Jumala toimii köyhyyden keskellä

Pieni poika saa ruokaa ja vaatteita Siru Valentin-Lindbergiltä.
Pieni poika saa ruokaa ja vaatteita Siru Valentin-Lindbergiltä.
Suomen helluntaiseurakunnat ja niiden lähetysjärjestö Fida International tekevät romanilähetystyötä useissa Itä-Euroopan maissa. Erityisen tärkeä rooli on myös Elämä ja Valo -järjestöllä, joka toimii romanien parissa muun muassa Ukrainassa, Baltian maissa ja Etelä-Puolassa. Työtä tehdään Yhdelle vähimmistä -nimikkeen alla. Lisäksi useilla Suomen helluntaiseurakunnilla on Itä-Euroopassa paikallisia avustushankkeita.

Aktiossa ja avustustavaraa viemässä

Aktioryhmä, johon kuuluivat Allan ja Siru Lindberg, Riitta Manner, Mertsi Florin ja Markku Mäkinen Jyväskylästä, Aleksi Keväänranta Jalasjärveltä sekä Ale Lindgren  Tukholmasta, vieraili alkukeväästä Romaniassa. Mukana oli myös pakettiauto, joka oli pakattu täyteen romaneille lahjoitettuja vaatteita ja kenkiä.

Autoreitti kulki Ruotsin kautta Euroopan maiden läpi Unkariin. Lentäen mukaan tulleet ja autolla matkanneet tapasivat toisensa Budapestissa.

Aktioryhmä vietti yön Budapestin lähellä olevassa majatalossa. Seuraavana aamuna alkoi ajomatka kohti Romaniaa ja Maciovan romanikylää, joka oli ryhmän ensimmäinen aktiokohde. Siitä aktiolaiset siirtyivät Timisoaran alueelle ja myöhemmin 170 kilometrin matkan Aradin kaupungin alueella olevaan Curticin romanikylään.

Aktiolaiset veivät romaneille kenkiä ja vaatetavaraa, vierailivat romaniperheissä ja osallistuivat myös seurakunnan tilaisuuksiin. Maciovan 50-henkisessä romaniseurakunnassa vieraat saivat olla todistamassa myös kastetilaisuutta, kun viisi nuorta ja yksi varttuneempi kylän asukas halusivat mennä kasteelle.

Laajentuvaa työtä

Itä-Euroopan maiden romanivähemmistöihin arvioidaan kuuluvan yhteensä jopa kymmenen miljoonaa ihmistä. Elämä ja Valo ry:n 1970-luvulla aloittama lähetys- ja avustustyö heidän parissaan on laajentunut vuosien aikana merkittävästi. Monissa kohteissa käytännön avustus-, julistus- ja yhteisökehitystyö on siirtynyt yhä vahvemmin paikallisten toimijoiden käsiin.

Nykyisin toiminta painottuu entistä enemmän yhteisöjen kehittämiseen. Samalla lapsista ja nuorista on tullut Yhdelle vähimmistä -työn pääkohderyhmä. Esimerkiksi kummilapsityö on osoittautunut toimivaksi tavaksi tehdä työtä romaniyhteisöjen parissa.

Aiemmin työn ytimessä olivat avustustarvikkeiden vientimatkat. Viime aikoina niiden merkitys on kuitenkin pienentynyt. Nykyään avustustarvikkeet pyritään ostamaan suoraan kohdemaasta ja – jos vain mahdollista – romaneilta itseltään. Silloin maksimaalinen hyöty jää paikallisille asukkaille.

Itä-Euroopan romaniväestön tyypillisiä ongelmia ovat muun muassa ammattikoulutuksen puute, työttömyys, köyhyys, surkeat asunto-olot, terveysongelmat, rikollisuus, päihderiippuvuus ja okkultismi. Vaikka romaniyhteisöjen tilanteessa on jonkin verran alueellista ja heimokohtaista vaihtelua, yleiskuva on melko lohduton.

Yhdelle vähimmistä -työn tärkeäksi tavoitteeksi on noussut paikallisten seurakuntien motivoiminen ja valmentaminen ympäristönsä romanien huomioimiseen. Hyvää kehitystä on myös tapahtunut: etenkin Latviassa, Valko-Venäjällä, Unkarissa ja Ukrainassa kansallinen kumppanikirkkokunta on ottanut romanien asian kiitettävästi sydämelleen.

Keskipalkka vain 400 euroa

Romania on viljava maa, jonka maaperästä löytyy monia luonnonrikkauksia. Maan  palkkataso on alhainen: keskipalkka vuonna 2015 oli vain noin 400 euroa kuukaudessa. Kuitenkin esimerkiksi autojen polttoaineet bensa ja diesel ovat Suomen hinnoissa.

Elintarvikkeet varsinkin pienissä kaupungeissa ovat vielä edullisia. Toisaalta edullisuus on suhteellista, kun hintoja verrataan palkkatuloihin. Esimerkiksi Maciovan baptistiseurakunnan pastorin Marius Apopin palkka on sata euroa kuukaudessa. Romaniassa romanikansaa syrjitään edelleen, eikä heitä kelpuuteta asumaan yhdessä muun väestön kanssa. Sama asenne näkyy usein myös paikallisissa seurakunnissa. Romanit ovat perustaneetkin omia seurakuntia, vaikka pyrkivät tekemään yhteistyötä myös pääväestön seurakuntien kanssa.

Romaniseurakunnan työmenestyy

Pastori Marius Apopi syntyi Glinbogan kylässä. Hänen äitinsä oli uskova ja vei poikaansa jo pienenä seurakunnan tilaisuuksiin. Neljätoistavuotiaana Marius teki henkilökohtaisen uskonratkaisun. Käytyään raamattukoulun hän alkoi autella seurakunnan pastoria.

Mariuksen ollessa 19-vuotias pastori vei hänet Maciovan romanikylään ja pyysi häntä aloittamaan siellä hengellisen työn. Tämä tapahtui vuonna 1999. Aluksi kylän aikuiset eivät luottaneet nuoreen poikaan, niinpä hän piti kokouksia lapsille ison puun alla. Jonkin ajan kuluttua heille lahjoitettiin armeijan teltta, ja vähitellen Mariuksen työ kylällä alkoi menestyä.

Seuraavaksi kokoontumispaikaksi osoitettiin vanha talo, jota Marius yhdessä toisten kanssa ryhtyi kunnostamaan. Rahaa ei juuri ollut, ja talo oli huonossa kunnossa. Jumala näki kuitenkin tilanteen ja lähetti Aleksi Mäntyniemen, Jorma Vilposen, Ale Lindgrenin ja Aleksi Keväänrannan heidän avukseen. Miehet saivat koottua rahaa rukoushuoneen kunnostukseen. Jumala siunasi seurakuntaa, ja se alkoi kasvaa.

Kymmenen vuotta sitten Maciovan rukoushuoneen välikatto oli vähällä romahtaa. Silloin seurakunta päätti rakentaa uuden ja tilavamman rukoushuoneen. Se valmistui yhdessä vuodessa lahjoitusvaroin ja innokkaan talkootyön tuloksena.

Nykyisin Maciovan seurakuntaan kuuluu jo 50 romania. Ilonaiheena on myös nuorten vahva musiikkipanos seurakunnan tilaisuuksissa.


Markku Mäkinen, Leevi Launonen




”En voinut pidätellä kyyneleitäni”

Oli koskettavaa kohdata Romaniassa paikallisten yhteisöjen ilmapiiri ja osallistua seurakuntien tilaisuuksiin. Pisimmillään ne kestivät melkein neljä tuntia. Puheet pidettiin paikallisella kielellä, josta ymmärsin vain kaksi sanaa: halleluja ja aamen. Silti tunsin tilaisuuksissa Jumalan Hengen voimakkaan läsnäolon, jossa aikakin unohtui.

Oli sydäntäsärkevää käydä tapaamassa köyhiä perheitä. Tapasimme eräänkin leskimiehen, jonka talon betoniseinissä oli savella ja oljilla paikattuja reikiä ja kahdessa pienessä huoneessa maalattia. Ankeista oloista huolimatta uskovassa leskimiehessä näkyi usko Jumalaan. ”Haluan olla hyvä isä lapsilleni”, hän sanoi. ”Mutta vaikeaahan tämä elämä on, sosiaaliapua saan 70 euroa kuukaudessa.”

Katselin tuota lempeännäköistä miestä ja näin, kuinka hyvää huolta hän piti lapsistaan. Vaikka kuinka yritin, en voinut pidätellä kyyneleitäni. Miten ihailtava elämänasenne miehellä olikaan!

Perhettä siunatessamme tunsin itseni sanattomaksi. Sydämestäni nousi vain yksi tuskainen kysymys: Jumala, miksi tämä mies kärsii puutetta ja minä saan elää yltäkylläisyydessä?

Vierailin myös pastori Nikolai Girbatsin kodissa. Hänen talossaan oli 70 neliötä, ja siinä asui 31 ihmistä: Nikolain lapsia, vävyjä ja miniöitä lapsineen sekä muuta sukua. Talon seinät oli tehty osittain tiilestä ja laudanpätkistä. Perheellä ei ollut rahaa, eikä kotona ollut sillä hetkellä yhtään ruokaa. Siksi ostamamme ruoka oli heille rukousvastaus.

Romaneita tuli uskoon kaikkialla, missä liikuimme. Oli uskomatonta nähdä, kuinka ihmiset halusivat itkien antaa elämänsä Jumalan käsiin jo muutaman minuutin keskustelun jälkeen.


Markku Mäkinen

Lukijalta
34/2016Sateet

Lukijalta22.3.2024 | Olen kiitollinen, että maakuntalehdissämme on auennut toistuvasti tilaa Raamatun sanomaa korostaville kirjoituksilleni. Usein ne sivuavat yhteiskunnallisia haasteita, unohtamatta ikuis...
LukijaltaIhmisten puheissa toistuvat usein ilmaisut kuten ”Kuolema kuittaa univelat” tai ”Haudassa saa sitten levätä”. Ne ovat tavallisia tapoja vältellä ajatusta kuolemanjälkeisestä elämästä ja vaeltaa va...
Lukijalta21.11.2023 | Helluntaikirkon oppikäsityksessä Jeesuksen paluusta ei ole enää vain yhtä tulkintamallia. Jeesuksen paluusta itsessään ollaan varsin yksimielisiä, mutta seurakunnan tempauksen ajoituk...
Lukijalta24.10.2023 | Iso Kirja on hehkuttanut tänä vuonna Opisto omaksi -teemaa. Sen tavoitteena on, että seurakunnat ja niiden jäsenet ottaisivat ja kokisivat entistä enemmän omistajuutta yhteisestä opis...
LukijaltaApostoli Paavali ei tahtonut pitää Roomassa asuvia veljiä tietämättöminä ”tästä salaisuudesta, että Israelia on osaksi kohdannut paatumus – hamaan siihen asti, kunnes pakanain täysi luku on sisäll...
Lukijalta(20.3.2023) Tammikuussa seurakuntamme johtajisto sai ihmetteleviä yhteydenottoja koskien paikallista Turvallinen seurakunta -lausuntoa, jossa olemme osallisena. Siinä oli virheellisesti na...
Lukijalta(6.3.2023) Uudet hyvinvointialueet aloittivat vuoden alusta. Kotiin saamamme esitteen mukaan uuden hyvinvointialueen keskeinen tehtävä on ”hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden edistäminen yht...
LukijaltaTranslain uudistaminen vietiin eduskunnassa maaliin 1.2.2023 äänin 113–69. Lain mukaan jokainen täysi-ikäinen kansalainen voi vaihtaa sukupuolensa pelkkänä ilmoitusasiana. Korjausleikkauksia ja lä...
LukijaltaOikeaoppisuuden tarve on ihmiselle ominaista ja johtuu osin siitä, että se on eräs turvallisuuden tunnetta ruokkiva väline. Uskon kysymyksissä oikeaoppisuuden tarve on hälyttävän suuri. Osasyynä s...
Lukijalta(27.12.2022) Silmiini sattui erään teologin lehtikirjoituksen otsikointi: ”Ateisti, joka tuntee Jumalan?” Kysymysmerkin kanssakin toteamus on absurdi. Ateisti kieltää Jumalan olemassaolon ja kaike...
Lukijalta(22.11.2022) Kun tulin aikoinani uskoon, sain näyn hengellisestä työstä. Se oli määrittelemätön pakottava tarve olla jotenkin hyödyksi Jumalan valtakunnassa. Tämä tarve on ollut läpi uskossa oloaj...
LukijaltaPaimen Plus -lehden kesäkuun numeron talouspalstalla olleessa kirjoituksessa kerrottiin seurakuntien lämpölaskujen noususta viime talvelta. Sama suunta näyttää jatkuvan myös tulevana talvena. Kerr...
LukijaltaJeesus joutui usein herättelemään kuulijoitaan. Tässä muutamia otteita Jeesuksen sanoista: ”Ettekö käsitä? Kuinka te ette käsitä, etten minä puhunut teille leivästä?” Niin hän sanoi heille: ”Ettek...
LukijaltaYhdysvalloissa korkein oikeus kumosi kesäkuussa vanhan ns. Roe vs Wade -nimellä tunnetun, aborttioikeuden turvanneen ennakkopäätöksen. Näin se teki sen, minkä kokeneiden ja laintuntevien tuomareid...
LukijaltaSanan- ja uskonnonvapaus ry (SUV) on osoittanut tarpeellisuutensa kansan keskuudessa. Kesäkuussa 2021 perustettu yhdistys on saanut aatteensa taakse jo yli 1 000 jäsentä ympäri Suomea.
Yh...
LukijaltaHesekielin kirjan luku 33 kertoo sielunhoitajan ja profeetan vastuusta. Toisesta jakeesta löytyvät puhuttelevat sanat: ”Jos minä annan miekan tulla maan kimppuun ––.” Nykyiset aseet eivät ole miekkoja...
LukijaltaLähetyspastori Markku Karjalaisen mukaan Uusi testamentti opettaa seurakunnan johtavan pastorin ja vanhimman viran kuuluvan miehille. Raamatussa sanotaan, että vanhimman virkaan tulee valita ”yhde...
LukijaltaKansallisen veteraanipäivän aikana (27.4.), kun uutiset kertovat Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistön potevan koronan jälkeen keuhkokuumetta, olen pohtinut, kuinka tärkeää on, että maamme...
LukijaltaRisto Karhu esitti Ristin Voitossa 17 kysymyksen: ”Jeesuksen paluu – ennen suurta ahdistusta?” Kirjoitus keskittyi ensisijaisesti odottamamme tempauksen ajankohdan pohdintaan. Mielestäni Risto Kar...
LukijaltaLänsimaiden kristittyjen piirissä on laajalti käsitys, että seurakunnan salainen tempaus tapahtuisi ennen suurta ahdistusta. Etenkin vapaiden suuntien käsitykseen on paljolti vaikuttanut Vilho Har...
LukijaltaJumala ilmoittaa itsensä Raamatun Sanan kautta mutta myös kansojen vaiheissa. Erityisen selvästi tämä ilmenee Israelin kansan historiassa ja nykyhetkessä.
Suomen kansan eri vaiheissa olem...
LukijaltaKiitos Reijo Mänttärille palautteesta (RV 9/22) kirjani erään luvun pohjalta tehtyyn artikkeliin. Tila ei riitä palautteen seikkaperäiseen käsittelyyn, mutta teen joitain yleisiä huomioita. ...
LukijaltaPuheessaan Korneliuksen talossa apostoli Pietari tahtoi sitoa uudet opetuslapset herätyksen alkuperään. Siksi hän sanoo: ”– – sen sanan, joka lähtien Galileasta on levinnyt koko Juudeaan, sen kast...
LukijaltaLehden emerituspäätoimittaja Leevi Launonen pohdiskeli kasvatustieteen asiantuntijana syvällisesti ihmisen persoonaa (RV 5). Hän toteaa ihmisen luonteen kasvamisen jääneen taka-alalle 1900-luvun l...
LukijaltaPitkittynyt poikkeusaika on kuormittanut lapsiperheiden arkea, typistänyt tärkeitä vertaistukiverkostoja ja kaventanut seurakuntayhteyttä. Lasten hengellinen kasvatus on jäänyt pitkälti vanhempien...
LukijaltaHyvin usein puhutaan pettäjä Jaakobista tai siitä, kuinka Jaakob petti veljensä. Ovatkohan nämä ajatukset koko totuus?
1. Moos. 25:21,23: ”Iisak rukoili Herraa vaimonsa puolesta, sillä tä...
LukijaltaVastine Kalevi Marinille – "Ekumeniaa ei tarvitse pelätä"

Ristin Voitossa 46 oli Kalevi Marinin mielipidekirjoitus, joka kommentoi Ristin Voitossa 41 julkaistu...
LukijaltaRistin Voitossa 41 oli hätkähdyttävä artikkeli Helluntailaisena ekumeniaa vahvistamassa. Petri Mäkilä sanoittaa siinä teologian toht...
LukijaltaSuomessa on viime vuosien aikana kyseenalaistettu kristillisiä arvoja. Raamatun mukaista uskoa tunnustavat kokevatkin, että kaikkea muuta suvaitaan paitsi kristillisiä arvoja.
Kuitenkin e...
LukijaltaLehden sivuilla on jälleen käyty keskustelua naisen asemasta. RV:n numerossa 41 Hannu Kangasniemi esitti miehen ja naisen välisen hierarkian olevan osa Jumalan asettamaa järjes...
LukijaltaRistin Voitossa 30–31 oli kirjoitus kalvinismista. Näkemys miehen ja naisen erilaisista sukupuolisidonnaisista rooleista perheessä ja seurakunnassa nousi esiin yhtenä jäsenille tärkeänä näkök...
LukijaltaKesän päivityksiä, uutisia ja mainoksia lukiessa mieleen on noussut kysymys: Onko sellainen paradoksi mahdollista, että voin olla ihmisoikeuksien ja solidaarisuuden puolella ja samaan aikaan kriti...
LukijaltaSuurella mielenkiinnolla, jännityksellä, rakkaudella ja ilolla tartuin Evankelistakoti elää -kirjaan. Jokainen kirja, joka kertoo helluntaiherätyksen alkuajoista Suomessa, sen toiminnast...
LukijaltaOlen kuullut joidenkin väittävän, etteivät uskovat joudu viimeiselle tuomiolle. Silloin tarkoitetaan ns. erillistä ylöstempausta, joka on erotettu ylösnousemuksesta viimeisenä päivänä. Kuitenkin t...
LukijaltaNettikonferenssissa näki paljon mielenkiintoisia vastauksia otsikon kysymykseen. Laulu- ja soitinyhtye Exit sai paljon myönteistä palautetta. Monet pitivät sen esiintymistä jopa koko tapahtuman pa...
LukijaltaPaljolla kirjantekemisellä ei ole loppua. Ristin Voitossa on kirja-arvioita, joista toiset ovat hyviä ja rakentavia uskoamme ajatellen, toiset ovat sitten vähemmän hyviä. Markus Maj...
LukijaltaRistin Voitto -lehden pääkirjoituksessa (12/21) Waltteri Haapala korostaa pastorien johtajuutta ja heidän kunnioittamistaan sangen voimakkaasti. On toki tärkeää, että pastorit saavat heille kuuluv...
Ristin Voiton verkkosisältö nyt Ajassa-lehdessä – diginäköislehti päivittyy toistaiseksi tutulle paikalle ristinvoitto.fi:hin
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan