Keskusteluyhteyden säilyttäminen eri sukupolvien kesken tärkeää

- Jokaisen olisi hyvä kysyä itseltään, kannustaako vai lannistaako nuorempaa sukupolvea, haastaa Savonlinnan helluntaiseurakunnan nuorisopastori Hanna Laamanen. Kuva: Jarkko Laamanen
- Jokaisen olisi hyvä kysyä itseltään, kannustaako vai lannistaako nuorempaa sukupolvea, haastaa Savonlinnan helluntaiseurakunnan nuorisopastori Hanna Laamanen. Kuva: Jarkko Laamanen
Savonlinnan helluntaiseurakunnan nuorisopastori Hanna Laamanen on päätynyt nykyiseen tehtäväänsä monen mielenkiintoisen mutkan kautta. Lähihoitajaksi ja lavasterakentajaksi opiskellut nainen ei osannut kuvitellakaan, että toimisi joku päivä pastorina.

– En ole opiskellut teologiaa enkä ole mies – luulin niiden olevan selvät esteet pastorin tehtävässä toimimiseen.

Laamanen lupasi jo lapsena mennä sinne, minne Jumala johdattaa.

Merkityksellisin lapsuuskokemus liittyy juuri tuohon lupaukseen.

– Alle kouluikäisenä olin yksin leikkimässä, kun koin voimakasta tarvetta antaa koko elämäni Jumalan käyttöön. ”Vie minut ihan minne haluat”, rukoilin, ja jatkoin leikkejäni.

– Tuo muisto kantaa minua edelleen. On mahtavaa ymmärtää oman elämän kautta, että Jumalalle lapset eivät ole merkityksettömiä, vaan hän kutsuu meitä seuraansa jo tyttöinä ja poikina.

Pikkuinen Hanna rakasti ihmeitä tekevää Jumalaa. Iltaisin hän peitteli nuken ja rukoili, että se muuttuisi yön aikana oikeaksi vauvaksi. Lapsen usko ei horjunut, vaikka nukke pysyi nukkena, vaan Jumala oli hänen mielessään mahtava.

– Kaipaan edelleen yliluonnollisia ihmeitä tekevää Jumalaa, ja tiedän hänen olevan sellainen. Tällä hetkellä ihailen eniten sitä ihmettä, kun ihmisen sydämessä syntyy usko ja halu tutustua Jeesukseen ihan tavallisen kipeän elämän keskellä.

Irti päästämisen haaste

Laamanen toteaa, että hengellisessä työympäristössä omistajuuden siirtäminen on paradoksaalista: kun toista henkilöä valtuutetaan hengelliseen vastuuseen, siirretään hänelle jotakin, mikä ei ole varsinaisesti omissakaan käsissä. Omistajuuden siirtämisessä Laamanen haastaa vanhempaa sukupolvea.

– Jos nuori sukupolvi joutuu ottamaan omistajuuden väkisin, jälki on sekavaa ja seurakuntaa hajottavaa. Omistajuuden siirtyminen pitäisikin toimia luovuttamisen ja lahjoittamisen periaatteilla. Laamanen ymmärtää, että lahjoittajan osa ei ole aina helppo.

– Vanhemmalla sukupolvella on usein takana pitkä taival, johon sisältyy sekä voitettuja haasteita että kivuliaita tappioita. On raivattu tietä, kylvetty peltoa ja niitetty satoa. Se kaikki on saattanut vaatia sydäntä raastavia uhrauksia. Sitten tulee eri tavoin elävä uusi sukupolvi, joka voi antaa vaikutelman, ettei se arvosta kuljettua tietä.

– Jos tien raivaaja odottaa, että löytää paikalleen itsensä kaltaisen seuraajan, hän saa todennäköisesti odottaa kuolemaansa saakka. Uusi on uusi, ja se on aina jollain tavoin erilainen. Ja niin kuuluukin olla.

Laamanen toteaa, että menneestä irti päästäminen on välttämätöntä, jotta työn jatkuvuus on taattu.

– Viestikapulan antaja ei voi juosta vierellä määräten juoksun tahtia ja tapaa. Hänen tehtävänsä on jäädä siunaten katsomaan toisen etenemistä. Jos juoksija lähtisi viestikapulan saatuaan juoksemaan takaisin sinne, mistä on jo tultu, tilannehan olisi tappiollinen ja naurettava.

Erilaisuuden sietokykyä tarvitaan

Viestikapulan vastaanottajan osakaan ei ole Laamasen mukaan yksinkertainen, koska häneltä puuttuu kokemuksen tuoma viisaus.

– Hänen täytyy vahvistua ja voimistua omien taistelujensa kautta. Hänen suuri voimavaransa olisi se tuki, joka on saatavissa vain niiltä, jotka ovat jo pitkän matkan kulkeneet. Mistä ja miten löytää sellainen tukijoukko? Löytyykö kannustavaa asennetta, vaikka epäonnistumisiakin tapahtuisi? Nämä ovat herätysliikkeessämme elintärkeitä kysymyksiä.

Laamanen on pohtinut, millainen on elävä seurakunta, ja näkee sen toteutuvan, kun jokainen saa palvella omalla paikallaan ja persoonallaan. Se edellyttää erilaisuuden sietokykyä niin vanhemmilta kuin nuoremmiltakin.

– Mitä tapahtuu, jos pullan tilalla onkin välillä kuppikakku tai todistuksen tilalla ylistystanssi? Entä jos alttaritaulu olisikin maalattu graffittimuotoon tai pastori olisi pukeutunut t-paitaan ja farkkuihin? Olisiko se kaiken loppu vai ehkä jonkin uuden alku?

Nämä eivät ole hengellisiä kysymyksiä vaan kulttuurikysymyksiä. Laamanen onkin huolissaan siitä, että nuorille ei anneta tilaa toimia omista kulttuurilähtökohdistaan käsin. Siitä hän on vakuuttunut, että nousevat sukupolvet haluavat rakastaa Jeesusta ja palvella häntä koko elämällään – kuten edellisetkin sukupolvet.

Laamasen mielestä vastuunsiirtokysymyksiä tulisikin käsitellä avoimin mielin.

– Odotan nuorilta ja vanhemmilta toisiaan kohtaan sellaista asennetta, joka ohjaa kannustaviin kohtaamisiin. Kohtaamisen mahdollistaa rakkaus, joka ymmärtää, että emme ole tulleet palveltavaksi vaan palvelemaan.

Sisustuskauppiaasta pastoriksi

Seurakuntaihmisenä Laamanen on aina halunnut olla rakentamassa Jumalan valtakuntaa omalla panoksellaan. Yksityisyrittäjänäkin työskennellyt nainen tietää, minkälaista on yhdistää perhe-, työ- ja seurakuntaelämä. Sisustuskaupan perustamisen ohella hän pyöritti pikkulapsiperheen arkea miehen tehdessä matkatyötä.

– Nautin luovasta työstäni sekä asiakassuhteista suunnattomasti. Keskellä hektistä elämää otin haparoivia askeleita itseni johtamisen ja rajojen asettamisen tiellä.

Työnsä ohella Laamanen toimi seurakunnassa solunjohtajana ja opetti nuoria. Vähitellen hän huomasi Raamatun tutkimisen, puheiden valmistelun ja ihmisten opetuslapseuttamisen olevan omaa työtään rakkaampaa ja tärkeämpää. Laamanen oli kuvitellut viettävänsä koko työelämän sisustuskaupassaan mutta koki Jumalan kutsuvan  häntä jättämään sen.

– Puolen vuoden pohdinnan jälkeen olin valmis luopumaan työstäni. Jäin täysin tyhjän päälle päälle odottamaan, mitä Jumalalla on minulle varattuna.

Tie silloisesta kotikaupungista Joensuusta vei entisen kotiseurakunnan nuorisopastoriksi Savonlinnaan, vaikka paluumuutto ei pariskunnan suunnitelmiin ollut kuulunut. Vähitellen lisääntynyt tuska Savonlinnan nuorista vaikutti kuitenkin niin, että Laamanen otti yhteyttä nuorisopastoria etsivään seurakuntaan.

– Kun pastori kuvaili, millaista työntekijää he etsivät, tunnistin itseni. Kävin haastattelussa, ja tulin valituksi.

Tavoitteena hengellinen kasvu

Laamanen selkeästi nauttii nuorisopastorin tehtävästään.

– Nykyinen työni sisältää paljon iloa! En tee töitä teorian kanssa vaan ihan oikeiden ihmisten, jotka haluaisin nähdä taivaassa ja joiden elämässä tahtoisin nähdä Jeesuksen tuntemisen lisääntymistä ja vaikutusta.

– Johtajuus-sanan näen nykyään uudessa valossa. Se on upea mahdollisuus palvelemiseen ja ongelmien ratkaisemiseen. Se ei ole toisten manipuloimista täyttääkseni omat tarpeeni vaan matka toisten tarpeisiin ja unelmiin.

Haasteitakin työssä toki riittää. Yksi niistä on jatkuvan vaihtuvuuden sietäminen.

– Kun on tutustunut nuoriin, jakanut elämää ja palvellut heidän kanssaan, on vaikea lähettää heitä muihin kaupunkeihin ja maailman ääriin. Erot ovat rankkoja.

Suuri haaste on myös tavoittaa uusia nuoria. Laamanen ei pyri kilpailemaan nuorille tarjolla olevien elämysten kanssa vaan on opetellut panostamaan siihen, mitä hänen vastuulleen on annettu.

– Työn laadun mittari ei ole viihtyvyys vaan hengellinen kasvu. Toki tykkään siitä, että on meininkiä. En puhu viihtyvyyttä ja show-meininkiä vastaan, mutta ne eivät ole isäntiä vaan renkejä. Jeesuksen seuraaminen on syvempää kuin pintaa.

Ne suurimmat haasteet löytyvät Laamasen mukaan ”ihan oman puseron sisältä”. Armon näkökulman muistaminen on hänelle tärkeää.

– Kelpaan itselleni, kun tiedän, että kelpaan Jeesukselle. Riitän itselleni, mutta samaan aikaan tahdon kasvaa hirmuisesti. Ja toivon, että sisälläni on aina vahvana se pieni Hanna, joka uskoo yliluonnolliseen Jumalaan ja jonka käyttöön tahtoo aina antaa koko elämänsä.


Kuka

Hanna Laamanen
» Savonlinnan helluntaiseurakunnan nuorisopastori vuodesta 2012
» naimisissa, kaksi lasta
» koulutukseltaan lähihoitaja ja lavasterakentaja
» harrastaa lukemista, liikkumista ja luovaa ajattelua


Mira Kariluoto

Lukijalta
40/201

Lukijalta22.3.2024 | Olen kiitollinen, että maakuntalehdissämme on auennut toistuvasti tilaa Raamatun sanomaa korostaville kirjoituksilleni. Usein ne sivuavat yhteiskunnallisia haasteita, unohtamatta ikuis...
LukijaltaIhmisten puheissa toistuvat usein ilmaisut kuten ”Kuolema kuittaa univelat” tai ”Haudassa saa sitten levätä”. Ne ovat tavallisia tapoja vältellä ajatusta kuolemanjälkeisestä elämästä ja vaeltaa va...
Lukijalta21.11.2023 | Helluntaikirkon oppikäsityksessä Jeesuksen paluusta ei ole enää vain yhtä tulkintamallia. Jeesuksen paluusta itsessään ollaan varsin yksimielisiä, mutta seurakunnan tempauksen ajoituk...
Lukijalta24.10.2023 | Iso Kirja on hehkuttanut tänä vuonna Opisto omaksi -teemaa. Sen tavoitteena on, että seurakunnat ja niiden jäsenet ottaisivat ja kokisivat entistä enemmän omistajuutta yhteisestä opis...
LukijaltaApostoli Paavali ei tahtonut pitää Roomassa asuvia veljiä tietämättöminä ”tästä salaisuudesta, että Israelia on osaksi kohdannut paatumus – hamaan siihen asti, kunnes pakanain täysi luku on sisäll...
Lukijalta(20.3.2023) Tammikuussa seurakuntamme johtajisto sai ihmetteleviä yhteydenottoja koskien paikallista Turvallinen seurakunta -lausuntoa, jossa olemme osallisena. Siinä oli virheellisesti na...
Lukijalta(6.3.2023) Uudet hyvinvointialueet aloittivat vuoden alusta. Kotiin saamamme esitteen mukaan uuden hyvinvointialueen keskeinen tehtävä on ”hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden edistäminen yht...
LukijaltaTranslain uudistaminen vietiin eduskunnassa maaliin 1.2.2023 äänin 113–69. Lain mukaan jokainen täysi-ikäinen kansalainen voi vaihtaa sukupuolensa pelkkänä ilmoitusasiana. Korjausleikkauksia ja lä...
LukijaltaOikeaoppisuuden tarve on ihmiselle ominaista ja johtuu osin siitä, että se on eräs turvallisuuden tunnetta ruokkiva väline. Uskon kysymyksissä oikeaoppisuuden tarve on hälyttävän suuri. Osasyynä s...
Lukijalta(27.12.2022) Silmiini sattui erään teologin lehtikirjoituksen otsikointi: ”Ateisti, joka tuntee Jumalan?” Kysymysmerkin kanssakin toteamus on absurdi. Ateisti kieltää Jumalan olemassaolon ja kaike...
Lukijalta(22.11.2022) Kun tulin aikoinani uskoon, sain näyn hengellisestä työstä. Se oli määrittelemätön pakottava tarve olla jotenkin hyödyksi Jumalan valtakunnassa. Tämä tarve on ollut läpi uskossa oloaj...
LukijaltaPaimen Plus -lehden kesäkuun numeron talouspalstalla olleessa kirjoituksessa kerrottiin seurakuntien lämpölaskujen noususta viime talvelta. Sama suunta näyttää jatkuvan myös tulevana talvena. Kerr...
LukijaltaJeesus joutui usein herättelemään kuulijoitaan. Tässä muutamia otteita Jeesuksen sanoista: ”Ettekö käsitä? Kuinka te ette käsitä, etten minä puhunut teille leivästä?” Niin hän sanoi heille: ”Ettek...
LukijaltaYhdysvalloissa korkein oikeus kumosi kesäkuussa vanhan ns. Roe vs Wade -nimellä tunnetun, aborttioikeuden turvanneen ennakkopäätöksen. Näin se teki sen, minkä kokeneiden ja laintuntevien tuomareid...
LukijaltaSanan- ja uskonnonvapaus ry (SUV) on osoittanut tarpeellisuutensa kansan keskuudessa. Kesäkuussa 2021 perustettu yhdistys on saanut aatteensa taakse jo yli 1 000 jäsentä ympäri Suomea.
Yh...
LukijaltaHesekielin kirjan luku 33 kertoo sielunhoitajan ja profeetan vastuusta. Toisesta jakeesta löytyvät puhuttelevat sanat: ”Jos minä annan miekan tulla maan kimppuun ––.” Nykyiset aseet eivät ole miekkoja...
LukijaltaLähetyspastori Markku Karjalaisen mukaan Uusi testamentti opettaa seurakunnan johtavan pastorin ja vanhimman viran kuuluvan miehille. Raamatussa sanotaan, että vanhimman virkaan tulee valita ”yhde...
LukijaltaKansallisen veteraanipäivän aikana (27.4.), kun uutiset kertovat Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistön potevan koronan jälkeen keuhkokuumetta, olen pohtinut, kuinka tärkeää on, että maamme...
LukijaltaRisto Karhu esitti Ristin Voitossa 17 kysymyksen: ”Jeesuksen paluu – ennen suurta ahdistusta?” Kirjoitus keskittyi ensisijaisesti odottamamme tempauksen ajankohdan pohdintaan. Mielestäni Risto Kar...
LukijaltaLänsimaiden kristittyjen piirissä on laajalti käsitys, että seurakunnan salainen tempaus tapahtuisi ennen suurta ahdistusta. Etenkin vapaiden suuntien käsitykseen on paljolti vaikuttanut Vilho Har...
LukijaltaJumala ilmoittaa itsensä Raamatun Sanan kautta mutta myös kansojen vaiheissa. Erityisen selvästi tämä ilmenee Israelin kansan historiassa ja nykyhetkessä.
Suomen kansan eri vaiheissa olem...
LukijaltaKiitos Reijo Mänttärille palautteesta (RV 9/22) kirjani erään luvun pohjalta tehtyyn artikkeliin. Tila ei riitä palautteen seikkaperäiseen käsittelyyn, mutta teen joitain yleisiä huomioita. ...
LukijaltaPuheessaan Korneliuksen talossa apostoli Pietari tahtoi sitoa uudet opetuslapset herätyksen alkuperään. Siksi hän sanoo: ”– – sen sanan, joka lähtien Galileasta on levinnyt koko Juudeaan, sen kast...
LukijaltaLehden emerituspäätoimittaja Leevi Launonen pohdiskeli kasvatustieteen asiantuntijana syvällisesti ihmisen persoonaa (RV 5). Hän toteaa ihmisen luonteen kasvamisen jääneen taka-alalle 1900-luvun l...
LukijaltaPitkittynyt poikkeusaika on kuormittanut lapsiperheiden arkea, typistänyt tärkeitä vertaistukiverkostoja ja kaventanut seurakuntayhteyttä. Lasten hengellinen kasvatus on jäänyt pitkälti vanhempien...
LukijaltaHyvin usein puhutaan pettäjä Jaakobista tai siitä, kuinka Jaakob petti veljensä. Ovatkohan nämä ajatukset koko totuus?
1. Moos. 25:21,23: ”Iisak rukoili Herraa vaimonsa puolesta, sillä tä...
LukijaltaVastine Kalevi Marinille – "Ekumeniaa ei tarvitse pelätä"

Ristin Voitossa 46 oli Kalevi Marinin mielipidekirjoitus, joka kommentoi Ristin Voitossa 41 julkaistu...
LukijaltaRistin Voitossa 41 oli hätkähdyttävä artikkeli Helluntailaisena ekumeniaa vahvistamassa. Petri Mäkilä sanoittaa siinä teologian toht...
LukijaltaSuomessa on viime vuosien aikana kyseenalaistettu kristillisiä arvoja. Raamatun mukaista uskoa tunnustavat kokevatkin, että kaikkea muuta suvaitaan paitsi kristillisiä arvoja.
Kuitenkin e...
LukijaltaLehden sivuilla on jälleen käyty keskustelua naisen asemasta. RV:n numerossa 41 Hannu Kangasniemi esitti miehen ja naisen välisen hierarkian olevan osa Jumalan asettamaa järjes...
LukijaltaRistin Voitossa 30–31 oli kirjoitus kalvinismista. Näkemys miehen ja naisen erilaisista sukupuolisidonnaisista rooleista perheessä ja seurakunnassa nousi esiin yhtenä jäsenille tärkeänä näkök...
LukijaltaKesän päivityksiä, uutisia ja mainoksia lukiessa mieleen on noussut kysymys: Onko sellainen paradoksi mahdollista, että voin olla ihmisoikeuksien ja solidaarisuuden puolella ja samaan aikaan kriti...
LukijaltaSuurella mielenkiinnolla, jännityksellä, rakkaudella ja ilolla tartuin Evankelistakoti elää -kirjaan. Jokainen kirja, joka kertoo helluntaiherätyksen alkuajoista Suomessa, sen toiminnast...
LukijaltaOlen kuullut joidenkin väittävän, etteivät uskovat joudu viimeiselle tuomiolle. Silloin tarkoitetaan ns. erillistä ylöstempausta, joka on erotettu ylösnousemuksesta viimeisenä päivänä. Kuitenkin t...
LukijaltaNettikonferenssissa näki paljon mielenkiintoisia vastauksia otsikon kysymykseen. Laulu- ja soitinyhtye Exit sai paljon myönteistä palautetta. Monet pitivät sen esiintymistä jopa koko tapahtuman pa...
LukijaltaPaljolla kirjantekemisellä ei ole loppua. Ristin Voitossa on kirja-arvioita, joista toiset ovat hyviä ja rakentavia uskoamme ajatellen, toiset ovat sitten vähemmän hyviä. Markus Maj...
LukijaltaRistin Voitto -lehden pääkirjoituksessa (12/21) Waltteri Haapala korostaa pastorien johtajuutta ja heidän kunnioittamistaan sangen voimakkaasti. On toki tärkeää, että pastorit saavat heille kuuluv...
Ristin Voiton verkkosisältö nyt Ajassa-lehdessä – diginäköislehti päivittyy toistaiseksi tutulle paikalle ristinvoitto.fi:hin
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan