Karjalan helluntaiyhteisö 20 vuotta

Karjala-konferenssissa rohkaistuttiin historiasta

Fjodor Akimenko on ollut Karjalan helluntaiyhteisön johdossa alusta asti, ja hänellä on vahvat visiot myös seurakuntien tulevaisuutta ajatellen. Kuva: Kari Pölönen
Fjodor Akimenko on ollut Karjalan helluntaiyhteisön johdossa alusta asti, ja hänellä on vahvat visiot myös seurakuntien tulevaisuutta ajatellen. Kuva: Kari Pölönen

Petroskoin Karjalakonferenssissa 12.–13. lokakuuta rohkaistuttiin hyvähenkisestä yhteydestä – ja menneiden muistelusta, olihan kyseessä Karjalan helluntaiyhteisön 20-vuotisjuhla. Saarnoissa ja pastorien puheenvuoroissa korostui kolme teemaa: uskollisuus, usko ja epäitsekäs mielenlaatu.

 

Suomalaisten parissa on hiukan hämmästelty, ovatko Karjalan seurakunnat ja helluntailiike todella vasta 20-vuotiaita. Mistä on kysymys? Venäjän Karjalan nykyisten helluntaiseurakuntien perustamisen vuodet ajoittuvat enimmäkseen 1990-luvun alkuvuosille. Avainmedian (silloin Avainsanoma) koordinoima Raamattujen levitystyö ja laaja rukouskampanja Neuvostoliiton ja sen osavaltioiden puolesta tuotti tulosta, ja Karjalaan tuli evankelistoja, lähetystyöntekijöitä ja aktioryhmiä erityisesti Ukrainasta ja Suomesta. Kaikenikäisiä ihmisiä tuli uskoon ja seurakuntia syntyi.

 

Aluksi ei ajateltu – eikä osattu – seurakuntien rekisteröimistä, mutta viranomaiset vaativat sitä ja suosittelivat useampien seurakuntien yhteisön perustamista. Valtaosa Karjalaan rekisteröidyistä helluntaiseurakunnista onkin osa juuri 20 vuoden ikäänsä juhlinutta organisaatiota, johon kuuluu 33 seurakuntaa ja 6 uskovien ryhmää, ”rukouspiiriä”. Toisessa rekisteröidyssä helluntaiyhteisössä on 11–12 seurakuntaa.

 

Vuonna 1996 perustettu Karjalan raamattuinstituutti on ollut näihin päiviin saakka suureksi avuksi työntekijöiden varustamisessa, ja siellä on pidetty lukuisia leirejä lapsille, perheille ja vammaisille.

 

 

Läpimurtoja historiassa ja nyt

– Nykyisen Karjalan alueella oli voimakas helluntaiseurakuntien toiminta jo yli 100 vuotta sitten. Esimerkiksi Impilahdessa järjestetyille kesäjuhlille osallistui historiankirjojen mukaan yli 3 000 henkeä, muistutti Harlun seurakunnan pastori ja KANkodin johtaja Viktor Komarnitski johdantona esitykseensä 1990-luvun alun tapahtumista ja Karjalan eteläisen osan seurakuntien nykytilanteesta.

 

– Hengellisiä läpimurtoja vaikuttava evankeliumin työ Venäjällä ei ole vain historiaa, sanoi puolestaan Karjalan helluntaiyhteisön sihteeri Anatoly Savelyev ja kertoi Venäjän kansat Jeesukselle -työstä. Myös Avainmedia on mukana tässä työssä, jossa evankeliumi on jaettu jo yli 10 miljoonalle ihmiselle. Uusia seurakuntia tai ryhmiä on syntynyt kymmenen vuoden aikana noin 3 500.

 

Konferenssin puheenvuoroissa ja saarnoissa näytti olevan punaisena lankana Jumalaan luottavan ja epäitsekkään elämäntavan vahvistaminen. Päivien isäntä piispa Fjodor Akimenko nosti Petroskoin Uusi elämä -seurakunnan esimerkkiin viitaten esille nuoriin panostamisen ja uusien vastuunkantajien varustamisen.

 

 

Reagoi, rukoile ja palvele raamatullisesti

– Petroskoin Uusi elämä -seurakunta ja Karjalan helluntaiyhteisö tunnetaan siitä, että te haluatte edistää ihmisten välistä sopua, kiitteli ministeriön edustaja Roman Lyubimov  juhlijoita kannustavassa onnittelupuheenvuorossaan. Onnittelijoihin lukeutui myös Petroskoin kuusi evankelista seurakuntaa, entiset Karjalan-lähetit Petri Nurminen, Kai Partti ja Kari Pölönen sekä suomalaiset yhteistyötahot Avainmedia ja Fida.

 

– Avainmedia (entinen Avainsanoma) on tukenut lähetys- ja seurakuntatyötä Karjalassa tuottamalla ja lahjoittamalla kipeästi tarvitsemaamme kirjallisuutta lehtisistä Raamattuihin. Suomen helluntaiseurakuntien lähetystyö kanavoituu Fida-lähetysjärjestön kautta. Fidan lähettejä oli 1990-luvulla Karjalassa ja Pietarin läänissä hämmästyttävän paljon, ainakin 25, valaisi Kari Pölönen välittäessään Avainmedian ja Fidan lahjat.

 

 

Tähtäimessä moninkertaistuminen

Karjalan 33 seurakunnassa kokoontuu joka sunnuntai yhteensä yli 1 000 aikuista uskovaa. Lähes kaikilla seurakunnilla on oma rukoushuone. Pyhäkoulutoimintaa on 27 seurakunnassa. Yhteisön johdossa on ollut alusta saakka arvostettu paimen Fjodor Akimenko.

 

– Uskon, että 20 vuoden kuluttua emme mahdu tähän saliin, Akimenko sanoi noin 500 kuulijalleen.

 

Juhlapaikkana olleeseen kulttuuritaloon, jossa myös Uusi elämä -seurakunnan jumalanpalvelukset pidetään, mahtuu noin 650 henkilöä. Seurakunnan sunnuntaijumalanpalveluksiin kokoontuu tällä hetkellä noin 450 seurakuntalaista ja sata seurakuntaan kuulumatonta sekä runsaasti lapsia.

 

– Toivon, että 20 vuoden kuluttua eivät edes kaikki Karjalan seurakuntien työntekijät mahdu tähän saliin. Jumalan tarkoitus on, että jokainen seurakuntalainen varustetaan vastuunkantajaksi. Luottakaa nuoriin. Tukekaa sukupolvenvaihdosta vastuunkantamisessa, kannusti piispa, jonka luotsaama seurakunta on esimerkillinen uusien vastuunkantajien tuottamisessa.

 

 

Karjalan helluntaiyhteisö: hve10.ru Karjala-missio: facebook.com/Karjalamissio

 

Kari Pölönen




51

Helluntaiseurakuntien jäsenkehityksessä pientä virkistymistä
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan
Seurakuntien perustajille uusia verkostoja