Kesäjuhlia hiotaan harkiten

Viime vuosina muun muassa Juhannuskonferenssin ja Kansanlähetyspäivien ohjelmaa on pyritty muokkaamaan sellaiseksi, että eri ikäryhmät voisivat osallistua siihen yhdessä. Nuorille on omaa ohjelmaa lähinnä iltaisin. Kuva viime vuoden Juhannuskonferenssista.
Viime vuosina muun muassa Juhannuskonferenssin ja Kansanlähetyspäivien ohjelmaa on pyritty muokkaamaan sellaiseksi, että eri ikäryhmät voisivat osallistua siihen yhdessä. Nuorille on omaa ohjelmaa lähinnä iltaisin. Kuva viime vuoden Juhannuskonferenssista.
 ouko-elokuussa Suomessa vietetään yli 20 kristilliset kesäjuhlat. Niitä järjestävät niin herätysliikkeet, luterilaisen kirkon lähetysjärjestöt kuin vapaakristilliset yhteisötkin. Useimmat kesäjuhlista kiertävät vuosittain eri puolilla maata ja piristävät milloin minkäkin paikkakunnan peltoja, pallokenttiä ja messuhalleja.

Vanhimmat kesäjuhlat ovat körttiläisten yli 120-vuotiaat Herättäjäjuhlat ja vuoden varhaisimmat toukokuussa pidetyt Medialähetys Sanansaattajien Medialähetyspäivät. Ruuhkaisin kesäjuhlaviikonvaihde on 17.–19. kesäkuuta, jolloin baptistit, Lähetysyhdistys Kylväjä, Kansan Raamattuseura ja Evankelinen lähetysyhdistys viettävät vuoden kohokohtaansa.

Heinäkuun alkupäiviin ajoittuvat puolestaan muun muassa Vapaakirkon Kesäjuhlat, Kansanlähetyspäivät ja vanhoillislestadiolaisten Suviseurat, jotka ovat vuosi toisensa jälkeen Suomen suurimmat kesäjuhlat noin 75 000 vieraallaan.

Perinteinen miellyttää

Suviseurat pystytetään suurille peltoalueille, ja erilaisia käytännön ratkaisuja säädetään vuosi vuodelta toimivammiksi.

– Koko ajan mietitään, miten jokin asia voidaan tehdä helpommin. Esimerkiksi 150-metrisen ravintolakatoksen sivutelttaa pystyttäessään eräs talkoolainen totesi, että ennen sen pystyttämiseen puisine runkoineen meni monta päivää, mutta nyt työ saadaan tehtyä päivässä, kun kasaamista helpottavat valmiit metallirungot, Suviseurojen tiedotustoimikunnan puheenjohtaja ja tiedotusvastaava Merja Sorjanen kertoo.

Suviseurojen ohjelmasisältö puolestaan on pysynyt vuosikymmenten aikana ennallaan.

– Seuraohjelma koostuu seurapuheista, virsistä ja Siionin lauluista, Sorjanen toteaa.

Hänen mukaansa Suviseuroissa on todettu hyväksi, että eri-ikäiset liittyvät samaan ohjelmaan. Suuri seuraväki ei myöskään tunnu kaipaavan tähän muutosta vaan on perinteiseen ratkaisuun tyytyväinen.

Merja Sorjanen arvioi, että Suviseurat kokoavat valtaosin liikkeeseen kuuluvia ”vakiokävijöitä”. Hänen mukaansa yksi kiertävien seurojen ajatus on kuitenkin myös tuoda niiden hengellinen anti uusien asutusten ja ihmisten ulottuville.

– Pääsymaksuja ei ole ja kaikki ovat tervetulleita, hän sanoo.

Lähetit näkyvämmiksi

Kirkon viidesläinen herätysliike Kansanlähetys syntyi vuonna 1967 ja piti tuolloin myös ensimmäiset kesäjuhlansa, Kansanlähetyspäivät. Tavallisesti niiden sijainti vaihtuu vuosittain. Nyt juhlat vietetään kahtena vuonna peräkkäin liikkeen keskuspaikassa Ryttylässä.

– Ensi vuonna Kansanlähetyspäivät täyttävät 50 vuotta. Kehitämme kovasti lähetyskeskuksen aluetta suurjuhlia silmälläpitäen. Täällä käy vuosittain yli 10 000 ihmistä, joten se hyödyttää kaikkia vieraitamme, Kansanlähetyspäivien viestinnästä vastaava Anne Lepikko taustoittaa.

Lähetystyöstä ja vankasta raamattuopetuksesta tunnetun liikkeen piirissä on totuttu kehittämään myös sisällöllistä puolta.

– Tänä vuonna uutta on ainakin se, että lähetystyöntekijöitä on mukana joka ohjelmassa, Lepikko kertoo.

Lisäksi viime aikoina on koettu hyvänä se, että eri-ikäiset voivat viihtyä yhdessä Raamatun sanan äärellä.

– Viime vuonna ensimmäistä kertaa aikuisten ohjelma oli suunniteltu myös nuorisoa ajatellen. Nyt nuorilla ei ole varsinaisesti eri ohjelmaa, vaikka esimerkiksi myöhäisiltojen iltajatkoissa on nuorekas meininki.

Nuoret tahdittavat uudistuksia

Anne Lepikon mukaan Kansanlähetyksen ja sen kesäjuhlien uudistushenkinen ote liittyy liikkeen vahvaan nuorisotyöhön. Parin viime vuoden ajan päivien johtaminenkin on hajautettu Kansanlähetyksen johdolta työntekijöille. Samalla mukaan on saatu tuoretta toteuttamistapaa.

– Luulen, että kun saadaan vastuu entistä useammille harteille, johtajilla jää enemmän aikaa siihen, missä heidän osaamisensa palvelee parhaiten. Samalla vastuun jakaminen laajentaa ajattelua, Lepikko arvioi.

Helluntailaisten Juhannuskonferenssissa hyödynnetään tänä vuonna hieman samanlaista ”tuottajatyyppistä” mallia, jossa vastuuta on jaettu useille eri sukupolvia edustaville henkilöille. ”Tavoitteena oli päästä ohjelman tilkkutäkkimäisyydestä kohti virtaviivaisempaa kokonaiskuvaa”, konferenssi-isäntä Marko Halttunen luonnehtii uudistusta RV 22:n konferenssiliitteessä.

Juhannuskonferenssin tuottajien tehtävänä on ennen muuta hoitaa käytännön yksityiskohdat niin, että tilaisuuksien toteuttajat saavat keskittyä sisällöllisiin tehtäviinsä. Tuottajat pitävät huolen siitä, että eri päivien teemat näkyvät niin puheissa kuin musiikissa. He myös varmistavat, että kaikki ovat tietoisia tehtävästään ja yhteisestä päämäärästä. Uudistuksella pyritään välttämään kenttäoloihin kuuluva käytännön sähellys, jotta konferenssivieraat voisivat keskittyä juhlien hengelliseen antiin mahdollisimman täysipainoisesti.


Näin vapaakristilliset yhteisöt juhlivat

10.–11.6. Adventtikirkon kesäjuhlat, Helsinki

17.–19.6. Baptistikirkon kesäjuhlat, Hummelholmen

22.–26.6. Helluntaiherätyksen Juhannuskonferenssi, Keuruu

30.6.–3.7. Suomen Metodistikirkon vuosikonferenssi, Kauniainen

1.–3.7. Suomen Vapaakirkon kesäjuhlat, Hämeenlinna



Ruut Ahonen

Teema
51

Teema10.11.2023 | Anniina Jakonen

Tamperelaiset ystävykset Milka Myllynen ja Mia-Carita Hahl ovat sitä ihmistyyppiä, jotka keksivät jatkuvasti uusia luovia ideoita ja käärivät aikailematta hihansa t...
TeemaEero Antturi
Kun Marko Selkomaa tuli uskoon 13-vuotiaana, hän koki hyvin pian Jumalan kutsuvan häntä saarnaajaksi ja lähetyssaarnaajaksi.
– Noita ilmaisuja silloin käytettiin, muistelee nyt 52-v...
TeemaKun Julius Kankkunen aloittaa elämäntarinansa kertomisen, kuulija ei voi olla nauliutumatta paikoilleen. Lapsuuden uskoontuloa seuraa toinen toistaan traagisempia tapahtumia: Ensin...
TeemaMegadethin Dave Mustaine ja Dave Ellefson, Brian Welch ja Reginald Arvizu Kornista, W.A.S.P.-yhtyeen Blackie Lawless ja Iron...
TeemaHyväosaisuus kasautuu myös parisuhdeasioissa. Köyhyys lisää eroriskiä.
TeemaSyviä kriisejä läpi käynyt pariskunta suosittelee vahvaa sitoutumista ja kommunikaatiotaitojen opettelemista.
TeemaAvioliittoleireille tullaan erilaisista tilanteista.
UutisetHuipputeknologia seuloo haitalliset yksilöt suuristakin väkijoukoista.
UutisetAnna Hellgrenin elämään vakava sairaus toi yksinäisyyden, mutta seurakunta on hänelle koti.
TeemaUudentyyppinen tapa tukea lapsia ja nuoria sai pilottikoululta hyvän palautteen.
TeemaFidan globaalikasvatustunnit tavoittavat vuosittain tuhansia oppilaita ja satoja opettajia.
TeemaLukijoiden maailma on otettu huomioon niin kampanjalehden tekstissä kuin kuvissakin.
TeemaYhteiskristillisen Uskovaiset nuoret -nettiyhteisön vastaava nuorisotyöntekijä Mikael Elmolhoda on saa­nut vuosien aikana tukevaa tuntumaa eri kristillisten pii­rien nuoriin.
...
TeemaMillainen on helluntainuori vuonna 2018? Nuoret kertovat siitä itse.
TeemaSeurakunnasta annetut eväät vaikuttavat siihen, kestääkö nuoren usko vai kaatuuko se kuin korttitalo
TeemaYstävän kuolema sai Milja Peuramäen ymmärtämään, ettei aina tarvitse olla vahva.
TeemaMasentunut ja uupunut voi olla turvallisella mielellä, sillä uskossa ei ole kyse siitä, mitä ihminen tekee.
TeemaEläköityneellä opettaja Juhani Happosella on tal­lessa kansioita, joihin on kertynyt yli 200 samaa aihet­ta käsittelevää lehtileikettä. Ne kertovat taistelusta, jon­ka hän kävi 1980-luvulla...
TeemaMielenterveysongelmien stigma on vähentynyt, mutta psykoosisairaudesta kärsivä ja hänen läheisensä jäävät yhä helposti yksin.
TeemaSeurakunta voi tarjota vangille kasvualustan yhteiskuntaan ja kiinnekohdan kristilliseen uskoon.
TeemaParhaat tulokset saavutetaan luottamuksellisilla ihmissuhteilla ja Jumalan voimalla, valtakunnallisilla vankilalähetyspäivillä todettiin.
TeemaHyvä Sanoma ry:n keräämillä lahjoitusvaroilla jaetaan tänäkin vuonna joulumuistaminen jokaiseen maamme vankilaan. Helluntaiseurakuntien vankilatyö välittää vankien luettavaksi yli tuhat Hyvä Sanoma -j...
TeemaIslamin mullan alta nousee paljon pieniä taimia. Jos meillä on hengellinen ilta, puolikuun maissa on vasta aamu.
TeemaLähi-idän kristityistä puhuttaessa tulee melko nopeasti esiin myös vaino. Islamilaisista yhteiskunnista ja lujista sukusiteistä juontava ilmiö tuli näkyväksi Suomessakin äskettäin, kun to...
TeemaTuleva maailmanlaajuinen verkosto tähtää uskon ja lähetysvastuun kasvuun.
TeemaUskoon tulleiden ja potentiaalisten johtajien omankieliset tilaisuudet vastaavat kristillisen arabiyhteisön tarpeisiin Suomessa.
TeemaMiten voisin muistaa maailman tarpeita mutta saada omanikin kuuluviin?
TeemaRukous merkitsee musiikkievankelistana toimivalle Jipulle elämän kantavaa voimaa. Tänä syksynä hän on saanut kokea niin pieniä kuin suuriakin ihmeitä.
TeemaMitkä ovat kolme tärkeintä esirukousvastaustasi? Neljä henkilöä vastaa.





Petri Viinikkala


1. Aikuisuuden kynnyksellä koetin elää hyvää elämää ja kelvata Juma...
TeemaHerra, osoita minulle tie ja tee minut halukkaaksi sitä vaeltamaan. Uskallettua on viipyä, ja vaarallista on jatkaa matkaa. Täytä siis minun ikävöimiseni ja osoita minulle tie.
TeemaKristuspäivä tuo tuhannet kristityt yhteen rukoilemaan.
TeemaMalmin Saalem -seurakuntaan kuuluvat Anneli ja Jorma Lahikainen ovat saaneet tehtäväkseen sytyttää rukoustulta ympäri Suomen.
UutisetKun kodissa on rakkauden ilmanala, homma toimii, Miko Puustelli sanoo.
TeemaLapsen menetys jättää ilmaan paljon kysymyksiä. Katkeruuden tilaan ei kuitenkaan pidä jäädä, Esko Mäkelä sanoo.
TeemaTerapeutti pystyy auttamaan, jos hän kykenee kokemaan saman särkymisen kuin asiakkaansakin.
TeemaOma muuttunut isä oli Rainer Frimanille tärkeä esikuva.
TeemaEsimerkkinä oleminen on nigerialaistaustaisen Samuel Okunoyen mielestä isyyden kulmakivi.
TeemaVasta kun seurakunta tajuaa rikkinäisyytensä, siitä voi tulla parantava yhteisö.
TeemaNoora Nätkin ei luule enää, että kaikkien tunteiden täytyy johtaa toimintaan.
TeemaHomoseksuaalisuuden syntyyn vaikuttavat monet tekijät.
TeemaLähtö ei tullut yllättäen. Silti sen jättämä kaipaus ja ikävä täyttävät sielun kuin sumea usva.
TeemaSururyhmässä on mahdollisuus tulla nähdyksi ja kuulluksi moninkertaisesti.
TeemaYhteistyössä ryhmien käynnistämiseen löytyivät myös riittävät resurssit.
TeemaOman lapsen kuolema on valtavan suuri menetys, jolla on kokonaisvaltaisia ja pitkäaikaisia vaikutuksia.
TeemaOnko evankeliointi koko seurakunnan tehtävä? Kenelle se oikein kuuluu? Miksi niin harvat innostuvat nykyisin evankelioimisesta? Ja mitä se oikeastaan käytännössä on?

...
TeemaMitä seurakunnan tulee ymmärtää maallistuneen nykyihmisen elämästä, jos haluaa tehdä Jeesusta hänelle tunnetuksi ja välittää hänestä aidosti?


– Kun teemme tämän...
TeemaEvankelioimisen suuria innovaatioita helluntailiikkeessä olivat 1900-luvun alkupuolella telttakokoukset ja kitarakuorot. Evankelioiva Hyvä Sanoma -lehti perustettiin sota-aikana. Pai...
TeemaEvankeliumi tavoittaa näinä päivinä yli miljoona maamme asukasta.
TeemaPunainen väri on vähentynyt tavoittavan työn tilannekartoituksessa. Suomen ainoa palkattu HS- yhteysevankelista löytyy Lapista.
TeemaHellevi Pasanen murehtii turhautuneiden seurakuntalaisten puolesta ja innostaa heitä viemään ilosanomaa toisille.
TeemaJumalan navigaattori ohjaa pyöräilijää tarkasti aivan oikeiden henkilöiden luo.
TeemaTuomo Rauma rohkaistui rukoilemaan sairaiden puolesta.
TeemaPirkko Eemola ymmärtää nyt, mitä Jumalan valmistamat teot tarkoittavat.
TeemaBilly Grahamin puheet suunniteltiin tarkkaan etukäteen. Avausiltaan sisältyi elokuvamainen kohtaus, jossa yksinäinen nainen veti väkijoukon liikkeelle.
TeemaKatolinen aktiivi kirjoitti avoimen kirjeen Suomen helluntailaisille, ja RV pyysi siihen vastineen. Yhteisöjen suhteissa kaikki ei ole sitä, miltä näyttää.
UutisetLähestyn teitä, rakkaat Suomen helluntailaiset, ennen kaikkea kristittynä, joka tunnustaa samaa Apostoliseen uskontunnustukseen kirjattua uskoa, jota tekin tunnustatte.
Toiseksi lähe...
UutisetKatolinen teologi Emil Anton on lähestynyt avoimella kirjeellään Suomen helluntailiikettä reformaation merkkivuoden tiimoilta. Kirjoituksellaan hän halusi herättää keskustelua, vähentää enn...
Teema”Yksi viime vuosikymmenten merkittävimmistä globaalin kristillisyyden ilmiöistä.” Näin suurin sanoin on luonnehdittu helluntailaisten ja roomalaiskatolisen kirkon vuonna 1972 aloittamaa k...
Ristin Voiton verkkosisältö nyt Ajassa-lehdessä – diginäköislehti päivittyy toistaiseksi tutulle paikalle ristinvoitto.fi:hin
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan