksiin, kirjanmerkkeihin ja raamatunkohtien jakam...
UutisetUseat amerikkalaiset avioerolakimiehet kutsuvat tammikuuta ”avioerokuukaudeksi”. Tämä johtuu tilastoista, joissa heti alkuvuonna näkyy selvä piikki syyskuukausiin nähden. Kun joulukuussa avioeroindeks...
UutisetIslamilaisen Jemenin kaksi vuotta jatkunut sisällissota luo uusia mahdollisuuksia evankeliumille, uutisoi Espanjan Open Doors.

– Kasvava joukko muslimeja Jemenissä ovat hyvin pettyneitä uskonto...
MielipideVainojen uhrien muistopäivä 27.1.


Polttouhrien muisto.
On vaiennut ääni askelten.

Vain kivet huutavat,
että on juotu suuren tuskan malja.

Silloin kun äiti erotettiin lap...
MielipideMielipidepalstalla (RV 47/2016) Vesa Rahkonen ja Paula Plysjuk kirjoittivat tärkeästä asiasta. Suomelle on suuri hyppäys huonompaan suuntaan luopumuksen tiellä, jos sukupuolineutraali avioliittolaki t...
MielipideIstuin kuulijana hengellisessä tilaisuudessa, jossa kaksi irakilaista, entistä muslimia, kertoi elämästään ja uskostaan Jeesukseen.

Toinen heistä aloitti ja kertoi: ”Olin sunnimuslimi, mutta ru...
MielipideOlen vieläkin täysin hämmentynyt, että minun, yli 55 vuotta helluntaisaarnaajana olleen, henkeni elpyi sunnuntaina 15.1. TV1:n ääressä. Katselin ja kuuntelin nimittäin Helsingin kolmen helluntaiseurak...
MuutSuomalaisen gospelmusiikin synty ja kehityskaari voidaan yhdistää legendaariseen Pro Fide -yhtyeeseen. Vuonna 1966 aloittaneen bändin rautalankamusiikki yhdistettynä Jeesus-sanomaan herätti aikoinaan...
MuutSuomessa 1960-luvulta alkaen voimakkaasti vaikuttanut viidesläisyys on monitahoinen, ei-keskusjohtoinen luterilainen herätysliike. Se näyttäytyy eri järjestöjen, kuten Suomen Raamattuopiston, evankeli...
KolumniSuomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuoden teemana on Yhdessä – Tillsammans. Valtioneuvoston kanslia koordinoi Suomi 100 -hankkeen tapahtumia. Suomalaisia ja Suomen ystäviä rohkaistaan tekemään, urhei...
PakinaMies se tulee räkänokastakin muttei tyhjän naurajasta. Tämän perusteettoman perisuomalaisen aasinsillan kautta siirrymme juoheasti tyhjännaurajiin.

Ateistit ja skeptikot ovat vuosien varrella a...
ArtikkelitYK:N tilastojen mukaan vuonna 2016 yli puolet maailman väestöstä eli kaupungeissa. Kaupunkien määrä ja asukasluku kasvavat kaikissa maanosissa, mutta nopeimmin Aasiassa ja Afrikassa.

Maailmassa...
UutisetMatka Irakista Suomeen johti Jeesuksen löytämiseen.
MuutUudessa testamentissa kerrotaan, kuinka Jeesus ja Lasarus haudattiin kalliohautoihin. Eikö vainajia tuohon aikaan haudattu maahan ollenkaan? Entä mitä Raamatun perusteella pitäisi ajatella polttohauta...
MuistolleToivo Oskar Mikael Ikonen syntyi 29.9.1936 Luhangassa ja noudettiin taivaan kotiin kotoaan Orijärveltä Luhangasta 2.1.2017. Uskoon Toivo tuli kahdeksantoistavuotiaana nuorena miehenä ja oli Putkilahde...
MuistolleTuskimpa kukaan saattoi aikoinaan aavistaa, että vuonna 1927 Jämsässä pienviljelijäperheeseen syntynyt Väinö tulisi aikanaan kyntämään ja kylvämään vankilamaailman kivikkoisia peltoja kotimaassa ja Mu...
MuistolleReino Pajula syntyi 1.2.1930 ja sai kotiinkutsun 1.12.2016. Elämänsä aikana hän palveli evankelistana ja paimenena joitakin Suomen seurakuntia. Kuitenkin hänen varsinainen elämäntyönsä tapahtui Thaima...
PikavisiittiTapio Huttunen on eläkkeellä oleva valokuvaaja ja helluntaiseurakunnan aktiivi Enontekiöltä. Hän piti pitkään yhtä Suomen pohjoisimmista valokuvaamoista. Huttusella ja hänen Pirjo-vaimollaan on...
MuutEläkkeelle jääneen perheneuvoja Saara Kinnusen mielestä vastuutehtävissä tarvitaan sekä naisia että miehiä (Kotimaa 2/17).

Olimme perheenä parikymmentä vuotta mukana eräässä seurakunnan perhety...
MuistolleJuhani Antero Salminen menehtyi varhain maanantaiaamuna 5. joulukuuta 2016 Honkaharjun palvelutalossa Kokkolassa.

Juhani syntyi 26.10.1933 Uudessakaupungissa. Hän muutti vanhempiensa mukana Rov...
Muut”Kaikki koituu niiden parhaaksi, jotka Jumalaa rakastavat” (Room. 8:28). Tämä raamatunlause tuli hyvin todeksi Leo ”Leka” Kunnakselle jo pienenä poikana, kun hänen kotinsa taloyhtiön perunakellariin o...
MuutIhmisten aitous käynnistää lauluntekijässä prosessin, jossa syntyy biisejä. Niiden ydinajatus on, että meitä kannetaan kaikkien vaiheiden läpi, jos vain annamme luvan.
Ristin Voiton verkkosisältö nyt Ajassa-lehdessä – diginäköislehti päivittyy toistaiseksi tutulle paikalle ristinvoitto.fi:hin
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan
Seurakuntien perustajille uusia verkostoja