Jumala koskettaa kampuksilla

%u2013 Yhteen tuleminen ja aito välittäminen ovat paras tapa kommunikoida evankeliumia korkeakoulumaailmassa, Miika ja Merja Toukola uskovat. Kuva: Heidi Jahnson
%u2013 Yhteen tuleminen ja aito välittäminen ovat paras tapa kommunikoida evankeliumia korkeakoulumaailmassa, Miika ja Merja Toukola uskovat. Kuva: Heidi Jahnson

Suomessa on valtavasti potentiaalia ja kaikki edellytykset tavoittaa opiskelijoita Kristukselle.

 

 

Näin toteavat Miika ja Merja Toukola, jotka toimivat viime vuoden Jyväskylän helluntaiseurakunnan ja Fidan lähetteinä Ruotsin Malmössä polkaisemassa vauhtiin opiskelijatyötä yhdessä paikallisten uskovien kanssa.

 

– Opiskelijakulttuuri on suhteellisen yhtenäistä, joten tälle ryhmälle suunnattu toiminta tavoittaa heitä hyvin. Kampusten ja opiskelija-asuntojen ansiosta nämä nuoret ovat maantieteellisesti helposti tavoitettavissa. Opiskelijoilla myös on työelämään siirtyneitä enemmän aikaa ja energiaa osallistua heitä kiinnostaviin tilaisuuksiin, Toukolat luettelevat.

 

– Jos haluamme seurakuntina toimia edelläkävijöinä, tätä ryhmää ei ole varaa missata.

 

Lisäksi opiskelijavetoiselle kristilliselle työlle annetaan oppilaitoksissa ainakin vielä hyvin tilaa: korkeakoulut usein suorastaan kannustavat opiskelijoita järjestäytymään ja järjestämään toimintaa eri intressien pohjalta.

 

– Opiskelijat tulevat usein muilta paikkakunnilta. Seurakunnilla on suuri mahdollisuus tulla osaksi heidän arkeaan, kun he alkavat rakentaa uutta elämänpiiriä ja ystävyyssuhteita. Myös diakoniatyölle on tässä joukossa tilausta, aviopari toteaa.

 

 

Yli kulttuuri- ja seurakuntarajojen

Kevään aikana Toukolat ovat oman toimensa ohella käynnistäneet opiskelijatyötä Jyväskylässä. Alkuvaiheessa pääpaino on ollut näyn jakamisessa ja selkeyttämisessä, tiimin kokoamisessa sekä rukoustoiminnan aloittamisessa kaupungin yliopistokampuksella.

 

– Konteksti Jyväskylässä on hyvin erilainen kuin Malmössa, sillä seurakunnassamme on jo runsaasti opiskelijoita ja nuoria aikuisia. Uusia tulee kaupunkiin kuitenkin koko ajan lisää, ja työkenttää riittää varsinkin seurakuntarakennuksen ulkopuolella.

 

Kansainvälistyvässä keskisuomalaisessa kaupungissa on hyvät edellytykset monikulttuuriselle opiskelijatyölle. Kevään aikana perustetussa tiimissäkin on suomalaisten lisäksi jo korealaista ja amerikkalaista verta.

 

– Seurakunnassamme on vakaan nuorisotyön lisäksi kansainvälistä työtä, joka tavoittaa ulkomailta tulleita opiskelijoita. Opiskelijajoukko voisi olla yksi aidosti monikulttuuriselle hengelliselle työlle suuntaa rakentava taho, Toukolat visioivat.

 

– Haluamme toimia paitsi yli kulttuurirajojen myös yhdessä muiden Jyväskylän seurakuntien opiskelijoiden kanssa.

 

Toukoloiden mukaan opiskelijatyössä toimitaan ikään kuin seurakunnan ja maailman rajapinnassa. Tavoitteena on luoda tilaa kristittyjen ja ei-kristittyjen aidolle kohtaamiselle.

 

– Työ ei toimi ilman paikallisen seurakunnan tukea, mutta se ei myöskään kanna hedelmää, jos se jää seurakuntarakennuksen seinien sisäpuolelle tai jumiin seurakunnan rakenteisiin. Tämän päivän sekulaariopiskelija on kaukana siitä keskivertoseurakuntanuoresta, joita seurakunnat useimmiten tavoittavat.

 

 

Mielenkiintoisessa pioneerityössä

Toukolat saivat ensikosketuksen opiskelijatyöhön keväällä 2002, kun Students for Christ -järjestön Euroopan koordinaattorit järjestivät kampustyön seminaarin Isossa Kirjassa.

 

– Tuon viikonlopun aikana syntyi into ja halu olla mukana, Merja Toukola muistaa.

 

Students for Christ koordinoi Yhdysvaltojen Assemblies of God -helluntailiikkeen opiskelijatyötä Euroopassa. Kun järjestö myöhemmin pyysi Toukoloita johtamaan kansainvälistä tiimiä Malmöön, pariskunta tarttui haasteeseen.

 

Amerikkalaisten ohella projektissa olivat mukana Malmön helluntaiseurakunta sekä Ruotsin helluntailiikkeen valtakunnallinen nuorisotyö. Kansainvälinen ympäristö, tiivis tiimi, uusi yliopistokampus ja suurkaupungin syke loivat puitteet mielenkiintoiselle pioneerijaksolle.

 

– Jonkin asian tyhjästä syntyminen haastaa monella tasolla mutta on samalla tosi antoisaa, Miika Toukola sanoo.

 

Toukolat hahmottavat työssä neljä painopistettä: rukouksen ja ylistyksen, varustamisen ja hengellisen kasvun, yhteisöllisyyden sekä tavoittavat toiminnot.

 

Viimeksi mainittujen tulisi syntyä sinne, missä opiskelijat liikkuvat: kampukselle, kaupungille tai asuntoloihin. Ja jotta toiminta olisi oikeasti tavoittavaa, sen tulee olla vahvasti yhteisöllistä.

 

– Yhteisöllisyyden muotoutuminen vie aikaa. Ihmissuhteet ovat kuitenkin toimintaa tärkeämpiä. Tarkoitus on, että opiskelijat löytäisivät toisensa ja tulisivat aktiivisiksi toimijoiksi korkeakoulumaailman keskellä. Tämä tukisi samalla koko yliopistomaailman yhteisöllisyyttä. Solut ja pienryhmät ovat tässä keskeisessä roolissa.

 

– Nuoren aikuisen arki voi olla täynnä omaan itseen sekä elämään ja ihmissuhteisiin liittyvää kipuilua. Tähän maailmaan meidän tulisi seurakuntana astua mukaan kulkemaan. Evankeliumin paras olomuoto on edelleen Kristusta rakastava yhteisö.

 

 

Avaukset vaativat rohkeutta ja vapautta

Monien seurakuntien nuoriso- ja opiskelijatyö on hyvin vakiintunutta. Tämä on sinällään hyvä asia mutta vaikeuttaa uusien opiskelijasukupolvien tavoittamista, Toukolat ovat huomanneet.

 

 

Suuretkin seurakunnat tekevät usein nuorisotyötä yhden työntekijän voimin, eikä tavoittavaan työhön opiskelijoiden tai nuorten aikuisten parissa ole varattu kunnolla resursseja. Lisäksi opiskelijatyö on perinteisesti niputettu yhteen nuoriso- ja lapsityön kanssa.

 

Esimerkiksi Ruotsissa opiskelijoille suunnattu toiminta rakentuu nuorten aikuisten työn rinnalle, ja siihen se Toukoloiden mielestä nivoutuukin paremmin.

 

– On tärkeää löytää toimintamalleja, jotka sopivat omaan kaupunkiin ja paikallisen opiskelijamaailman sykkeeseen ja antavat mahdollisuuksia kohdata niitä, jotka eivät seurakuntiin muuten tule. Toiminta voi olla kaikkea uuden seurakunnan istuttamisesta kulttuurikeskusten ja kahvilatyön kautta rukouspiireihin.

 

Malmössä suhteita nuoriin aikuisiin alkoi rakentua hyvin pienten, arkisten toimintojen kautta.

 

– Yksi tiimiläisemme harrasti korealaista kulttuuria. Aloimme siis järjestää korealaisen kulttuurin iltoja, joihin tuli mukavasti väkeä, Merja Toukola kertoo.

 

Lisäksi tiimi järjesti lukupiirejä ja lautapeli- ja elokuvailtoja sekä hyödynsi Miika Toukolan jongleeraustaitoja ihmisten tavoittamisessa. Ideat syntyivät työssä mukana olevien kristittyjen kiinnostusten, harrastusten ja kutsumuksen pohjalta.

 

– Moni kantaa sydämellään halua toteuttaa jotakin, mistä Jumala on puhunut. Näiden ihmisten löytäminen ja rohkaiseminen eteenpäin on tärkeää. Yksikin ihminen voi olla tärkeänä linkkinä siihen suuntaan, johon Jumala haluaa työtään viedä.

 

 

Historian rohkaisevat opetukset

Malmön kokemukset antoivat haapajärveläisellle Merjalle ja lähettilapsena Papua-Uudella-Guinealla, Pietarsaaressa ja Albaniassa kasvaneelle Miikalle uudenlaista rohkeutta.

 

– Olemme saaneet paljon tukea ja ohjausta työhön Students for Christ -järjestön kautta, pariskunta kiittelee.

 

Toukolat ovat osallistuneet vuosittain järjestön koulutusviikolle jossain päin Eurooppaa.

 

Motivaatiota antaa sekin, että monet historian suurista hengellisistä liikehdinnöistä ovat alkaneet opiskelijoiden keskuudesta.

 

– Se, millainen opiskelijamaailma on tänään, kertoo monessa mielessä siitä, millainen koko yhteiskunta on tulevaisuudessa. Kampuksiltamme valmistuu tulevaisuuden johtajia, vaikuttajia ja opettajia.

 

 

 

Kuka

Merja ja Miika Toukola

» opiskelijatyötä Jyväskylässä tekevä aviopari

» kuuluvat Jyväskylän helluntaiseurakuntaan, jossa Merja on mukana myös opetus- sekä kansainvälisessä työssä ja Miika lapsityössä, kansainvälisessä työssä ja lautapelien pelaamiseen keskittyvissä Moninpeli-illoissa

» Merja: kasvatustieteiden maisteri ja aikuispedagogi, opiskelee osa-aikaisesti Iso Kirja -opistossa pastoraalityön tutkintoa

 

» Miika: luonnontieteiden kandidaatti, matemaatikko, harrastaa jongleerausta, sarjakuvien keräilyä ja lautapelejä

» kaksi alakouluikäistä tytärtä

 

 

Marika Anttila

 



Lukijalta
34/2016Sateet

Lukijalta22.3.2024 | Olen kiitollinen, että maakuntalehdissämme on auennut toistuvasti tilaa Raamatun sanomaa korostaville kirjoituksilleni. Usein ne sivuavat yhteiskunnallisia haasteita, unohtamatta ikuis...
LukijaltaIhmisten puheissa toistuvat usein ilmaisut kuten ”Kuolema kuittaa univelat” tai ”Haudassa saa sitten levätä”. Ne ovat tavallisia tapoja vältellä ajatusta kuolemanjälkeisestä elämästä ja vaeltaa va...
Lukijalta21.11.2023 | Helluntaikirkon oppikäsityksessä Jeesuksen paluusta ei ole enää vain yhtä tulkintamallia. Jeesuksen paluusta itsessään ollaan varsin yksimielisiä, mutta seurakunnan tempauksen ajoituk...
Lukijalta24.10.2023 | Iso Kirja on hehkuttanut tänä vuonna Opisto omaksi -teemaa. Sen tavoitteena on, että seurakunnat ja niiden jäsenet ottaisivat ja kokisivat entistä enemmän omistajuutta yhteisestä opis...
LukijaltaApostoli Paavali ei tahtonut pitää Roomassa asuvia veljiä tietämättöminä ”tästä salaisuudesta, että Israelia on osaksi kohdannut paatumus – hamaan siihen asti, kunnes pakanain täysi luku on sisäll...
Lukijalta(20.3.2023) Tammikuussa seurakuntamme johtajisto sai ihmetteleviä yhteydenottoja koskien paikallista Turvallinen seurakunta -lausuntoa, jossa olemme osallisena. Siinä oli virheellisesti na...
Lukijalta(6.3.2023) Uudet hyvinvointialueet aloittivat vuoden alusta. Kotiin saamamme esitteen mukaan uuden hyvinvointialueen keskeinen tehtävä on ”hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden edistäminen yht...
LukijaltaTranslain uudistaminen vietiin eduskunnassa maaliin 1.2.2023 äänin 113–69. Lain mukaan jokainen täysi-ikäinen kansalainen voi vaihtaa sukupuolensa pelkkänä ilmoitusasiana. Korjausleikkauksia ja lä...
LukijaltaOikeaoppisuuden tarve on ihmiselle ominaista ja johtuu osin siitä, että se on eräs turvallisuuden tunnetta ruokkiva väline. Uskon kysymyksissä oikeaoppisuuden tarve on hälyttävän suuri. Osasyynä s...
Lukijalta(27.12.2022) Silmiini sattui erään teologin lehtikirjoituksen otsikointi: ”Ateisti, joka tuntee Jumalan?” Kysymysmerkin kanssakin toteamus on absurdi. Ateisti kieltää Jumalan olemassaolon ja kaike...
Lukijalta(22.11.2022) Kun tulin aikoinani uskoon, sain näyn hengellisestä työstä. Se oli määrittelemätön pakottava tarve olla jotenkin hyödyksi Jumalan valtakunnassa. Tämä tarve on ollut läpi uskossa oloaj...
LukijaltaPaimen Plus -lehden kesäkuun numeron talouspalstalla olleessa kirjoituksessa kerrottiin seurakuntien lämpölaskujen noususta viime talvelta. Sama suunta näyttää jatkuvan myös tulevana talvena. Kerr...
LukijaltaJeesus joutui usein herättelemään kuulijoitaan. Tässä muutamia otteita Jeesuksen sanoista: ”Ettekö käsitä? Kuinka te ette käsitä, etten minä puhunut teille leivästä?” Niin hän sanoi heille: ”Ettek...
LukijaltaYhdysvalloissa korkein oikeus kumosi kesäkuussa vanhan ns. Roe vs Wade -nimellä tunnetun, aborttioikeuden turvanneen ennakkopäätöksen. Näin se teki sen, minkä kokeneiden ja laintuntevien tuomareid...
LukijaltaSanan- ja uskonnonvapaus ry (SUV) on osoittanut tarpeellisuutensa kansan keskuudessa. Kesäkuussa 2021 perustettu yhdistys on saanut aatteensa taakse jo yli 1 000 jäsentä ympäri Suomea.
Yh...
LukijaltaHesekielin kirjan luku 33 kertoo sielunhoitajan ja profeetan vastuusta. Toisesta jakeesta löytyvät puhuttelevat sanat: ”Jos minä annan miekan tulla maan kimppuun ––.” Nykyiset aseet eivät ole miekkoja...
LukijaltaLähetyspastori Markku Karjalaisen mukaan Uusi testamentti opettaa seurakunnan johtavan pastorin ja vanhimman viran kuuluvan miehille. Raamatussa sanotaan, että vanhimman virkaan tulee valita ”yhde...
LukijaltaKansallisen veteraanipäivän aikana (27.4.), kun uutiset kertovat Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistön potevan koronan jälkeen keuhkokuumetta, olen pohtinut, kuinka tärkeää on, että maamme...
LukijaltaRisto Karhu esitti Ristin Voitossa 17 kysymyksen: ”Jeesuksen paluu – ennen suurta ahdistusta?” Kirjoitus keskittyi ensisijaisesti odottamamme tempauksen ajankohdan pohdintaan. Mielestäni Risto Kar...
LukijaltaLänsimaiden kristittyjen piirissä on laajalti käsitys, että seurakunnan salainen tempaus tapahtuisi ennen suurta ahdistusta. Etenkin vapaiden suuntien käsitykseen on paljolti vaikuttanut Vilho Har...
LukijaltaJumala ilmoittaa itsensä Raamatun Sanan kautta mutta myös kansojen vaiheissa. Erityisen selvästi tämä ilmenee Israelin kansan historiassa ja nykyhetkessä.
Suomen kansan eri vaiheissa olem...
LukijaltaKiitos Reijo Mänttärille palautteesta (RV 9/22) kirjani erään luvun pohjalta tehtyyn artikkeliin. Tila ei riitä palautteen seikkaperäiseen käsittelyyn, mutta teen joitain yleisiä huomioita. ...
LukijaltaPuheessaan Korneliuksen talossa apostoli Pietari tahtoi sitoa uudet opetuslapset herätyksen alkuperään. Siksi hän sanoo: ”– – sen sanan, joka lähtien Galileasta on levinnyt koko Juudeaan, sen kast...
LukijaltaLehden emerituspäätoimittaja Leevi Launonen pohdiskeli kasvatustieteen asiantuntijana syvällisesti ihmisen persoonaa (RV 5). Hän toteaa ihmisen luonteen kasvamisen jääneen taka-alalle 1900-luvun l...
LukijaltaPitkittynyt poikkeusaika on kuormittanut lapsiperheiden arkea, typistänyt tärkeitä vertaistukiverkostoja ja kaventanut seurakuntayhteyttä. Lasten hengellinen kasvatus on jäänyt pitkälti vanhempien...
LukijaltaHyvin usein puhutaan pettäjä Jaakobista tai siitä, kuinka Jaakob petti veljensä. Ovatkohan nämä ajatukset koko totuus?
1. Moos. 25:21,23: ”Iisak rukoili Herraa vaimonsa puolesta, sillä tä...
LukijaltaVastine Kalevi Marinille – "Ekumeniaa ei tarvitse pelätä"

Ristin Voitossa 46 oli Kalevi Marinin mielipidekirjoitus, joka kommentoi Ristin Voitossa 41 julkaistu...
LukijaltaRistin Voitossa 41 oli hätkähdyttävä artikkeli Helluntailaisena ekumeniaa vahvistamassa. Petri Mäkilä sanoittaa siinä teologian toht...
LukijaltaSuomessa on viime vuosien aikana kyseenalaistettu kristillisiä arvoja. Raamatun mukaista uskoa tunnustavat kokevatkin, että kaikkea muuta suvaitaan paitsi kristillisiä arvoja.
Kuitenkin e...
LukijaltaLehden sivuilla on jälleen käyty keskustelua naisen asemasta. RV:n numerossa 41 Hannu Kangasniemi esitti miehen ja naisen välisen hierarkian olevan osa Jumalan asettamaa järjes...
LukijaltaRistin Voitossa 30–31 oli kirjoitus kalvinismista. Näkemys miehen ja naisen erilaisista sukupuolisidonnaisista rooleista perheessä ja seurakunnassa nousi esiin yhtenä jäsenille tärkeänä näkök...
LukijaltaKesän päivityksiä, uutisia ja mainoksia lukiessa mieleen on noussut kysymys: Onko sellainen paradoksi mahdollista, että voin olla ihmisoikeuksien ja solidaarisuuden puolella ja samaan aikaan kriti...
LukijaltaSuurella mielenkiinnolla, jännityksellä, rakkaudella ja ilolla tartuin Evankelistakoti elää -kirjaan. Jokainen kirja, joka kertoo helluntaiherätyksen alkuajoista Suomessa, sen toiminnast...
LukijaltaOlen kuullut joidenkin väittävän, etteivät uskovat joudu viimeiselle tuomiolle. Silloin tarkoitetaan ns. erillistä ylöstempausta, joka on erotettu ylösnousemuksesta viimeisenä päivänä. Kuitenkin t...
LukijaltaNettikonferenssissa näki paljon mielenkiintoisia vastauksia otsikon kysymykseen. Laulu- ja soitinyhtye Exit sai paljon myönteistä palautetta. Monet pitivät sen esiintymistä jopa koko tapahtuman pa...
LukijaltaPaljolla kirjantekemisellä ei ole loppua. Ristin Voitossa on kirja-arvioita, joista toiset ovat hyviä ja rakentavia uskoamme ajatellen, toiset ovat sitten vähemmän hyviä. Markus Maj...
LukijaltaRistin Voitto -lehden pääkirjoituksessa (12/21) Waltteri Haapala korostaa pastorien johtajuutta ja heidän kunnioittamistaan sangen voimakkaasti. On toki tärkeää, että pastorit saavat heille kuuluv...
Ristin Voiton verkkosisältö nyt Ajassa-lehdessä – diginäköislehti päivittyy toistaiseksi tutulle paikalle ristinvoitto.fi:hin
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan